Ervaring met infraroodpanelen

Geplaatst door Dorine​ ​ Rüter​ ​ in Passief huis 66 Reacties»

infraroodpaneel-slaapkamerVia Twitter kreeg ik van diverse kanten de vraag of er objectieve informatie over infrarood panelen was. Ik heb onze ervaringen met 100% verwarming op infrarood panelen hierbij dan ook maar eens opgeschreven.

Wij hebben vooralsnog geen spijt van de keuze voor IR. Het is wel een hele andere soort warmte, maar wij zijn daar snel aan gewend. Het was bij ons wel noodzaak om de kruipruimte onder de woonkamer te isoleren. Dat was een kamer grote, anderhalf meter hoge vrieskist, dus vorige winter heb ik wel steenkoude voeten gehad. Nou zijn wij wel bovengemiddeld begaan met het milieu dus een beetje comfort inleveren om ‘de wereld te redden’ heb ik geen enkele moeite mee, maar ik ben blij met de isolatie.

Wij hebben voor hedendaagse begrippen een vrij klein huis.

Indeling: standaard doorzonwoning. Geen zolder. Vrijwel plat dak (heel lichte helling op het westen). In de woonkamer hangen twee grote IR panelen a 1000 Watt. Dat hadden er voor een optimale situatie drie mogen zijn. Tussen de zithoek en de eethoek zit net een stukje koude ruimte, maar ik heb er geen last van. In de keuken hangt er één. En op alle drie de slaapkamers en in de badkamer één. Boven zijn drie van de vier panelen klein met een laag vermogen, omdat de plafonds niet heel hoog zijn, de ruimtes klein en ik in hartje winter het paneel boven mijn bed alleen heel even aan heb voor ik ga slapen en als ik ochtends opsta.
De IR panelen gebruiken veel elektriciteit, dus je stroomverbruik gaat omhoog. Maar hoe zich dat precies verhoudt tot reguliere stookkosten met gas weet ik eigenlijk niet. Wij hebben tegelijkertijd met de IR panelen ook 21 zonnepanelen van 255 Wp(= 5355 Wp) laten plaatsen op ons dak. Heel handig zolang men verbruik ’s winters en opwekking ’s zomers tegen elkaar mag wegstrepen (de overheid wil daar een eind aan breien dus ik hoop op een goeie accu voor thuisgebruik of een slimmere regering). Ter vergelijking: in ons vorige huis dat precies even groot was maar nog een onverwarmde zomer had, waren we 140 euro aan energierekening (stroom en gas) kwijt. In dit huis weten we nog niet precies, (vanwege isolatie in maart kan ik nog niet ons verbruik van deze winter inschatten), maar vermoedelijk zo’n 40 a 50 euro per maand. We hebben geen gas dus dat scheelt al x honderd euro per jaar aan standaard vastrecht. Dat telt ook mee!

Nadelen van de infrarood panelen

Qua comfort en woonbeleving zijn er wat mij betreft twee praktische nadeeltjes aan IR panelen, die voor sommige mensen wat zwaarder wegen dan voor anderen.
Een nadeel is dat infrarood een soort ‘licht’ is dus dat er ook schaduw is. Wij houden niet de kamer op temperatuur (we hebben de basis IR sensor vrij laag staan, anderen zetten hem veel hoger). Dus je in een koude kamer komt en je doet het paneel aan, en gaat aan tafel zitten, dan is je bovenlijf lekker warm maar je benen en voeten zitten ‘in de schaduw’.
Ik heb sinds de isolatie nog geen koude voeten gehad maar de isolatie was dan ook in maart. Het is even afwachten maar het voelt nu al super.
En een gek dingetje maar kan me voorstellen dat mensen dat vervelend vinden: als je in het midden van je plafond (bijv recht boven je eetkamertafel) een IR paneel ophangt, kun je daar geen lamp meer ophangen. Op allerlei plekken in huis is dat geen enkel probleem voor ons, maar ik het een prachtige grote prominente lamp… die ik nu gewoon eigenlijk weg moet doen want zoiets hang je niet net naast je tafel. Als ik meer geld had gehad, had ik een net iets andere keuze van aantal en vorm van de panelen gemaakt. Je hebt namelijk ook smalle. Twee smalle panelen aan weerszijden van het midden, en je kunt gewoon je lamp ophangen. Maar twee smalle panelen kosten meer dan één grotere met hetzelfde vermogen als de 2 smalle panelen. Maar toch. Gewoon een klein praktisch dingetje.

Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.
Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.

Instellen infrarood panelen

Verder is het ook een kwestie van goed in programmeren van je ‘app’ die je erbij krijgt. (Telefoon, ipad, laptop, net wat je wilt.) Als mijn internet uitvalt kan ik mijn verwarming overigens niet aanzetten, want dat loopt via het web, maar ik heb een telefoon met 3g dus maak me nooit zoveel zorgen. Of ik zou even bij de buurvrouw naar binnen lopen en van haar internet gebruik maken. Maar het is ergens wat gek. Ik meen dat er ook wel gewone afstandsbedieningen zijn voor de panelen, maar die waren niet in combinatie te gebruiken met het echt programmeren van bepaalde tijden en de sensor temperaturen. (Bijv, als de sensor onder de X graden komt, gaat het paneel in de voorkamer op Y% aan en die in de achterkamer op Z%). Ik kan me voorstellen dat je voor noodgevallen gewoon een afstandsbediening hebt liggen. Misschien vergis ik me en bestaat dat ook gewoon.

Onze panelen heb ik via Thuisbaas (een initiatief Urgenda) met korting bij ThermIQ vandaan. Fijn contact met de mensen van ThermIQ, maar zij zijn ook nog altijd aan het opbouwen en voorbeelden verzamelen, dus er is hun veel aan gelegen dat een gezin dat 100% via IR wil verwarmen goeie ervaringen heeft. Maar behalve een heel kleine storing ergens toen we de twee panelen hadden (en super simpel te verhelpen door een reset knopje in te drukken ergens), heb ik ze na de installatie niet nodig gehad.

Aanvullend

Onze energierekening over het hele jaar kwam (zonder gasaansluiting, dus dat scheelt ook behoorlijk wat) op 25,- euro per maand. Dan heb je een beetje een indicatie van ons verbruik. NB. De helft van ons verbruik wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Een ander gezin zet de boel misschien wat warmer dus dan krijg je een wat hoger verbruik.

Het was vorig jaar een zachte winter, plus wij hebben inmiddels een kleintje erbij. Ik merk dat het met temperaturen onder nul het flink aanpoten is met de IR verwarming. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij geen aparte ruimte hebben om de was te drogen. Dus de ramen moeten geregeld open om goed te luchten. Dan komt er veel kou binnen. Ik zou eigenlijk her en der wel een extra paneel erbij willen hebben. Als de boel eenmaal voluit aan staat, vind ik het prima. Maar vanuit de nachtstand ’s ochtends opwarmen duurt wel even. Je kunt hem nachts wat hoger laten staan, of via een auto timer de panelen vast aan laten slaan voordat je uit bed komt. Maar wij hebben een beetje onregelmatige dagen, dus ik zet de panelen handmatig aan als we wakker worden. Dus dan moet je gewoon even warme sokken en sloffen aandoen. Maar ik ben bereid om concessies te doen als dat belangrijk is voor milieu. Ik vind het spannend om het zomaar aan te raden aan mensen die echt voor comfort gaan. Dat kan wel, maar dan moet je echt wat meer panelen installeren dan dat wij hebben. Of als back up nog een andere verwarming of vloerverwarming of zo, die de boel een boost geeft.

66 reacties op “Ervaring met infraroodpanelen”

Hi Alex,
De panelen (ThermIQ) hebben we via Thuisbaas met korting aangeschaft en kostten als ik alles goed bij elkaar heb gezocht 3.555 euro. Ik heb me niet heel erg verdiept in andere vormen van verwarming omdat ik de indruk kreeg dat de aanschafkosten daarvan buiten ons budget lagen, en dat wij geen ruimte hadden coor alle apparaten en installaties die daarbij horen. Of die info klopt weet ik niet want als leek is het nog altijd moeilijk wegwijs worden.. Op de site die je noemt zijn de prijzen van de pomp zelf lager dan ik dacht. Kun je dan met 1 pomp je hele huis verwarmen? En werk je dan nog met radiatoren of vloerverwarmingssysteem? Dat laatste hadden we niet en dat eerste wilden we ook wel vanaf.

@Dorine Dank voor dit praktijkverhaal! Indien u ook een praktijkverhaal heeft over verduurzaming stuur dat dan s.v.p. ook naar Olino, zodat andere hiermee onafhankelijke informatie kunnen verkrijgen.

Uiteraard is goede isolatie nummer 1 om mee te starten voor het elektrificeren van de verwarming.
Indien mogelijk, zou ik meestal aanraden om met een warmtepomp het hele huis te verwarmen, omdat dit nu eenmaal een efficiëntere manier van verwarmen is. Op locaties zoals een zolder die zelden verwarmd hoeft te worden is een infrarood paneel ideaal.
Het is in ieder geval een goede stap om helemaal van het gas af te gaan. In de winter waait het gemiddeld meer en dan produceren de windmolens meer stroom om ook onze gebouwen te verwarmen.

Hoi Dorine,

Bedankt voor je eerlijke ervaringsrelaas, ben benieuwd naar hoe je warm water (badkamer, douche) maakt. Wat voor stroomaansluiting hebben jullie? En hoe hebben jullie de vloer geïsoleerd? Lijkt me dat Tonzon door de reflectie in jullie geval ideaal is

Lars

Hi Lars,
We hebben een elektrische boiler van Stiebel Eltron, van 200 ltr. Voor warm water hadden we liever een zuiniger optie gehad, maar alles wat radicaal zuinig is, heeft een groot watervat nodig. Daarvoor ontbrak bij ons de ruimte. De elektrische boiler die we kozen heeft een eco programma waardoor hij weet op welke momenten van de dag we vooral warm water gebruiken. Dat houdt hij dan op voorraad. Voor de rest van de dag is de voorraad kleiner. Daardoor valt het verbruik me uiteindelijk flink mee.

We hebben een krachtstroom aansluiting (3 x 25 Ampere).

Voor isolatie hebben we geen Tonzon maar een ander folie, (ik weet niet meer waarvan, sorry), dat tegen de onderkant van de vloer is bevestigd, en waaraan een soort 20 cm dikke zakken met een isolatiekorrel zijn gevuld. Beetje jammer want die korrel is geen organisch materiaal.

(Dus helaas geen afbreekbaar isolatie materiaal – daar zijn vast betere opties voor die onze adviseur en onze installateur niet kenden – maar verder werkt de isolatie erg goed!)

Een leuk artikel. Ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar het verbruik van je boiler. Je schrijft datbdat meevalt. Enig idee hoeveel het verbruik is?

Zou zo’n goedkope convectorkachel helpen om het even snel aangenaam te krijgen. Die kachels zijn in 2 seconden warm en kosten €20 per stuk.

Ervaringen van diverse mensen met infraroodpanelen is dat het niet erg comfortabel is. “Alsof je op wintersport lekker in de zon zit, maar dan wel in de koude lucht.” Oftewel het is dus anders dan gewone cv verwarming en dus wennen. Tip als je iemand kent met IR panelen vraag hun ervaringen en ga eens op de koffie als het buiten koud is. Op plaatsen waar je kort aanwezig bent is dit soort zonnestralingswarmte niet vervelend.

@Peter, boiler hartje zomer was 70, hartje winter was 130 per maand (in 2015). Ik heb eigenlijk geen idee of dat meevalt, maar ik was erg bang dat ik met een elektrische boiler én IR alsnog een hoe energie rekening zou hebben, ondanks de zonnepanelen. Het precieze verpruik en opbrengst van alle dingen houd ik niet zo bij. Dat is vooral relevant voor anderen die nog moeten kiezen of voor profs die moeten adviseren. Ik let zelf op de maandelijkse rekening. En die was 25 euro p/m in 2015. Dus dat viel mij heel erg mee.

@Dre tnx, ken ik niet, maar lijkt me dat t nuttig kan zijn. Ik heb zelf geen last van de kou, en niet zo’n behoefte aan en aparaat in de kamer als daar ook een boekenkast of een mooie plant kan staan 😉 Maar aan anderen die IR overwegen zal ik je tip doorgeven.

Ik heb een verwarmingspaneel op de badkamer hangen, deze wordt via een klok gestuurd. ’s Avonds tussen 23.45 en 01.00uur en ’s morgens tussen 07.30 en 09.00uur. Op deze tijden staat mijn CV uit ofwel zeer laag.
De verwarmingspanelen geven dan warmte waar het op dat moment nodig is en je hoeft niet het gehele huis op te stoken.

Ik heb een groter paneel buiten hangen, maar deze staat nu geheel uit omdat hier een automatische min. temperatuur van +4 graden aan vast zit.

m.vr.gr. Wim Stevenhagen,

Ik denk dat bij dit product het fysiek zien en ‘meemaken’ het belangrijkst is om verkoop tot een succes te maken. Mensen zullen het niet snel kopen denk ik..

@Wim (11), ik zou ook graag een IR paneel op mijn werkkamer en in de badkamer willen hebben, echter dan met de volgende regeling:
–> constant op een bepaalde temperatuur, zeg 15 graden. En dan wanneer er iemand aanwezig is dan gaat het paneel gewoon continue aan (aanwezigheidssensor). Is niemand aanwezig dan gaat het paneel weer in de 15 gradenstand. Het voordeel wat je hierbij hebt is dat de ruimte (de wanden en meubilair) op 15 graden staan en wanneer je de ruimte binnenkomt en het paneel gaat vol aan, dan heb je niet een grote stralingsassymetrie: daarmee bedoel ik dat je in de richting van het paneel veel warmte krijgt maar dat je andere kant van het lichaam veel warmte verliest aan de koude omgeving.
Jouw regeling is gewoon de tijdschakeling, die dan wel vereist dat je gedurende die tijden en niet erbuiten, in de ruimte bent. Want kom je buiten die tijden dan is het wellicht te koud zonder paneel en met de koude wanden en koude meubilair. Ik wil het liefst de vrijheid hebben om te gaan wanneer ik wil en dat dus de combi met omgeving op 15 graden en dan het paneel aan, het toch behaaglijk is. Ik vraag me alleen af of dergelijke instellingen zoals ik die zou willen, bestaan.

Wij waren de eersten die via Thuisbaas vier infrarood panelen hebben gekocht. Drie kleintjes en een grote. Samen 2750 watt. We hebben de hele maand oktober 2016 alleen op infrarood verwarmd. Totale energieverbruik in die maand was 499 kWh dus inclusief koken op inductie, douchen met instant heater (ook van via Thuisbaas.nl ) Maar we hebben sinds 2 januari een lucht-water warmtepomp. Een monoblok dan heb je binnen geen enkele ruimte nodig, maar wel vloerverwarming. Wij hebben afgelopen januari 609 kWh verbruikt voor een heel comfortabel huis inclusief koken, douchen en verlichting. Alles bij elkaar.
Infrarood een op zich heel fijn om onder te zitten, maar de lepel die je uit de keukenla pakt is steenkoud.

De zolder in ons passiefhuis (verwarming door alleen ventilatie) blijft op 17 graden steken bij vorst en de normale ventilatiestand. Een infrarood warmtepaneel van 60×60 cm (300W) start even snel op als de computer. Het paneel staat naast het bureau in een houder op de grond onder een hoek van 30 graden opwaarts gericht en geeft een aangenaam klimaat met minimaal energieverbruik. In de badkamer voor de wasbak is 1 vloertegel (60×60) die verwarmd wordt al genoeg om de asymmetrie weg te nemen.

Dorine, ik heb dezelfde panelen van thermiq in de gang staan. Ik heb er webiq bij gekocht en ik begrijp dat jij dat ook hebt? Hoe heb je dat geinstalleerd? Zelf of door een elektrotechnisch vakpersoon? En als het de vakpersoon was, hoe kwam je daar dan aan?
Ik wacht al een week op een offerte van een van de bedrijven die thermiq aanraadt, maar ik heb er niet zo veel vertrouwen meer in.
Ik hoor/lees graag van je!

Hi Marga, ik werd destijds via Thuisbaas.nl doorverwezen naar Frisse Energie in Arnhem. Dat zit bij mij in de buurt en zij doen ook infraroodpanelen. Je zou Thuisbaas om een verwijzing kunnen vragen of Thermiq zelf bellen. Die hebben vast wel een lijstje installateurs in hun netwerk?
Succes!

Je hebt een zonnepanelen installatie van 5355 Wp die dus rond de 4500kw per jaar oplevert, daarna zeg je dat de helft van jullie verbruik wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Wat neerkomt op een verbruik van 9000kw.
Daarna zeg je dat je energiekosten ongeveer 25,- euro per maand zijn.
Graag hoor ik bij welke energieleverancier je zit, want 300 euro voor 4500kw wil ik ook wel!

Hallo Dorine,
Een eerlijk verhaal en kostenbesparend. Een nadeel is dat je geen homogene warmte hebt in je woning. Maar het voordeel is dat je de energie gemakkelijk kunt doseren op de momenten dat je die nodig hebt. Het blijft wel een vorm van elektrisch verwarmen die per energie-eenheid duurder is dan verwarming met aardgas.
Zelf verwarm ik mijn nageïsoleerd hoekwoning met een combiketel en vloerverwarming waarmee ik inclusief tapwater en koken 1000 m3 gas per jaar verbruik. Met mijn 10 zonnepanelen produceer ik per jaar 2200 kWh en verbruik ik 1300 kWh. Ik heb dus 900 kWh over waarvoor ik bij Eneco 9 cent per kWh ontvang. Mijn jaarrekening komt daardoor uit op € 480, oftewel €40 per maand. Daarom heb ik inmiddels een IR-paneel (60 x 60 cm) van 500 watt gekocht dat ik flexibel kan inzetten. Ik zet dat paneel regelmatig aan en richt deze dan op de zithoek. Hierdoor bespaar ik op het gasverbruik en verwacht zeker zo’n 200 m3 per jaar te besparen.
Op lange termijn zou ik als ik nog in het huis woon ervoor kiezen om een nieuw type warmtepomp te laten installeren. Op de energiebeurs zag ik een leverancier die op het dak metalen platen onder PV-panelen plaatst waarin zich kanalen bevinden die gevuld zijn met glycol. Die glycol wordt op het dak verwarmd en wordt naar een warmtepomp in het huis geleid waarin het wordt afgekoeld tot -12 graden. Met de vrijkomende warmte kan je het water van de verwarming opwarmen. Het voordeel is dat er geen geluid producerende ventilator nodig is die je aantreft in lucht/waterwarmtepompen.

heb een ir paneel aan plafond in mijn keuken omdat er geen ruimte voor radiator was. Prima om even de kou uit de ruimte te halen. Heb stenen aanrecht en steen neemt de warmte op zodat deze niet meer koud voelt en het langer warm blijft in keuken

nadeel is dat ik het niet fijn vind de warme straling van paneel op mijn hoofd te hebben. Krijg er koppijn van. Maar vindt het oom niet fijn om onder die terrasstralers te zitten

Ik heb nu 2 jaar infrarood verwarming geleverd door Alternative Heating.
Ik ben hier uiterst tevreden over. De adviseur is bij mij thuis geweest en heeft elke ruimte waar ik dit wilde hebben opgemeten en een warmte vraag berekening gemaakt. Omdat mijn vrouw reuma heeft, heeft hij in de woonkamer een hoger rendement berekend. Tevens had hij een oplossing voor mijn warm water voor de badkamer en keuken.
Ik verbruik nu geen gas meer en verwarm de ruimtes met infrarood panelen van Alternative Heating.
Een heerlijke warmte en mijn vrouw wil NOOIT meer anders, zij heeft hier baat bij. De adviseur adviseerde om als wij slapen gaan de thermostaat 3 a 4 graden terug te draaien. Dus wil je overdag de thermostaat op 20 graden hebben staan dan zet je hem s nachts op 17 graden. Ik dacht dat dit veel elctriciteit zou kosten, maar dat viel reuze mee. Een cv s nachts op 15 graden zetten is veel duurder en milieu onvriendelijker.
Het warme water komt nu van een warmwater doorstromer, geen boiler die 24/7 het water warm moet houden, maar uitsluitend warm water geeft wanneer ik het echt nodig heb, super.
Kortom, ik ben zeer te spreken over de behaaglijke warmte van infrarood verwarming en zeker over het super goede advies van de adviseur van Alternative Heating.
Ik kan het echt iedereen aanraden, belangrijk hierbij is wel dat je dit doet bij de juiste persoon/bedrijf want een vriendin van mij heeft ook infrarood panelen gekocht en was in eerste instantie niet tevreden. Op mijn verzoek heeft ze contact gezocht met mijn adviseur en wat bleek: te weinig capaciteit voor de betreffende ruimtes! Ze is nu super tevreden.

Interessante beschrijvingen over het gebruik en verbruik van infrarode panelen voor plafond-of wandbevestiging.Er komen zowel positieve als negatieve opmerkingen aan bod.Één punt valt me wel op dat er door deze infrarood paneel bezitters,weinig of zeg maar beter niets wordt vermeld over de werkwijze hoe de warmte door het infrarode paneel wordt opgewekt.Men spreekt van elektrisch verbruik en daar stopt het mee.Is dit infrarode verwarmingspaneel voorzien van een verwarmingselement(weerstand)?Ook reageert Dorine niet op de vraag van Kareltje,die vraagt bij welke leverancier ze is aangesloten.300€ voor 4500kwh op een jaar.Heel goedkoop,zo een leverancier wel ik ook voor mijn jaarlijks elektriciteits verbruik.Ik betaal nu jaarlijks 2373 € voor de verwarmingskosten met elektische convectors met elektronische thermostaat.Daarom kijk ik momenteel uit voor een zuiniger oplossing om mijn woning te verwarmen.Ik kwam onlangs langs het forum van livios in kontakt met een persoon die ook infrarood verwarming aanbiedt.Namelijk Ese infrarode panelen die heel zuinig zijn.Hij werkt bij een firma die vorig jaar een glazen infrarood paneel hebben ontworpen met de lexin technologie.Het paneel is gemaakt uit zeer zuiver glas(geen groene of blauwe metallic randen)en op de achterzijde voorzien van een laag met 60 diverse ingrediënten.De glasplaat heeft een waarde van 10000 nnm.Er bevindt zich ook een laser en warmteregelaar in het ese infrarood paneel.Deze laser brengt een lichtstraling in de glasplaat en in het laaggedeelde,waardoor moleculen en atomen wijzigen in fotonkettingen van 50 cm lang.Deze fotonkettingen produceren warmte naar gelang de gemiddelde bewegingssnelheid van de atomen en moleculen.Hij beschrijft dat deze verwarmingsmethode veel zuiniger is dan de bestaande infrarood panelen die in de omgang zijn.Een voorbeeld van het verbruik voor een keuken van 12 m2. 1 paneel aan het plafond van 120 x 60cm een paneel standaard CH 120×60-S 940 € exclusief btw.
Berekening met sturing(aankoopprijs 1030€ exclusief btw)niet noozakelijk,paneel werkt ook met thermostaat(75€)
Jaarlijks verbruik wanneer paneel gekoppeld is aan de besturing 138,6 kwk/jaar.
Zonder koppeling aan de besturing maar met thermostaat 166,32 kwh/jaar.
U merkt ook dat dit een enorm klein verbruik is in verhouding met het verbruik van andere verkochte infrarood panelen.Te mooi om waar te zijn! Maar deze persoon klemt dat zijn bevindingen voor 100 % kloppen,en dat dit ontwerp volledig verschilt met de huidige infrarood panelen die op de markt verschijnen.en 20 tot 30% minder verbruik beloven.Ik weet niet wat ik ervan moet denken.Het is zeer verleidelijk om het te geloven wegens het kleine en goedkope jaarlijkse verbruik.Hij schrijft ook dat er in nederland 200 nieuwe huizen met deze Ese infrarood panelen voorzien worden.En dat ze op de handesbeurs onlangs een hele reeks bestellingen hebben gekregen.Wat denken jullie hiervan?
gilbert

@Gilbert,

Het paneel welke Dorine in gebruik heeft wordt door ons (ThermIQ) gemaakt. Wij maken gebruik van een halfgeleider technologie en hebben hiermee een optimaal resultaat. Als ik naar de mogelijkheden kijk welke er volgens de natuurkundige wetten zijn, hebben wij nog maximaal 4,1 procent efficiency verbetering in onze IR output te realiseren. Over de werking van ons paneel vertel ik je graag meer!
We praten bij uitleg inderdaad over verbruikscijfers omdat dit een beeld geeft aangaande de te verwachten kosten. Wij rekenen normaliter met een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en onze gebruikers hebben gemiddeld een verbruik van 25-40 kWh per vierkante meter woonoppervlak per jaar.

Ik nodig je graag uit bij een van onze dealers of enthousiaste klanten om onze technologie te ervaren. We plannen graag een afspraak om persoonlijk antwoord te geven op je vragen. Mocht je meer willen weten kan je ons bereiken via telefoon of mail. 0104622652 of info@ThermIQ.com

Hartelijke groet,
Bart-Jan

Ik woon in een oud huis met een oud cv systeem. Voor de huiskamer werkt de verwarming nog prima. In de keuken en de serre is het echter altijd koud. Ondanks de radiatoren. Deze ruimtes kunnen minder goed geïsoleerd worden.
Het lijkt me goed om eens uit te zoeken of een infraroodpaneel een goede keuze kan zijn voor de keuken. Vooral omdat er in de ochtend maar een klein half uur en in de avond een uurtje gebruik wordt gemaakt van de keuken. Als de warmte bevalt zou ik ook de serre van een paneel willen voorzien. Kunnen we een testpaneel voor de keuken aanvragen? Is het mogelijk deze zelf te monteren?

Kijk eens bij uitzending gemist naar NPO 2; Ubiquity. Slimme meter en alle WiFi gerelateerde apparaten hebben invloed op gezondheid. Kies voor manuele bediening!

Beneden hebben wij een warmtepomp, dat was rond 2000 euro geregeld, gaat op lucht/lucht met koelen erbij, geheel ander techniek, en zijn vooral interessant bij goed geïsoleerde woningen.

In de badkamer hebben wij 1 IR paneel, omdat wij daar zelden stoken, maar ze vreten stroom in vergelijking met een warmtepomp.

ik ken ze daarom alleen van grote open ruimtes waar traditioneel verwarming niet goed lukt(door slecht isolatie), of zoals waar de receptie zit / bedrijfshallen.

Ik ben dan zeer benieuwd naar de “ESE” panelen, waar kan ik die proberen?

Ik zou graag een infrarood paneel verwarming willen voelen.
Ik heb een paneel van 450 watt voor in mijn hobbyruimte/garage gekocht.
Ik dacht dat ik dan wat straling zou voelen maar ik voel amper wat.
Ik wil snel veel warmte willen.
Die ik nu gekocht heb voldoet dus totaal niet.
Het was ook maar een paneel van 80 euro.
Waar kan ik de warmte van de panelen voelen?
Mijn huis verwarm ik met een hybride warmte pomp.

Ik heb net een bestaand huis gekocht en ben op zoek naar meer duurzamere oplossingen tbv verwarming. Al jullie reacties gelezen over IR panelen. Bedankt voor de tips. Zijn er mensen die IR als vloerverwarming hebben?

Ik ben nu aan het testen met IR-panelen in een ‘oud’ huis om het gasverbruik te verminderen. In het zitgedeelte van de woonkamer hangt nu een 900W-paneel. Zonder de CV te gebruiken ’s avonds blijft ong 20m2 lekker warm, dat kost ongeveer 20ct per uur. De CV-ketel heeft ong. 1m3 gas per uur nodig om hetzelfde te bereiken, is 70ct. Een aardige winst per winteravond dus.
Als je meerdere ruimtes wil verwarmen dan wint de CV-ketel het.
Bij de werkruimte met een computer heb ik hetzelfde gedaan, 60m2 is 15 graden behalve bij de computer, daar is het lekker 20 graden met een 850W paneel.
Dit is een test met goedkope panelen (onder de 200 euro). Als dit slaagt wil ik toch betere panelen, het liefst regelbaar en bedienbaar via de app.

We hebben eind december in ons huis van 80m2 7 IR-panelen op de plafonds laten plaatsen; 3 van 800W in de woonkamer en op 2 slaapkamers, 1 van 300W in de badkamer en 1 van 400W op de overloop (die is eigenlijk overbodig en staat nooit aan). Ons huis is redelijk goed geïsoleerd. Dat het een ander soort warmte is, is wennen. Veel hangt af van op welke plaats de panelen worden gehangen en waar de thermostaat wordt geplaatst (pal onder het IR-paneel is de ingestelde temperatuur in no time bereikt en dan slaat het IR-paneel af). In de woonkamer staat de thermostaat op 20 graden als we thuis zijn en op 18 als we niet thuis zijn en ’s nachts. In de rest van de vertrekken is het vrij constant tussen de 16 en 17,5 graden (zonder dat er een IR-paneel aan staat) en in de badkamer 14,5. Het verbruik is tot nu toe gemiddeld ca. 24kWh per dag (dat is inclusief inductiekoken). Onze zolder is koud, terwijl die voorheen altijd warm was. Ik schat dat onze jaarlijkse energiekosten met IR-verwarming en ca. 6000kWh verbruik iets hoger zijn dan met een CV-installatie en koken op gas, maar dat dit binnen een paar jaar juist voordeliger is. Misschien komen er nog zonnepanelen.

Hi Dorine,
Hoe heb jij de keuze gemaakt uit alle verschillende merken die beschikbaar zijn? Naast ThermIQ zijn er nog vele andere merken (Welltherm, Infrapure, Ecosun, etc.). Wat is het voordeel van ThermIQ?
Dank voor je ervaring, erg goed om te lezen!
Sander

ik ben distributeur van thermiq geweest
ik heb nu mijn eigen panelen je kan beter je kamer met 700 watt verwarmen en verdelen op je kamer en een goede verdeling creëren zodat je ook echt gaat besparen in eerste instantie is de isolatie belangrijk.
anders is de temperatuur niet haalbaar bij ons kost een paneel 298 euro
met 5 jaar garantie bekijk ons website eens we hebben ook infrarood vloer verwarming

Deze discussie gaat vooral over de voor- en nadelen van losse infrarood PANELEN. Heeft er iemand misschien ervaring met wandverwarming met behulp van verwarmings-ROLLEN (bv. van Entrasol). Deze infraroodverwarming is gebaseerd op de eigenschappen van carbon en kun je als een soort behang op je muren aanbrengen. Ben zeer benieuwd.

Mijn vraag is een aanvulling op Timisela: heeft er iemand ervaring met IR vloerverwarming?
Dan zou je wel een mooie homogene warmte krijgen namelijk.

Wij hebben eind 2018 in heel ons redelijk goed geīsoleerde jaren ’80 huis (80 m2, energielabel b) IR panelen laten plaatsen als hoofdverwarming, samen met een inductiekookplaat en een hybride boiler (elektrisch/warmtepomp), totale investering ca. € 6000,-. Het is een heel ander soort verwarming dan CV, daarover is in de eerdere reacties al genoeg gezegd. Het heeft ons ca. 4 weken gewenning gekost, warmte voelt nu aangenaam. Door slim met de thermostaten om te gaan, kan IR verwarming zuiniger in de kosten zijn dan aardgasverwarming, m.n. als er een groot deel van de dag niemand thuis is, dan kan de verwarming op die plaatsen uit (wij hebben de temperatuur overdag op 16 graden staan i.v.m huisdieren). Als we thuis zijn staat de thermostaat in de woonkamer/keuken op 19 graden en dat voelt behagelijk. In de keuken hoeft de verwarming feitelijk alleen aan als er iemand in de keuken is. Dat kan met een nabijheidssensor. In de woonkamer + keuken hangen 3 x 800W panelen aan het plafond, in de slaapkamers elk 800W en in de kleinere badkamer 400W. Die in de slaapkamers staan zelden aan (soms een half uur voor bedtijd om het bed op te warmen, maar dat kan goedkoper via een elektrieke deken). Die in de badkamer staat alleen ’s morgens een half uurtje aan. Geschat jaarverbruik is ca. 6000kWh/€ 114,- per maand en dat waren we voorheen ook aan gas + elektra kwijt (electra was voorheen 1500kWh en zou zonder huisdieren nu ca. 4000kWh / € 77,- per maand zijn), dat is wel volledig gasloos en met groene stroom. Met zonnepanelen kan daar nog ca. 2000-3000kWh / €38,- – € 57,- per maand van af. Geen spijt van.

Een ruimte verwarmen is door een goede verdeling te krijgen,
beter 3 panelen van 700 watt te plaatsen. dan een paneel van 2000 wat
door 3 panelen te plaatsen krijg je een goede verdeling zodat het ook erg zuinig is infrarood wij hebben al meerdere panelen geplaatst en zeer tevreden klanten
daarnaast hebben we ook infrarood vloerverwarming wat ook een optie kan zijn het kan onder de vloer ook tevens achter de wanden.
voor een goed advies mail ons zellagreennederland@gmail.com
bij ons kost een paneel 298 euro van 700 watt 120-60

Jammer dat ik alleen reacties lees van mensen die laag rendement panelen hebben.
Wij hebben hoogrendement systemen hangen tot wel 3200watt die meer dan uitstekend functioneren
Groetjes
Vingerhoed

mail ons gerust op ir.flevo@outlook.com
wilt u meer weten over futuristische infrarood verwarming??
groot rendement weinig ruimte nodig
sieraden voor uw woning
vraag bij ons de foto’s op

Ik zit zelf ook te denken aan IR panelen en dan vnl in de hal (en keuken). Ik heb een rijtjeshuis van 1961, 7 zonnepanelen, een pelletkachel in de woonkamer (Nordic Fire), onder de hele vloer benedenshuis zijn EPS korrels gekomen, overal rolluiken behalve voor de voordeur, spouwmuur isolatie was er al en het dak vd vliering is geisoleerd (zelf heb ik de vloer ook nog een keer extra geisoleerd met beloopbare platen. Ik heb een “lange”smalle hal, waarbij de deur naar de vrij kleine keuken er is uitgehaald. Die hal is ong 4,5 m en de keuken is iets breder. Maar de hal kan het in de woonkamer weer kouder maken. Zijn 2 lange panelen een idee bv 1 in de hal en 1 in de keuken ? De meterkast zit in de hal en de trapopgang ook (hiervoor heb ik een gordijn hangen.

Ik ben dealer geweest van Degree-n.
Helaas maakten zij de warmte nietwaar en zag ik dat ik panelen van 100 euro kon kopen die degree voor 600 verkocht.
Ik kon dat niet verkopen aan mijn klanten, dus ben ik als dealer gestopt.
Oh ja er speelde ook kwaliteit dingetjes mee zoals kapotte panelen. Ik zeg niet doen.

Ik ben distributeur van Degree-n en kan me totaal niet vinden in de opmerking van dhr. Gilbert. Hierbij wil ik natuurlijk dhr. Gilbert niet afvallen. Misschien heeft hij pech gehad en zou hij het opnieuw eens moeten proberen. Wij hebben al honderden panelen verkocht en er is er nog niet 1 kapot gegaan. Daarnaast kan eenieder op mijn facebook pagina kijken en de reacties van de klanten zien. Louter positief.
Wel is het zo dat je als distributeur, overigens net als bij radiatoren, een goed advies moet geven over de te installeren panelen en hun wattages. Misschien is daar een en ander bij dhr. Gilbert scheef gegaan. Neem contact met mij op en ik zorg voor een comfortabel en tevreden verwarmingsgevoel!

Ik heb vorige week een paneel van Degree-n gekocht, de 300W versie. Eerst een proefopstelling gemaakt in de hal voordat ik hem zou plaatsen aan het plafond.Huis heeft A-label, de hal heeft 3 binnenmuren, de entree pui heeft HR++ beglazing. De temperatuur in de hal was 16 graden, heb het paneel daar om 11.00 gezet. Aangesloten op Alpha IP apparatuur. Om 19.30 uur stond de thermometer op 17 graden! Het paneel heeft een afmeting binnen de lijst van 88 cm x 55 cm. In de tijd dat het paneel heeft aangestaan bleef een strook van 13 cm x 55 cm aan de kant van het snoer koud. De distributeur die het paneel heeft geleverd heeft mijn klacht naar Degree-n gestuurd. Daar zei men dat dit normaal was! We hebben in de badkamer een paneel van Heat4all. Die doet het perfect. Degree-n is tot nu toe niet bereid het paneel te vervangen. De strijd gaat door

Kan iemand vertellen welke voeding nodig is voor een infrarood/led paneel van 400 watt (voor aan het plafond in ons toilet van 2,5m2)?
Wij vragen ons af of 1,5mm2 volstaat…

Mvg

Lynn

@Jitse, mooi dat de problemen zijn opgelost.
Kun je ook aangeven of je tevreden bent met de warmte die het geeft ten opzichte van de heat4all die je in gebruik hebt?
Ik wil ook langzaam overstappen op infrarood en twijfel tussen “traditioneel” en nano.
Ervaring van anderen ook zeer welkom!
Grt, Robert

Ik overweeg ook om infraroodpanelen te installeren. De panelen van Degree-n lijken te mooi om waar te zijn. Ben zeer geïnteresseerd @Jitse en @Robert of zij (Degree-n) hun claim waar kunnen maken. Vooralsnog kreeg ik van een grote leverancier van ca. 8 verschillende merken geen bemoedigend bericht hierover, maar zij leveren dan ook geen panelen van Degree-n. Overigens vallen alle infraroodpanelen in de nanostraling dus die toevoeging – Nano – is vooral marketing. Feit is dat de panelen van Degree-n een stuk duurder zijn dan andere panelen en minder vermogen hebben. Vraag is dus of zo’n paneel van Degree-n bij minder stroomverbruik komt tot eenzelfde dan wel beter verwarmingsresultaat. Ik heb hiervoor nog geen bewijs gevonden.

Beste lezers

Iemand een idee wat een vermogen je nodig hebt om een zeer kleine studio te verwarmen? Mijn woonruimte is 17m² 3 x 5 .75 m.Heeft iemand ervaring met het verwarmen van kleine ruimtes?

Groeten
Luc

Ik ben in 2017 vol aan de slag gegaan met degree-n.
Ik ben na een half jaar weggerend.
De warmte en besparing wordt niet gehaald.
De prijs is waanzinnig.

ESE Energy Solutions Europe verkoopt grote rommel en gevaarlijke panelen, ik kan het weten als klant zijnde. Van mijn 4 panelen zijn er al twee ontploft. Het hete glas vliegt in het rond met veel schade aan mijn interieur tot gevolg. En ESE geeft geen gehoor of garantie. Men verteld alleen maar leugens om de verantwoordelijkheid niet op te nemen. Ik blijf achter met dure kapotte infraroodpanelen. Waardeloos bedrijf! En het energieverbruik is VEEL hoger dan ESE verteld.

Heeft iemand ervaring met IR matten boven plafond in plaats van panelen?
Plafond met gipsplaten.
Ik heb een woonkamer van 50 vierkante meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *