Zonneboiler spoelkeuken belastingdienst

Geplaatst door Frits Teigeler in Zonne-energie 6 Reacties»

Recent is er een duurzaam project afgerond bij de belastingdienst. Het betreft een grote zonneboiler installatie t.b.v. de spoelkeuken in de kantine van een groot kantoorpand. Dit project genaamd “PPS kantoor belastingdienst Doetinchem” is het eerste project in Nederland waarbij hoog efficiënt vacuümbuiscollectoren zijn geplaatst voor verwarming van het spoelwater van een bedrijfskantine. De totale opbrengst van deze zonneboilerinstallatie bedraagt 27 Gigajoule per jaar

Collectoren

Het systeem bestaat 10 stuks ZZ10DD collectoren (datablad pdf) met in totaal 100 direct doorstroomde vacuümbuizen.


27 Gigajoule aan zonnecollectoren

Deze direct doorstroomde vacuümbuiscollectoren kunnen onder elke hoek geplaatst worden. De collectoren zijn geplaatst op een dak van 10 graden en de absorbers in de buizen zijn 30 graden gedraaid, hierdoor ontstaat de ideale hoeksituatie van 40graden op het zuiden gericht.


Details van de zonnecollector buizen

Anders dan heatpipe collectoren werken deze direct doorstroomde collectoren niet met heatpipes, welke werken volgens het natuurkundige principe van het onder vacuüm verdampen en condenseren in de heatpipe van een vloeistof. De warmte overdracht vind plaats door een buis in buis principe welke direct doorstroomd word door het warmtetransportmiddel van het gehele circuit.


De gebruikte collector

Stagnatie temperatuur

De stagnatie temperatuur van deze collectoren bedraagt maximaal 300 graden Celsius. Deze hoge temperatuur word in geval van stagnatie opgevangen door een extra lange leidinglengte van 12 meter, en 2 hoge temperatuur solar expansievaten van 35 liter wat het totaal op 75 liter brengt.


Pompgroep met expansievaten

Het systeem

De 10 collectoren zijn gemonteerd in 5 velden van 2 stuks volgens het Tichelman principe (First in last out) hierdoor kan het gebruik van inregelventielen achterwegen blijven. De installatie heeft een vorstbeveiliging tot -22 graden celsius door het gebruik van een milieuvriendelijk antivries
De installatie heeft een hygiënische bufferopslag van 800 liter met dubbele scheiding.


Buffervat van 800 liter

Bij te weinig zon instraling neemt de cascade opstelling van de verwarmingsketels het geheel over (zonneboilercombi), om aan de grote vraag naar warm water te voldoen. De installatie is onderhoudsvrij aangelegd en heeft de mogelijkheid om gemonitord te worden door het aanwezige gebouw beheerssysteem. Het zonneboiler systeem heeft ervoor gezorgd dat dit duurzame kantoor gebouw een aanzienlijke epc reductie heeft.


Frits Teigeler, ZiZon

Gerelateerde artikelen

6 reacties op “Zonneboiler spoelkeuken belastingdienst”

OK, dat is dus een besparing van zo’n 7500 kWh, per jaar neem ik aan. Ik ben dan toch wel benieuwd wat de totale kosten van de installatie waren, maar aangezien we het hier over de belastingdienst hebben zal dat wel niet zo makkelijk te achterhalen zijn..

Mooi project! Zo mogen er meer volgen! Ik neem aan dat de genoemde 27 GJ/jr een normopbrengst betreft? Of is de daadwerkelijke warmtevraag en -opwekking gesimuleerd voor een jaar? De besparing op gas voor tapwater zou ongeveer 800 m3/jr bedragen.
Ik ben nog wel benieuwd naar de overwegingen om in dit geval te kiezen voor vacuumbuizen i.p.v. vlakkeplaatcollectoren en naar de temperaturen die worden behaald.

Add Maarten,

Bedrijven en partikulieren die over het algemeen voor kwaliteit gaan zijn over het algemeen bereid om wat dieper in de buidel te tasten. Deze installatie voor de belastingdienst heeft inderdaad een stevig prijskaartje, maar dit betaald zich uit in vele voordelen tov de wat goedkopere collectoren. Zoals langere levensduur, hogere opbrengst en het belangrijkste toch wel, men heeft er geen omkijken naar omdat het een degelijke gebouwde installatie is.

Add Thijs

de 27 Gigajoule is inderdaad een normopbrengst. Tel maar op 10 collectoren maal de opbrengst 2,7 Gigajoule per collector.
De keuze voor de vacuumbuis was niet moeilijk. Esthetischer dan vlakke plaat omdat deze geheel plat gelegd kan worden en zodoende ook minder wind vangt en het gegeven dat de opbrengst in de overgangsmaanden ook hoger is vergelijking met de vlakkeplaat heeft de doorslag gegeven.
De opbrengst versus opwekking is niet gesimuleerd, het uitgangspunt van deze installatie heeft er voor gezorgd dat de EPC norm gehaald werd. De ingestelde temperatuur van het vat bedraagt 85 graden celsius. De stagnatie temperatuur in de zomer kan oplopen tot 300 graden celsius.

Ik snap die hoek van 40 graden niet. Als je de instralingsschijf bekijkt is dat wel het beste (37 graden). Maar het betreft hier een thermisch systeem en in de zomer heb je genoeg warmte en juist in de winter zou ik me meer op de zon willen richten (dus meer richting 60 graden of verder omhoog).

@Willem

In dit geval was het 10 graden (omdat het dak al 10 graden schuin loopt) of 40 graden. Af fabriek liggen de absorbers vlak of kunnen ze een hoekverdraaiing krijgen van 30 graden.40 graden geeft in dit geval een beter rendement dan 10 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *