Energie besparen en duurzamer leven begint bij jezelf Deel 4
Geplaatst door Zuinige Rijder in Transport, Uitleg Geen reacties»1 Elektrisch rijden met de Kia Soul EV, de stand van zaken na 3 jaar.
2 Hoe is het batterijen pakket bij bijna 100.000 km?
3 Kosten bij 100.000 kilometer gereden te hebben in EV.
4 Totaalkosten over 3 jaar en 3 maanden en 86.697 gereden kilometers.
5 Hoe verhouden zich de kosten van een EV t.o.v. een fossiele auto?
Elektrisch rijden met de Kia Soul EV, de stand van zaken na 3 jaar
Tijd om eens terug te kijken op iets meer dan 3 jaar rijden met de Kia Soul EV.
In eerste instantie leek een elektrische auto te duur in 2015 als particulier. Maar een demo was betaalbaar en even duur over een aantal jaren gerekend vergeleken met mijn toenmalige Opel Agila 1.0 op LPG. Zie ook deel 2 voor meer informatie over de Kia Soul EV.
Hoe is het batterijen pakket bij bijna 100.000 km?
Hoe je omgaat met het batterijen-pakket is belangrijk, om zo lang mogelijk plezier te hebben van zoveel mogelijk range. Veel zullen zeggen, daar hoef ik niet op te letten, de fabrikanten moeten er maar voor zorgen dat de batterijen lang genoeg mee gaan. Maar het is net zo als een telefoon, ook daar kun je batterij veel langer laten meegaan, door op een goede manier met batterijen om te gaan. Ondanks dat bij de Kia Soul EV de fabrikant 7 jaar garantie of 150.000 km (70% over) geeft, wil ik dat ik zo ver mogelijk kan komen met de batterijen, ook na langere tijd.
Conclusies:
- Laat de batterij nooit boven de 60 graden Celsius komen. Alles boven 40 graden Celsius is slecht.
- Voorkom dat de auto 100% opgeladen is voor elke duur (SOC, State of Charge)
- Snel laden is niet slecht, wanneer de temperatuur en eindwaarde SOC niet te hoog is
- Wanneer je de SOC tussen 30% en 80% houdt, is de levensduur het langste
Heel belangrijke conclusie is dat de degradatie van de batterij harder achteruitgaat wanneer de auto iedere keer tot 100% opgeladen wordt. Ondanks dat de fabrikanten meestal een marge van 5% aanhouden, dus 100% is maar 95% opgeladen.
Dit is wat ik doe.
- Mijn dagelijkse woon-werkverkeer is 2 x 40 km.
- Ik laad maar tot 80% op mijn werk (zonnepanelen)
- Laad pas de volgende dag weer op, op het werk (ongeveer bij 40%, wanneer er niet extra mee gereden is, in de winter 30%)
- Wanneer de 100% capaciteit nodig is, laad ik zo op dat deze net voor vertrek 100% is
- Af en toe een keer de batterij kalibreren (tenminste 1x per 10.000 km) door bijna leeg te rijden (tot onder 19%) en dan weer tot 100% te laden.
- Proberen uit de zon te parkeren en te laden
Het merendeel van de tijd is dus de batterij SOC tussen 30% en 80% en wordt niet te warm.
Mijn Kia Soul EV heeft een instelling om tot 80% te laden. Nieuwere Kia Soul EV modellen hebben die optie niet meer. Fabrikanten halen die opties weg, omdat ze in Amerika, wanneer die optie erop zit, de EPA range gebruiken met de batterij 80% vol, dus geen 100%. Dus dan kunnen ze niet mooi adverteren met een eigenlijk grotere range die mogelijk is. Wanneer je niet die optie hebt, kun je twee dingen doen:
- wanneer je ongeveer weet hoe laat je wil vertrekken, kun je uitrekenen hoeveel per uur bijgeladen wordt en dan terugrekenen wanneer het laden ongeveer moet starten (bij thuisladen)
- Het laden meteen laten starten en van de laadpaal afhalen wanneer die ongeveer 80% is. Misschien heb je een App om te kunnen zien hoever die geladen is (de Kia Soul EV en vele andere modellen hebben die mogelijkheid niet).
Voor mij is de enkele reis naar het werk ongeveer 40 km, waarvan maar 10 km snelweg. Dus hard rijden op de snelweg geeft voor mij zo goed als geen tijdwinst. Voor de tijdwinst is harder rijden op 60 km wegen slimmer, dan op de snelweg (waar 130 mag). 90 rijden waar 60 mag, is 50% tijdwinst voor dat stuk, 130 rijden waar 130 mag i.p.v. 100 is maar 30% tijdwinst voor dat stuk. En het stuk snelweg is ook nog eens een kleiner stuk wat ik rijd.
Veel verstandiger, zuiniger en relaxter is natuurlijk om een paar minuten eerder van huis te vertrekken.
Dat geeft ook nog 2 andere tips.
Tip 1:hoe zuiniger je rijdt hoe meer kilometers je kunt maken met je batterijen pakket.
Stel jouw batterijenpakket kan 1000 keer volledig ontladen/geladen worden tot deze 70% van zijn originele capaciteit heeft. Met mijn batterij van 27 kWh, kan dan ongeveer 27.000 kWh gebruikt worden. Wanneer je 5 km kunt rijden per kWh, kun je in totaal 135.000 km rijden. Wanneer je zuinig rijdt, bijvoorbeeld 7 km per kWh, kun je in totaal 189.000 km rijden. Dus ik kan 40% verder rijden. Jammer genoeg geven de fabrikanten niet op, hoe vaak een batterij volledig ontladen/geladen kan worden. Maar dat heeft ook te maken hoe ver of hoe vol je de batterij gemiddeld laadt.
Tip 2: De kortste route zorgt er in het algemeen voor dat je meer kilometers je kunt maken met je batterijen pakket.
In het algemeen kun je op kortere routes minder hard rijden. Dan is een EV ook zuiniger. Maar daarnaast, niet gereden kilometers gaan niet af van de totale kilometers die je kunt rijden met het batterijenpakket. In mijn geval, de snelste route naar mijn werk is 43 km volgens het navigatiesysteem. Echter ik pak altijd een route binnendoor, hierdoor is de afstand maar 37 km. De kortere route is ook nog sneller, omdat ik minder last heb van files en stoplichten op de polderweg. Het mes snijdt aan 2 kanten. Stel het batterijenpakket kan in totaal 135.000 km rijden tot 70% capaciteit. Met mijn kortere route (37 km), kan ik dan ongeveer 1800 keer op en neer naar mijn werk. Met de snelle route (43 km), kan ik maar 1500 keer op en neer naar mijn werk. En dat is dan exclusief het mogelijk zuiniger rijden. Dus ik kan 20% vaker naar mijn werk rijden voordat het batterijenpakket vervangen hoeft te worden
P.S. mijn gemiddelde snelheid op al mijn kilometers is ongeveer 57 km/uur. Dat is niet heel langzaam, zeker als je ziet dat ik maar weinig snelweg rijdt.
Ik kan de batterijen uitlezen met een OBDII dongle, een Android telefoon en Torque Pro.
Dit is een schermafdruk van Torque Pro van 30 december 2018 bij een kilometerstand van 96697.
De Kia Soul EV uit 2014 heeft een netto capaciteit van 27 kWh. De bruto capaciteit is 10% meer (ongeveer 30.5 kWh). Hierdoor wordt degradatie van de batterij niet meteen zichtbaar, zolang deze boven de 100% zit. Torque Pro houdt hier rekening mee, door de degradatie vanaf 110% te tellen. Jammer genoeg is mijn demo auto in het eerste jaar minder goed behandeld m.b.t. batterijen, dus het eerste jaar was er al ongeveer 9% van de capaciteit verdwenen (maar nog wel boven 27 kWh). De degradatie is nu 15% (gerekend vanaf de 110% capaciteit), oftewel ik heb nu 5% minder bereik dan toen ik de auto kreeg. Dus in plaats van een netto 27 kWh batterij is deze nog maar 25.6 kWh
Ik heb deze in juli 2018 ook door de garage laten uitlezen en een afdruk gevraagd (SOH 94.2%). Daarna is een BMS reset gedaan, zodat ik niet precies kon meten of dit toen overeenkwam met Torque Pro.
Met de “Soul Spy” App kan ik de batterij cellen uitlezen, ze laten een voltage zien tussen 4.14 en 4.12 Volt:
Over de tijd heb ik dit gemeten (State Of Health SOH t.o.v. gereden kilometers):
Ik heb de auto gekocht toen er 10.000 km mee gereden was en 1 jaar oud. Goed te zien in de grafiek, dat de batterij degradatie in het eerste jaar groter was dan de lineaire degradatie van de garantie. Door mijn aanpak zie je dat mijn batterij degradatie kleiner is dan de lineaire degradatie van de garantie. De pieken naar 110% heeft te maken met het resetten/nieuwe software van het Boordcomputer Management Systeem (BMS) en dat pas na een (paar) calibraties de degradatie weer bekend is bij het BMS. Ook zijn de Cumulative Energy Charged (CEC) en Cumulative Energy Discharged (CED) waardes dan gereset, gelukkig had ik deze uitgelezen voor iedere BMS reset, waardoor ik de totalen nog kan berekenen.
SOH t.o.v. totaal energie ontladen kWh (Cumulative Energy Charged CED), dit is dus inclusief regeneratie:
De laatst uitgelezen CED is 17045 kWh. Hiermee heb ik 96.697 km mee gereden. Dus ik kan met 1 kWh gemiddeld ongeveer 5.7 km rijden. Dit is inclusief het onzuinige rijden van de demo auto in het eerste jaar en regenereren van de remenergie en weer gebruiken van die energie. In de praktijk denk ik dat gemiddeld met 1 kWh ongeveer 7 km ver kom. Maar ik rijd dan ook zuinig en niet hard op de snelweg, ik rijd zelden sneller dan 100 km/uur.
Kosten E-auto bij bijna 100.000 km
Ik heb de auto na 1 jaar gekocht (demo) bij een kilometerstand van 10.000 km voor 28.000,- euro. Huidige tellerstand: 96.697 km. Ik heb er nu zelf 3 jaar en 3 maanden mee gereden, totaal 86.697 km.
Onderhoudsbeurten:
Hier een goed vergelijk bij de onderhoudstarieven tussen de Kia Soul EV (laatste kolom) en andere Kia Soul modellen:
De kleine en grote beurten zijn goedkoper geworden, eerder was dit respectievelijk 78,50 euro en 141 euro. In 2017 is dit verlaagd naar 62 euro en 108 euro.
Zelf betaald aan onderhoudskosten:
- 78,50 euro: kleine beurt 25.000 km
- 230,70 euro: grote beurt 40.000 km, interieurfilter vervangen, remvloeistof vervangen, achter ruitenwisser vervangen
- 212,74 euro: kleine beurt 55.000 km, 12 Volt accu vervangen
- 199,34 euro: grote beurt 70.000 km, interieurfilter vervangen, remvloeistof vervangen
- 72,50 euro: kleine beurt 85.000 km en APK keuring
Nog steeds zitten er dezelfde ruitenwissers aan de voorkant. De achter ruitenwisser is eenmaal vervangen. De achter ruit wordt heel vies door het koekblik design en door het gebruik/schuren heeft deze meer te lijden.
De Kia Soul EV had een probleem dat er (soms) een lekstroom was. Op verschillende buitenlandse forums hadden veel meer mensen daar een probleem mee. Accu’s kunnen niet goed tegen diep-ontladen. Het lijkt te maken te hebben dat de GPS niet altijd helemaal afschakelt. Ook was er een software update dat de accu ook bijgeladen wordt tijdens het laden. Dus 2x was de auto helemaal dood en moest de hulpdienst komen om (gratis) te starten, zodat de 12 Volt accu bijgeladen kon worden. Gek eigenlijk, mijn 27 kWh batterij was bijna vol en kon toch de auto niet aanzetten/wegrijden. Zelfs de centrale ontgrendeling doet het dan niet meer. Maar voor mij was het te laat, de accu was niet meer top en moest vervangen worden. Ze hebben toen pas ook de software ge-update. De vervanging viel niet onder de 7 jaar garantie hoewel het probleem eigenlijk bij Kia lag (lekstroom). Zelf heb ik daarna de GPS-tijd setting uitgezet. Ook heb ik een 3 in 1 digitale voltmeter/USB lader/temperatuurmeter gekocht.
Beetje jammer dat het vervangen van de interieurfilter zo duur is (43,50 euro), dus heb nu zelf een set van 2 besteld via internet. Deze bevat ook nog actieve koolstof. De actieve koolstof in dit filter houdt naast alle andere viezigheid en pollen ook schadelijke uitlaatgassen tegen. Klusje van niks en bespaart mij toch een aantal tientjes. Hieronder zie je de foto van de oude gebruikte filter (achtergrond) en de 2 nieuwe.
Ook jammer is dat elke 2 jaar de remvloeistof ververst moet worden (48 euro). Dat is niet echt milieuvriendelijk.
Iedere 15.000 km een beurt is ook een beetje overkill (of eenmaal per jaar wanneer je minder rijdt). Wanneer je dit niet doet, vervalt de garantie en gratis pech-hulp. Maar ja, blijkbaar willen ze toch ook iets verdienen, want de kleine beurt is alleen maar controle. Geeft wel weer de mogelijkheid om je navigatie te updaten (1x per jaar gratis). Hoewel die ook niet zo up-to-date is. Laat staan de openbare laadpalen en snelladers. Daar zul je voor moeten uitwijken naar je telefoon.
De remschijven en remblokken zijn nog niet vervangen. Natuurlijk wordt er weinig via de remmen geremd. Het is altijd maar afwachten dat deze niet gaan roesten door het weinige remmen.
Bij de APK hebben ze maar 1 ding gevonden. Op het APK formulier stond dat de mistlampen voor (die ik misschien maar 2x gebruikt heb) verkeerd afgesteld stonden. Maar die zullen dan wel meer dan 4 jaar verkeerd afgesteld staan.
Totaal aan onderhoud dus uitgegeven 793,78 euro, dat is nog geen 0.9 eurocent per km.
Banden:
Heb een spijker in de rechter achterband gereden gehad, zodat deze langzaam leegliep. Deze heb ik laten repareren door een prop in te zetten. Dat koste me 15 euro.
Ik heb zelf bij kilometerstand 83.000 km de banden laten verwisselen, er zat toen voor nog 2.3 mm profiel op, achter 2.7 mm. Aangezien ik de Nexen N Blue HD PLUS 205/60/R16 banden wat rumoerig vond, heb ik alle vier de banden laten vervangen door Kumho EcoWing ES01 KH27 205/60 R16 92H. De banden heb ik zelf besteld via internet (236,28 euro) en laten monteren bij een montagepartner (50 euro).
De Nexen Blue HD PLUS heeft een banden label van C (brandstofverbruik) B (wegligging nat wegdek) en 70 dB geluid en kosten ongeveer 66 euro per band.
De Kumho EcoWing ES01 KH27 heeft een banden label van B (brandstofverbruik) B (wegligging nat wegdek) en 68 dB geluid en kostten ongeveer 60 euro per band.
In de praktijk zijn de Kumho banden inderdaad duidelijk stiller en de wegligging lijkt ook iets beter te zijn. Winterbanden gebruik ik niet, omdat er steeds minder vaak sneeuw en ijzel ligt in ons kikkerlandje en ons klimaatonvriendelijk beleid zorgt er alleen maar voor dat de temperaturen gemiddeld stijgen. Wanneer het heel slecht weer is, kom je toch niet door de files heen en werk ik wel een dagje thuis. Tevens ben ik een rustige en zuinige rijder. En All Weather banden vind ik toch het nadeel dat ze in de zomer een langere remweg hebben, ondanks dat deze toch veel beter worden de laatste jaren.
Totaal aan banden dus 301,28 euro uitgegeven, dat is 0,35 eurocent per km.
Verzekering:
Eerst heb ik de Kia Soul EV bij de ANWB verzekerd gehad. Elektrische rijders kregen daar 30% korting. Door mijn maximale no-claim kostte me dit per jaar 361,81 euro aan een allrisk verzekering (30,15 euro per maand). Bij Promovendum beloven ze 20% korting op je huidige verzekering (wel een afgeronde HBO opleiding nodig), dus kostte de verzekering nog maar 289.32 euro per jaar (24,11 euro per maand).
Totaal aan verzekering (2 jaar ANWB, 1 jaar en 3 maanden Promovendum): 1085,27 euro, dat is 1.25 eurocent per km.
Motorrijtuigenbelasting (MRB)
Voordeel van een elektrische auto is dat er nog geen MRB (wegenbelasting) betaald hoeft te worden. De plannen zijn er om dit tot tenminste 2025 zo te houden.
Laadkosten:
- 1206,69 euro: greenflux
- 507.60 euro: thuisladen
- 59,92 euro: fastned snel laden
- 19.37 euro: flowcharging
- 0.00 euro: Lidl
Ik laad zo veel mogelijk op mijn werk, wat me 15 eurocent per kWh kost wanneer ik een Greenflux pasje gebruik. Met een andere laad pas het normale tarief. Ze hebben zonnepanelen (200 MWh ), dus is ik gebruik daar een zeer klein gedeelte groene energie van. Het is ook nog goedkoper dan thuisladen, maar niet gratis. Normaal gesproken hebben (openbare) laadpalen een tarief van meer rond de 35 euro cent per kWh met soms ook nog eens startkosten. Kijk hier om te weten welke laad pas voor jouw voordelig is.
Ik heb zelf zonnepanelen, maar het grootste gedeelte gebruik ik voor energie van mijn huis. Gedeelte heb ik kunnen gebruiken voor het laden van de EV (salderen, overschot van 500 kWh in 2018). De stroomprijs was voor mij in 2018 maar iets van 18 eurocent, maar dit jaar is deze al 23 eurocent, door de belastingmaatregelen. Maar neem voor het gemak 20 eurocent per kWh. Kom ik uit op 2538 kWh * 0,20 euro (zonder rekening te houden met het overschot van 500 kWh in 2018).
Ik heb ook nog gratis geladen bij de Lidl wanneer ik op bezoek ging bij mijn ouders, ongeveer 1x per 2 weken ongeveer 12 kWh. Totaal schat ik ongeveer 1000 kWh geladen.
Totaal aan laadkosten: 1793.58 euro over 86697 km, is 2 eurocent per km.
Afschrijvingskosten
Toen ik de auto kocht, ging ik uit van een afschrijving van 10 jaar bij 25.000 km per jaar, dus gemiddeld 2800 euro per jaar. Ik heb een taxatie opgevraagd en daar kwam een ongezien bod uit van 14.000 euro. Dat zou dus 4300,- euro per jaar zijn. De eerste jaren is er meer afschrijving. Wil je korter met de auto rijden, zul je meer afschrijving hebben, denk meer in de orde grootte van 3500,- euro per jaar. Maar dat is allemaal een beetje koffiedik kijken.
Feit is wel dat er gewoon moeilijk aan elektrische auto’s te komen is, omdat de vraag massaal aan het aantrekken is, vooral van leaserijders. En met wachttijden van soms meer dan 1 jaar voordat de auto geleverd kan worden. Stelling is dat de leveranciers gewoon niet genoeg auto’s kunnen leveren, met name het batterijenpakket productie is de bottleneck.
Dus de particulier vist vaak langs het net, mede omdat de aanschafkosten ook nog hoog zijn of de levertijden zo lang.
Dit kan dus wel een positieve invloed hebben op de prijs van tweedehands auto’s.
Ik heb geen rentekosten gerekend voor de aanschaf, aangezien ik het geld had en er toch bijna 0% rente op kreeg.
Ik ga even uit van mijn originele 10 jaar afschrijving en kom dan uit op een afschrijving van 9100 euro, dat is 10.5 eurocent per km.
Totaalkosten over 3 jaar en 3 maanden en 86697 gereden km
- 793,78 euro: onderhoudskosten (0,9 eurocent per km)
- 301,28 euro: banden (0,35 eurocent per km)
- 1085,27 euro: verzekering (1,25 eurocent per km)
- 0 euro: motorrijtuigenbelasting (MRB)
- 1793,58 euro: laadkosten (2 eurocent per km)
- 9100 euro: afschrijvingskosten (10,5 eurocent per km)
Alles opgeteld kom ik op 13073.91 euro uit.
Grootste kostenpost zit dus in de moeilijk in te schatten afschrijvingskosten.
- Kosten per km: 15 eurocent
- Kosten per jaar: 4022 euro
- Kosten per maand: 335 euro
Wanneer ik de afschrijving niet meetel:
- Kosten per km: 4,6 eurocent
- Kosten per jaar: 1222 euro
- Kosten per maand: 101 euro
Hoe verhouden zich de kosten van een EV t.o.v. een fossiele auto?
Ik heb voor de grap eens ingevuld bij de ANWB wat een Kia Soul benzine (KIA SOUL 1.6CVVT 93KW BASS) kost per maand/km bij de ANWB, uitgaande van dezelfde gegevens van de Kia Soul EV (na 1 jaar gekocht met 10.000 km op de teller, 25.000 km per jaar, 10 jaar mee rijden). En daarnaast ook de Hyundai Ioniq Electric Comfort (1 jaar oud voor 28.000 euro) omdat de ANWB geen kostenberekening kan maken voor de Kia Soul EV.
Dit waren de echte getallen van mijn Kia Soul EV.
Omschrijving | Per maand (Kia Soul EV) | Per km (Kia Soul EV) | Per maand (Ioniq ANWB) | Per km (Ioniq ANWB) | Per maand (Kia Soul ANWB) | Per km (Kia Soul benzine ANWB) |
Vaste kosten | €135 | €0,065 | €195 | €0,09 | €218 | €0,10 |
1. Vaste afschrijving | 5,25 ct | 4,7 ct | 3,3 ct | |||
2. Verzekering | 1,25 ct | 3,6 ct | 4,3 ct | |||
3. Motorrijtuigenbelasting | 0,0 ct | 0,0 ct | 1,9 ct | |||
4. Onderhoud carrosserie en diversen | 0,0 ct | 1,0 ct | 1,0 ct | |||
Variabele kosten | €177 | €0,085 | €303 | €0,15 | €422 | €0,20 |
5. Variabele afschrijving | 5,25 ct | 6,3 ct | 3,3 ct | |||
6. Brandstof | 2 ct | 5,3 ct | 12,8 ct | |||
7. Reparatie en onderhoud | 0,9 ct | 1,8 ct | 3,1 ct | |||
8. Banden | 0,35 ct | 1,1 ct | 1,1 ct | |||
Rente | €0 | €0,00 | €12 | €0,01 | €8 | €0,00 |
Totaal | €312 | €0,15 | €510 | €0,25 | €649 | €0,31 |
Over 10 jaar kost de EV maar de helft per maand t.o.v. het benzine model als we de ANWB moeten geloven.
Het verschil in de ANWB berekening, zit vooral in de verzekering (ik heb veel goedkopere verzekering), brandstofkosten (afhankelijk of je goedkoop op het werk of thuis kunt laden), reparatie en onderhoud, banden en ik heb carrosserie en onderhoud niet gerekend.
Slotwoord
Er komen steeds meer auto’s met meer bereik dan de Kia Soul EV. Met Kia Soul EV (27 kWh) kan ik ongeveer 160 km rijden, maar bijvoorbeeld het trio Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro en Kia e-Soul kunnen meer dan 400 km rijden op een volle lading (64 kWh). En ze zijn weer een paar duizend EUR o’tjes duurder, ondanks dat de batterijen goedkoper worden. De vraag is of dat verstandig is en of je dat nodig hebt. In de praktijk zijn het maar tiental maal per jaar, dat ik onderweg moet snelladen. Maar moet ik daarvoor een groter en duurder accupakket kopen? Je kunt er ook anders naar kijken. Wanneer iedereen een kleiner accupakket zou kopen, zijn de auto’s minder zwaar en kunnen meer mensen een elektrische auto rijden (er is een schaarste in de levering van batterijen). Niet voor niets zijn er nu al wachttijden van meer dan 1 jaar voor (lease)-rijders. Mede natuurlijk omdat de bijtelling voor elektrische auto’s weer omhoog gaat, door onze onvoorspelbare politieke partijen. Ik denk dat ik nog een tijdje doorrijd met mijn Kia Soul EV met bouwjaar 2014. Want het is nog onduidelijk of subsidie voor particulieren (naast vrijstelling MRB) er gaat komen en voor welk bedrag. Ik reken op niets meer met onze regering…….
Misschien dat je na het lezen ook een elektrische auto gaat overwegen,
Zuinige Rijder