De kracht van de zon wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt om een mooi kleurtje te krijgen, maar ook om elektriciteit op te wekken. Het lijkt alsof steeds meer huishoudens het licht gezien hebben en overstappen naar groene stroom. Wat zonne-energie zo aantrekkelijk maakt is het feit dat er geen uitputting van grondstoffen plaatsvindt. Met behulp van zonnepanelen kunnen we tegenwoordig zonlicht op een milieuvriendelijk manier omzetten naar elektriciteit dat je gehele huishouden van groene stroom kan voorzien.
De prijzen stijgen de pan NIET uit
De prijzen van zonnepanelen zijn in drie jaar tijd met 70% gedaald, terwijl de prijs van energie in 2012 met 9% gestegen is. In 15 jaar tijd zijn de energieprijzen ruim drie keer zo hard gestegen en dat is voor veel mensen een beweegreden geweest om zich in zonne-energie te verdiepen.
Alle prijsveranderingen hebben wel een positief effect op het rendement gehad. Het eerste jaar kan je al een rendement van 10 tot 15% behalen, wat eigenlijk vijf tot zeven keer hoger is dan je huidige spaarrekening en daarbij vrijwel risico vrij is. Je spaargeld zou je dus beter in zonnepanelen kunnen investeren, want zonnepanelen beginnen zich direct na installatie al terug te verdienen.
De terugverdientijd is door de prijsdaling ook veel korter geworden. Zo moest je in 2008 nog 15 jaar wachten voordat je je investering terugverdiend had, maar in 2014 kan dat al in slechts 7 jaar!
Wat weerhoudt je eigenlijk?
Zonnepanelen aanschaffen brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De fysieke aspecten zijn eigenlijk de enige nadelen, wat zonnepanelen betreft. Eén zonnepaneel is ongeveer 1,65m2 en dat kan, als je een klein dak hebt, behoorlijk veel ruimte innemen. Daarnaast kan je dakoriëntatie en beschaduwing ervoor zorgen dat je niet instaat bent het volle vermogen uit je zonnepanelen te behalen. Ook kan de locatie van je huis een rol spelen, zo zorgen bepaalde locaties in Nederland er ook voor dat je de volle capaciteit van je zonnepanelen niet kan benutten. Dat gezegd hebbende wegen de financiële voordelen die zonnepanelen opleveren veel zwaarder mee en is de keus snel gemaakt.
Wat voor sommige consumenten een beweegreden kan zijn om zonnepanelen aan te schaffen is het feit dat ze niet meer afhankelijk van energiebedrijven zijn. De energierekening en stijgende prijzen zullen, na aanschaf, niet meer een kopzorg zijn. Daarnaast stijgt de waarde van je huis, aangezien je dan een gunstige energielabel hebt en de maandlasten voor je huis lager worden.
Naast het rendement en het terugverdientijd hebben zonnepanelen nog een interessant voordeel. Ze zijn namelijk ook een investering voor de toekomst! Een systeem kan over de loop van de verwachtte levensduur van ongeveer 25 jaar duizenden euro’s opleveren.
De groei van zonnepanelen
Dat zonnepanelen en groene stroom steeds populairder worden is wel duidelijk, maar de groei van zonnepanelen in de afgelopen paar jaar is echt fenomenaal te noemen! Zo hadden in 1999 bijvoorbeeld nog maar 170 (!) huishoudens zonnepanelen, eind 2013 zijn dat maar liefst meer dan 1000 keer meer, namelijk 185.000 huishoudens. Bron: CBS
De stijging van nieuwe installaties is in drie jaar tijd met 577 MWp aan systemen gestegen. Wat 2014 en 2015 gaan brengen weten we nog niet, maar gezien de stijging kunnen we verwachten dat nog meer huishoudens het licht gaan zien.
Teruggave van de betaalde BTW!
Particuliere huishoudens kunnen de betaalde BTW (voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen) terugvorderen, dat heeft het Europese Hof van Justitie besloten. Uiteraard zijn hier paar voorwaarden aan verbonden, maar voor een doorsnee systeem is de teruggave zo’n €1.000!
Aldina is werkzaam bij Greenem.nl. Deze website is opgericht in 2010, en heeft inmiddels vele tienduizenden consumenten geholpen bij het verduurzamen van hun leven. Dit kan bijvoorbeeld via de witgoedvergelijker op basis van zowel de aanschaf als elektriciteitskosten, maar ook via de zonnepanelen dakscan
8 reacties op “Zonne-energie is hot!”
Waarom dit reclame stuk?
Zonne-energie aantrekkelijk, waarom loopt de zonneboiler dan niet?
Als de zonnepanelen prijs blijft dalen, is wachten niet onverstandig.
Met de komst van (veel) rendabeler panelen is de levensduur van 25 alleen maar theorie
Met zonnepanelen blijf je afhankelijk van energiebedrijven voor zomerbuffering en levering in de winter.
Met echt veel zonnepanelen huizen is het huidige net onvoldoende om pieklevering op zonnige dagen te verwerken
Ik denk komkommertijd
@roland
Er zijn best veel dingen die in prijs blijven dalen, computers, mobieltjes enz. toch ben ik blij met 6 jaar terugverdientijd op mijn panelen. Dus prijs daling betekent niet dat het verstandig is te wachten.
Levensduur 25 jaar, zelfde verhaal.
Blijft afhankelijk van energiebedrijf. Ja duhh? is dat een reden om geen panelen aan te schaffen. Ik mis wat logica.
Net te zwak voor piek levering. Ja dat is pas sneu voor de energiebedrijven die hun centrale op standby moeten zetten en de netbeheerder die meer kabel had moeten leggen, en deze ontwikkeling komt zo onverwacht. Het siert je dat je met de net beheerder meevoelt. In het beste geval hebben ze zitten slapen, maar waarschijnlijk hebben ze zich laten manipuleren om niet te veel/snel te investeren in versterking van het net.
Succes verder met wachten, want de meeste dingen worden zeker beter.
@JaZo, Door de snelle techniekontwikkeling is het heel aantrekkelijk om oude, kleine windmolens te vervangen door nieuwe, grotere nog lang voor de levensduur voorbij is. Vanuit de opbrengst is die snelle vervanging heel begrijpelijk. Bij zon-pv kan zo’n ontwikkeling heel waarschijnlijk zijn.
Vanuit duurzaamheid is het heel begrijpelijk dat het netwerk niet wordt afgestemd op piekteruglevering bij een hoge dichtheid van zonnepanelen. Of speelt duurzaamheid geen rol?
Om energiebesparing aantrekkelijker te maken zou de netbeheerder overmatige terugleverering best kunnen belasten om zo overbelasting van het net te voorkomen.
@Aldina.
Ik ben superfan van zonnepanelen. Heb zelf 28 panelen op mijn dak liggen die jaarlijks gemiddeld 4.100 kWh aan stroom opwekken, waarmee we voor 100% in onze eigen behoefte voorzien. Terugverdientijd 6 jaar, rendement op de investering 15% per jaar (gegarandeerd, belastingvrij en zonder risico). Waar ik echter de aandacht op wil vestigen is een nieuwe techniek: dunne film CIGS zonnepanelen. Deze leveren per geïnvesteerde gemiddeld 10% meer kWh dan de gangbare poly- of monokristallijne silicium panelen. Meer informatie over deze CIGS-panelen vind je op mijn website http://www.energiemeester.nl.
@Aldina. Ook ik ben zeer voorstander van zelf iets op het dak hebben en daarmee een belangrijke energiebron opwekken waarmee ik de dingen kan doen die ik wil doen (o.a. met de computer werken voor OliNo). Daarnaast zal ik binnenkort een warmtepomp hebben en daarmee kan ik dan voor 1 kWh aan elektriciteit maar liefst 6.8 kWh aan warmte genereren (uitgaande van een gemiddelde bronwatertemp van 7 graden en de gewenste 35 graden voor mijn verwarmingswater). Ik wil nog meer zonnepanelen ik heb nu op dit moment al 4500 Wp) en ook een Oost-West opstelling op mijn schuurdak is nog een wens. Ik vind de terugverdientijd van ongeveer 7 jaar wel leuk maar is niet de hoofdreden:
1) het is maar afwachten wat de overheid gaat doen met de salderingsregeling in de nabije toekomst. In Spanje heffen ze al BTW op zonnepanelen en het zou best kunnen dat onze overheid aan de saldeirngsregling gaat sleutelen en ons laat betalen wanneer we tijdelijk terugleveren. Dat we iets zouden moeten betalen ervoor vind ik begrijpelijk maar zou niet teveel moeten zijn (geen 25 % van de huidige prijs van 23 ct/kWh denk ik dan).
2) mijn doel is om lage vaste lasten te hebben. Daartoe leveren zonnepanelen een goede bijdrage. En lage vaste lasten betekent dat je niet veel geld nodig hebt en dus ook snel onafhankelijk kunt zijn en meer doen wat je zelf wilt doen en leuk vindt.
3) het is verder een bijdrage aan de gemeenschap doordat ik met duurzame energie bezig ben en daarmee dus de mensen die na mij komen meer kans geef een wereld te hebben met zoveel mogelijk dezelfde mogelijkheden als dat ik die aantrof.
Energie producenten hebben belang om veel KWh te leveren, daarmee wordt de bonus van de baas betaald.
Verwacht dus geen mede werking van de energiebedrijven in deze.
Een woning met zonpanelen is in feite een concurentje.
@mvdsteen,
Haalt die warmtepomp in de praktijk een COP van 6.8, of een mooie fabriekswaarde?
In Duitsland krijg je voor teruglevering nu (het verandert snel!) de helft van de leveringsprijs. Dat bevordert de eigen opslag van opgewekte stroom en belast zo minder het net, zodat een forse, dure, milieubelastende uitbreiding uitgesteld wordt. Ook dat is een bijdrage aan de gemeenschap!