Reparatie Magimix M190 Nespresso

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg 115 Reacties»

apparaatIets duurzaams gedaan, namelijk een koffiezetapparaat gerepareerd. Het is de Magimix M190 Nespresso. Probleem met het apparaat was dat bij het koffie zetten er zo’n 20 % koffie uitkwam uit het tuitje en daarnaast ook nog 80 % water. Een ander probleem is dat reparatie door Nespresso niet loont; zij vragen 150 euro voor het opsturen en daarna nog apart de reparatiekosten. Niet erg duurzaam en vooral gericht op nieuwverkoop.

Dit artikel legt de oorzaak uit en de reparatie die erop volgde.

Update: toevoeging Pro-manual (met dank aan Gniler).

Magimix M190 Nespresso

Een mogelijk bekend apparaat, dat werkt met zogenaamde Nespresso capsules. Het probleem was dat bij het koffiezetten er wel wat koffie uitkwam, maar vooral ook veel water. Het water en de koffie die eruit kwamen waren wel warm. Verder viel het op dat wanneer een gebruikte capsule eruit gehaald werd en weer erin gedaan, dat er dan veel minder water apart van de koffie eruit kwam.

Openmaken

Het openmaken is dan vooral een probleem met dit soort van apparaten. Ik kon in de bodemplaat geen schroeven vinden, ook niet onder de buffertjes. Dan maar de schroevendraaier voorzichtig geplaatst in de benedenhoeken tussen buitenplaat en bodemplaat.

UPDATE 16 september: dit kan beter, door gebruik te maken van de juiste tooling (met dank aan Ton 55 zijn opmerking 5). Zie onder de eerste twee plaatjes.

apparaat_2

plaatsenKap1

#### Hierbeneden de juiste methode met het juiste tool; blijkt dat de metalen dopjes aan de onderkant van de bodemplaat met een tool open te maken zijn ####

openen_1

onderkantDeelsVerwijderen

De onderplaat kan zo wat naar beneden waardoor de beide witte kappen weg tehalen zijn. Het bleek dat het ook nodig was om de zilverkleurige schenktuit eraf te halen.

Zonder de kap werd het een stuk makkelijker: eerst de schakelaars weg aan beide kanten van de kop (de schakelaars voor de koffie grootte) en daarna een achterplaat eraf die ook de bovenkant bedekte. In  het plaatje hieronder is dit het linkse deel. Door het indrukken van pallatjes was deze goed weg te halen.

overzicht

Daarna zie het volgende plaatje:

demontage

Eerst links de schenktuit eraf halen, door gebruik te maken van het indrukken van palletjes (ook aangegeven de tweede pijl van links). Dan de schroeven eruit om de brouwunit eraf te halen en om de unit helemaal van het apparaat af te halen is het nodig om de slang te verwijderen. Dat gebeurt door een borgpen weg te halen en dan voorzichtig het slangetje wegtrekken.

De browunit is hiermee verwijderd en in onze handen.

brouwunit

De hendel staat nu open. Bovenaan is de voorkant van de browunit, daar waar de capsule ingedaan wordt (als de hendel openstaat) en bij het omlaagdrukken van de hendel wordt de capsule gericht naar de voorkant en tegen de voorkant aangedrukt, die door zijn eigen reliëfpatroon gaatjes drukt in het zilverkleurige folie van de capsule. De achterkant van de capsule wordt door drie pennen doorboord en het eerder losgehaalde slangetje levert dan onder hoge druk het warmte water die dan door die drie gaten heen moet, door de koffie in de capsule en dan aan de voorkant er weer uit via de voorkant van de brouwunit. Hieronder de brouwunit waar je duidelijk in de achterkant de drie pinnen ziet. Een gehele brouwunit is te koop via onderdelenshops op internet en die kost ongeveer 37 euro.

brouwunit_zonder_stempel

Reparatie

Je ziet op de foto boven ook rechtsonder de stempel, die ik uit de brouwunit gehaald heb. Deze stempel is de unit die met de hendel naar vorengedrukt wordt en die de capsule aligned met de voorkant van de brouwunit.

stempel

Deze stempel zit in de brouwunit gemonteerd, en tegen de achterkant van de brouwunit. De achterkant van de capsule komt in deze stempel en wordt zo door drie pinnen doorboord. Er zit ook, dichtbij deze pinnen, het gat waardoorheen het hete water komt. Nu moet deze stempel ervoor zorgen dat, naast het alignen van de calsule, ook dat er geen heet water langs de capsule stroomt van achterin de brouwunit naar voorin de brouwunit. Hiertoe is zichtbaar rondom de stempel een rubberen ring aangebracht. Die zag er nog goed uit maar ik heb hem verhoogd door onder de ring witte tape aan te brengen en tweemaal rond te plakken.

stempel_2

Zie de pijlen van boven naar beneden die de ring aangeven en de pijlen van beneden naar boven die de witte tape die eronder zit, aangeven.

Nu ligt de rubberen ring hoger en kostte het ook meer moeite om deze goed terug in de brouwunit te plaatsen. Dat is dan een goed teken dat de ring nu wel afsluit.

Terugbouw

Het in elkaar bouwen was niet zo moeilijk en de geinverteerde weg terug. Alleen het plaatsen van de buitenkappen was niet eenvoudig. Hiertoe nog een foto hoe deze geplaatst worden en daarna weer met de schroevendraaier tussen onderkant buitenplaat en de voet van het koffieapparaat om de palletjes op zijn plek te krijgen.

UPDATE: zie zoals bovenaan al vermeld bij UPDATE, plaats de witte kappen terug en plaats dan de voet terug en schroef de 6 bodemplaatschroeven weer aan.

plaatsenKap0

Conclusie

Het was de moeite waard om deze unit te repareren. Het is altijd wat lastig om een unit open te maken en af en toe helpt het te zoeken op internet. Misschien dat je iemand vindt die daar iets over uitlegt (zoals in dit verslag nu).

Het is jammer dat een Nespresse niet dergelijke reparaties wil uitvoeren, ze zijn vooral gericht op het nieuw verkopen; het reparatiekanaal dat ze aanbieden is in mijnogen niet relevant, daar voor een onderzoeksprijs van 150 euro je al een nieuw apparaat koopt. Gelukkig zijn er wel onderdelenshops die vele onderdelen voor je verkopen. In dit geval was dat niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

115 reacties op “Reparatie Magimix M190 Nespresso”

Zover ik er verstand van heb denk ik dat het de de warmte unit is dat blinkende ronde ding want die laat geen voeding door is dit te maken of kan ik die ergens bestellen Ik hoor graag van jullie

Goedemiddag, is er een reparateur of handig persoon in de omgeving van Rotterdam die deze bovenstaande reparatie aan onze nespresso uit wil voeren? Ik heb zelf de ballen verstand van dit soort apparaten en nu weggooien vindt ik zonde en zeker omdat een nieuw brouwunit nog geen € 40 kost.
Mvg Patrick

Wij hebben een krups pixie toeste dat bovenaan lekt. We wilden het opendraaien maar krijgen alleen de zijwinden eraf en het oor om capsule in te voeren en dan te sluiten. En nu, iemand een oplossing om dit open te krijgen?

Ik heb een lekkende M190, maar ben absoluut niet handig. Daarom mag de liefhebber mijn apparaat gratis afhalen, in Velp (Arnhem). Ben ik toch nog een beetje duurzaam bezig

Weet iemand waar ik een main board kan kopen van een Citiz M190? Hij ligt helemaal uit elkaar en ik heb het vermoeden dat dat het probleem is.

Cees, kijk eens naar opmerking 4. Daar staat een onderdelenleverancier genoemd. Mogelijk dat deze het heeft. Suc6.

Hii, mooie uitleg reparatie, allen ik heb behoorlijke verlamming aan armen. Wie kan mij helpen in de buurt vn arnhem 0649800801 dank.

Probleem met de krups xn2120
Heb het apparaat open gekregen, heb de knoppen schoongemaakt ingespoten met wd40, helpt niet. Zie roest van langdurige kleine lekkage. Wil wel foto laten zien, kan niet via deze site? Heb geen doormeet apparatuur, ben handig , beetje technisch. Wie helpt mij verder?

probleempje,
bij mijn nespresso krups type XN250 komt de koffie in plaats van in het kopje in de opvangbak!
wat kan het probleem zijn

Net via deze site een poging gedaan om mijn magimix citiz te redden van de schroot. Ook erg veel lekkage in de cupjes bak. De stempel zat ook bij mij erg los, dus heb de sleuf onder de ring een laagje tape gegeven waardoor deze wel strak in de brouw unit zat.
Hoopvol zette ik een kopje koffie, maar helaas. Naar mijn idee ontsnapt er erg veel water langs de voorkant van de stempel, dat is ook een plastic op plastic afdichting, hier lijkt me verder niets aan te doen…
Nu toch maar voor een bonen apparaat gaan….

Ben bezig met het repareren van mijn Magimix M190, nu blijkt dat het lekt in de Brouwunit, ga deze dus bestellen. Heb ook een nieuwe slangetje nodig, ongeveer 30 cm lang, het gaat om het doorzichtige slangetje. Nu kan ik alleen het slangetje nergens vinden voor dit type apparaat. Weet iemand waar je deze online kunt kopen? Als het slangetje er ook komt dan is als het goed is mijn apparaat weer gefixt!
Thx alvast!

Gr. Marielle

Na het vervangen van de O-ring nog altijd lekkage maar dan de brouwunit even laten liggen in azijn: werkt terug perfect. Bedankt voor alle tips!

Voor het verwijderen van die ovale boutjes, boor je een redelijk diep gaatje met een boor van 4 mm. in de as van een bout met diameter 8 mm. Daarna vijl je de opening aan 2 zijden iets groter zodat je een ovaal bekomt. Regelmatig proberen.
Indien de as van de dikke bout te breed is een beetje bijvijlen. Werkt prima.
Minder duurzaam is een plastiek buis met binnendiameter 4 mm. verwarmen en dan op een boutje drukken en laten koud worden.

Goedendag,

In veel gevallen is het plastic van de brouwunit gescheurd. Daar helpt geen O-ringetje tegen. Ik heb een Nespresso reparatie dienst in Gouda.
Voor EUR 55,00 incl montage kan ik de brouwunit vervangen, of voor EUR 35,00 incl. montage kan ik een refurbished brouwunit monteren.
Van toepassing op de Magimix en Krups Citiz (& Milk) modellen maar ook op Delonghi Lattisima EN520 modellen. Ook reparatie van andere Nespresso modellen.
Reactie graag per email: dejong1962@hotmail.com of telefoon: 06-22300395.
Groet, Martin

De moeilijke schroefjes aan de onderzijde die eerst losgemaakt moeten worden kan je ook van tevoren even behandelen met de dremel, eerst enen klein gleufje in het midden slijpen en daarna met gewone schroevendraaier losdraaien ! werkt perfect !

Voor het vastzetten van slotplaat op een deur gebruik je een bout en een hulsje. Als je dat huisje een beetje ovaal maakt past het perfect over de schroefjes.

Beste Marcel,

Ik heb mijn M190 gedemonteerd zolas je hebt beschreven. Daarna tape aangebracht bij de rubber ring zoals beschreven. Toch nog steeds teveel water. Inmiddels een nieuwe browunit besteld en gemonteerd. Nog steeds teveel afvoer van water. Ik heb wat speling in de schenktuit. Zou daar het probleem zitten?

Kan allemaal veel gemakkelijker en ook zonder die lastige schroefjes los te draaien.
Heb het zojuist in 5 minuten gepiept zonder het hele apparaat te demonteren en er lekt niets meer.
Apparaat op zijn kop zettenzodat je van onder naar de kop kunt kijken ( dus wel het cup opvangbakje verwijderen anders zie je niets).
De chrome sluithendel een beetje sluiten zodat de aandrukkop wat naar voren komt. Deze dan verder naar voren trekken. Hier zie je een klein lipje zitten welke je een klein beetje moet liften om de aandrukkop los te krijgen.
Als deze los is, dan een kwartslag draaien en eruit halen.
Je zult zien dat de rubber o-ring wat te ruim zit. Haal o-ring eraf.
Je neem wat van die witte loodgieterstape en dat draai je 1 keer om het kunststof waar normaal de rubber ring zit. Plaats dan de ring weer terug op dzelfde manier zoals je hem gedemonteerd en vervolgens de aandrukkop in het apparaat. Je zult merken dat deze nu iets vaster zit en misschien moet je zelfs de chrome sluithendel wat aantrekken om de aandrukkop weer in positie te krijgen. Als je teveel kracht moet zetten dan heb je teveel loodgieterstape erom gedraaid.
Hoppa, weer lekker genieten van de koffie!

Wie woont er in de buurt van Leiderdorp en kan ons apparaat repareren tegen vergoeding (Magimix Gran Maestria). Een nieuwe is me te kostbaar en vind ik zonde. Dank u.

Ik zoek iemand in Noord Holland die mijn magimix m220 Nespresso machine kan repareren hij is al ruim 7 jaar oud. Maar lekt sinds kort een beetje langs de achterkant van de schenktuit.
Het apparaat is van mijn overleden vader geweest. Mede daarom wil ik als het gerepareerd kan worden er graag een acceptabel bedragje voor geven.
Jeff@yoyoman.nl

LS. ik ben mijn Krups U Pure aan het ontmantelen, maar ik zie nergens een mogelijkheid om de brouwunit los te maken. Weet iemand hier de oplossing? Eventueel met foto’s of omschrijvingen. Bij voorbaat dank, Peter Meijsen.

Goedendag,
Zoals eerder in dit forum vermeld heb ik een Nespresso reparatie service en repareer ik alle verschillende Nespresso types.
Zo ook de Krups of Magimix Maestria modellen. Vertonen ook lekkage bij de brouwunit (capsulehouder) door gescheurd plastic. Brouwunit vernieuwen voor de Maestria kost EUR 80.
met vriendelijke groet, Martin
Reactie graag per email: dejong1962@hotmail.com of telefoon: 06-22300395.

Reparatie Nespresso U apparaten:
Krups XN2501 of Magimix M130
Komt de koffie niet meer uit de voorzijde maar loopt het rechtstreeks in de lekbak (capsule opvangbak)??
Ik heb hier een passende oplossing voor. Totale reparatiekosten incl. onderdelen en arbeid voor EUR 35.
met vriendelijke groet, Martin
Reactie graag per email: dejong1962@hotmail.com of telefoon: 06-22300395.

Ik heb de brwe-unit eruit, maar ineens vielen er drie kleine onderdeeltjes uit: een kunststof ringetje, waar de drukslag precies in past, een klein zwart kunststof stangetje, met een klein rond uiteinde aan een kant en een groter bolletje aan de andere kant, met daartussen een veer. Waar moet dat straks geplaatst worden en hoe? Is er een bouwrekening (plofprent?)

^^ hier is een service manual met tekeningen:
http://pdfstream.manualsonline.com/e/ebb0b7cc-c080-4946-a2e2-63f83acd52d2.pdf

Die stang moet achterin de stempel met de bolle kant laatst, langs het gat waar de drukslang inpast, dan de veer, dan de rubber. Is een terugslagklep.

Bij ons koffietoestel heb ik verschillende rubbers en diktes geprobeerd, hoger proberen maken met Teflon, maar mocht niet baten. Op internet een Frans filmpje gezien waaruit bleek dat er miniscule scheuren kunnen ontstaan in de stempel, die pas opengaan bij de hoge druk (19bar, staat er op de doos). Zijn oplossing was om een gebruikte capsule te versnijden en erin te plakken en dus het aluminium te gebruiken als een soort van waterdichte pakking. Dit dan ook gedaan, het apparaat lekte niet meer, maar het was een hels karwei om de capsule, eenmaal gebruikt, er terug uit te krijgen. Mijn vriendin gebruikt dit toestel en het moet dus gewoon WERKEN 🙂 Online voor €32 een nieuwe brouwunit besteld (spijtig dat de stempel niet apart te krijgen is) en zo is het natuurlijk opgelost.

Het viel me op dat de nieuwe brouweenheid een andere tint van zwart had dan de oudere en inderdaad de nieuwe is PA6 (Nylon) vs de oude PBT (verwant aan PET). Ik ben absoluut geen expert in plastics, maar ik denk dat Nylon alleszins de duurdere van de twee is. Heeft Magimix dit probleem ingezien en gekozen voor een ander materiaal? Mij brouweenheid had zo’n markering dat hij in juni van dit jaar (2016) geproduceerd is.

Ik hoop het. Ik heb een hekel aan machines die na 3 jaar al voor de vuilbak zijn.
Alleszins, bedankt voor de blog. Dit trekt zeker mensen over de streep die er anders niet aan zouden beginnen. Machien werkt, vriendin content!

Ik wil eens kijken in de technische web side van Nespressso genoemd in het stukje hiervoor geschreven door dHr.NV. Deze side heet https://business.nespresso.com en staat op pag. 5 van de service manual hier boven klink op de link. Maar voor deze side moet je je aanmelden wie weet hoe dat moet?.Een Email gestuurd naar Nespresso.Email terug gekregen mijn vraag wordt niet behandelt ???.Wie kan mij helpen.

Mijn pixie staat, ook na ontkalking, in een plas water. Mijn man heeft hem opengemaakt maar kan verder nergens bij. Heeft iemand een tip hoe het verder open te maken en te repareren is?

Fijn, net een paar maanden uit de garantie 🙁

Hallo, voor iedereen die moeite heeft de schroefjes eruit te krijgen, het is mij gelukt door een inkeeping in het schroefje te maken met een Dremel. Vervolgens met een platte schroevendraaier eruit draaien.

Bedankt voor alle uitleg. Heb mijn machine met jullie tips kunnen repareren. Nadenkend over de reden van de lekkage realiseerde ik dat de rubberen ring die nu met tape verhoogd is zorgt dat de drukkamer wordt afgesloten. De piramides aan de voorkant maken inderdaad gaten in het aluminium zodra de druk hoog genoeg is in de kamer waar de capsule zit. Vandaar dat er minder of geen gaten inzitten als er water lekt. Ik dacht eerst dat het aan de voorkant er tussenuit kwam maar dat wordt goed afgesloten door een veerconstructie. De ovale schroeven heb ik los kunnen krijgen door in een bout te boren met een 3,5 mm boor.

In het security bit setje van conrad zit een soort van vork bitje waarmee je de schroefjes ook los kunt schroeven. btw pdf enorm handig voor demontage. Helaas was de tape oplossing niet afdoende en dus een brouw unit besteld. Nespresso wilde 115,- voor reparatie van een citiz&milk of 60,- korting op een nieuwe.

Mijn kupjes werden aan de voor en achterkant niet meer doorgeprikt en ik ging er al van uit dat ik een nieuwe brouwunit moest bestellen. Ik heb hem toch maar eerst een aantal keren doorgespoeld met water en azijn, wat blijkt? Hij loopt weer als een tierelier. Mooie schuimlaag en vreemd genooi is het doorprik probeel voorbij! : )) Dus tip eerst even stuk of tien keer door laten lopen met half deel water en half deel azijn. Succes

Dank je wel ,,, daar heb ik ook last van dat ze aan de voorkant niet doorgeprikt worden.
Had al info gewonnen en die zeiden een nieuwe brouwunit.
Maar ik ga eerst wel even goed spoelen

Na een 30tal nepcupjes (weliswaar aluminium) die overigens serieus NIET lekker waren begon de citiz ineens te lekken. Eerst een beetje maar binnen 2 dagen moest je 3x drukken voor een volle kop koffie.
NOOIT meer doen dus.

Besloten om voor 40euro incluus verzendkosten (directrepair.be) maar meteen een nieuwe brouwunit te bestellen.

De schroefjes eruit halen lukte nog wel, met een bitje dat lijkt op een schroevendraaier waar een gleuf uitgefreesd is. Daarna meteen de “schroeven” met een dremel bewerkt, zodat het normale schroeven zijn geworden. Voor de volgende keer 😉

De zijkanten eraf halen (en vooral de schenktuit) behoefde meer geweld dan ik dacht. Dat wil ik even vermelden. Die dingen zitten erg goed vast. Het verchroomde schenktuitdeel zit nu ook niet meer perfect vast doordat een lipje een beetje gebroken is, maar dat is niet erg want het is puur ter decoratie. Het kan dus niet lekken.

Daarna was het idd simpel om de unit te vervangen. We hebben weer een perfect werkende nespresso.

Dus enorm bedankt voor deze beschrijving. Het heeft enorm geholpen!

Bedankt voor de uitleg en de foto’s.
Die ronde schroefjes los gekregen door de kop van een klein boormachientje er op te zetten..
Toen mij zeer verwonderd dat er gewoon een slangetje los geschoten was.
Dit zou niet kunnen.

Dank je wel Marcel (en anderen). Dankzij deze uitleg …. onze Krups Citiz uit elkaar en weer in elkaar kunnen zetten, en waterlekkage verholpen. Scheelt weer in de kosten voor een nieuwe, en minder afval.

Allereerst Marcel en alle anderen hartelijk dank voor de uitleg en alle bijdragen. Hierdoor was het eten stuk makkelijker om mijn Magimix M190 it elkaar te halen. Het lastigste zijn de buitenste kappen, maar met een kleine schroevendraaier en wat geduld is het gelukt. In eerste instantie de reparatie met tape uitgevoerd. Lekkage werd wel wat minder maar bleef aanhouden. Daarnaa via europarts een nieuwe brouwunit besteld (link onderaan). Het ontmantelen van de oude unit viel erg mee, alleen het borgklemmetje waarmee het aanvoerslangetje vast zit was een beetje priegelwerk.
Daarna de nieuwe unit ingebouwd en nu loopt ie weer als een zonnetje! Geen druppel lekkage meer! Erg blij met het resultaat en geeft een goed gevoel weer een apparaat van de schroothoop gered te hebben 🙂

https://www.europart.nl/magimix-505360-brouwunit-3200209-nespresso-citiz-m190-koffiezetapparaat-95340090

Goedenavond, dank voor je heldere uitleg om de M190 te repareren. Uit elkaar halen is tot nu toe gelukt. Ik vraag me alleen af wat voor een schroevendraaiertje ik nodig heb voor de brouwunit. Een normale kruiskop schroevendraaier werkt niet. Bvd voor het antwoord.
Hartelijke groet,
Monique

Schoonmaken, schoonmaken , schoonmaken
Even uitelkaar halen, onderdelen in een bakje met azijn en heet water 50/50 dan af en toe even een borsteltje erover
Na 15 min afspoelen afdrogen en inelkaar zetten
Vaak werkt hij weer perfect
( het blijken de ( versteende koffiekorrels ? )( waardoor hij niet goed afsluit) tussen de cup en het mechanisme te zijn.
Bij mij om het halve jaar
Succes

Lachwekkend als ik zag dat iedereen zijn magimix probeert open te schroeven. De clips om die O-ring te vervangen is met je vinger makkelijk los te maken… clips omlaag helde naar beneden en dat spel zit los… geef het een kwart draai en je hebt he5 element waar de o-ring aan hangt in je vergaarbakje liggen. In 5 min kreeg ik het er 3x uit.. Cola met azijn reinigt plastic lekker fijn

De niet originele cupjes die ik al jaren gebruik, geven nu een probleem. Ze blazen enigszins op en er loopt na het eerste begin, geen koffie meer uit de uitloop. Wat kan er aan de hand zijn denken jullie experts?
Groet en geniet jullie maar van een lekker bakje ??

Waterslang via dun slangetje op de uitlooptuit aangesloten.Bakjes voor opvang cups eruit.
Kraanwater via uitlooptuit van buiten naar binnen gespoten,
alle dicht geslipde koffiedrap er op die mannier uitgespoten,
hierna geen lekkage meer, via de opvangbakjes.
Je hoet zo de machine niet uit elkaar te halen.
Succes.

Weet er iemand de afmetingen van de o-ring zoals die te zien is in foto 9 (onder de Reparatie hoofding). Of waar zo’n o-ring te bestellen is?

Dank.

Karel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *