Glimlachend kijken collega’s mij aan, terwijl ik naar binnen loop met mijn racefiets aan de hand. Des te slechter het weer, hoe breder hun glimlach. Vijftien kilometer fietsen waar ik meestal 30 a 35 minuten over doe, zien zij als een onmogelijke prestatie. En dat is jammer. Want woon werk reizen kan zoveel slimmer.
De meeste mensen hier op dit Hilversumse kantoor komen met de auto. Ze rijden over de drukke A1 en A27 om hier te komen, snelwegen die voor vele honderden miljoenen euro’s er een strookje asfalt bij krijgen. Sommigen nemen wel eens de trein, die vlak naast het bedrijventerrein stopt. Maar dan duurt je reis wel iets langer. Dit bedrijvenpark naast de A27 puilt uit van de auto’s. Treffend is dat het bedrijventerrein van alle kanten bereikbaar is voor automobilisten, terwijl ik als fietser een kilometer moet om fietsen. Ik kan er namelijk alleen aan de noordzijde in.
Is de fiets een alternatief voor de auto?
Ze weten het niet, maar veel van deze werknemers wonen op fietsafstand van dit bedrijvenpark. Even wat cijfers. Als ik op kantoor werk, fiets ik zo’n 15 km om er te komen. De terugweg is inclusief een kleine omweg 17 km. Toevallig is deze 32 km per dag precies de gemiddelde afstand die Nederlanders per dag afleggen Transport en Mobiliteit CBS 2016. We doen daar 63 minuten over. Maar dat cijfer is inclusief iedereen. De gemiddelde woon-werkafstand is 22,6 km, ofwel zo’n 45 km per dag. Dat is een stukje verder dan mijn 32 km, maar precies de afstand die mijn broer dagelijks fietst naar zijn werk en terug.
Natuurlijk kan niet iedereen zomaar 30 a 45 minuten fietsen. Maar daar zijn oplossingen voor. Op weg naar Hilversum kom ik het hele areaal aan snelle fietsen tegen: gewone e-bikes, speed-pedelecs voor forenzen uit Utrecht, bromfietsen (liever elektrisch dan fossiel), racefietsen en zelfs aan paar velomobielen (die rijdende bananen). Eigenlijk zijn het alleen scholieren die in dit buitengebied op een ‘gewone’ fiets rijden.
Droom even mee. Alleen al de fiets heeft voldoende potentie om files in Nederland volledig op te lossen, nog zonder extra rijstroken. En dan laat ik de trein nog buiten beschouwing en mogen de meeste forenzen nog gewoon met de auto naar hun werk. Al die mensen die zo wél voldoende beweging zouden krijgen (ik: zomaar 4 uur per week bewegen extra). Wat zou dat niet allemaal opleveren… Om te beginnen enkele miljarden euro’s per jaar die vrijkomen voor ov- en fietsbeleid.
Baal je dan nooit eens van regen en tegenwind?
Natuurlijk wel. Maar met de juiste regenkleding en de conditie die je vanzelf krijgt van dit woon-werkfietsen, kom je altijd wel thuis. En anders kan ik gewoon de trein nemen vanaf station Overvecht. Ik geniet van wat ik onderweg tegenkom. De zonsopgang en schemering in het Noorderpark is vaak prachtig.
En je komt nog eens wat tegen. Reeën, hazen, konijnen, uilen, een bunzing, ringslangen… Laatst had ik het geluk om een paar dassen tegen te komen op een fietspad bij Egelshoek. Ze renden een paar seconden naast mijn fiets, voordat ze het struikgewas indoken. Dat is een geweldig verhaal, dat in het niet valt bij de beste woon-werk fietservaring van mijn broer. Hij was laatst de gelukkige ontvanger van een flinke bodycheck, uitgedeeld door een ree. Het beest had hem door regen en wind niet zien/horen/ruiken aankomen, schrok en beukte hem met fiets en al het smalle fietspad af. Beide zijn oké trouwens.
Deel je fiets-ervaringen met mensen
Er is nog zoveel winst te halen voor de fiets in Nederland. Waar de fiets het ín de stad heel goed doet, is dat tussen steden heel anders. We zien de fiets nog te weinig als vervoermiddel voor de middellange afstand.
Ik heb hier vaak gesprekken over met mensen – ook voor mijn werk – en merk dat velen afstanden vanaf 7.5 km helemaal niet als ‘fietsbaar’ zien. Voor mij is dit de eerste stap naar een oplossing: mensen laten zien dat de fiets echt een serieus alternatief is. Bij mij en mijn broer kwam dat besef vanwege onze fietshobby. Wie voor de lol met gemak een 60 km rondje fietst in het weekend, kijkt minder op tegen een dik half uurtje doordeweeks. Eigenlijk is dit een “range scare”, zoals we kennen van elektrische auto’s. Het probleem zit meer tussen de oren dan in het vervoermiddel.
De elektrische fiets, al dan in snelle 45 km/h uitvoering, helpt om dit probleem tussen de oren ook bij niet-racefietsers weg te nemen.
Heb ik dan niks te klagen? Nou, een gladder fietspad langs de N417, mijn route gaat deels over rammelende trottoirtegels en bonkende betonplaten. Een strak fietspad zou mijn fietsleven nog mooier maken. Even had ik hoop voor fietspad vernieuwing, toen het naastgelegen biljartlaken voor auto’s compleet vervangen werd vorig jaar. Maar helaas… De logica om het fietspad meteen maar mee te nemen (scheelt kosten), is blijkbaar nog niet overal doorgedrongen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om maandag de fiets te pakken!
Maak er een mooi voornemen van dit jaar. Hoeft niet eens elke dag. Veel fietsplezier komende jaren!
Dit artikel is afkomstig van de privé blog van Olivier Beens. Maar zeker de moeite waard om aan nog veel meer mensen te laten lezen.
Fietsrouteplanner.
16 reacties op “Fietsen als alternatief voor de auto”
Vijftien kilometer is ook prima te doen met een gewone stadsfiets. En het regent veel minder vaak dan je denkt. Zie ook https://www.hetregentbijnanooit.nl/
Erg overdreven stukje. Ok, ik ben zelf al 40 jaar een veelfietser (7000 km per jaar)en een minimale autorijder (2000 km per jaar).
Het voorstellen of de fiets een deel van de woon-werk kilometers van auto’s kan vervangen, is erg misleidend en onrealistisch. Het is niet iedereen gegeven om in een straal van minder dan 50 km van zijn werk te wonen. Verder is het geen pretje om in de wintermaanden in donker, storm en regen, op onverlichte fietspaden je werk te moeten zoeken. Sommige trajecten zijn onverlicht gewoon levensgevaarlijk ! Ook hebben veel werkplekken bij bedrijven en instellingen geen fatsoenlijke faciliteiten om om te kleden of om op te frissen. Ik spreek uit ervaring.
Uiteraard ben ik er voor om fietsen nog gunstiger te faciliteren d.m.v. nog betere en veilige fietspaden/routes. Maar dat zal het fileprobleem in NL echt niet op gaan lossen. Dat heeft meer te maken met economische- en sociale dynamieken, die van een heel andere orde zijn.
@”Waar de fiets het ín de stad heel goed doet …”
– In de binnenstad waar de ruimte voor de auto beperkt is, maar in de nieuwere wijken, zeker in Leidsche Rijn overheerst de auto en wordt de fiets slechts geduld! Ook in de stad is veel te winnen op kruisingen, met het wegdek ..
@”de fiets heeft voldoende potentie om files volledig op te lossen”
Daar is de fiets niet voor nodig, maak het de auto(mobilist) minder gemakkelijk en je komt al heel ver. Met een gem. woon-werk afstand van 22 km redt de fiets het ook niet.
Wat ook probleem is zijn de vele stoplichten. Als je vanuit Utrecht richting Amsterdam gaat moet je eerst diverse wijken door waar om de 500m stoplichten staan waar je iedere keer tot stilstand komt (afstappen / wachten/ opstappen) . Buiten de stad schiet op maar probeer er maar eerst uit te komen. Dat kost gewoon teveel tijd en energie. Nu zijn ze wel bezig met tracking info zodat je van groen naar groen kan rijden maar dit is volgens mij meer binnenstad gericht.
Nog even een aanvulling op Roland: ‘Daar is de fiets niet voor nodig, maak het de auto(mobilist) minder gemakkelijk ‘
Persoonlijk vind ik dit zo fout !! Typisch Groen-Links achtig ‘pest’ gedram om zo je eigen gelijk er weer doorheen te kunnen drukken. Dit zal nooit motiverend werken om gedragsverandering te bewerkstelligen.
Daarnaast ben ik een groot voorstander van persoonlijke keuze vrijheid.
Henk @: “ben ik een groot voorstander van persoonlijke keuze vrijheid”
– Keuzevrijheid voor wie? Vrijheid voor de automobilist vermindert de vrijheid van de fietser.
De slecht voor de fiets afgestelde verkeerslichten zijn daar een treffend voorbeeld van, die zijn afgesteld op de doorstroming van de auto. Daarvoor moet de fietser vertragen
Er zijn erg veel mensen die de auto gewoon overal voor gebruiken, zonder over alternatieven na te denken. Zo heb ik diverse collega’s die maar een paar kilometer van het werk wonen en die altijd met de auto komen. Ook hier in de straat zie ik regelmatig mensen die met de auto een brief naar de brievenbus brengen (600m) of een pak melk halen (1km). Ook deze ritten dragen bij aan de drukte op de weg, vooral in de stad.
De enige oplossing die ik zie is een (financieel) drempeltje opwerpen, zodat mensen even nadenken voor ze in de auto stappen. Je zou bijvoorbeeld een starttarief van een of twee euro kunnen heffen op alle ritten. Dit zou je via een klein kastje kunnen oplossen die alle ritten telt van meer dan 50m (zodat je wel je auto even kan verzetten).
Bob,
Je maakt je wel (selectief) druk om een pak melk dat wordt opgehaald met de auto, maar niet om de duizenden pakjes van Bol, Amazon en Alibaba die wereldwijd worden bezorgd en om spercieboontjes uit Marokko en kiwi’s uit Nieuw Zeeland, met duizenden kilometers op de teller in Nederlandse supermarkten.
Je oplossing is een voorbeeld van pennywise en poundfoolish, waar niemand iets mee opschiet. Het bewijst maar weer eens dat oplossingen voor mobiliteit en energie supercomplex zijn. Oplossen moeten we vooral doen met de zakcalculator en niet met hartstocht en emotie.
Het idee uit mijn vorige post is, heel on-topic, een idee om mensen te stimuleren wat vaker de fiets te pakken. Ik hoop natuurlijk op wat inhoudelijke kritiek op mijn idee. Tot nu toe helaas alleen iets van Michiel de Pooter, die met een ‘brand is erger’ argument weinig bijdraagt. Maar goed, stel dat we iets kunnen verzinnen waardoor elke Nederlandse auto 1 keer in de week niet gebruikt word voor een korte rit van, pak ‘m beet 5 kilometer. Dan scheelt dit op jaarbasis in Nederland toch 2 miljard autokilometers. Ik zeg maar zo, de groenste energie is de energie die je niet gebruikt hebt.
@Bob,
@”De enige oplossing die ik zie is een financieel drempeltje opwerpen”
– Een tijdsdrempel is vaak effectiever, zorg dat een fietsrit sneller is dan een autorit, geef de fiets op kruisingen voorrang of anders korte wachttijden, maak parkeren voor de fiets gemakkelijker dan voor de auto
Ik ben ook voor meer fietsen maar het is zoals ik al eerder opmerkte jammer dat personen dit willen bereiken door een beetje zuur de automobilist te gaan ontmoedigen. Motiveren bereik je nooit door demotivatie. Ik zie meer iets in traject info zodat de fietser van groen naar groen kan fietsen …. versnellen of iets vertragen maar niet steeds voor rood licht hoeft af te stappen. Dat een voordeel voor de fietser kennelijk ‘altijd’ ten koste moet gaan van de automobilist zijn in mijn woorden zuur linkse reflexen die blijkbaar moeilijk zijn af te leren. Financieel drempeltje …nog zo een ……. wees eens wat creatiever ….. en stop denken in de trant van: straffen, ontmoedigen, belasten etcetc …….
Precies een jaar geleden heb ik een speed pedelec aangeschaft, naast de 2 auto’s die we al hadden. Vooral recreatief bedoeld maar na een half jaar ontdekte ik dat ik mijn auto vrijwel niet meer gebruikte. In september 2017 heb ik daarom de tweede auto verkocht en zelfs in de winter nog geen dag gemist. De km-teller van de snelle fiets staat nu op 9.700 km.
Ongeveer dertig jaar geleden ben ik bewust op loopafstand van mijn werk gaan wonen. Ik kan alleen maar zeggen dat de keren dat ik tijdens die dagelijkse vijftien-minuten-en weer-terugwandeling ben natgeregend, op de vingers van één hand te tellen zijn. Die verhalen, dat het in NL altijd regent zijn werkelijk op niets gebaseerd, maar als het onderwerp in de kantine ter sprake kwam, werden mijn woorden nooit serieus genomen. Een groot probleem is het hardnekkig voortbestaan van vooroordelen.
Rob,
Dat van die regen klopt, het regent niet zo vaak of althans niet lang. Het op loopafstand van je werk gaan wonen zou voor de meeste mensen betekenen dat ze regelmatig moeten verhuizen. Ze krijgen een nieuwe job of worden gedwongen naar een nieuw baan uit te kijken, danwel het bedrijf zelf verhuist. Dit laatste heb ik meerdere keren meegemaakt.
P. Lomito.
Mooie maar kostbare fiets. Ik zou op deze site wel eens artikel / topic willen van iemand die z’n / haar fiets heeft omgebouwd naar een ebike (Crank drive) dmv een set die te koop is op een site als aliexpress. Er wordt daar veel aangeboden) Heb wel eens iemand gesproken die dit heeft gedaan en op een totaal ander prijskaartje uitkwam. Hij zei wel dat sommige ‘standaard’ fiets onderdelen niet opgewassen waren tegen de overgebrachte power en daardoor vervangen moesten worden.
Als ik naar de CBS link Transport en Mobiliteit kijk, zie ik veel interessante cijfers. Voor degene die geen 200 blz. PDF wil lezen, hier wat highlights:
Afgelegde afstand 51% autobestuurder, 22% autopassagier, 9% trein, 9% fiets, 3% bus, 3% lopen, 5% overig. Reisduur: 33+14% auto, 8% trein, 21% fiets… Mannen rijden meer en verder, vrouwen vaker en op kortere afstanden. 6,6 miljoen NLers zijn eigenaar van een auto, 2/3 van de mannen en 1/3 van de vrouwen. Een kwart van de huishoudens heeft geen auto, met name als er weinig inkomen is. Ruim een kwart van de reiskilometers is woon-werkverkeer, gemiddeld 2 keer 12 kilometer (mannen 15, vrouwen 8) per dag, waarvan drie kwart met de auto, in drie kwart van de gevallen als bestuurder (en ik neem aan zonder passagier). Meestal is de vertrektijd tussen 6 en 8 uur. De gemiddelde Nederlander heeft 1,2 fietsen (Duitser: 0,8 / Belg 0,5 / Fransman 0,25). Een op de 40 auto’s in NL is inmiddels hybride of elektrisch, meer dan drie kwart benzine. Treinstations liggen gemiddeld 7,6 kilometer uit elkaar, maar volgens de afbeelding in 5.3.2 zijn er ook gebieden met 24 of meer kilometer afstand, tegenover gemiddeld 5 kilometer naar het dichtsbijzijnde station. Een kwart van de spoorwegen is niet geelektrificeerd. Er zijn 35000 km fietspaden van 139000 km verharde wegen, 8000 km provinciale wegen en 5000 km rijkswegen. Er zijn ongeveer 600 verkeersdoden per jaar, vooral mannen, maar veel minder mensen onder de 30 tov het jaar 2000. De luchtvaart in NL verbruikt bijna 4 miljard kg brandstof per jaar. De zeevaart stoot 2 keer zo veel stikstofoxides uit als onze goederenvervoer op de weg en de binnenvaart bijna zo veel als onze personenvervoer op de weg. Bij fijnstof doet de binnenvaart het veel beter dan het wegverkeer, maar de zeevaart slechter.
Ik doe sinds 2009 dagelijks (zoveel mogelijk in ieder geval) 2x 19 km met de (elektrisch ondersteunde) fiets ipv de auto. Reistijd ca 45 minuten. Goede winter/zomer/regenkleding, goede (extra) lamp in de donkere winter en dan is het prima te doen.