Ervaringen met energiebesparende maatregelen een jaar later

Geplaatst door Jerry Pieters in Energiebesparing, Zonne-energie 8 Reacties»

Gedurende 2010 publiceerde ik diverse artikelen in een serie ervaringen met energiebesparende maatregelen en eigen energieopwekking. Nu 1 jaar later maak ik de eerste balans op. Met berekeningen laat ik zien wat de besparingen zijn. De resultaten zijn zeer positief.

In deze artikelen behandelde ik mijn verbouwing waarin ik een groot aantal energie besparende maatregelen heb genomen zoals energiezuinig verbouwen, een warmtepomp, douchwater WTW, balansventilatie, zonnecollector en sinds juli 2010 PV panelen. Ook beschreef ik een groot aantal kleine energiebesparingen en zijn mijn koelkast en diepvriezer vervangen.

Omdat veel mensen willen weten wat het resultaat van al deze aanpassingen uiteindelijk met elkaar is geworden zet ik deze in dit artikel op een rijtje. Niet alle maatregelen kan ik apart inzichtelijk maken, ze zijn niet meetbaar of beïnvloeden elkaar.

Jaren met elkaar vergelijken.

Om te kunnen bepalen wat de opbrengst van alle maatregelen is geweest moet je weten of 2010 verschillend is geweest van 2009, het laatste volledige jaar waarin nog geen enkele maatregel was genomen. Om twee jaren met elkaar te kunnen vergelijken is er de zogenaamde graaddagen methode. Hierbij krijgt een dag waarop de gemiddelde temperatuur een graad lager was dan 18 graden een graaddag. Is de gemiddelde temperatuur 10 graden dan krijgt de dag hiervoor 8 graaddagen. Deze graaddagen worden per jaar bijgehouden.

Gewogen graaddagen

Een koude periode in de winter heeft meer invloed dan een enkele koude nacht in de zomer. Om deze invloed mee te nemen bestaat er de zogenaamde gewogen graaddag methode waarin hiermee rekening wordt gehouden. Zie graaddagen voor meer informatie.

Mijn situatie

Voor mij bevind weerstation Deelen zich het dichtste bij mijn woonplaats. Op KWA.nl zijn de graaddagen in Excel voor diverse weerstations te vinden. In 2009 had Deelen 3021,41 gewogen graaddagen, in 2010 waren dit maar liefst 3555,5 graaddagen! Hiermee was 2010 17,6 % kouder dan 2009.

Energiekosten

In 2009 maakte ik gebruik van stadsverwarming die in Gigajoules werd afgerekend. Dit was 50,94 gigajoule. Daarnaast nam ik 44 m³ warm water en 3892 Kwh af.

Over heel 2010 was dit alleen nog elektriciteit. Tussen 29 juli en 13 januari werd zelf 763 kWh opgewekt waarvan 450 kWh meteen werd terug geleverd en straks verrekend gaat worden.

Daarnaast werd over dezelfde periode 6676 kWh afgenomen.

Van het totale elektriciteitsverbruik van 6989 kWh was 3095 kWh voor rekening van de warmtepomp inclusief de pomp van de vloerverwarming die gevoed wordt vanuit de warmtepomp. De resterende 3894 kWh was voor huishoudelijk gebruik.

De warmtepomp

Net voor de kerst in 2009 ging de warmtepomp in bedrijf en vanaf 12 januari hou ik het totale energieverbruik bij


Warmtepomp

In de periode tussen 12 januari 2010 en 2011 is 3095 kWh verbruikt.


Jaarverbruik warmtepomp 3095 kWh

Dit is het totale systeemverbruik van compressor, pompen, elektronica en in ons geval ook de vloerverwarmingspomp voor zowel verwarming als warm water. De pomp heeft vanaf de eerste dag zonder problemen gewerkt. Wel ben ik vrij lang bezig geweest om de weersafhankelijke regeling zo optimaal mogelijk in te stellen zodat de temperatuur zo constant mogelijk blijft. Hoewel de pomp vrij klein is heeft deze voor ons huis ruim voldoende vermogen. Ook bij een laagste temperatuur van -18 graden bleef de temperatuur constant. Op de slaapkamers Zijn de aanwezige radiatoren ook bij een aanvoertemperatuur van 35 graden en een retour van 27 graden voldoende voor een goede temperatuur. Alleen de badkamer zou wat warmer mogen, mogelijk gaan we hier de radiator nog vervangen.

Warm water is er meer dan voldoende, douchen, de keukenkraan en een bad vullen kan allemaal tegelijk zonder koud water.

De zonneboiler

De zonneboiler maakt gebruik van hetzelfde boilervat als de warmtepomp, het boilervat heeft een extra warmtewisselaar voor het circuit van de zonneboiler. Dit betekent dus dat de zonneboiler alleen warmte levert als de collector minimaal 5 graden warmer is dan de temperatuur dus tussen 45 en 50 graden Celsius. Dit was iets wat ik me vooraf onvoldoende gerealiseerd had. Toch was er een behoorlijke bijdrage tussen april en oktober te zien. Zelfs in januari kwam op zonnige dagen de collector temperatuur boven de 50 graden uit.


Zonnecollector

Op echt zonnige dagen in juni werd de collector ongeveer 80 graden en liep de temperatuur van het boilervat van 500 liter op van 45 naar ongeveer 65 graden, een heel aardig resultaat. Helaas kan ik de exacte warmte opbrengst van de zonneboiler niet meten. Maar door terugrekenen kwam ik op bijna 11,4 KwH per dag op de warmste dagen.

Inmiddels is wel gebleken dat een enkele collector te weinig oppervlakte heeft voor een 500 liter boilervat, dit zouden er best twee kunnen zijn zodat er een hogere temperatuur opgebouwd wordt waarmee mindere dagen overbrugd kunnen worden..

Douchewater WTW

Over de douchewater WTW kan ik kort zijn, in 2009 verbruikten we 44 m³ warm water, in 2010 39 m³ warm water wat nu maximaal 45 in plaats van 65 graden is. Gecorrigeerd hiervoor is dit slecht 27 m³ dus 39% minder warm water wat redelijk overeenkomt met de verwachting vooraf.

Ventilatie WTW

Over de bijdrage aan de energiebesparing is weinig te zeggen, ook de veel betere isolatie van het aangebouwde deel heeft flink bijgedragen aan het verlagen van het verbruik. Wel valt op dat het in huis minder stoffig is en dat ook mijn hooikoorts in de zomer veel minder is geweest.


WTW systeem

De warme dagen in juni en juli waren veel beter uit te houden, met de nacht bypass koelde het huis tussen 21:00 uur en 9:00 uur bijna 5 graden af waardoor de temperatuur in de slaapkamers niet boven de 23 graden uit kwam.

Kleine energiebesparingen en vervangen koelkast en diepvriezer

Naast al deze grote maatregelen hebben we ook nog een aantal kleinere maatregelen genomen, zoo is alle verlicht nu led of spaarlamp, draait de was droger zo min mogelijk en staat er niets meer op standby wat niet perse hoeft.

Het huishoudelijke van 3894 kWh verbruik leek dus op het eerste gezicht niet gedaald te zijn. Toen ik echter in mijn meterstanden dook bleek echter dat tussen 1 januari en 19 februari het huishoudelijke verbruik op 15,73 kWh per dag lag terwijl dit in december 2010 gedaald was tot 8,5 kWh Er was dus wel een dalende lijn en iets moest dus veel energie gebruikt hebben in het begin van het jaar.

Pas toen bedacht ik me dat we de eerste 3 weken nog geen vloerverwarming konden gebruiken. Omdat de warmtepomp via de enkele radiator die nog in de woonkamer hing onvoldoende warmte kon leveren hadden we elektrische kachels gebruikt om de woonkamer warm te krijgen. En dat bijna 3 weken lang! Ook de balansventilatie is verantwoordelijk voor ongeveer 450kwh per jaar.

Voor 2011 ziet het huishoudelijke verbruik er dus al een stuk beter uit, Ik verwacht zelf dat we nog ongeveer 2800 kWh gaan verbruiken. Inclusief 450 kWh voor de balansventilatie toch nog goed voor 1100 kWh besparing per jaar.

Kosten besparing

In de oude situatie verbruikten we 50,94 gigajoule; door de veel strengere winter zou dit 60 gigajoule zijn geweest en 44m³ warm water. Deze hadden ons 1.481 euro gekost. Hierbij was dan een vastrecht van 437,76 per jaar gekomen totaal dus 1.919,41 euro.

Nu zijn we voor de warmtepomp 649 euro kwijt, een besparing van 1.270 euro.

Uiteraard is dit niet alleen een voordeel van de warmtepomp, ook de balansventilatie, de douchewater WTW en de zonneboiler hebben flink bijgedragen maar ons huis is nu dan ook 200m³ groter of 45%

Vooraf was tijdens de EPN berekening al bepaald dan onze energierekening voor verwarming met 20% zou stijgen door de verbouwing. In plaats hiervan is onze rekening met 66% gedaald!

In 2011 verwacht ik ongeveer 1100 Kwh te kunnen besparen opnieuw goed voor 237 euro.
De totale besparing zal dus neerkomen op 1507 euro zonder de opbrengst van de PV panelen en de SDE subsidie hierop.

Terugverdientijd.

De totale netto investering voor de warmtepomp, zonneboiler, WTW, douchewater WTW en de vervanging van apparaten was bij elkaar 19.000 euro. Met de huidige energietarieven is de terugverdientijd dan 12,5 jaar. Dit komt vooral door een daling van de energieprijzen die weer veroorzaakt wordt door de huidige economische crisis. Nog maar 2 jaar geleden was een gigajoule warmte bijna 20% duurder en ook voor elektriciteit was dit vergelijkbaar. Tegen dergelijke tarieven zou de terugverdientijd zijn uitgekomen op 11,5 jaar.

Conclusie

Voor mijzelf is alles de moeite waard geweest, alles werkt uitstekend.

Het comfort is verbeterd, koeler in de zomer en een constante temperatuur in de winter met veel meer warm tapwater capaciteit.

De installatie verdient zich in een redelijke tijd terug en doordat we voor ons resterend energieverbruik groene energie gebruiken is onze CO2uitstoot voor wonen nu 0 geworden.

8 reacties op “Ervaringen met energiebesparende maatregelen een jaar later”

Dank voor je heldere artikel, zeer informatief!

Wijzelf wonen in een vrijstaand huis met al een bijzonder laag energieverbruik. CV en warm water nog op HR combiketel. Ter vergelijk ons jaarlijks verbruik: ongeveer 1650 kWh en 1500 m3 gas. Dat laatste zou je dus eerst in KJ moeten omrekenen.

Overal ook LED en een paar kleine spaarlampen. Wij hebben 1 inbouwkoelkast in de keuken en 1 diepvries in de bijkeuken (op NO). Die inbouwkoelkast heb ik helemaal ingepakt in Tonzon folie, de diepvries voor de onderste helft (bovenste helft zit de warmtewisselaar helemaal rondom). Van de inbouwkoelkast heb ik met eenvoudige energiemeter vastgesteld dat de besparing ruim 40% is. Het zijn apparaten van voor de energielabelling, maar als ik de moderne apparaten bekijk, dan zie ik dezelfde kansen om met die folie nog verder te komen. Dus daar kan jij wellicht ook nog iets aan hebben. Voor de kosten van de folie hoef je het niet te laten in ieder geval.

Interessant artikel, werkt zeer inspirerend.

Zelf ben ik ooit geïnspireerd door een artikel over een energie NUL woning in de jaren 90, met als resultaat dat wij nu in een vrijstaande woning wonen met 5450Wp PV, Zonneboiler, veel led en spaarlampen,laptop’s ipv desktops(3 kid’s), CV Vloerverwarming gevoed door een hout kachel moederhaard in woonkamer (hout verbruik deze winter 1311Kg tot nu) >> energie rekening afgelopen jaar, nog geen 15,00 euro per maand,ZONDER geriefverlies.

Waar een duidelijk en inspirerend artikel al niet toe kan leiden.
Over 20 jaar………..!

Oké..oké..

Oké de (3kid’s) van opsomming hier boven zijn niet echt energie en milieu besparend, toch mogen ze er zijn!

Ze beginnen het al te leren, onze oudste dochter 13 jr drukt steevast iedere lamp moet uit in ruimtes waar even niemand is ook al ben ik even een minuutje weg….(ik heb liever dat het douchen een beetje wordt ingekort grr.)
maar het begin is er, en het onze taak om ze verantwoordelijk op te voeden.

Over 20 jaar……

Ik heb een spreadsheet gemaakt waarin alle kosten, in stappen oplopend van 20.000 tot 200.000 euro, die gemoeid kunnen zijn met het investeren in een huis met lage energiekosten tot 0-energie huis, passiefhuis of hoe ze ook maar heten. Ik heb de werkelijke kosten uitgerekend bij een investering van 19.000 euro. Zelfs al zou je geen euro betalen aan een energieleverancier, dan nog zijn de jaarlijkse kosten 2146 euro. Ik ga er dan van uit dat er 5% rente wordt betaald, de installatie over 30 jaar wordt afgeschreven, er 1% per jaar voor onderhoud, 1% voor meer verzekeringskosten en 35% hypotheekrente wordt terugontvangen.
Het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Toch ben ik van mening dat het energieverbruik waar mogelijk moet worden teruggedrongen. Wij wonen in een vrijstaande woonboerderij van 1300 m3 inhoud. Met een Stiebel Eltron 13KW monovalente warmtepomp is het stroomverbruik over de laatste 3 jaar 7000 KWu per jaar. Met een aanvullend huishoudelijk gebruik, wij wonen op een afgelegen eiland en hebben royale koel- en vriescapaciteit, komen we boven de 10.000 KWu uur. Betalen wij onder de 10.000 KWu per KWu 14 cent, boven de 10.000 KWu gaat de energiebelasting met 8,5 cent per KWu omlaag en kost een KWu nog maar 5,5 cent.
Door de aanschaf van LED verlichting, 55 lampen waarvan 25 in een kroonluchter besparen wij 2000 KWu.
De terugverdientijd van de aanschaf van de lampen zou bij 20 ct per KWu 1,5 jaar zijn. Met de lage prijs van 5,5 ct per KWu wordt dit 6,5 jaar, nog steeds prima.
Wij zouden de investeringen in bijv. een warmtepomp en WTW van de ventilatielucht, zo weer doen.
Wel pleit ik voor enige nuchterheid. Het investeren in zonnecellen zal nimmer renderen zonder substantiële subsidie. En die subsidie wordt wel gewoon door de burger betaald.

Beste Wim,

Ik ben bang dat er in je sheet een klein foutje zit. Rekenend met jouw aannames kom ik op 1630,83 euro per jaar uit want 5% rente over 19.000 euro is 950 euro – 35% =617,50 per jaar aan rente. Afschrijving 19.000 euro /30 jaar =633,33 per jaar. hierbij tellen we twee maal 190 euro op voor onderhoud en verzekering en ik kom totaal op 1630,83.

Reken ik echter met de voor mij werkelijke getallen (meer aftrek en maar 15 euro per jaar extra verzekerings premie dan kom ik op 1198,50 per jaar uit. Dan heb je dus de hele installatie afgeschreven terwijl zaken als bron, boilervat en warmtewisselaars dan nog lang niet op zijn.

Ook bij andere verwarmings systemen heb je vaste lasten,stadsverwarming kost je 400 euro per jaar wat ongeveer net zo veel is als een CV ketel je kost inclusief onderhoud en afschrijving maar je hebt hierbij veel hogere energielasten, totaal 1.919,41 euro op stadsverwarming.

Nu zijn mijn totale kosten 1198,50 + 649= 1847,50. Geeen wereldschokkend voordeel maar in 30 jaar goed voor 2157,30 bij de HUIDIGE energieprijzen en juist daarin zit hem het voordeel wat terwijl de vaste kosten zijn gestegen zijn de variabele kosten juist fors gedaald. Stijgen alle energie prijzen met bijvoorbeeld 30% dan loopt het verschil op tot 488 euro per jaar. nu lijkt 30% prijsverhoging veel maar nog maar 3 jaar geleden waren de prijzen 20% hoger dan ze nu zijn. De huidige prijzen vloeien nog voort een een economische dip en aan de nu fors stijgende brandstofprijzen te zien zal de rest van de energie spoedig volgen.

Jerry

Hi Jerry,
Je hebt helemaal gelijk. Er zit geen fout in mijn spreadsheet, wel in het ingevoerde bedrag. Ik ben onterecht uitgegaan van een investering van 25.000 en niet van 19.000 euro. Als ik 19.000 euro invoer kom ik ook op 1631 euro uit.

Ook ik heb becijferd dat het financiële voordeel niet bijzonder hoog is. Het beheerst omgaan met energie is belangrijk. Een warmtepomp draagt daar sterk aan bij. Nog belangrijker is een uitstekende isolatie. Om in een woning van 1300 m3, dat staat gelijk aan 3 tot 4 eengezinswoningen, met 7000 KWu het huis het jaar rond 24 uur per dag te verwarmen, te koelen, waswater en douchewater te leveren, moet er wel heel goed geïsoleerd zijn.

Voor de liefhebbers, wij hebben de boerderij in 2006-2007 nieuw gebouwd. Een dagelijks verslag van de bouw en inrichting staat op:
woude6.blogspot.com

Jerry,
Zeer inspirerend! Ik heb de laatste 2 jaar ieder jaar 20% energie bespaard. Nu wil ik een WKO aanleggen om daar nog eens 50-70% af te halen. Ik woon in een wijk met beschermd stads gezicht dus dat wordt klussen onder de dakpannen. Heb je voor mij de naam van de installateur en heeft hij ook de software besturing van je systeem gemaakt?

Ik zie enerzijds zonneboilers (meest efficient in de zomer) en anderzijds een enkele boiler die warmte terugwint uit de afgezogen lucht van de centrale afzuiginstallatie (meest efficient in de winter, denk ik). Bestaan er ook systemen die dit combineren? Dus een boiler met 2 keer warmte(terug)winning via 1 of eventueel 2 warmtewisselaars. Ik heb een bestaande woning en WTW via luchtaanvoer aanleggen lijkt mij een te ingrijpende operatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *