Ventilatiewarmtepomp

Geplaatst door Marian van Agt in Energiebesparing 103 Reacties»

Sinds juni 2011 wordt onze hr-ketel ondersteund door een ventilatiewarmtepomp (vwp), de Inventum Ecolution combi 50. Met de vwp besparen we ca. 30% aardgas en zijn we van energielabel C naar A gegaan.

Het huis (twee-onder-een-kap uit 1987, redelijk goed geïsoleerd) werd verwarmd met een Radson Maxicom hr-ketel uit 1998. Het gasverbruik bedroeg rond de 1700 m3 per jaar voor verwarming en warm water. Aanleiding voor de aanschaf van de vwp was het vaststellen van een energielabel voor onze woning. Dit was een label C en we wilden graag naar A, mede met het oog op toekomstige verkoop. Bovendien was de bijna 25 jaar oude mechanische ventilatie-unit op sterven na dood, erg onzuinig en lawaaiig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt hij?

Veel huizen vanaf de jaren 70-80 hebben een mechanische ventilatie-unit (ventilatie type C). Die zuigt voortdurend lucht af uit de badkamer, het toilet en de keuken via ventielen in het plafond en een buizenstelsel en voert deze af naar buiten via een dakdoorvoer. De afgezogen ‘vuile’ lucht wordt vanzelf vervangen door frisse lucht via luchtroosters boven de ramen.
Een ventilatiewarmtepomp verzorgt de mechanische ventilatie, maar doet nog iets meer. Bij de oude unit werd dag en nacht non-stop lucht van ca. 20 graden naar buiten geblazen. Zomer én winter. Zonde!

De vwp onttrekt warmte aan de afgevoerde lucht. De afgevoerde lucht wordt met een warmtepomp van ca. 20 naar ca. 5 graden teruggebracht en het ‘temperatuurverschil’ wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een boilervat van – bij de Ecolution combi 50 – 50 liter, dat op deze wijze tot max. 50 graden wordt verwarmd. Een warmtepomp wordt weleens een ‘omgekeerde koelkast’ genoemd: een koelkast onttrekt warmte aan de inhoud en geeft warme lucht af aan de omgeving, een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en slaat die op in een buffer.
De vwp gebruikt de driestandenschakelaar van de oude mechanische ventilatie. Stand 1 is de ‘vakantiestand’ met een minimum aan ventilatie, stand 2 is voor dagelijks gebruik en stand 3 is de turbo: meer ventilatie, bijvoorbeeld voor als er gedoucht wordt of tijdens een feestje met veel mensen.


Links de Ecolution, rechts de hr-ketel.

Warm water

Het warm water uit het boilervat kan direct gebruikt worden, bijvoorbeeld om te douchen, maar pas nadat de hr-ketel het nog iets verder heeft verwarmd tot 60 graden (temperatuur vereist voor legionellapreventie). Raakt het boilervat leeg, dan neemt de hr-ketel het over. Als warmwatergebruiker merk je geen verschil, je komt nooit zonder warm water te zitten.
Als je voor het douchen de vwp van stand 2 op stand 3 zet, wordt de badkamer sneller droog én er wordt meer energie geproduceerd om het boilervat weer snel op 50 graden te krijgen. Hiervoor zit er een tijdmechanisme op: tik je met de driestandenschakelaar even stand 3 aan dan blijft deze een bepaalde tijd, bijv. een halfuur, op maximaal draaien om dan weer automatisch naar stand 2 terug te keren.

Centrale verwarming

De vwp is ook aangesloten op de centrale verwarming. In de software is geregeld dat de vwp in de winter de ‘basislast’ levert. Dat wil zeggen dat de vwp niet kijkt naar wat de thermostaat in de huiskamer aangeeft, zoals de hr-ketel doet, maar dat hij autonoom een hoeveelheid warmte in het leidingsysteem brengt. Is dit volgens de huiskamerthermostaat van de hr-ketel niet voldoende, dan draagt de hr-ketel ook z’n steentje bij. Een regelunit zorgt ervoor dat de apparaten geen ‘ruziemaken’ over wie wat wanneer moet doen. Inventum is bezig met de ontwikkeling van een hybride thermostaat om de beide apparaten nog efficiënter te laten samenwerken. In de software is ook opgenomen dat de vwp niet per ongeluk het huis begint te verwarmen als dit ongewenst is, bijvoorbeeld als je het huis lucht op een koele zomerdag en de aangezogen lucht daardoor een relatief lage temperatuur heeft.

Opbrengst

Het leuke van een warmtepomp is dat ie veel meer energie oplevert dan je erin stopt. Er zijn allerlei getallen om dat aan te geven, zoals de COP, coefficient of performance. De Ecolution heeft – volgens de specificaties van Inventum – een COP van 4,4: met ruim 0,3 kWh elektriciteit wordt 1,2 tot 1,5 kWh warmte geproduceerd. Onze stroom is overigens 100% groen, deels van eigen dak en de rest windenergie via Greenchoice.

Na 11 maanden gebruik van de vwp, waaronder een hele winter, kwam de jaarafrekening. Het gasverbruik is met zo’n 30 procent afgenomen, wat ongeveer overeenkomt met de verwachtingen. (Ter vergelijking: ik ken één andere Ecolutiongebruiker, die was van 3300 naar 2300 m3 per jaar gegaan.)
Hoeveel dit aan extra elektriciteit heeft gekost, is moeilijk na te gaan omdat we in de loop van het jaar nog andere besparingsmaatregelen hebben uitgevoerd. Je kunt geen energiemeter aan de vwp hangen omdat het apparaat een perilexstekker heeft. De Ecolution neemt max. 400 watt op, de ventilator en de pomp voor de cv verbruiken natuurlijk ook een deel van dit vermogen. Per saldo was het totale elektriciteitsverbruik na bijna een jaar warmtepomp plus wat andere bezuinigingen vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar en dat viel me zeker niet tegen.
Van mei t/m half september, dus buiten het stookseizoen, is er met 4 personen gemiddeld 10 m3 gas per maand verbruikt voor warm water – en we zijn niet eens op vakantie geweest in die periode. Niet bepaald veel dus, met dank aan de Ecolution.

In de praktijk

  • De verwarmingsbuizen maken soms wat lawaai, met name als beide apparaten tegelijk aan het verwarmen zijn, ze hebben immers beide een pomp. De trillingen zijn ook via de luchtkanalen goed te horen, bijvoorbeeld op het toilet.
  • Er kan nog winst worden behaald door de cv waterzijdig in te regelen, om te zorgen dat de warmte daar komt waar het nodig is. Specialistenwerk, want onze cv is een lappendeken van vloerverwarmingscircuits met twee eigen pompen en radiatoren.
  • De watertemperatuur van de hr-ketel is verlaagd om de vwp meer aan bod te laten komen. Ook een lauwe radiator geeft immers warmte af wanneer die warmer is dan z’n omgeving. In een huis met ltv (‘echte’ lagetemperatuurverwarming, bijv. vloer- of wandverwarming) zal de vwp het best tot zijn recht komen omdat de hr-ketel dan veel minder te doen heeft.
  • Wat tegenviel: het apparaat was iets te groot voor de vrije plek naast de hr-ketel, waardoor de installateurs de buizen een beetje vreemd om elkaar heen hebben moeten leggen. Gelukkig hangt het ding op zolder.
  • De vwp is geschikt om dag en nacht door te gaan met het leveren van de basislast om de woning op een acceptabele temperatuur te houden terwijl de kamerthermostaat de hr-ketel ’s nachts uitschakelt. Energetisch is het voordeliger om het huis ’s nachts niet al te ver te laten afkoelen, met behulp van de voordelige vwp-warmte. ’s Morgens kan de hr-ketel het huis snel het laatste zetje richting 20 graden geven. Tijdens een paar koude septemberdagen toen het binnen maar 18 graden was, heb ik de proef op de som genomen en de Ecolution het huis alleen laten verwarmen zonder de hr-ketel. Het duurde een paar dagen, maar toen waren alle leidingen en radiatoren lauw en was het huis opgewarmd tot een aangename 20 graden. Met een vermogen van vier of vijf gloeilampen! Het gasstookseizoen wordt hierdoor verkort.
  • Via een niet al te gebruikersvriendelijk menu, dat alleen uit cijfers en letters bestaat, kan de gebruiker foutmeldingen uitlezen en een aantal parameters zelf aanpassen, bijvoorbeeld of de vwp voorrang moet geven aan de cv- of de boilerfunctie. Een aantal foutmeldingen zijn eenvoudig op te lossen door een harde reset: de stekker eruit en erin. De meeste foutmeldingen ontstonden doordat de vwp moet kunnen samenwerken met tig verschillende hr-ketels en het met ons ouwe hr-beestje kennelijk niet zo vanzelf ging. Inventum is nog volop bezig met verdere ontwikkeling en is een paar keer langs geweest voor firmware-updates en het monitoren van de vwp i.v.m. een terugkerende foutmelding. Goede service, ze nemen dit apparaat duidelijk serieus.

Kosten

Helaas werd de Subsidieregeling Duurzame Warmte in 2011 net iets te vroeg stopgezet, waardoor onze aanvraag niet meer werd gehonoreerd terwijl we op 1000 euro gerekend hadden. Wel kregen we een MeerVoorMinder-subidie van 750 euro voor de labelsprong van C naar A. De prijs exclusief installatie en subsidie was 3250 euro.
Verdienen we dit terug? Ja, bij de verkoop van het huis, dankzij het gunstige energielabel ten opzichte van vergelijkbare huizen. Kijk je puur naar de aankoopprijs, dan zal de gasprijs relatief nog moeten stijgen t.o.v. de elektriciteitsprijs voor het financieel echt interessant wordt, vermoed ik. Maar vraagt er weleens iemand naar de terugverdientijd van de hr-ketel?

Vergelijking met andere luchtwarmtepompen

Er zijn nog andere typen luchtwarmtepompen, zoals de lucht-waterwarmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht en afgeeft aan een waterbuffer, en de lucht-luchtwarmtepomp die de warmte rechtstreeks aan de binnenlucht afstaat (‘omgekeerde airco’). Het grote verschil is dat een warmtepomp met de buitenlucht als bron moet kunnen werken met een groot temperatuurbereik, ook als het buiten vriest, terwijl de ingangstemperatuur van de vwp per definitie altijd ongeveer 20 graden is.

Stiebel Eltron heeft een vwp die veel groter is dan de Ecolution met een boilervat van 300 liter. Ook zijn er warmtepompen die zowel ventilatielucht als buitenlucht als bron gebruiken, waardoor geen aanvullende warmtebron zoals een gasketel nodig is. Een vwp kan ook als stand-alone boiler worden toegepast (warmtepompboiler) of juist alleen als cv-ondersteuning.
Klein nadeel ten opzichte van sommige andere warmtepompen: je kunt met de vwp niet bijdragen aan koeling in de zomer, hij kent maar één kunstje en dat is warmte produceren.

Renovatie en energiezuinige nieuwbouw

Vanwege het bescheiden vermogen is de vwp ook interessant voor een zeer energiezuinige woning (volgens passiefhuisnorm geïsoleerd) waarin niet voor balansventilatie met warmteterugwinning wordt gekozen maar voor ventilatie type C. Vrijwel alle warmtepompen zijn dan eigenlijk te groot qua vermogen en te duur. In de zeer energiezuinige en gasloze Brabantwoning wordt de vwp solo ingezet in samenwerking met een zonneboiler. (De resterende warmtebehoefte is zo gering dat bij de Brabantwoning uit kostenoverweging is gekozen voor elektrisch naverwarmen.)
De Ecolution is er vooral op gemaakt om samen te werken met een reeds aanwezige warmtebron die het gedeelte van de vraag boven de basislast voor zijn rekening neemt, waardoor hij zeer geschikt is in bestaande bouw, als aanvulling op een bestaande hr-ketel. Zo ook bij ons.
Zijn we tevreden? Ik dacht het wel.


Marian van Agt, duurzame burger

Disclaimer. Dit verhaal is geschreven door een gebruiker die geen techneut is. Stommiteiten, onduidelijkheden en onwaarschijnlijke cijfers komen geheel voor mijn rekening.

103 reacties op “Ventilatiewarmtepomp”

volgens mij is het veel goedkoper door een timer op de ventilatie te zetten zodat hij niet de hele dag draait.

Een timer is goedkoper, zeker weten. En als je dan ook meteen de cv-ketel uitzet bespaar je nog meer 🙂
Maar de vwp voorkomt niet alleen dat warmte onbenut naar buiten vliegt maar is een effectieve en schone warmteproducent. Mijn gezinsleden en ik willen wel graag voldoende frisse lucht, dus wordt het huis dag en nacht geventileerd. Ik merk nu ik weer een fatsoenlijk werkende ventilatie heb bijv. ook dat mijn was die binnenshuis aan de lijn hangt sneller droogt. Een geventileerd huis is ook makkelijker warm te houden omdat het vocht minder blijft hangen.
Vraaggestuurde ventilatie had ook een verbetering t.o.v. de oude mechanische ventilatie opgeleverd, maar vraagt weer andere aanpassingen zoals zelfsluitende roosters en sensoren.

Is het niet zo dat timers ook stroom verbruiken?
Moet je op z’n minst ’n mechanische timer nemen denk ik, als die bestaan tenminste, anders verbruikt de timer ook stroom.

@Marian: zijn in jullie woning bij plaatsing van de ventilatiewarmtepomp ook de ventielen (in plafond) goed afgesteld op debiet per ruimte? Hier zijn cijfers van, en in mijn nieuwbouwwoning werd nog niet eens de helft van het totaal debiet (300 m3/uur) gehaald. Intussen na inregelen wel, en met CO2-vraaggestuurde regeling: optimale frisse lucht wanneer nodig.

Daarnaast is het energetisch WEL beter om de woning af te laten koelen in de nacht. Ik schakel de thermostaat naar 12 graden C. terug in nachtstand, en ’s ochtends is het alsnog bijtijds (dankzij klokthermostaat) toch 20 graden C. Dit doordat het warmteverlies naar buiten NIET lineair verloopt, en het op temperatuur houden ’s nachts meer kost dan het afkoelen en opwarmen.

De kanalen zijn schoongemaakt voor plaatsing en voorzover ik weet zijn bij die gelegenheid de ventielen afgesteld.
Of het wel of niet beter is de verwarming helemaal uit te zetten, lijkt me situatie-afhankelijk. Ik denk (maar nogmaals, ik ben geen techneut en kan het niet doorrekenen) dat de COP hier de doorslag geeft. De vwp houdt het huis ’s nachts met relatief weinig energie op een relatief hoge temperatuur. De veel minder efficiënte (en minder schone) gasketel hoeft ’s morgens nog voor hooguit 1-2 graden temperatuurverhoging bij te springen.
In een matig geïsoleerd huis kan ik me voorstellen dat je op een omslagpunt komt waarop zelfs de vwp niet meer rendabel kan verwarmen, als ie vooral ‘voor de buitenlucht’ staat te werken. Ons huis is echter al vrij goed geïsoleerd.

Wat zijn die “ventielen in het plafond” ? Horen daar ook de ventilatieopeningen op de zolder(waar de mechanische ventilatie unit staat) bij ?

Dat zijn de normale luchtafzuigopeningen die bij een mechanische ventilatie type C horen: minimaal een in de keuken, het toilet en de badkamer. Op zolder zitten geen ventilatieopeningen, de vwp (of de mechanische ventilatie-unit) zuigt via de ventielen en de bijbehorende kanalen lucht aan en voert die af naar buiten via een dakdoorvoer.

Mooi gedetailleerd artikel Marian, bedankt. Wat ik me afvroeg; de CV is een gesloten systeem, hoe is dit nu precies geïntegreerd in het systeem? Kan dat al standaard bij zo’n apparaat of moest je daar zelf nog aanpassingen voor maken?

Aan de ketel zelf hoeft niks te worden aangepast, wel aan de leidingen. De vwp krijgt parallel aan de hr-ketel een eigen aansluiting (heen en retour) op de cv-leidingen om de opgewekte warmte rechtstreeks het circuit in te krijgen.
Voor het warm water worden de leidingen in serie gezet: de vwp is de voorverwarmer (boilertje tot max. 50 graden), de hr-ketel maakt het af. (60 graden). Daarnaast is er nog een stukje regeltechniek, er vindt een soort terugkoppeling plaats tussen beide apparaten over temperaturen en zo maar daar weet ik niets inhoudelijks over te vertellen.

@Marian: het afstellen/inregelen is meer dan een luchtventiel verplaatsen en kanaal reinigen. Ook het toerental waarop de mechanische ventilatie draait moet worden afgesteld. Zie hier om een beter beeld ervan te krijgen: http://www.renewable-energy-now.org/2010/02/inregelen-mechanische-ventilatie/
Dus naast de positie van de luchtventielen is OOK het toerental afgeregeld om ca. 300 m3/uur maximaal te kunnen halen (verdeeld naar rato over de diverse vertrekken (hier kamer/keuken, toilet, badkamer, zolder).

Je kunt instellen hoeveel kuub er in stand 1, 2 of 3 wordt afgezogen en dat is bij de installatie gebeurd. Max is 350 m3/u. Verder weet ik er niets van.

marian, dat zou in mijn nieuwbouwwoning ook gebeurd zijn, ware het niet dat er max 150m3 per uur op hoogste stand kon worden ververst. meten=weten 😉
na afregelen haal ik wel max 300 m3/uur.

Marian, heel mooi verhaal. ik ben blij dat alles naar behoren werkt.
de Ecolution past perfect bij jullie duurzame en energiebewuste levensstijl.
Niels, niet bij iedereen is het zoals bij jou. Jij had gewoon even pech en nu is het opgelost.klaar.

Hallo Marjan,

Leuk artikel. Sinds afgelopen jaar heb ik ook een zelfde situatie als dat jullie hebben. Woning uit de jaren 70. Hier heb ik vorig jaar een nieuwe modulerende hr ketel opgehangen (vaillant hr solide plus) en in december 2011 een inventum ecolution combi 50. Ook ik miste dus helaas de subsidie. Daarbij had ik wel het voordeel dat ik hem goedkoop kon krijgen via ons bedrijf :). Je geeft aan circa 30% te besparen maar is dat op basis van het jaar ervoor? Want 2010/2011 was een relatief koud jaar en 2011/2012 relatief weer wat warmer. Wil je een goed vergelijk kunnen maken zal je naar verbruik op graaddagen moeten kijken. Daarbij is het dan ook van belang dat je weet wat het verbruik is van het tapwater aangezien dat niet echt weersafhankelijk is. Dat heb ik wel gedaan (ik houd namelijk sinds 2009 wekelijks mijn standen bij) En dan zie ik een besparing van gas van circa 25% op verwarming. Op warmtapwater is dat weer meer. Was met oude ketel met boiler 7m³ per week en is nu met de ketel en vwp maar 2 a 3m³ per week. (dus die 10m³ van jullie per maand kan goed kloppen) Ook ik houd de temperatuur in de nacht constant door de thermostaat op 19°C in te stellen en dan blijft het mooi op temperatuur. Denk dat ik binnenkort ook e.e.a. wellicht iets uitgebreider uit de doeken doe op de site. (plaats nu namelijk ook 3600WP aan PV panelen).

Ha fijn, een andere Ecolutiongebruiker. Ik zei het al in mijn disclaimer, geen techneut en niet echt van de cijfertjes, ik ben pas vrij recent begonnen met alle standen bij te houden. Dus dit is aan de hand van de jaarlijkse energierekening.
Wel zou het zomaar kunnen dat de besparing in combinatie met een stokoude HR-ketel relatief wat groter is dan bij een ketel die gloednieuw en dus toch al optimaal zuinig is, in hr-ketelbouwjaar 1998 boeide dat nog niet zo. Ik denk dat 30% de werkelijkheid aardig benadert.
Vorige winter had ik dit mooie apparaat nog niet zo door en heeft ie ook een paar keer stilgestaan met foutmeldingen (inmiddels opgelost). Nu ‘dwing’ ik de Ecolution wat meer werk te doen door de kamerthermostaat na de ‘hr-ochtendboost’ een graadje terug te zetten en hé… het blijft gewoon warm in huis.
Op mindergas.nl houd ik het gasverbruik bij sinds begin mei. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in wat je voor warm water gebruikt (bij mij 10 m3 per maand voor 4 personen) en verwarmen. Tot nu toe verbruik ik volgens deze berekening 0,15 m3 per ‘gewogen graaddag’. Klinkt als weinig 🙂

Ja inderdaad ik moest in het begin ook wel wennen aan de \gebruiksonvriendelijke\ bediening (helemaal omdat ik hem in een wat krappe opbergkast heb hangen en dus op mijn buik voor de bediening moet gaan liggen 🙂 .) In februari stond het stoppen van de warmtepomp namelijk ingesteld per 1 februari en dat was precies een koude week, dus toen schoot mijn verbruik omhoog, daaraan zag ik dus dat de warmtepomp uitstond. (voordeel van wekelijks bijhouden) Verder is het een stille warmtepomp ik heb hem wel op een geluidwerende constructie gehangen voor het geval er trillingen over gegeven zouden worden, maar daar is eigenlijk weinig sprake van bij mij. Nu deze maand staat hij alweer lekker te draaien en komt de cv ketel (bijna) nooit bij voor verwarming. Ik heb inmiddels ook een energielabel aan mijn huis. Ik ben van een hoog D label naar een lage A gegaan. (hr ketel, vwp en zonnepanelen)

Ik heb nu een mechanische ventilatie hangen die ongeveer 9 Watt (=0,009 kWh) verbruikt en de warme lucht gewoon naar buiten blaast. Ik las ergens dat de Ecolution Combi 50 een energie verbruik heeft van 300 Watt (=0,3 kWh). (Kan dit even niet terugvinden omdat ze dat van hun site hebben verwijderd.)
Als ik het verbruik uitreken in euro’s kom ik op het volgende (gerekend met 0,24 euro/kWh):
Mechanische ventilatie:
0,009*24*365 = 79 kWh per jaar = ongeveer 19 euro (afgerond 1,60 euro per maand).
Ecolution:
0,3*24*365 = 2628 kWh per jaar = 630 euro (afgerond 53 euro per maand).
Uitteraard zal het gas verbruik wel een stuk lager komen te liggen, maar zou dat nu echt zoveel schelen dat dit de enorme stijging (50 euro per maand!) in electrischiteitskosten goed kan maken?
Of mis ik soms iets in deze berekening?

@Tim,

De warmtepomp zal in tegenstelling tot jou ventilator niet continue aan staan. Alleen wanneer er warmtevraag is in de boiler. Daardoor zal het elektriciteitsverbruik ook veel lager uitkomen dan in jou berekening.

Verder bespaar je met de warmtepomp veel gas. Marian noemt een besparing van 30% en dat is significant.
Daarmee bespaar je dus fors op je energiekosten.

Ik heb zelf een grotere brine warmtepomp (gecombineerd met een zonneboiler) waarmee ik mijn hele huis verwarm en het warmwater. Voorheen had ik een gas verbruik van 1500m3, dit komt overeen met 10.000 kWh aan energie. Nu is het totale elektriciteitsverbruik voor mijn warmtepomp en alle bijbehorende pompen slechts 1800 kWh. Dat is dus een forse besparing.

@Tim,

Je mist inderdaad een stukje wat Jeroen hierboven ook schrijft. In basis is de ecolution gewoon een normale (zeer zuinige) gelijkstroom ventilator box net als bij jou. Het enige is dat er een warmtepomp aan is toegevoegd. De compressor en aanverwante artikelen gebruiken 300 watt aan electriciteit bij vollast. Als de warmtepomp dus niet draait voor warm water of cv waterverwarming dan is het verbruik net als bij jou nihil. Ik begrijp eigenlijk ook niet goed waarom dat niet in de specs staan van de ecolution.

@allen.
Nog even terugkomend op voorgaande berekeningen.
Ik zie dat wordt aangehouden voor de berekening € 0,24 per kWh. En daar zijn vast partijen in de markt die dat aanbieden. Heel vaak wordt ook 0,25 per kWh aangehouden in berekeningen, maar ik moet zeggen dat ik nog nooit boven de € 0,22 kWh heb betaald. (nu dal €0,19 en piek € 0,21) Tegenwoordig is met vergelijkingssites ook daar een flinke ( en makkelijke)besparing te halen. Of via collectieve inkoop (collega betaald € 0,15 om € 0,17 per kWh)

Ik weet ook wel dat het voor de terugverdientijd niet altijd gunstig is als je bijvoorbeeld pv panelen hebt. Of in dit geval voor de ecolution omdat ik van € 0,56 per m³ gas nu nog maar € 0,46 per m³ gas betaal (echt waar 🙂 ). Maar voor de portemonnee maakt het wel degelijk uit. Dus even een tip zit je bijvoorbeeld bij greenchoice mag je gewoon gratis naar een ander tarief als ze daar een aanbieding voor hebben. Dus ook dat in de gaten houden kan lonen op je eindafrekening. Verwacht niet dat ze je bij afloop van een vastgezette periode het meest gunstige tarief aanbieden want dat doen ze echt niet.

Dank voor de reacties en de uitleg. Ik was inderdaad ervanuit gegaan dat wat in de specs staat ook daadwerkelijk zo is.
Ik probeer het toch even uit te drukken in euro’s, dan snap ik het beter. 🙂
Mijn gas verbruik ligt rond de 1000m³ per jaar (HR combi ketel voor cv en warm water + koken op gas, 2 personen). Als ik met de warmtepomp daar 30% van kan besparen dan is dat 300*0,56 = 168 euro per jaar (14 euro per maand). De extra kosten voor het meer verbruik van energie moet ik daar dan nog vanaf trekken. Wat het werkelijke extra verbruik zal zijn kan ik niet goed inschatten omdat ik niet goed weet hoe vaak en hoe lang hij nodig zal hebben om het water in de boiler en het cv water te verwarmen.
Zonder rekening te houden met de stijging van energieprijzen en ook zonder rekening te houden met het bijdragen aan lagere CO2 uitstoot, zal ik dan rond de 20 jaar (!) nodig hebben om dit weer terug te verdienen…
Marian geeft het eigenlijk ook al aan: Verdienen we dit terug? Ja, bij de verkoop van het huis.
Ik hoop hier nog wel enige tijd te kunnen wonen, dus lijkt deze investering voor mij niet echt nuttig op dit moment.

Het apparaat is nog aan de prijzige kant, met de helaas voortijdig afgeschafte subsidie was het al interessanter geweest (1000 euro), wij hadden ‘m toen al besteld. De vwp wordt ook door woningcorporaties gebruikt als makkelijke manier om het energielabel met twee sprongen te verbeteren en energierekening te verlagen, die betalen waarschijnlijk geen consumentenprijs.
De energierekening wordt wel degelijk lager, ik kreeg anderhalve maand voorschot terug. Over een paar jaar zal wat duidelijker zijn hoelang de terugverdientijd is en intussen heb ik toch heel wat schone warmte in plaats van gas gebruikt. Dat vind ik voldoende en alles wat er extra uitkomt is meegenomen.

@Tim dat klopt inderdaad, als je werkelijk gaat kijken naar terugverdien tijd zal deze best hoog zijn. Ik kom zelf met mijn relatief lage aanschaf prijs op een terugverdien tijd van circa 10 jaar. Wat ik een bijkomend voordeel vind is dat ik nu warmte zelf kan opwekken. Aangezien ik het electra verbruik compenseer met mijn pv panelen. Zelf gas produceren is nog wat lastig 🙂 Waar het ook een gunstig product voor is zijn inderdaad woningbouw verenigingen. Die worden op een gegeven moment verplicht om de energielabels van hun woningbestand naar beneden te brengen. En dan is dit een relatief eenvoudige en “goedkope” oplossing. Want je kan er redelijk makkelijk 2 label sprongen mee maken.

Ik zie en merk steeds wanneer ik in een huis of ander gebouw kom met een soortgelijke warmte/koeling bron/installatie dus een A label dat er de lucht niet voldoende schoon/verfrist word een soort SBS Sick building Syndroom wat is dat en hoe kan ik dat oplossen Ik praat hier niet alleen over airco’s ook over ventilatie systemen. Zembla heeft in 2011 hier ook iets over laten zien kijk op: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=41880&cHash=2ed045e5f76f9dc1b7461db06a4c2d4d

@Remco: ik heb mijn nieuwbouwwoning na oplevering laten doormeten op lucht-debiet van de ventilatie. Hier zit een type C (dus aanzuig via dauerluft openingen bij ramen, afvoer via centrale unit naar buiten).
Ik heb toen mijn woning laten meten, en er bleek MAXIMAAL 150 m3/uur ververst te worden (op hoogste stand). Na afstellen van de luchtventielen in de plafonds, en het motor-toerental van de ventilatie-unit was alles wel verbeterd: nu maximaal 300 m3/uur ververst (stand 2 is dan 150 m3/u, stand 1 komt dan met 75 m3/u overeen).
Daarnaast, het is belangrijk dat de gebruiker weet hoe een gebalanceerde ventilatie werkt. En die instructies worden volgens mij vaak over het hoofd gezien, of door gebruiker(s)/leverancier niet opgevolgd.

@Niels ja dat komt inderdaad veel te vaak voor. Bij ons bedrijf zorgen wij zeker dat de installaties goed zijn ingeregeld. Onze onderaannemer controleert ook zijn monteurs steekproefgewijs. Klopt het inregelrapport 1 keer niet krijg je een waarschuwing, bij een 2e keer niet kloppen vlieg je eruit. Klinkt wellicht wat cru, maar cowboys zijn er helaas teveel in de markt, mede daarom heeft balans ventilatie ook een slechte naam. (overigens geheel ten onrecht wat mij betreft)

Ik ben weleens benieuwd wat de eindrekening van stroom en gas is na de installatie. Besparing aan energie zal denk ik erg tegenvallen. Het verbaast me niets als het zelfs meer fossiele energie verbruikt.

Dat je zegt dat je 100% groene stroom hebt klopt in deze tijden nooit. De extra groene stroom dat je in het net stopt mag je in de besparing berekening van dit apparaat niet mee rekenen omdat je grotendeels van de stroom hiervan in de winter gebruikt dat fossiel is opgewekt. Ik zeg alleen echt niet dat de zonnepanelen niet meewerken aan een groener bestaan, ze zijn wel degelijk goed. Het is alleen de manier waar je dit mee rekent.

Een balansventilatie met warmteterugwinning zijn vaak ook net zo duur of zelfs goedkoper. Ze besparen veel meer als dit soort apparaten en zou ik daarom eerder aanraden. Het is een kwestie van energiebalansen van verschillende apparaten opstellen en doorrekenen, dan zul je het echte verschil zien.

Appels en peren, klokken en klepels, groen of grijs, wel of niet meetellen. Dat is een heel andere discussie.
Een balansventilatie is een compleet ander systeem, dat in bestaande bouw nauwelijks toe te passen is: hoe wil je in een bestaande woning een tweerichtingsbuizennet aanleggen dat met zo min mogelijk lengte en bochten iedere verblijfsruimte in een huis bestrijkt? Het wint alleen warmte terug maar produceert geen energie, een vwp produceert daadwerkelijk energie. Ook zijn er mensen die geen balansventilatie willen omdat ze van mening zijn dat een voortdurende toestroom van ongefilterde buitenlucht (incl. alle zooi en fijnstof) frisser of gezonder is.
Kortom, beide systemen ventileren, maar zijn verder niet vergelijkbaar.

Overigens heb ik onlangs mijn energierekeningen sinds 2006 ingevoerd bij mindergas.nl zodat ik meerdere jaren op basis van graaddagen kan vergelijken. Welk jaar ik ook pak t.o.v. vorig jaar, steeds kom ik rond de 30% gasbesparing uit. Uiteraard is mindergas.nl een model en kent ieder model zijn beperkingen, maar het geeft een aardige indicatie.

Mijn conclusie blijft dat een vwp een slim ding is dat makkelijk in een bestaande mechanisch geventileerde woning kan worden geïnstalleerd, maar eigenlijk (nog?) te duur is.
Vergelijk het hiermee: de een koopt liever een dure maar zuinige auto, de ander rijdt in een benzineslurper die goedkoop in de aanschaf is. Allebei brengen ze je van A naar B.
Feit: de vwp bespaart een hoop aardgas en kost wat meer (groene) elektriciteit. De komende jaren bespaar ik uitgedrukt in geld nog wat meer doordat ik Winddelen heb gekocht. De echte milieupurist gaat nu natuurlijk mopperen dat je als je in Brabant woont geen Noord-Groningse stroom moet willen afnemen. Daar staat tegenover dat het het hele jaar door knap hard kan waaien!

@Jeroen,

In de zomer is er een overcapaciteit aan groene stroom (in vergelijking met de groene afnemers) en die vloeit dus naar de grijze gebruikers. Daardoor wordt er dus direct aan fossiele brandstoffen bespaart. Je moet dus kijken op jaarbasis, niet op maandbasis.

Je “probleem” gaat pas spelen als we meer dan 50% duurzaam gaan opwekken (daar zijn we nog lang niet). Dan heb je opslag capaciteit nodig. Daarvoor zijn al hele mooie oplossingen bedacht energie eiland

In de herfst en winterperiode kan er heel veel groene stroom opgewekt worden met windmolens. Kijk maar eens hoe vaak het stormt in die periode.

Het is heel simpel. als IEDEREEN overstapt op groene stroom dan MOETEN energieleveranciers dit 100% duurzaam gaan opwekken en dan komen oplossingen als buffers vanzelf. De vraag die ik nu heb is hoe het in godsnaam mogelijk is dat de Nederlandse overheid miljarden steekt in de bouw van kolencentrales (http://www.olino.org/articles/2010/12/27/afgekochte-co2-emissierechten-betaald-door-de-overheid) terwijl ze (bijna) alle subsidies op duurzaam stopgezet hebben. Fossiele lobbie aan de macht?

Nog beter zou het zijn als we ALLE subsidies die te maken hebben met energie opwekking zouden stoppen, dus ook alle voordelen die fossiele bedrijven nu hebben (we praten over miljarden). Dat de vervuilende industrie kosten moet gaan betalen voor de (financiële) schade die ze aanrichten (fijnstof en co2), dan zul je zien dat duurzame energie opwekking de allergoedkoopste vorm van energieopwekking is.

We hebben nu geen eerlijk speelveld in de energiemarkt waardoor het lijkt dat duurzaam duurder is. De werkelijk is anders maar dat wordt door de zeer machtige fossiele energie lobbie met succes tegengewerkt.

@Jeroen van Agt, Het opslagprobleem speelt al als het aanbod – zonnige, winderige dag – groter is dan de stroomvraag – laag op zondagen – dus veel eerder “dan 50% duurzaam gaan opwekken”.
Zo’n “energie eiland” lijkt een (te) dure oplossing.
Per kWh wordt duurzame energie zwaarder gesubsidieerd dan fossiel

@Roland: kun je dat staven/bewijzen rondom je uiting ‘per kWh wordt duurzame energie zwaarder gesubsidieerd dan fossiel”? Iets roepen is 1, maar onderbouwen, daar hebben we meer aan voor een gezonde discussie en intervisie

Inderdaad Marjan,

Het is maar net wat voor situatie je hebt, voor renovatie is dit een hele mooie oplossing, maar nog wel te duur als je het niet zelf kan doen. Ook ik vind balans ventilatie mooi maar dat is echt alleen in nieuwbouw (mits goede dimensionering) een goede optie.

Over de subsidie voor groen of grijs kan ik kort zijn. Al zou het zo zijn dat groene energie nu nog iets duurder is (wat ik betwijfel) Dat staat toch helemaal los van het feit dat wij als mensheid een schoner milieu willen. We schreeuwen moord en brand dat het vijf voor 12 is wat betreft climate change. Maar op het moment dat het geld kost dan zijn we niet thuis. Daarbij word hierbij alleen aan de kosten kant gekeken. Want wat levert het ook op aan arbeidsplaatsen inkomsten belasting daardoor e.d. Kijk naar Duitsland daar is nu een grote schone industrie ontstaan en hele mooie cijfers gerealiseerd t.a.v. groene energie.

Eigenlijk is het net als bij de elektrische auto, sinds de co² normen worden aangescherpt is het voor de fabrikanten ineens wel mogelijk binnen korte tijd enorme uitstoot verlagingen te realiseren. Iets wat zonder deze regelgeving in de decenia ervoor niet is gelukt. Dit moet toch ook kunnen bij opwekking van energie?

@Marian Interessant artikel, zeker voor mij met een gasverbruik voor verwarming als grootste energiekostenpost in mijn huis uit 1948. De besparing van 30 % trok mijn aandacht. Zelf heb ik de retourtemperatuur verlaagt onder de 55 graden, waardoor de HR ketel kan condenseren en hoge rendement kan halen. Hiervoor heb ik radiatoren vervangen door lage temperatuur versies en de maximum temperatuur van de ketel van 90 graden naar 60 graden verlaagd. Deze actie gaf mijn een besparing van 30%. In hoeverre is jouw besparing op gas te wijten aan de lagere keteltemperatuur en in hoeveere aan ecolution ventilatiewarmtepomp?

@Arthur. Mooie besparing! Heb je niet toevallig gelijktijdig ook isolatiemaatregelen genomen? Bij zo’n oud huis is dat normaal gesproken het eerste waar je aan denkt, lijkt me.
Ik heb weliswaar de keteltemperatuur verlaagd maar hij stond om te beginnen al niet op 90 graden. De schaalverdeling geeft een E-stand aan en daar stond ie op, ik denk dat dat 70 was.

Hoewel ik de keteltemperatuur niet kan meten denk ik dat mijn besparing wel degelijk voor het overgrote deel van de vwp komt, al kan ik dat niet met cijfers onderbouwen. De vwp produceert onmiskenbaar warmte en die kan ie alleen maar in de cv-leiding hebben gepompt en in het 50 liter-boilertje. De cv springt pas bij als de vwp het niet mee alleen af kan.

Het zou zomaar kunnen dat je in jouw situatie met een vwp nog meer zou kunnen besparen, want een vwp kan uitstekend overweg met een ltv-systeem, maar een huis van die leeftijd is natuurlijk niet met een mechanisch ventilatiesysteem gebouwd.

Het is mij nu nog niet kompleet duidelijk wat precies het electriciteits verbruik is van deze vwp, in praktijk. Ik snap ook niet helemaal waarom het apparaat niet constant zou draaien: de afgezogen lucht is altijd op kamer temperatuur, dus er kan warmte uit gewonnen worden. Je moet deze natuurlijk op kunnen slaan, maar als dat kan waarom zou je warme lucht weggooien? Een paar uur later moet misschien de CV ketel weer aan omdat je een douche neemt. Als het apparaat meer warmte kan produceren dan het aan electriciteit kost (COP > 2 of zo), dan willen we het juist zoveel mogelijk laten draaien, en niet laten stilstaan om electriciteit te besparen. Toch?

Je kunt best met een warmtepomp aan heel je warmtevraag voldoen. Dan moet je er wel een hebben die een paar maten groter is, met een supergoed geïsoleerd buffervat van een paar kuub, en misschien moet er in je meterkast ook nog wel iets gebeuren: om heel veel warmte te leveren moet je er natuurlijk ook meer in kunnen stoppen dan die bescheiden max. 400 watt. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat!
De Ecolution is bedoeld voor de basislast, de ‘finetuning’ ofwel het voorzien in het laatste stukje warmtevraag komt van de hr-ketel die er toch al staat. Ik geloof dat de Ecolution maar tot 50 graden gaat en niet tot 60 omdat een hr-ketel niet efficiënt werkt als ie het water maar een paar graden moet bijverwarmen. (Nogmaals: ik ben geen techneut.) Er is dus gezocht, vermoed ik, naar een optimaal evenwicht tussen opslagcapaciteit, vermogen, grootte van het apparaat (geen los boilervat maar ingebouwd) enzovoort.

Met een warmtepomp je huis verwarmen kan, en het is ook mogelijk dat te doen met een ‘air source’ warmtepomp, maar die zijn minder efficient dan ‘ground source’ warmtepompen. Zou de ventilatie warmtepomp hier verandering in kunnen brengen? Voordeel is niet alleen dat je afval warmte benut, maar ook dat de temperatuur van de gebruikte lucht altijd ongeveer hetzelfde is. Ik ben ook geen techneut, helaas. Als ‘add-on’ technologie, naast een HR ketel, lijkt het minder kosten effektief en wellicht nodeloos gecompliceerd.

Een lucht warmtepomp heeft meer lucht nodig dan via de ventilatie beschikbaar is(via de kleine kanalen). Het zal ongetwijfeld een rendement ding zijn. Er zit maar een bepaalde hoeveelheid energie in een bepaalde hoeveelheid lucht.
Een grappig ding, maar isoleren lijkt me vele malen efficienter

Isoleren is altijd goed natuurlijk, maar dat is weer iets anders. Als ik het probeer uit te rekenen dan kun je ongeveer een kilowatt warmte oogsten door 150 liter/uur lucht 20 graden af te koelen. Dat lijkt inderdaad niet genoeg, tenzij je erg goed isoleert…

Oh, sorry, en daar komt dan de 400 watt die de pomp gebruikt nog bovenop, dus dat geeft je een warmte budget van bijna 1.5 kW. Is dat genoeg om een woning mee warm te houden? En heb ik dat correct uitgerekend? Ik kom dan op een COP van ruim 3, dus dat lijkt OK.

@Maarten: de luchtstroom is eerder 150 kuub dan 150 liter per uur, scheelt een factor 1000 🙂 En wat bedoel je met een kilowatt warmte? Toevallig zat ik me net af te vragen hoe je het kunt berekenen. De lucht wordt door de warmtepomp van 20 naar 5 graden gebracht.
Aan isolatie hebben we ook al heel wat gedaan.
Gasverbruik over het laatste halfjaar is 153 kuub.

Ja, sorry, dat moet natuurlijk kubieke meter zijn, geen liter. Ik heb op wikipedia gevonden dat de soortelijke warmte van lucht ongeveer 1 kJ per kilo is, en dan kom je op ongeveer 1 kW uit, als ik het goed heb.

Er word opgegeven dat de pomp ongeveer een COP heeft van 4 dat wil dus zeggen dat bij een afgegeven vermogen van 1400 Watt er 350 watt gebruikt word door de compressor. Nu kan ik dat niet meten aangezien er een perilex stekker aan de pomp zit maar dat klopt ongeveer wel denk ik zo als ik mijn energie verbruik monitor.

Ik kom er niet uit:
Mijn gedachtengang is de volgende: als de WP 350W verbruikt en 1400W levert kost dit zo’n 0,35 x 0,25 euro/kWh = 0,0875 euro.
Wanneer de 1400W geleverd zou moeten worden door een CV-ketel kost dit 1,4 / 8,8 kWh (energie aanwezig in 1 kuub gas) = 0,159 kuub gas. Kosten hiervan zijn: 0,159 x 0,6 euro/kuub gas = 0,095 euro. Hieruit volgt mijn probleem met de WP: er is, afgaande op de berekening, geen sprake van een TVT voor de WP.

Mis ik iets of kan ik maar beter gaan slapen?

In ons energieadvies uit 2010 werd de tvt gesteld op 19 jaar (met subsidie een stuk korter). Om die reden werd de vwp dan ook ‘niet aangeraden’ en toch hebben we ‘m gekocht.
Het stukje dat je mist is dit: waarom fixeren mensen zich toch altijd zo op die terugverdientijd? Doe je dat met een auto, een koelkast, of pak ‘m beet een hr-ketel ook? Ik niet, daarom rijd ik in een te dure Prius, koop een te dure superzuinige koelkast, verwarm m’n huis met schone energie van een te dure vwp… en heb er nog lol in ook.

@Marion,
Goede bruikbare discussie in gang gezet. Ben sinds april vorig jaar gebruiker van een Inventum Ecolution die ondersteund wordt door een Nefit HR. Het geheel moet voor warm water zorgen en als verwarming vloerverwarming van WTH in een appartement. Inmiddels is er bijna een jaar een vermogen aan manuren besteed en werkt het geheel niet. Warm water laat het met een regelmaat van ‘af en toe’ afweten en de kamertemperatuur is met geen paard omhoog te krijgen (nu met rond het vriespunt 20.5)Als ik de andere ruimtes mee wil laten verwarmen is het helemaal droevig. behoorlijk veel gelezen via inter net en kom in het algemeen tevredenheid tegen zowel over de Ecolution als de Nefit.

In de start van de discussie heb je het over “Een regelunit zorgt ervoor dat de apparaten geen ‘ruziemaken’ over wie wat wanneer moet doen. Inventum is bezig met de ontwikkeling van een hybride thermostaat om de beide apparaten nog efficiënter te laten samenwerken.”

Mijn vraag is welke unit bedoel je. Er wordt nl. wat geregeld in de Ecolution en de Nefit. Daarnaast is er bij mij een regelunit die is aangesloten op de kamerthermostaten en de Ecolution die op zijn beurt weer een kabeltje heeft naar Nefit. Nu is het zo, dat deze regelunit merkloos is en er niks op internet over te vinden is. Ik heb ernstige verdenkingen tegen dat ding. Anders gezegd: het ‘ruziemaken’ over wie wat wanneer moet doen.

Bas, wat ontzettend vervelend dat de techniek het bij jou laat afweten. Ik weet niets van de regelunit, ik noem het alleen maar zo, ik bedoel dat er iets met sensoren en terugkoppeling is tussen de apparaten. Weet ik vooral doordat er af en toe een sensormeetfout optreedt.
Zijn die manuren er door Inventum ingestoken of door de installateur? Mijn ervaring is dat je het vooral van Inventum zelf moet hebben, daar zitten een paar mannen die echt alle ins en outs van het apparaat kennen.

Toevoeging: bij mij is er slechts één kamerthermostaat, die is alleen aan de hr-ketel gekoppeld. De Ecolution wordt aangestuurd door zijn eigen instellingen, waarin is aangegeven binnen welk temperatuurbereik hij actief moet zijn met verwarming en in welke kalendermaanden (in de andere maanden alleen warm water). Verder is er inderdaad een verbinding tussen de vwp en de hr-ketel voor de terugkoppeling via sensoren.
Hoezo heb jij meer dan een thermostaat en ook nog een losse(?) regelunit? Of begrijp ik je verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *