Ombouw VU meter verlichting met LED
Geplaatst door Martin van Vliet in Energiebesparing, Lampen, Zelfbouw Geen reacties»Stel je bent met een audio projekt bezig waarin oa. 2 grote VU meters zijn verwerkt die oorspronkelijk werden verlicht door buislampjes. Nu is in het projekt niet echt ruimte meer voor die lampjes en bovendien verbruiken ze ook nog eens 3W stuk, niet echt wat je zegt “low power”. Wel heb je nog wat resten liggen van een LED strip, maar die is alleen geschikt voor 24V, maar wel low power en klein genoeg om in te bouwen. Met wat handigheid kan zo’n strip geschikt gemaakt worden voor 12V en precies op maat voor in dit geval de meter verlichting. Wil je weten hoe?
Na het bouwen van een inbouwkast verlichting op basis 280 cm CLS Covelight Superior Warmwit 24VDC 5 mtr met bijbehorende voeding en laagspanningsdimmer was er nog een stuk van 220cm over. Wat doe je daarmee? Nu heeft deze strip een wat afwijkende voedingsspanning van 24Vdc, terwijl de meeste mij bekende strips 12Vdc vragen.
Tijdens het afronden van een project – waarin ik voor mijn home studio een Multi Media Matrix aan het bouwen ben om Audio, MIDI en optische SPDIF/ADAT signalen te kunnen schakelen en distribueren – was ik op zoek naar geschikte verlichting voor de 2 grote VU meters op het frontpaneel. (zie illustratie) Normaal worden deze meters ieder verlicht met een buislampje dat met een externe fitting boven de meter wordt gemonteerd. Nadeel van deze lampjes is het vermogen (12vdc, 3W) en het feit dat ze in de huidige behuizing niet passen. LED verlichting is dan natuurlijk een goed alternatief.
De bovengenoemde LED strip bestaat uit segmenten van ongeveer 19,5cm die zelfstandig bruikbaar zijn. 1/3 deel van zo’n segment bleek perfect te passen bij de breedte van een VU meter. Echter 1 nadeel, de voedingsspanning is 24V en de beschikbare spanningen in de matrix zijn +5V, +12V, -12V en ongestabiliseerd +22V en -22V. De voor de hand liggende keuze is dan de +22V, die weliswaar een iets lagere lichtopbrengst oplevert, maar dat is in dit geval geen bezwaar.
De LED verlichting voor het LCD display en verlichte schakelaars in de matrix is regelbaar vanuit een ArduinoMega computer bordje op basis van een 5V puls breedte (PWM) regeling. De VU meter verlichting moet dus ook regelaar zijn op basis van PWM. Bij de keuze van +22V levert dit een behoorlijk groot breedbandig stoorsignaal op in een unit waarin ook audio elektronica aanwezig is. Om dit te beperken ligt het gebruik van 12V meer voor de hand, maar zonder modificatie werkt de 24V LED strip daar niet op.
De LED strip moest dus gehackt worden. Een segment is opgebouwd uit 3 ketens van 3 in serie geschakelde LEDs plus een 390 ohm SMD weerstand. De LED behuizingen die op de strip zitten, bevatten 3 LEDs die ieder in een andere keten zitten. Eerst werd van het segment 1/3 deel afgeknipt, waarop zich nog 2 LED behuizingen en een SMD weerstand bevinden. (zie illustratie)
Door het knippen binnen een segment zijn de LED ketens nu onderbroken en moeten de drie serie schakelingen worden hersteld. Vervolgens is met een scherp mesje aan de uiteinden de plastic omhulling weggesneden en de lak van de koperbanen gekrast. Daarna is op een van de uiteinden de serie schakeling hersteld door over de juiste banen weerstanden van 390 ohm te solderen, waardoor er weer 3 ketens van 2 LEDs + weerstand ontstaan. De waarde 390 is gekozen, omdat er daarvan nog één op de strip zit.
Dit geheel functioneert nu uitstekend op 12V en geeft ruim voldoende licht voor de VU meter. Er zijn 2 van die aangepaste strips gemaakt en op de juiste onderlinge afstand samengevoegd op een stukje aluminium hoeklijn
dat op zijn beurt weer met dubbelzijdig plakband aan de achterzijde van het frontpaneel boven de VU meters is gemonteerd.
Resultaat : nuttig gebruik van een restje LED strip levert een nette VU meter verlichting op met een vermogens reductie van 3W naar 0,13W, dus 95% !