Je elektrische auto opladen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport 1 Reactie»

Steeds meer mensen nemen in overweging om ook elektrisch te gaan rijden, maar hoe moet het met laden. Net als benzine of diesel tanken is stroom tanken niet heel moeilijk. Hieronder beschrijf ik de (toekomstige) mogelijkheden van het laden van elektrische auto’s.

Verschillende soorten automerken en daarvan de verschillende modellen hebben andere oplaadsnelheden. Iedere elektrische auto kan in principe worden geladen op een gewoon geaard stopcontact van 230 volt. Op deze site staan vele verschillende elektrische auto’s met hun rijbereik en met 1 klik ziet u ook de laadvermogens per type elektrisch voertuig.

Als een elektrische auto wordt geladen op AC-stroom (Alternating Current oftewel wisselstroom) dan wordt deze in de auto omgevormd naar DC-stroom (gelijkstroom) Alleen gelijkstroom wordt opgeslagen in de accu’s. De omvormer in de auto bepaald dus met hoeveel kW er geladen kan worden, dit wordt het AC-laadvermogen genoemd.


You tube filmpje met eenvoudige uitleg over laden van elektrische auto’s.

Met DC (Direct Current) laders wordt er direct gelijkstroom geleverd aan de auto, waardoor de accu’s sneller kunnen worden opgeladen. Net als AC-laadvermogen heeft een elektrische auto ook een maximaal DC-laadvermogen. De meeste DC laadpalen in Nederland hebben een vermogen van 50 kW. Er worden nu steeds meer DC snelladers geplaatst die een hoger vermogen leveren, tot wel 350 kW. Deze zijn voorbereid op de nieuwere elektrische auto’s die op hogere vermogens kunnen laden. 10 minuten laden kan er dan al voor zorgen dat je weer 300 kilometer verder kan rijden.

Laadpaal in parkeergarage met een vermogen van 11 of 22 kW AC

Laadpassen

Ga je elektrisch rijden, dan zijn 1 of meerdere laadpassen onmisbaar.
De laadtarieven verschillen helaas per laadpaal en per laadpas aanbieder. Sommige laadpassen zijn geheel gratis, voor andere betaal je een maandelijks tarief(Abonnementsgeld). Met sommige laadpassen kan je bij bijna ieder laadpaal betalen, andere laadpasleverancies hebben met een beperkt aantal laadpaalleveranciers contracten, en kan je dus niet overal laden. Er zijn ook nog eens laadpas aanbieders die 10 cent per minuut rekenen voor de tijd dat je aan de laadpaal verbonden bent (ook al laad je niet meer).
Dan zijn er ook nog eens laadpalen met een extra starttarief per laadsessie. De meeste laadpassen zijn ook in het buitenland te gebruiken. Op deze site kun je de meeste aanbieders van laadpassen makkelijk sorteren op uw laadbehoefte. De rekening van je laadbeurten wordt over het algemeen 1 x per maand, per e-mail naar je verzonden.

Laat je thuis of op het werk een laadpunt of laadpaal aansluiten, doe dit met kennis van zaken. Vraag een goede elektricien en of een laadpaal-leverancier om goede informatie.

Bij een laadpaal

Een laadpaal bij u in de wijk heeft vaak een maximum laadvermogen van 11 of 22 kW. De laadsnelheid is ook afhankelijk van het merk en type auto wat u heeft. Licht de laadpaal groen op, sluit dan de kabel op uw auto en laadpaal aan. Houd uw laadpasje voor de kaartlezer op de paal. gaat de ring blauw branden dan laadt uw auto op. In de auto en eventueel met een App(licatie) kan u de voortgang van de laadsessie monitoren.
Tijdens het laden is de laadkabel aan zowel het voertuig alsmede aan de laadpaal vergrendeld.
Bij snelladers hoeft u de laadslang enkel in de laadopening van uw auto te steken.

Laden tijdens een overnachting

Het zou goed zijn als hoteleigenaren, B&B’s, campings,vakantieparken enzovoorts laadpunten ter beschikking stellen. Omdat de auto’s in het algemeen heel de nacht kunnen laden, hoeven de laadvermogens niet al te hoog te zijn en kunnen op dezelfde stroomaansluiting meer klanten gebruik maken van deze service. Met een adviestarief van 30 Eurocent per geladen kWh, zorgt deze service ook nog voor een leuke bijverdienste voor de horecaondernemer.

Ieder jaar tanken ongeveer 14.000 automobilisten de verkeerde brandstof. oftewel 38 keer per dag wordt er diesel i.p.v. benzine in de tank gegooid of er wordt benzine getankt terwijl dit diesel had moeten zijn.
Verkeerde brandstof in je tank gooien is met een elektrische auto eigenlijk onmogelijk

Met 1 geladen kWh, kan je ongeveer 6 kilometer rijden. Laad je aan een gewoon stopcontact met 3 kW, dan kan je na een uur dus ongeveer weer 18 kilometer verder rijden.

Een service van de supermarkt om uw auto vol te laden.

Gratis laden

Sommige winkels bieden hun klanten de service aan dat ze tijdens het winkelen gratis hun auto mogen opladen. Winkelketens kunnen eventueel, de klanten laten betalen met gespaarde punten op hun klantenpas zoals Airmiles. In de praktijk blijkt dat deze service vele klanten kan trekken.

Gratis parkeren tijdens het laden

Opstelling Laadpalen

Het is van belang dat de laadplekken zeer duidelijk staan aangegeven met borden en wegmarkeringen. Laadpunten kunnen het best wat verder weg van de winkeldeur worden geplaatst. Een EV rijder is best bereid om een klein stukje te lopen als de kans dat de laadplekken bezet worden gehouden door fossiele auto’s wordt verkleind.

Omwonende hebben geen last van uitlaatgassen met het parkeren van elektrische auto’s.

Laadetiquette

Als u voldoende geladen heeft, haal dan uw auto van de laadplek.
Houd laadkabels netjes en hang deze weer terug op de aangewezen plaats. Attendeer fossiele automobilisten er vriendelijk op als ze (per ongeluk) op een laadplek hun auto parkeren.

Zeker bestuurders van elektrische auto’s moeten zich ervan bewust zijn om geen laadplekken bezet te houden zonder te laden.

Opladen bij andere EV rijders

Heb je een eigen oplaadpunt, stel deze dan beschikbaar aan andere EV rijders of Plugg-in rijders. Zo kunnen we samen als burgers de wereld sneller en makkelijker duurzamer maken. Je kan eventueel een vergoeding van €0,30 vragen per kWh. Met de plaatsing van extra zonnepanelen verduurzaam je ook nog eens de stroommix die we gebruiken om elektrisch te rijden.

Ondanks dat elektrisch rijden nu al schoner is dan met een benzine of dieselauto, geldt ook dat elektrische auto best een dagje zonder hun baasje kunnen. Dus stap eens op de fiets en u vervuilt niets.

1 antwoord op “Je elektrische auto opladen”

Het is wachten op een accu/batterij die binnen een uur kan worden opgeladen of zelfs rijdend. Dan zijn we er en kan iedereen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *