Warmtebeelden

Geplaatst door Martin Kleinman in Uitleg 7 Reacties»

Begin 2010 heb ik warmtebeeldfoto’s van mijn huis laten maken. Al bij het maken van de foto’s raakte ik gefascineerd van de beelden die de thermograaf maakte en die fascinatie werd alleen maar groter toen ik de foto’s binnen kreeg. Begin 2013 heb ik zelf ook een camera gekocht en ben ik ook warmtebeeldfoto’s gaan maken. In dit artikel staan een aantal van de meest interessante foto’s die ik heb gemaakt.

Met de camera is het niet alleen mogelijk om warmtelekken op te sporen maar ook om te zien of de verwarming het goed doet en of er problemen in de meterkast zijn, van die laatste heb ik twee voorbeeld in het artikel bijgevoegd.

Aanschaf

De aanschaf van de camera was wel een dingetje. In 2010 heb ik uiteraard meteen gekeken wat een warmtebeeldcamera zou moeten kosten. Na een kleine hartverzakking besloten om daar toch maar niet verder mee te gaan. Via een mede-auteur hier van Olino is er met een aantal geïnteresseerden van warmtebeelden een keer een afspraak gemaakt met een vertegenwoordiger. Daarna na lang wikken en wegen heb ik toch besloten de investering te doen en een warmtebeeldcamera aan te schaffen.

En daar heb ik tot op heden nog geen seconde spijt van gehad!

SuperResolution

Ik heb een Testo 875-i1 camera aangeschaft. Deze heeft een detectorresolutie van 160×120 pixels wat met een software update ( SuperResolution ) wordt opgewaardeerd naar 320×240 pixels. De camera maakt hiervoor een aantal foto’s snel achter elkaar en interpoleert de data tot een foto met meer details. Dit levert nog geen volledige 320×240 beelden op maar de kwaliteit van de foto’s wordt zichtbaar beter.

Dit kan ik makkelijk aan en uit zetten op de camera. Voor beide foto’s heb ik eerst de camera scherp gesteld en daarna de beide foto’s genomen.

Hieronder de verschillen:

Zonder SuperResolution

Met SuperResolution

De foto rechts is scherper. Het slot is scherper, beide schroeven zijn zichtbaar en ook rechts bij de ombouw van de verwarming is het verschil te zien.

Ik ben intussen bij tientallen mensen langs geweest voor het maken van een warmtescan van hun woning en ben intussen ruim 3300 foto’s verder. De verzameling met mooie en aparte foto’s wordt steeds groter. Hier onder een overzicht van een aantal mooie en interessante warmtebeelden die ik heb gemaakt.

Spouwfoto’s

De bewoner rechts had recent zijn spouwmuur laten isoleren en was benieuwd of dit zichtbaar was. Daarnaast had hij zijn dak ook extra geïsoleerd. Op de foto is het verschil tussen de beide huizen duidelijk te zien.

Deze foto is genomen bij mij in de straat. Het was mij al eerder opgevallen dat op deze daken slecht sneeuw bleef liggen, op de foto is dat ook te zien. De spouwmuur is hier aan de bovenkant open waardoor warmte door de muur heen wordt weg geventileerd in de spouw omhoog.

Bij deze foto een vergelijkbaar verhaal. Onder de eerste rij dakpannen ligt de open spouw. Ook is op deze foto te zien hoe warmte blijft hangen onder de zonnepanelen.

Kozijnen

Deuren en kozijnen leveren ook vaak interessante warmtebeelden op. Wat daarbij opvalt is hoe lastig het is om een raam of deur goed aan te laten sluiten op het kozijn.

Ondanks de deurdranger dat de deur altijd netjes sluit is duidelijk te zien dat bovenaan de deur deze niet goed aansluit op het kozijn. Dan maakt het zelfs niet uit of het een oude woning, zoals op de foto, betreft of een woning met nieuwe kunststof kozijnen.

Nog een mooie foto van een voordeur. Bij deze deur ontbrak de onderste deurborstel volledig en kon je onder de deur door zo naar buiten kijken.

Gevels en daken

Op deze foto is te zien dat de aangebouwde erker niet volledig aansluit op de bestaande woning. Op de overgang is een duidelijk warmtelek te zien. Dit zie ik ook bij mijn eigen woning die geschakeld staat met die van de buren. Een grote muur voorzien van isolatie gaat meestal goed, een overgang tussen twee muren is een stuk lastiger om isolatietechnisch goed dicht te krijgen.

Op deze foto is iets vergelijkbaars te zien. De aansluiting van het dakbeschot op de schoorsteen is niet volledig dicht.

Een hele mooie foto van een uitbouw.

Dit is een foto van mijn voorgevel. Ondanks de spouwmuurisolatie ( uit 1978 ) zijn er diverse vlekken te zien waar ik warmte verlies. Ook is de hoek te zien met de buren (rechts) waar warmte verloren gaat.

Binnen

Dit was een van de eerste foto’s die ik maakte met mijn camera, genomen in een oud woonhuis in Utrecht. Aan de binnenkant zit een enorm koud punt in de hoek. Die kou trekt ook langs de balken door het plafond. Op de foto’s zijn zelfs de balken te zien.

Ik ben zelf thuis al jaren fanatiek bezig met besparen. In 2014 hebben wij onze hele benedenverdieping opgeknapt. Een van de dingen die wij hebben gedaan is het plaatsen van voorzetwanden. Rondom beide kozijnen voor- en achter zijn voorzetwanden geplaatst met isolatie en ook de muur met de buren is geïsoleerd.

Op bovenstaande foto is goed het verschil te zien tussen het stuk waar wel een voorzetwand zit en waar we die helaas, ivm de koelkast, niet konden door trekken. Het verschil is aanmerkelijk te noemen.

En soms kom ik ook hele gekke zaken tegen zoals bovenstaande foto. Bij een tussenmuur op de eerste verdieping zit deze koude plek in het plafond. Er liepen volgens de eigenaar geen leidingen hier door het plafond en op de 2e verdieping kon ik deze plek niet terug vinden op de foto. Mocht iemand suggesties hebben wat dit zou kunnen zijn dan houd ik mij aanbevolen 🙂

Brievenbussen

Brievenbussen leveren ook altijd mooie foto’s op. Ik heb tot op heden nog geen brievenbus gezien in de gevel die niet min of meer hetzelfde er uit zien als deze foto. Tip. Maak de brievenbus dicht en koop een losse brievenbus.

Het zelfde geldt trouwens ook voor kattenluikjes, dit zijn ook enorme koudebruggen.

Verwarming

Ook bij verwarmingen komen soms interessante zaken naar boven. Zoals deze radiator waar lucht in zit waardoor deze niet helemaal warm wordt.

Een foto van mijn vloerverdeler. Aan de retourkant is te zien dat de temperatuur van elke kring anders is. Hier kan ik mogelijk nog wat op besparen door ze beter af te regelen. Dit moet ik overigens nog steeds doen. 😉

Deze radiator krijgt te weinig water en warmt dus niet fatsoenlijk op.

Verder zie je uiteraard op de foto’s wanneer een radiator verkeerd om is aangesloten of dat de radiator intern verstopt zit of kortsluiting maakt tussen aanvoer en retour.

Meterkast

Van deze foto stond ik aardig te kijken. Er stond bij het maken van de foto niets bijzonders aan in het huis waar ik deze foto nam. Er loopt een duidelijke lijn van de schakelaar onderop naar de drie aangesloten groepen er boven. Na controle door een installateur bleek dat de draad niet goed vast zat.

Nog een foto genomen in de meterkast. Een leiding springt er duidelijk bovenuit. De wasdroger stond aan op dat moment ( 10A aansluitwaarde ). Persoonlijk vind ik dit nogal opvallend. 2.5mm2 kabel zou met gemak 10A aan moeten kunnen. Ik had zelf niet verwacht dat de draad zo duidelijk zichtbaar zou zijn. Mocht iemand hier suggesties hebben hoe dit kan houd ik mij wederom aanbevolen.

Raspberry PI

Onder het motto; Omdat het kan.

Tot slot

Ik ben intussen 3300 foto’s verder en ik hoop nog veel meer foto’s te kunnen en mogen maken. Mochten er mensen verzoeknummers hebben dan kan ik kijken of ik die terug kan vinden. Dan pas dit artikel aan.

Mochten u ook interesse hebben in een warmtescan van uw woning. Op mijn eigen blog staat meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties op “Warmtebeelden”

Zo te zien is dit een brievenbus met een borstel. Ik heb deze vervangen door ééntje met een klep aan de binnenkant. Op de infraroodfoto’s die ik heb laten maken is te zien dat de brievenbus een heel stuk verbeterd is ten opzichte van de oude borstels.

Een andere optie is om een brievenbuis aan de buitenkant van het huis te hangen en het gat van de brievenbus hermetisch dicht te maken.

Als je naar de temperatuurschaal kijkt, zie je dat de opwarming van de draden naar de wasdroger maar ongeveer 5°C is.
Zo erg is dat dus allemaal niet.
Elke draad waar stroom door loopt warmt iets op. En 10 A is best een behoorlijke stroom. Dus er lijkt me niet zo veel aan de hand.

Prachtige tool om mee te besparen. Ik ben zelf wel benieuwd wat het échte effect is van bv thermische gordijnen. Te mooi om waar te zijn of de investering waard?
Google “thermische voering zomer en winter gordijnen maan droom of zo” (geen reclame maken)

@Zwerius,

Ik heb ok al foto’s gemaakt van de leidingen ten tijde dat mijn zonnepanelen 10A of meer opwekken. Ik kan dan bij mijn meterkast niets zien aan de bedrading. Om die reden viel mij deze dus op, waarom zie ik thuis met 10A en meer niets terwijl deze wel zichtbaar is.

Ik zal eens kijken of ik die foto terug kan vinden in mijn archief en erbij plaatsen.

@Steven: Ik heb afgelopen november ook de brievenbusborstel vervangen door een variant met een klepje, en afgelopen stookseizoen hebben we 80m3 gas minder verbruikt dan het jaar ervoor (530m3 tegenover 610 m3), en dat terwijl het dit stookseizoen kouder was (van 0.22 m3/graaddag naar 0.17 m3/graaddag, een besparing van 20%). De 3 tientjes die dat klepje gekost heeft heb ik dus in enkele maanden terugverdiend.

Dat de stroomdraad op de foto zo opwarmt kan te maken hebben met de lengte van de kabel. Staat het apparaat ver weg? Dan. Wordt de weerstand van de draad groter en zal de draad zelf meer vermogen opnemen. Ps ook de draad is een verbruiker. Groetjes melvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *