Nieuw: OliNo Lampen Advies voor consumenten

Geplaatst door Jeroen van Agt in Lampen, OliNo 16 Reacties»

Om meer duidelijkheid en transparantie in de lichtmarkt te krijgen voert OliNo al sinds 2007 onafhankelijke lichtmetingen aan allerlei soorten lampen. Uit deze lampmetingen volgen zeer uitgebreide technische meetrapporten die gebruikt worden door leveranciers, fabrikanten, lichttechneuten en architecten. Echter de meetrapporten zijn veel te technisch voor de gemiddelde consument. De consument is op zoek naar een duurzame lichtbron ter vervanging van zijn bestaande lamp(en) en wil daarin begeleid worden zonder allerlei technische rapporten te moeten lezen. Dat is de reden waarom we de afgelopen maanden bezig zijn geweest om de nieuwe OliNo Lampen Advies website te bouwen. Hiermee kunnen we als OliNo eerlijk en onafhankelijk advies geven aan consumenten. Vandaag lanceren we deze nieuwe website.

Meer informatie

Op de volgende pagina OliNo Lampen Advies – Eerlijk en Onafhankelijk leggen we uit hoe de advies website precies werkt en hoe wij als OliNo eerlijk en onafhankelijk advies kunnen geven aan consumenten.

Website

De OliNo Lampen Advies website is bereikbaar op de volgende url:
http://www.olino.org/advice

Tips ter verbetering

De OliNo Lampen Advies website is momenteel nog in BETA en we zijn druk bezig om de site verder uit te breiden. Heb je tips of suggesties hoe we deze OliNo Lampen Advies website verder kunnen verbeteren, laat het ons weten via het contact formulier of via een reactie hieronder.

16 reacties op “Nieuw: OliNo Lampen Advies voor consumenten”

Mooi initiatief! Ik denk dat jullie gelijk hebben dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien op het gebied van energiezuinige verlichting. Onze niet-technische medemens heeft geen flauw idee wat lumen, watt en kelvin inhouden die wil gewoon een “goeie lamp”! Toch heb ik wel wat commentaar:

* Het zou “lampenadvies” moeten zijn en niet “lampen advies”.
* Waarom geen foto’s bij de lamptesten? Mensen willen gewoon zien hoe het er uit ziet ten minste ik wel.
* En nu iets wat jullie misschien niet zo leuk vinden maar wat me al een tijdje opvalt. Jullie staan in de solartop50. Jullie artikelen gaan bijna alleen maar over lampen. Op welke manier rechtvaardigen jullie je plek in de solartop50? Ik heb voor de grap eens de laatste 100 artikelen bekeken, makkelijk met 10 artikelen op een pagina. Daarvan gingen er maar 3 over zonneenergie. Ik denk dat als ik verder terugga het hetzelfde blijft. Als ik kijk wat er verder instaat dan zie ik leveranciers van zonnepanelen en een aantal blogs die wel over zonnepanelen gaan. Eigenlijk als ik heel eerlijk ben hoort deze site hoe interessant en duurzaam ook niet in de solartop50 (meer) thuis. Ik ben benieuwd naar jullie reactie, en ook wat andere lezers er van denken.

@Bart,

Bedankt voor je complimenten en goede feedback.

Zie jij geen foto’s bij de lampen testen? Hoe bedoel je dat? Als het goed is zie je bij elke lamp een foto staan (die we overigens zelf gemaakt hebben) staan en ook in het bijbehorende meetrapport staan veel foto’s.

Wat betreft de overvloed aan lamp artikelen daar heb je helemaal gelijk in. Deze advies website is een eerste stap om de boel een beetje te gaan scheiden. We willen uiteindelijk (als de lampen portal helemaal klaar is) de lampen artikelen verwijderen op de hoofdpagina van olino. Overigens komen de meeste bezoekers op OliNo niet voor de technische meetartikelen (maar juist voor het artikelen over zonne-energie, windenergie , etc…). Ik hoop dat ik hiermee een beetje gerust gesteld hebt. Er wordt dus aan gewerkt.

@Jeroen,
Klopt helemaal, ik kom hier nooit om een lampen test te lezen, maar voor de duurzame energie oplossingen. Mijn complimenten voor deze site.

@Bart,
Heb je ook gekeken naar de hoeveelheid reacties en discussies die op de niet lampen onderwerpen zijn? Daar bied OliNo een mooie site voor.
En daarom staat OliNo in de solartop50!
Lampen, Wind energie, Solar en nog meer hebben maar een doel om in de toekomst de energiebalans in evenwicht te houden.

Ik denk dat Bart bedoelt een foto van de lamp in kwestie als hij brandt, en dan bv. naast een ‘standaard gloeilamp’ om de lichtkleur e.d. te kunnen beoordelen (wij hebben het daar ook wel eens over gehad). De lamptesten zijn naar mijn mening nog altijd erg technisch. Deze lampkiezer is een mooi frontend maar zegt mij als consument nog altijd niets over de daadwerkelijke lichtkleur. Ik als leek kan die mooie kleurenschema’s niet interpreteren, en de waarde in Kelvin zegt mij niets over bijvoorbeeld een groenige gloed. Eén van de Pharox LED-lampen werd ooit als ‘goed’ getest maar ik zou ze in de gevangenis nog niet ophangen, zo ongezellig licht gaf het ding.

Licht, of hoe licht gezien wordt, is voor een aanzienlijk deel subjectief, vergeet dat niet.

De opmerking over de positie in de Solar Top 50 vind ik wel een aardige, ik had daar nog helemaal niet bij stil gestaan. De regels van die site zeggen dat je content primair over zonne-energie moet gaan. Nu voldoe ik daar met mijn site ook niet altijd aan…

@Jeroen Haringman: een brandende lamp fotograferen heeft weinig zin om kleurtemperatuur/lichtkleur te zien. Immers: het gros (>99%) van de bezoekers zal zeker geen gekalibreerd beeldscherm hebben waardoor tinten al niet overeen komen. Laat staan dat de foto met een goede witbalans gemaakt wordt en waar nodig nog nagecorrigeerd wordt met behulp van een grijskaart.
Iets om wel rekening mee te houden….

Het is lastig om een lamp op parameters uit te zoeken. Het is mooi dat je iets kunt vergelijken, of dat een lamp arbo technisch geschikt is. Wat wel een goede indruk kan geven, is dat als je een lamp test een foto maakt van de te testen lamp met en bepaalde sluitertijd en diafragma (lens opening). Zo zou je bij een foto kunnen vermelden: Standaard gloeilamp 40 Watt. Lens 50 mm. Diafragma 5.6 sluitertijd 1/125 sec. Vervolgens daarnaast een zelfde foto van de led (spaar) lamp, uiteraard onder dezelfde condities gefotografeerd. De “ouderwetse” gloeilamp is een referentie die bij de meeste mensen bekend is. Vervolgens ziet men werkelijk het verschil tussen de 2 lampen. Natuurlijk is een ledlamp geen gloeilamp en een led tl geen tl lamp, maar men ziet dan meer wat een dergelijke lamp doet. Meer foto’s makt een artikel ook aantrekkelijker. Ik ben verder zeer blij met de Olino website. Ik leer er niet alleen van, maar hier vind je eerlijk & goed advies op allerlei gebied over energie zaken, op allerlei manieren belicht. Wim en Jeroen geven dit ook goed aan.

Beste,

ik putte uit jullie site enorm veel info ivm leds en stak daar zeer veel op. Knap !De tabel met lampmetingen onderverdeeld per soort lampvoet is handig zeker in combinatie met kolomkeuzes. Er is evenwel nog een verbeterpunt. Als je in het menu duikelt van een bepaalde lampvoet bv Gu10 dan kan je van de een of andere lamp details opvragen. Terug keren uit zo’n detailscherm brengt je helemaal terug bij de starttabel en dus moet je met je selecties herbeginnen om binnen de gewenste tabel verder te kijken. Het zou handiger zijn mochten jullie hiervoor een oplossing vinden. Voor de rest heb ik jullie site al bij veel mensen warm aanbevolen.

Meestal kijk ik de lampentests wel even door (op de homepage). Het is me al eerder opgevallen dat er veel TEST-lampen van fabrikanten op staan. Dat is op zich natuurlijk prima, om te zien wat de ontwikkelingen zijn. Alleen zag ik deze ook weer terug in de Adviesdatabase. Dat is denk ik niet zo handig, want ik neem niet aan dat deze testlampen ook daadwerkelijk verkrijgbaar zijn.
Het is natuurlijk een enorm karwei om uit te zoeken en bij te houden welke lampen ook echt verkrijgbaar zijn, maar dat zou wel een grote meerwaarde hebben. Van sommige zag ik al een redirect naar een webshop, dat zou eigenlijk (uiteindelijk) bij alle lampen zo moeten zijn.
Verder een super-iniatief en het zal ook de rest van de site overzichtelijker maken.

Mooi die lampentests, aangezien ik werkzaam ben bij Philips Lighting heb ik al heel wat lampen doorgemeten, ik mis in de lampentests van Olino de Philips TL5 lamp. Of misschien heb ik niet goed genoeg gezocht….
Afijn deze lamp, die gemaakt wordt in alle kleuren tussen 827 en 865 heeft nog steeds het hoogste aantal lumen per watt.
De master versie haalt ongeveer 100 lumen/W, er is echter ook een ECO versie die daar nog bovenuit komt, zo haalt de TL5 49W-ECO circa 5300 lumen!
Geen wonder dat je deze lampen steeds meer gaat zien in winkels en kantoren, voorlopig kan daar nog geen LED tegenop!

We zouden als OliNo deze lamp graag willen doormeten. Als jullie vertrouwen in de lamp hebben zou ik zeggen, stuur maar op.

ps Hou er wel rekening mee dat wij bij OliNo systeem metingen doen, dus alle lampen zitten in een armatuur, waardoor we ook de verliezen meenemen die ontstaan in het armatuur (LOR). Verder meten we ook de verliezen in de voeding van de lamp. Waarschijnlijk komt de TL5 dan ook wat lager uit in lumen/watt dan de getallen die je eerder noemde.

Meten = weten.

Dus als je de werkelijke systeem prestaties van de lamp wilt weten, stuur de TL5 op met een armatuur naar eigen keuze. Wij zullen hem dan doormeten. Na afloop van de meting krijg je eerst het volledige rapport te zien, als je dan besluit om de meting binnen 30 dagen te publiceren op OliNo.org dan kost een meting slechts 150 euro. Voor meer informatie over onze prijzen en voorwaarden zie onze diensten pagina.

Helaas een lamp met armatuur opsturen, daar ga ik niet over, aangezien ik als medewerker bij Philips als operator en fotometrist werk, ik meet daar in de meetkamer de lampen die van de machines komen, ter bewaking van de kwaliteit en levensduur, kan en mag geen lampen meenemen helaas en armaturen maken wij al helemaal niet.

Inderdaad zal de werkelijke lichtopbrengst per watt dan ook minder zijn, wanneer de verliezen van voeding en armatuur worden meegenomen.

De TL5 lamp wordt bij ons gemeten in een geijkte witte kast bij een temperatuur van 40 graden C, een constante lampstroom van 460mA en een frequentie van 25kHz. (50W /840 lamp)
Ik kan dus wel de meetresultaten geven van een 50W TL5 zoals die bij ons gemeten is. Voor wie het interesseert:
Lumen 4952
X coordinaat 381
Y coordinaat 380
Ilamp 460
Ulamp 105.6
Plamp 48.4
Alpha lamp 0.998
Efficiency 100.3 Lm/W

Verrassende overeenkomsten!
“Volgens de specificaties rijdt deze auto 1 op 27, en in de praktijk persen we er met moeite 1 op 20 uit!” Uiteindelijk betaal je toch voor de praktijkwaarden en niet voor de laboratoriumcondities :-). Goeie zaak, die “real life” metingen. Binnenkort moeten we echt elk dubbeltje omdraaien…

Olino is een zeer goede site. Alleen sommige elementen van de lampen test vereisen wel enige kennis die consument niet hebben. Gelukkig is vrijwel alle informatie over verlichting wel op deze site vinden.

Inderdaad, zelfs als led lampen leverancier vind ik hier regelmatig antwoord op mijn vragen vragen van klanten, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *