Een elektrische verwarming: goedkoop en milieuvriendelijk

Geplaatst door Mark Broos in Energiebesparing 8 Reacties»

De regering is eruit: Nederland moet van het aardgas af. Een goede zaak, want de fossiele brandstof is erg milieuvervuilend én begint op te raken. In 2050 zou geen een huis meer aangesloten mogen zijn op aardgas. Dit lijkt nog ver weg, maar de beslissing heeft erg veel impact. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die koken op gas. Ook heeft bijna elk Nederlands huis een cv-ketel, waarin gas verbrand wordt om water te verwarmen. Het grootste deel van dit warme water stroomt door de verwarmingen heen. Aardgas gebruiken mag dus over een tijd niet meer, maar we willen ons huis natuurlijk wel blijven verwarmen. Een oplossing voor dit probleem? De elektrische verwarming!

Hoe werkt een elektrische radiator?

Een elektrische verwarming werkt, zoals de naam al aangeeft, op elektriciteit in plaats van gas. De radiator wordt aangesloten op het stroomnetwerk van je huis. De vloeistof in de radiator wordt verwarmd door elektriciteit, waardoor het niet meer nodig is om gas te verbranden.


Voorbeeld van een elektrische radiator

De voordelen van elektrisch verwarmen

Verwarmen met elektriciteit heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats is het een stuk milieuvriendelijker dan gas. Niet alleen omdat er geen CO² wordt uitgestoten, maar ook omdat je de verwarmingen apart van elkaar kunt bedienen. Je hoeft niet langer de thermostaat in de woonkamer hoger te zetten om je slaapkamer te verwarmen. Zo bespaar je kosten en verspil je geen warmte. Een elektrische radiator blijft warm tot de ruimte de ingestelde temperatuur heeft. Daarna slaat hij af.

 

Een verwarming die werkt op gas, moet altijd aangesloten kunnen worden op een radiatoraansluiting. Hierdoor heb je weinig vrijheid wat betreft het plaatsen van de verwarming. Een elektrische radiator wordt één keer gevuld met water, dat in de verwarming blijft zitten. Je hoeft deze radiator niet aan te sluiten op de leidingen, dus je kunt hem in principe overal ophangen.


Elektrische thermostaat verwarmingselement

 

Ook mogelijk: elektrische vloerverwarming

Ook voor mensen die hun huis niet met radiatoren verwarmen, kan elektriciteit een uitkomst zijn. Het is namelijk ook mogelijk om je vloer elektrisch te verwarmen. Ook dit type verwarming heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van gas.

 

Een vloer die verwarmd wordt door elektriciteit, wordt vlotter warm dan een vloer die met behulp van gas opgewarmd wordt. Hierdoor worden je kamers sneller warm én hoef je de verwarming minder lang aan te zetten. Daarnaast is elektrische vloerverwarming eenvoudiger te plaatsen, omdat je geen verbindingen met de waterleidingen hoeft te maken.

 

Houd er wel rekening mee dat de kosten van elektrische vloerverwarming snel hoog op kunnen lopen. Er is erg veel energie nodig om een groot oppervlak te verwarmen én warm te houden. Daarom wordt aangeraden om elektrische vloerverwarming te gebruiken in kleinere ruimtes die niet de hele dag warm hoeven te zijn, zoals de badkamer.
 

Alle voordelen op een rijtje

Dat een elektrische (vloer)verwarming veel voordelen biedt, is wel duidelijk. Het is niet alleen een stuk beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Ze zijn makkelijk te installeren en kunnen overal geplaatst worden. Het is natuurlijk een grote ingreep om heel je huidige verwarmingssysteem te vervangen. Je kunt er ook voor kiezen om alvast enkele radiatoren te verwisselen voor elektrische radiatoren. Je zult direct merken dat je bespaart op verwarmingskosten.

8 reacties op “Een elektrische verwarming: goedkoop en milieuvriendelijk”

Ik dacht dat elektrische radiatoren niet echt een alternatief waren omdat ze in elektriciteit verbruik vrij hoog waren. Efficiëntie zou maar 100% zijn ipv 400+% bij warmtepompen.

@1, dat klopt. Een warmtepomp heeft een hoger rendement en is geschikt om een heel huis te verwarmen. Een elektrische radiator is ideaal als je bijvoorbeeld alleen een studeerkamer of badkamer wilt verwarmen zonder dat je hiervoor de thermostaat van het hele huis omhoog hoeft te zetten.

Elektriciteit als kortstondige hulp stralingsverwarming kan handig zijn.
Maar zoals dit geschreven is (met de linkjes erin naar een bepaald merk) is toch gewoon reclame.

Een warmtepomp (lucht/lucht of lucht/water) haal een rendement (SCOP) van 4 tot 6. als je rekening houdt met het rendement van de elektra centrale (=0,4 tot 0,6) kom je op 160 tot 360 %.
Een elektrische lokale verwarming haalt niet meer dan 40 tot 60% (oftewel het verlies van de centrale).

Ook wordt in het artikel niet ingegaan op het verschil tussen “elektrische lokale kortstondige stralingsverwarming” versus “lokale elektrische verwarming”. Een wereld van verschil!

Geen CO2 uitstoot meer met elektrische verwarming? Hoe denk je dat die elektriciteit opgewekt is dan? Van het totale energieverbruik in NL is sSlechts een paar procent werkelijk groen, dus elektriciteit verbruiken betekent ook CO2 uitstoot.

Als je alleen maar de voordelen van elektrische verwarming benoemt vind ik dat sowieso pure volksverlakkerij. Zoals hiervoor benoemd is het inefficient. Daarnaast ook nog eens duur (vergelijk maar eens met een normale radiator of normale vloerverwarming) en traag.

Ik heb overigens zelf wel zo’n e-radiator, op een plek waar ik geen CV aansluiting heb en geen lawaaiige ventilatorkachel wil. Kost bakken stroom en het duurt erg lang voordat hij op temperatuur is. Gelukkig alleen nodig als bijverwarming als het buiten erg koud is.

@4, als je groene stroom afneemt bij je energieleverancier dan verplicht je deze dat deze ook daadwerkelijk duurzaam wordt opgewekt. In dat geval is een elektrische verwarming duurzamer dan een gasketel waarbij veel CO2 vrijkomt. Nog mooier is het natuurlijk als je zelf zonnepanelen of een eigen aandeel hebt in een windmolen (zoals de windcentrale).

@ Mark,

Ik ben benieuwd wat je jaarlijks kWh-verbruik is voor je verwarming.
De investeringskosten zullen vermoedelijk betrekkelijk laag zijn, maar uit 1 kWh aan energie haal je ook niet meer warmte-energie dan 1 kWh. Je COP is dus 1. Zoals al bij de reacties vermeld is de COP van een warmtepomp circa 4 keer zo hoog. En de CO2-uitstoot is in jouw geval hoger. Van de in Nederland opgewekte energie is 90% fossiel.

Interessante blog over elektrische radiatoren! Elektrische radiatoren beschikken ook nog eens over een grote warmteafgifte. Ideaal dus!

Ik ben bezig met het herstellen/schoonmaken/ontkalken van een verdeler voor vloerverwarming, incl pomp. Hij deed het niet meer en er bleek uiteindelijk niets stuk, enkel maar dat de roulatie stokte. Nu bedacht ik als toevoeging op de CV , mijn watergevulde drie groepen ook nog te voorzien van een electrich verwarmingselement , voor als de CV niet aan is. Is er een mogelijkeheid om in iedere vloerleiding ook nog een element toe te voegen? Zijn daar blokken of doorstroombuizen voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *