Duurzaam cafetaria: frituren met hart & ziel

Geplaatst door Niels Thijssen in Biologisch, Energiebesparing, Zonne-energie 7 Reacties»

Wie herkent het niet: ondernemers & bedrijven doen vaker en meer hun best om hun groenste/duurzaamste beentje voort te zetten. Trendy reclame, pakkende teksten. Alles om de consument te lokken. Maar soms blijkt het een teleurstelling en oogt het naar ‘greenwashing’. Echter, het kan ook echt geheel anders! Dat laat Henry Geurts, eigenaar van Plazagennep, heel duidelijk zien. Hier een opsomming van punten die in deze kwalitaria aangepakt zijn met als basis het duurzaam ondernemen.

Bedrijfsprocessen

Henry heeft al vanaf begin af aan zijn zaak goed gemoderniseerd. Het pand was dusdanig toe aan verbouwing dat er direct de isolatiemaatregelen getroffen zijn. De bekende produkten als HR++ beglazing, spouwmuur isolatie zijn uiteraard toegepast in zowel de woning als het bedrijfspand (de woning bevindt zich boven de kwalitaria). Zo krijg je als je daar je friet eet, gewoon een normaal bord. Kies je voor een snack, zoals een frikadel speciaal, dan volgt deze keurig in een gelijke massief aardewerken bakje. Scheelt weer plastic verbruik en afval natuurlijk. Slim en zo eenvoudig toe te passen!

Elektriciteit

Al enkele jaren (sinds 2001) prijken op de oost- en westzijde in totaal 64 zonnestroompanelen. Op jaarbasis wordt

West-zijde met vele zonnepanelen

er voldoende elektriciteit opgewekt, met een bescheiden teruglevering van ca. 7-10 kWh op jaarbasis. Dus ‘bijna’ elektrisch neutraal, aldus eigenaar Henry Geurts.
De installatie is door Oskomera Solar Power Solutions geleverd en geplaatst, en heeft geen SDE-subsidie. Wel is
destijds gebruik gemaakt van o.a. de MEP-subsidie. Nu vraag je je af wat zo’n beetje de apparatuur verbruikt in dit bedrijf. Welnu, ter indicatie: de frituurinstallatie trekt zo’n 14 kW aan vermogen… de bakplaat voor de hamburgers verbruikt circa 7 kW aan vermogen. Alles is aangesloten op een hoofdaansluiting van 3×80 Ampere.

Oost-zijde met naast zonnepanelen ook de zonnecollectoren te zien

Gasverbruik

Het gasverbruik voor het complete pand (woning en bedrijfspand) bedraag ongeveer 6.000 kubieke meter per jaar.

Afvalverwerking

Door het kritisch volgen en bedenken van oplossingen is sinds 2001 de afvalstroom met 70% afgenomen. Karton, plastic en blik wordt keurig gescheiden. Het blik wordt lokaal verzameld, alsmede ook het papier (wat ter beschikking gesteld wordt aan de lokale sportclub in het dorp).
De frituurolie wordt lokaal gezuiverd, en Henry is actief aan het meedenken over het beschikbaar maken van deze olie voor brandstof (als diesel-alternatief bijvoorbeeld).

Tapwater

Op het oosten zijn zonnecollectoren geplaatst, met een oppervlakte van ca. 5 m2. Deze verzorgen het tapwater. Het buffervat waarin het zon-verwarmd water wordt opgeslagen bedraagt ca. 200 liter.

Frituur-technieken

De frites worden gebakken op relatieve lage temperaturen, zo rond de 150 graden Celsius. Normale frituur-installaties bakken rond de 175-180 graden Celsius, waarbij rond deze temperatuur helaas ook schadelijke stoffen (PAK‘s, polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Het bakken van de frites op lage temperatuur voorkomt deze situatie, waarbij de kwaliteit van goede friet behouden blijft: goudgeel en krokant met een goede smaak.

Vlees-en vegetarische gerechten: verantwoord eten

Door een slimme opzet van de ingredienten en producten wordt hier met goede kwaliteit vlees de hamburgers bereid (van vrijlopende blaarkop-runderen). Voor vele producten wordt bewust een keuze gemaakt, en waar mogelijk wordt ook aangegeven dat het het EKO-keurmerk heeft, zoals onder andere bij de koffie. Als een product het EKO-keurmerk heeft, betekent dit dat het product biologisch is en door Stichting Skal is gecontroleerd. De producten met het EKO-keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen en mogen dus biologisch heten.

Aan de biologische productie mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te pas komen. Ook is dierenwelzijn gewaarborgd, onder andere omdat de dieren naar buiten mogen, niet preventief antibiotica krijgen en er meer dan voldoende stro in de stal aanwezig is.

Vetverwerking

Het frituurvet wordt geregeld vervangen waarbij Henry bezig is met het lokaal zuiveren en herwinnen van deze olie. De kwaliteit is van dien aard, dat de schadelijke stoffen eruit verdwenen zijn.

Warmteterugwinning

Tijdens het frituren en bakken gaat veel warmte vaak verloren. Niet bij deze kwalitaria: daar zit in het afzuigsysteem boven de frituurunit en bakplaat een geintegreerde warmteterugwinning. De warmte uit de lucht wordt hergebruikt voor verwarming van het interieur, uiteraard zonder de frituurluchtjes.
Zomers wordt alles gekoeld door gebruik te maken van grondwater. Het grondwater wordt hier overigens ook spaarzaam gebruikt bij het reinigen van het terras en doorspoelen van het toilet: het kostbare drinkwater wordt hiermee ontzien.

Het resultaat van alle maatregelen is een maandelijkse kostenpost voor energie van circa 1.100 euro (prijspeil 2010) voor een onderneming als deze voor woning & bedrijfsruimte.

Honger?

Mocht je na het lezen van dit artikel eens deze kwalitaria persoonlijk bezoeken, dan is dat mogelijk.
Deze kwalitaria, Plazagennep, is gelegen aan de Ottersumseweg 2 te Gennep (Noord-Limburg, Nederland). De keuze van produkten is erg omvangrijk: er zijn circa 35 verschillende hamburger-menu’s te combineren met lekkere salades en drankjes. En: er zijn ook vegetarische produkten af te halen. Allemaal met hart & ziel bereid, op duurzame wijze!


Niels Thijssen, website Renewable Energy: NOW!

7 reacties op “Duurzaam cafetaria: frituren met hart & ziel”

Hulde voor deze actie! Zelf is de plaatselijke frietzaak hier overgestapt op led verlichting in zijn zaak. Echter verder willen ze niet gaan. De reden is dat het stroom / energie verbruik dusdanig hoog is, dat ze veel minder betalen voor de stroom afname (grootverbruiker). Willen ze terug schakelen en terug leveren met bijvoorbeeld pv, dan zou de investering niet rendabel zijn (aldus de eigenaar). Dit schijnt te maken te hebben met bepaalde verbruik drempels, waar naar het schijnt hij beter niet wat lager kan zitten. Ik zal het artikel eens afdrukken en aan hem geven, het schijnt dus wel te kunnen. Proficiat!

@Ruud: Graag gedaan! Het was ook mijn doel om deze opmerkelijke en bijzondere ondernemers eens in het zonnetje te zetten voor hun daadkracht en duurzame bedrijfsvoering. Want als het eerste spreekwoordelijke schaap over de dam is, volgen er meer.

Met Niels hebben we het kwalitaria bezocht (en er natuurlijk gegeten) en het is er echt goed geregeld! Leuk dat er nu ook een artikel aangewijd is. Deze zaak is echt een voorbeeld voor andere snackbars en frietzaken. Dit vraagt eigenlijk wel om een carrotmob! Met bovenstaande informatie op zak de frietzaken langs en de zaak die de meeste maatregelen wil doorvoeren daar regelen wij dat er veel publiciteit en klanten komen! Met de extra gegenereerde opbrengst kan alsvast een begin van de maatregelen doorgevoerd worden.

Meer informatie:
Een flashmob is een actie waarbij een groot aantal mensen ineens opduikt om samen iets te doen. Bij een carrot mob is het de bedoeling een winkel die iets Goed, Duurzaam doet of beloofd heeft iets Goed, Duurzaam te doen ‘leeg te kopen’. Het tegenovergestelde van een boycot. Bij de officiele carrotmob ga je dan vantevoren precies navragen wat die winkelier allemaal belooft te doen met de extra omzet, en wil je het bereik en effect vergroten door vantevoren ook alle concurrenten te bevragen.

Nu nog een E-laadpaal om tijdens het eten je plug-in op te laden op zonnestroom zodat je ook weer duurzaam terug naar huis kunt?
Blijft mooi dit soort initiatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *