OliNo Tip 4: Kleurtemperatuur
Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampen, Ledlampen, Uitleg 3 Reacties»Hoe zit het nu precies met de kleurtemperatuur van een LED lamp? Is dit mooi wit? Ik hoor soms dat ze wat groenig licht geven. Klopt dat? In een korte video van 5 minuten laten we precies zien hoe het zit met de kleurtemperatuur van een LED lamp ten opzichte van een gloeilamp. Ook laten we zien hoe je met hulp van de kleursoort diagram zelf hiermee kunt zien of een LED lamp mooi wit licht afgeeft. Ten slotte laten we zien hoe je al deze informatie eenvoudig kunt vinden op de OliNo lampenportal
Video
OliNo Tip 4: Kleurtemperatuur
Waar vindt ik informatie over de kleurtemperatuur en kleursoort diagram?
Bij OliNo meten we van alle lampen de kleurtemperatuur en bepalen we het kleursoort diagram. Op de lampenportal kun je eenvoudig zoeken naar LED lampen met de juiste kleurtemperatuur. Zodra je een interessante LED lamp gevonden hebt dan kun je het bijbehorende meetrapport raadplegen om het kleursoort diagram te checken zoals aangegeven in de video.
Meer tips over LED lampen
Klik hier voor het volledige overzicht van alle OliNo Tips
Nieuwe onderwerpen
We zijn van plan om nog veel meer interessante wetenswaardigheden op video te zetten. Laat maar weten via commentaar hieronder wat je van dit initiatief vindt en welke onderwerpen je graag aan het bod wilt laten komen.
Leuk?
Vindt je deze video leuk of interessant? Deel dit artikel dan via Facebook of Twitter.
3 reacties op “OliNo Tip 4: Kleurtemperatuur”
Kan je graag alle video’s met de ondertiteling zetten, zodat ik als een auditieve beperking het verhaal kan volgen?
Ik ben nu bezig alle veelgebruikte halogeenlampjes te vervangen door led-lampen. Hoewel ik lampen koop met de juiste kleurtemperatuur (2700K) ervaar ik toch vaak twee afwijkingen: 1. eten krijgt toch een andere kleur en 2. hoewel de lichtsterkte gelijk lijkt verblindt de led mij meer dan het halogeenlampje.
Ik vraag mij af of dit veroorzaakt wordt door de blauwe piek in het spectrum, bijvoorbeeld bij Philips – MAS LEDspotLV VLE D6.3-35W 830MR16 36DRN (ik heb overigens de WW variant gekocht MR16 6.3W , maar daar zie ik bij olino geen meetrapport van)
Dat eten een andere kleur krijgt onder een ledlamp vergeleken met halogeenlamp is gelegen erin dat de ledlamp een heel ander spectrum uitzendt dan de gloeilamp. Er zijn dan andere parameters die moeten worden bekeken om te zien hoe bepaalde kleuren worden weergegeven. Bijvoorbeeld de CRI (of CQS) parameter, die geeft aan in hoeverre kleuren onder een bepaald licht natuurgetrouw worden weergegeven. Dan wordt duidelijk dat er een verschil zit tussen het licht van een ledlamp (vaaak CRI 80) en dat van een halogeenlamp (CRI van ongeveer 99).
Mbt 2: je praat over lichtsterkte. Dat is een hoeveelheid lichtstroom in een sterradiaal. Deze is eenvoudig te bepalen door een luxmeting te doen en dan deze waarde te berekenen wat ie op 1 meter was. De lichtsterke zegt echter nog niet hoe helder we iets vinden. Dan is de luminantie een betere term. Deze luminantie wordt uit de lichtsterkte berekend, door de lichtsterkte te delen door het oppervlak van de lichtgevende elementen. Dus bij een led zijn dat een of meerdere kleine felle puntjes, en is de luminantie van die lichtgevende elementen heel hoog. Echter ook bij een halogeenspot is die luminantie heel hoog omdat hier ook een hele hoop licht komt uit een klein stukje gloeidraad. Welke nu helderder lijkt is mij niet geheel zeker. Ik kan ze echter niet nameten op luminantie omdat die waardes te hoog zijn voor mijn meten. De luminantie wordt dus bepaald door de lichtsterkte in cd (voor beide lampen hoog) en het oppervlak van het lichtuitstralende deel. Misschien dat de led minder gebruik maakt van de reflector en de halogeenspot dat meer doet, waardoor het licht van de halogeenlamp uit een iets groter oppervlak lijkt te komen wat dan veroorzaakt dat de spots minder helder lijken.