Elektrische motor

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport 7 Reacties»

Elektrische motorProefrit met een elektrische motor door een ervaren motorrijder.
Een paar kilometer rijervaring zegt meer dan 1000 woorden, zegt een klant als wij uitleg krijgen van de verkoper over de elektrische motorfiets Zero.

Hier het verhaal van de ervaren motorrijder

Een proefrit op de Zero SR gemaakt, het snelste Zero exemplaar die op dit moment verkrijgbaar is. In eerste instantie een beetje sceptisch stapte ik op, want motorrijden is een beleving door een beetje te gassen bij het stoplicht of door de standaard uitlaat te vervangen door een Akropovic en laat een elektrische motorfiets nou net geen uitlaat hebben. De verkoper zei: “je kan deze motor het beste vergelijken met een boormachine. Je drukt het knopje in en dan gaatie”. Goed opletten als je op een bocht afkomt, want je hebt niet goed door hoe hard je rijdt, voegde hij er nog aan toe. Het was wel wennen, een automaat. Dus miste ik wel een koppeling en een schakelpook, vooral bij het stoplicht als ik hem in zijn één zette wilde zette.

Sturen was ook eerst wennen, maar eenmaal op de snelweg accelereerde de Zero als een bezetene. In een paar seconden zat ik op de 136 km/uur op de teller, alleen daarna hield het helaas op. Z’n top is omstreeks die snelheid, maar daar zit je dan ook in een paar seconden. Het stuurgedrag in kuipbochten op de snelweg voelde anders aan. De Zero heeft 3 verschillende standen, die je makkelijk met een knopje rechts op het stuur kan instellen. Sport, eco en custom. De custom stand kan je met een app op je mobiele telefoon aanpassen. In de eco stand trekt de motor iets rustiger op. Je bent dan nog wel steeds als eerste weg bij de verkeerslichten, maar hij accelereert dan iets gelijkmatiger.

Dus toch maar weer snel naar de sportstand. Hij accelereert dan echt als een dolle. Je adem wordt afgesneden door de wind omdat je vizier bij het stoplicht altijd een klein stukje openstaat en je flink naar achteren wordt geduwd. Vergelijkbaar met een vliegtuig die snelheid maakt om op te stijgen. Concurrentie kan je met de duurste Ferrari aan en zelfs een Tesla hou je bij.

Toch is de gasrespons niet abrupt, schokkerig of vervelend. Geleidelijk zit je in mum van tijd op een hoge snelheid. Al met al een waanzinnige ervaring, die je echt een keer ervaren moet hebben. Het is een hele andere ervaring dan rijden met een benzine motorfiets. De topsnelheid ligt een stuk lager, maar de acceleratie snelheid is veel hoger. Een ideale woon- werkverkeer motor, want boven de 130 kan je zelden rijden in de spits.
En wie weet komt er ooit een exemplaar waar je de 200 ook mee kan aantikken, want de ontwikkeling van elektrische motorfietsen gaat hard op dit moment.

Alleen de uitlaat ontbreekt. Verder zijn alle opties mogelijk zoals handvatverwarming, tassen, windscherm enzovoorts.
Alleen de uitlaat ontbreekt. Verder zijn alle opties mogelijk, zoals handvatverwarming, tassen, windscherm enzovoorts.

Nu inzetten op elektrische motoren is redelijk eenvoudig.

Motoren kunnen over het algemeen makkelijk dichtbij een stopcontact komen om te laden.
De prijs is net iets hoger in vergelijking met ouderwetse motoren, maar door lagere onderhoudskosten, goedkoper tanken en geen wegenbelasting is dit verschil al snel overbrugd.
Accupakketten zijn minder groot dan van elektrische auto’s.

Hoeveel brandstof gebruiken we in Nederland voor motorrijden?

Er zijn in Nederland ongeveer 650.000 motorfietsen.
Gemiddeld wordt er 3.400 km per jaar mee gereden.
Totaal aantal gereden motorkilometers is dus 2.210.000.000.
We gaan uit van een gemiddeld gebruik van 1 liter brandstof voor 20 km.
Jaarlijks gooien we nu nog 110.500.000 liter benzine in onze motorfietsen. Dit zorgt voor een jaarlijkse uitstoot van ongeveer 300.000.000 kilo CO2.
Voor een elektrische voertuig, dus ook een elektrische motor betaalt u geen motorrijtuigbelasting(MRB) of zoals in de volksmond wegenbelasting.

Tanken

Alhoewel de verkoper het had over gas geven, bedoelde hij elektronen.
Om de elektronen op te slaan zijn er verschillende accupakketten verkrijgbaar.
De motor die we meekregen voor de proefrit had geen snellaad aansluiting en kan wel heel eenvoudig met ieder gewoon stopcontact in de buurt worden geladen. Het laden duurt wel 8 uur. Het maakt dit model een ideale woon- werkverkeer elektrische motorfiets.
Bijna iedere klant kiest voor het accupakket met de meeste capaciteit.

Accupakket aan de onderkant zorgt voor stabiele wegligging.
Accupakket aan de onderkant zorgt voor stabiele wegligging.

Net als met auto’s heeft snelheid een zeer grote invloed op de actieradius. Met snelheden boven de 100 km per uur zal de actieradius sterk afnemen.
Voor woon- werkverkeer kan een e-motorfiets ideaal zijn omdat er dan toch niet op topsnelheid kan worden gereden en het dikwijls mogelijk is om de motor op de zaak op te laden.

Je elektrische motor laden met gewone stekker in het stopcontact

Regeneratief remmen

Met elektrische auto’s is het vrij eenvoudig om de energie die vrijkomt bij het remmen op te slaan en later weer te gebruiken bij het accelereren.
Het recupererend, oftewel regeneratief remmen, is technisch gezien wat lastiger bij een motorfiets. De veiligheid kan ook in het geding raken als de motorfiets sterk afremt bij het los laten van het gas in een bocht. Met de steeds betere technieken en software, zie je dat bij de nieuwste motoren regeneratief remmen toch mogelijk wordt en dit ten goede komt van de actieradius.

Specificaties motor Zero SR
Topsnelheid 136 km/h of 164 km/h*
Motorvermogen 50 kW (67 pk @ 4000 tpm)
van 0 naar 100 km/h 3,3 seconden
Oplaadtijd gewoon stopcontact 8,4 uur
Oplaadtijd met max lader 2,1 uur
Accucapaciteit 13 kWh
Vereist rijbewijs A2-rijbewijs
Praktijk actieradius 130 km*
Prijs € 18.140,-

*Topsnelheid en actieradius wijken af door gekozen instellingen voor aandrijving.

Met dank aan de testrijder Robert van Leeuwen en Motoport voor de uitleg en het beschikbaar stellen van de E-motor.

7 reacties op “Elektrische motor”

“een gemiddeld gebruik van 1 liter brandstof voor 20 km”
Veel nieuwe auto’s doen het (veel) beter. De energieterugwinning in de stad is de bealngrijkste winst voor de e-auto, ook hier nadeel voor de motor.

“wie weet komt er een exemplaar waar je de 200 mee kan aantikken”
.. als verkeersveiligheid niet telt ..

“wie weet komt er een exemplaar waar je de 200 mee kan aantikken”
.. als verkeersveiligheid niet telt ..

Ik heb niet gezegd dat je 200 km/u moet gaan rijden, maar de auto’s en motoren die dat wel kunnen, zijn meestal veiliger dan die dat niet kunnen.

“.. de auto’s en motoren die 200 km/u kunnen zijn veiliger dan die dat niet kunnen.”
– Veiliger voor zichzelf niet voor hun omgeving. Helaas, want als ze zichzelf onveilig voelen is de kans dat ze zo hard rijden kleiner.

Een motor die 200 kan is veiliger?!? Zou je even kunnen aangeven waar je dat op baseert. Ik geloof daar helemaal niks van. Het tegendeel lijkt me waarschijnlijker. Dus, bronnen graag.

@5 De constructie van een voertuig die gemaakt wordt voor hoge snelheden zal gemiddeld beter zijn. (betere remmen enzovoorts)
Neemt niet weg dat er in de praktijk waarschijnlijk meer ongelukken mee gebeuren omdat gebruikers het vermogen ook benutten.
@3 Een zeer veilig voertuig voor de bestuurder, hoeft inderdaad niet veilig te zijn voor het overig verkeer.

Of hij nu 200 km/u kan of 130 km/u ofzo, zolang het actieradius nog onder de 250 km ligt denk ik er nog niet aan. Ik gebruik hem wel voor woon/werk maar ik werk landelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *