MinderGas.nl meet het effect van woningisolatie
Geplaatst door David La Hei in Energiebesparing 32 Reacties»Een paar jaar geleden kochten we een ander huis. We vielen voor de sfeer van een jaren-70 bungalow. Een energielabel vonden de makelaars overbodig en dat hebben we dan ook maar niet laten doen. In de herfst en later in de winter bleek dat het een echte doorwaaiwoning was en dat de ketel op volle sterkte moest draaien. De grote klapper was de energierekening; ajb even EUR 1500 bijbetalen. Actie was noodzakelijk. We wilden meer comfort en een lagere energierekening. Maar waar begin je?
Er zijn verschillende websites, bijvoorbeeld die van de energiebedrijven, waar je kan bepalen welke maatregelen je het beste kan nemen. Spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie en een HR-ketel leveren een fikse besparing op het energiegebruik op. Maar hoeveel dan precies?
Het effect van woningisolatie is niet zo heel eenvoudig te bepalen. Dit komt doordat het energiegebruik niet alleen wordt beïnvloed door hoe goed je woning is geïsoleerd, maar ook door andere factoren, zoals de buitentemperatuur, het seizoen, en je gezinssamenstelling.
Ik ging op zoek naar informatie op het Internet. Al snel kom je dan het begrip ‘graaddagen’ tegen. Graaddagen worden o.a. gebruikt door het energiebedrijf om nauwkeurig in te schatten hoeveel gas iemand heeft gebruikt vóór een tariefswijziging en hoeveel daarna. Door deze rekenmethode is het niet nodig om op de ingangsdatum van de tariefswijziging een extra meteropname te doen.
Het Olino artikel ‘Het rekenen met graaddagen’ beschrijft hoe je met behulp van graaddagen kan bepalen hoeveel gas je bespaart nadat je je woningisolatie hebt verbeterd. De gebruikte methode minimaliseert de invloed van het weer op de berekening. Dit maakt het mogelijk om twee jaren te vergelijken terwijl bijvoorbeeld het ene jaar een strenge winter had en het andere jaar een hele zachte winter. Je vergelijkt dan het aantal kubieke meter gas per graaddag over beide jaren.
Het viel me op dat veel mensen bezig zijn met het downloaden van temperatuursmetingen van het KNMI en het bijhouden van de gasmeterstanden. Op deze data laat men dan berekeningen los om een uitspraak te kunnen doen over het effect van woningisolatie. Dit kan beter, dacht ik, en het idee voor MinderGas.nl was geboren.
Snel nieuwe meterstanden invoeren en inzicht in je actuele gasverbruik
Een helder vergelijk van het gasverbruik over 2 jaren
Intussen zitten wij er al best warmpjes bij, na de isolatie van het dak en de spouwmuren. En kan ik via mijn rekenmodel van de website zien hoeveel we écht besparen. Ben je ook van plan om je woning te gaan isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen? Op MinderGas.nl kun je eenvoudig bepalen wat het effect is van je maatregelen door zo nu en dan op de juiste momenten je gasmeterstand in te voeren. Lees hoe het werkt, en doe mee! De accounts zijn op dit moment gratis en feedback over de functionaliteit van de website is welkom.
David La Hei, initiatiefnemer MinderGas.nl
32 reacties op “MinderGas.nl meet het effect van woningisolatie”
Ik ben erg benieuwd. Zojuist een account aangemaakt om een te kijken. Thuis heb ik alle gegevens die ik vanavond ga zal invullen. Afgelopen december de zolder geisoleerd en volgens mijn eigen excelletje verbruik ik 30% minder. Eens kijken hoe het MET graaddagen zal zijn.
Wat een geweldig initiatief!
Tip voor nieuwe funcionaliteit: een periode kiezen voor vergelijk in plaats van kalenderjaren, je zou dan kunnen spreken van ‘periodevergelijk’ ipv ‘jaarvergelijk’.
Hartelijk dank en veel succes!!!
Erg goed initiatief.
Heb zojuist wat gegevens over 2008, 2009 en (half 2010) ingevoerd en ik kan zien dat onze speksteen kachel inderdaad effect heeft. We zijn van 0.72 m3 gas/graaddag naar 0.67 m3 gas/graaddag gegaan. We hebben eind 2010 ook nog HR++ beglazing geplaatst dus het vermoeden is dat het nog verder omlaag kan.
Ik ben blij verrast door de site. 2009 en 2010 heb ik precies evenveel gas verbruikt maar wel spouwmuurisolatie aangebracht. Balen dus..maar volgens het invullen met graaddagen ben ik 14.7% minder gaan verbruiken. YES!!!
2011 beloofd ook veel goeds. In dec2010 de zolder voorzien van isolatie en ik zit nu al op 27.6% besparing!
Bedankt voor de tip!
Handige tool! Heb ook meteen mijn gegevens ingevoerd. Een zinvolle toevoeging, die Jan Maarten Fernig ook al noemt is het kunnen vergelijken van 2 periodes, zoals de jaarvergelijker, maar dan met zelfgekozen periodes om het effect van een energiebesparende maatregel beter te kunnen monitoren.
Jesse, zou je dan wel dezelfde periode willen vergelijken over 2 jaren? Bv. van 18 januari t/m 20 april in 2009 met 2008. Twee echt verschillende periodes lijkt me niet echt nuttig (bv. zomermaanden met wintermaanden) en complex ook.
Heb je gezien dat je in de Jaarvergelijker ook een grafiek hebt waarin de individuele maanden worden vergeleken?
Heel handige tool! Is er kans op dat er in de toekomst de gegevens van de graaddagen van Vlaanderen/België opgenomen worden?
David, dezelfde periodes lijkt me prima. In de jaarvergelijker kan ik door naar de individuele maanden te kijken inderdaad ook al het verschil zien. Onze spouwmuren zijn vorige maand geïsoleerd. Het is dus nog een beetje vroeg om daar al duidelijk het effect van te kunnen zien.
Matthias,
MinderGas.nl maakt gebruik van een gratis online dienst van het KNMI (onder voorwaarde van bronvermelding). Om de paar dagen worden de temperatuurgegevens automatisch opgehaald. Ik geloof niet dat het KMI Belgie zo’n interface aanbiedt. Gelukkig liggen Westdorpe en Maastricht praktisch in Belgie ;-).
Ik heb de tool even voorzien van mijn meterstanden vanaf eind 2008 per maand 1x (heb ze wekelijks opgenomen dus makkelijk overnemen 🙂 )
Dit spreekt voor mij boekdelen. Handig tooltje! Ik ga dit iedere maand bijhouden, ben benieuwd of ik dit jaar het effect van de isolatie an vorig jaar ga zien. Het effect van de zonneboiler en ketelvervanging is al ruim te noemen, met de weging meegenomen nog 50%. Joepie, helemaal blij.
@ David,
Op zich is het gebruik van graaddagen een redelijk nauwkeurige methode, die ik in mijn artikel http://www.olino.org/articles/2006/07/12/energiebesparing-thuis-een-praktijkgeval
heb toegepast. De graaddagen betrok ik vanaf 1980 van het Internet, waarna ik met SAS-programmatuur op een mainframe een stooklijn berekende. Ik had wel mijn bedenkingen over de correctiefactoren 0,8 en 1,1 bij de berekening van de graaddagen. Maar dat zal te maken hebben met de invloed van de zonnestraling die hartje winter minder is dan in de ander maanden.
Wat er bij de graaddagenmethode niet mee wordt genomen is de invloed van de wind, die een behoorlijke invloed heeft op het gasverbruik. Ook kan de zonnestraling in een bepaalde maand van jaar tot jaar behoorlijk verschillen.
Toen de website waarvan ik de graaddagen betrok de informatie niet meer gratis leverde, ben ik overgegaan naar metingen met de gemiddelde buitentemperatuur, waarbij ik en passant ook de windsnelheid en uren zonnestraling van het meest naburige KNMI-meetstation betrok.
Zoals te verwachten was, gaf de buitentemperatuurmethode (zonder de invloed van wind en zon) een behoorlijke spreiding van de meetpunten die theoretisch op een rechte lijn zouden moeten liggen, als je het gemiddeld gasverbruik in een grafiek uitzet t.o.v. de gemiddelde buitentemperatuur.
Ik heb inmiddels de correctiefactoren kunnen berekenen voor zon en windinvloed, waarmee de afwijking van de punten t.o.v. de “stooklijn” tot een minimum kon worden beperkt. Deze factoren zijn specifiek voor mijn eigen (hoek)huis en zijn daarom niet algemeen bruikbaar.
Maar de graaddagenmethode is een redelijk goede methode om het energiebesparingseffect van bepaalde maatregelen objectief vast te stellen. Het voordeel is dat deze ook gemakkelijk hanteerbaar is.
@Arie,
Dank voor je reactie. Het gebruik maken van gewogen graaddagen heeft natuurlijk z’n beperkingen, het is niet een echt een super geavanceerd rekenmodel. Zoals je aangaf, is het wel een redelijk goede methode en ook is de methode idd gemakkelijk te hanteren. Om het nog beter te maken zal denk in niet meevallen, het wordt snel veel complexer en niet meer generiek toepasbaar. De rekenmethode gaf mij inzicht in het effect van mijn energiebesparende maatregelen (dakisolatie, spauwmuurisolatie) en dat inzicht wil ik graag op een eenvoudige manier beschikbaar maken voor anderen mbv MinderGas.nl.
Super! Veel inzichtelijker dan de overzichten die ik krijg van mijn energieleverancier. Ik heb een houten huis, dus in hoeverre de vergelijkingen met standaard huistypes opgaan is even een vraag; tip zou zijn om de vergelijkingkeuze nog wat uit te breiden. Maar ook nu al leuk om bij te houden. Ik denk dat ik dit jaar maar eens wat vaker op de meter ga kijken nu 🙂
Mooie tool, nuttige analyse en fraaie grafiekjes! Ik mis alleen de mogelijkheid om het niet-CV gasverbruik per jaar te kunnen veranderen. I.e. ik kan nu niet aangeven dat onze zonneboiler aanvang 2009 geplaatst is, waardoor uitgangspunten voor 2008 anders zijn dan voor 2009-2011.
@Thijs,
Dank voor de tip. Daar ga ik eens over nadenken. Wellicht een goede toevoeging inderdaad.
Goed initiatief.
Om de boel nog inzichtelijker te maken, zou door toevoeging van het bouwjaar de vergelijking met gemiddeldes nog nauwkeuriger worden (door vergelijk met refrentiegegevens voor bouwjaar en bouwvorm).
Verder zou het leuk zijn om je woning ook te kunnen vergelijken met die van mensen in de buurt (bv rond zelfde weerstation), om het gevoel van competitie te voeden 🙂
Tot slot zou het mooi zijn om een indicatie te krijgen waar een mogelijke verbetering gezocht zou moeten worden. Daarvoor zou dan echter wel wat meer van de gebruiker gevraagd moeten worden (invoer van gegevens omtrent bouwtechnische en installatietechnische zaken). Het leuke is dat dan namenlijk ook de uitvoeringskwaliteit van de woning (verschil theorie met praktijk in eigen sitiatie) en de invloed van gedrag duidelijk wordt.
Goed werk David!
Zelf hebben we een oud vrijstaand huis sinds 2005. We stookten ons wezenloos. Vanaf de eerste dag van bewoning heb ik wekelijks meterstanden verzameld en gewogen graaddagen van het KNMI in mijn spreadsheet ingevoerd. Eigenlijk deed en doe ik hetzelfde als nu door jouw tool online mogelijk is. Meten is weten en ik kon mooi zien wat de effecten waren van elke nieuwe energiemaatregel. Ons verbruik is gedaald van 1,29 m3/gew.graaddag naar 0,54 m3/gew. graaddag.
Mooi dat je dit nu niet allemaal zelf moet verzinnen maar via jouw tool kunt laten berekenen.
@Hub, dank voor het compliment :-). Ik heb nog de tab ‘Historie’ toegevoegd aan ‘Mijn gasverbruik’. Dan kan je het verloop over de jaren volgen, leuk voor de deelnemers die al langere tijd meterstanden hebben bijgehouden. Je kan nu invoeren vanaf 1 januari 2006 (2 jaar eerder dan voorheen).
Inmiddels maak ik ook gebruik van deze website, echter moet ik wel melden dat ik andere gewogen graaddagen heb…. Terwijl we wel gebruik maken van hetzelfde meetstation. Werk jij ook met 18 graden als basistemperatuur, of reken je met een andere binnen-temperatuur?
@Mike, leuk dat je meedoet. Ik heb even in de database gekeken. Ik zie dat je meetstation Schiphol gebruikt en dat je meterstanden hebt tussen 1 jan 2011 en 23 maart 2011. Het aantal gewogen graaddagen over deze periode (1 jan t/m 22 maart) is 1196. Je hoeft overigens niet iedere dag een stand in te voeren, de grap is juist dat dat maar zo nu en dan hoeft (Zie ‘Hoe werkt ‘t?’ op de site.) Laat me weten of je meer info nodig hebt!
Hey David,
Mijn verschil zit hem in de maanden. Ik heb voor de grap even mijn sheet een prntscrn van genomen en online gezet. Dan zie je misschien waarom die van mij verschillen met die van jou.
http://img9.imageshack.us/img9/5701/gasverbruik243.jpg
Ik moet hierbij vermelden dat ik niet mijn overige verbruik eraf haal, maar meereken met de graaddagen. Wanneer ik deze er wel afhaal, kom ik voor de maand maart op 0,4865 uit, terwijl jouw website 0,47 zegt. Het is een miniem verschil, maar toch een verschil.. Maar dit is ook goed te verklaren doordat jouw website slechts tot 20 april de temperaturen heeft opgenomen.
Voor februari, is dit 0,5265 Wat afgerond 0,53 is. En niet 0,52. Een miniem verschil wat waarschijnlijk ook mierenge*piep* van mijn zijde is 🙂
Voor Januari, is dit wel correct.
Verder het elke dag invoeren van de stand. Klopt het hoeft niet, maar ik heb mezelf de discipline aangeleerd elke ochtend de meterstanden op te nemen, aangezien ze (zoals je zag in Januari) behoorlijk hoog opliepen). Wij hebben deze woning pas sinds 22 december, dus veel meer eikpunten hebben we niet.
Verder ben ik zeer blij met jouw website. Ik wilde namelijk voor mezelf al zo een website op gaan zetten om zo een dagboek bij te houden hoe ik mijn energieverbruik kan verminderen, en online kan bijhouden. Nu ben ik afhankelijk van mijn excel sheet.
Nogmaals een super website!
Hoi David,
Interessante website!
Ik schrijf al enkele jaren iedere dag mijn verbruik en opwekgegevens op…
Echter, ik heb stadsver(w)arming, dus ik heb een GJ, geen m3 meter…
Ik zou dit natuurlijk zelf kunnen terugrekenen, maar wellicht is dit in de site zelf in te bouwen?
Tevens heb ik een keer een meterwissel gehad, ik heb nog niet gekeken, maar heeft de site hier ondersteuning voor?
Nog een paar tips voor verdere functionaliteit:
* De mogelijkheid rechtstreeks je meterstand mbv een app (Android) in te kunnen voeren.
* Ook voor electra en water periodiek standen kunnen invoeren en perioden vergeljken.
Succes, ik maak nog steeds met heel veel plezier gebruik van je site!
hoi,
We hebben na jaren van pech met bijbetalen opde gasrekening enkele maatregelen getroffen: 130 mm polystyreen gevelisolatie aan de achtergevel, dubbelglas rondom en een HR++ ketel. Dit is over een periode van 2 jaar uitgevoerd. Het verbaasde mij dat er weinig verschil was in de gasrekening nl. toch nog bijbetalen. Echter na gebruik van gradendagen zie je toch een besparing van verbruik. Ik blijk dan over deze periode toch nog een besparing van 15% te halen. Blijkbaar had ik zonder de maatregelen anders nog veel meer moeten bijbetalen.
De laatste maatregel die we hebben laten uitvoeren was ( gevelisolatie) heeft toch wel het grootste verschil gegeven nl 30% !!!
We zijn ook erg in ons nopjes met je site
Goed initiatief! Vanaf 2012 zullen veel mensen ieder dubbeltje moeten omdraaien. Ons huis was goed geisoleerd, maar is sinds kort een doorwaaiwoning. “Men” heeft glasvezel aangelegd en breekbare ijzeren gasleidingen vervangen. Er is door de buitenmuur geboord en door de vloer van de meterkast. De nieuwe kieren tochten “extreem” en ik vermoed dat er ook een fors vochtprobleem is (hemelwater?). Op 1 januari ga ik “ondergronds” om de schade te inventariseren. Deze klusser heeft twee linker handen, dus alle isolatietips zijn van harte welkom!
Royaal afschuimen met PUR of ??? En hoe bereik(en) ik(we) die duizenden “glasvezel-tochtgenoten”? Mindergas.nl, keep up the good work!
Leuk initiatief, vaak wordt de besparing zwaar overdreven op deze manier kan je de reeele besparing meten.
Nadeel is vaak wel dat mensen meerdere aspecten van de woning tegelijk aanpakken en het moeilijk meetbaar is wat de besparing per onderdeel was.
Voor een informatieve site over isoleren kunt u op de volgende link klikken http://goo.gl/RNQ83
Mooi en het werkt prima. Zou verder uitgebouwd kunnen worden met elektriciteit en water. Maar ook met meerdere meters. Zo heb ik twee gas, twee elektriciteit, twee water en een opbrengstmeter van de pv.
De app is nog wat beperkt, toch gekocht als sponsoring voor dit goede initiatief.
David, hartelijk dank voor deze site. Werkt prima. Aardig om te melden is dat je met de knmi data ook meerdere soortgelijke zaken bij kunt houden. Zo registreer is de jaarlijkse windsnelheden om aan de hand daarvan de jaargemiddelde geluidbelasting te kunnen bepalen. Dit werkt dus ook prima om de jaaropbrengst te kunnen bepalen. Verder heb ik sinds deze zomer zonnepanelen. Om nu een goede indruk te verkrijgen van de jaaropbrengst vergelijk ik mijn opbrengst met de \Landelijke Opbrengst Berekening\ op http://www.siderea.nl. Zij gebruiken de knmi opgave van het aantal J/cm2 om hiermee de maandelijkse opbrengst te kunnen bepalen. Iets dergelijks zou ook een mooie uitbreiding op jouw site kunnen zijn.
Kan er nog een aanpassing komen voor het volgende:
Wij hebben de wasmachine en vaatwasser op heet water aangesloten hiermee is het gasverbruik hoger dan gemiddeld. Dit kan niet in het profiel genoteerd worden.
Blijft een fantastische site. Gewoon gratis. En met makkelijke functionaliteit. Waar zie je dat nog.. weg met de eigen Excel sheets. En de buren ook aanmoedigen. Helpt mij met extra inzicht en dus motivatie om te bezuinigen. Dankjewel!
Inmiddels al ruim een jaar gebruiker van de site “mindergas”.
Na aankoop van onze drive-in woning (tussenwoning) uit 1969, hebben we deze grof onderhanden genomen. Dak/vloer en gevel-isolatie en binnen ook nog voorzetwanden (pur/gips).Ballansventilatie in elk vertrek en lage temp. radiatoren.
In een later stadium nieuwe kozijnen en deuren met 3-dubbel glas. Gevolgd door een energiezuinige cv-ketel met een groot modulatiebereik.
Het terugverdienen van al deze maatregelen laat voorlopig nog wel even op zich wachten, maar intussen hebben we wel een enorm wooncomfort. Onze gasrekening is minder dan een kwart t.o.v. onze omgeving.
Minder gas helpt me met het inzichtelijk maken van de besparingsmaatregelen.
Dank hiervoor!
Topsite. Gebruik het nu sinds 2015. Ondertussen aan de (hybride) warmtepomp. Dat maakt het iets moeilijker maar eenmaal omgerekend en ‘nieuwe meter’ geselecteerd ook weer vergelijkbaar met voorgaande jaren en duidelijk te zien dat pomp nog efficiënter werkt dan gehoopt. Voor wie het weten wil ik heb een waarde van 9,38 aangehouden voor omrekening kWh geleverd door pomp naar m3 gas. Had cv al heel efficiënt draaien. Deze waarde was uiteindelijk beste wat ik kon schatten/meteen omdat ik per ongeluk ook wat meer had geïsoleerd in de zomer. Hulde voor mindergas.nl!