Zonnestroom vormt een belangrijk onderdeel van de energietransitie. We hebben heel veel zonnepanelen nodig om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame stroom. Moeten we enkel daken voor de plaatsing van zonnepanelen gebruiken, of hebben we hiervoor ook landbouwgrond nodig?
Bijna iedereen is het er over eens dat we eerst op lege ongebruikte daken zonnepanelen plaatsen. Helaas is het niet altijd mogelijk om overal zonnepanelen te plaatsen op daken. Hier een lijst met argumenten waarom het minder makkelijk is dan het op het eerste gezicht lijkt, om op alle daken zonnepanelen te plaatsen.
- Het dak heeft al een dubbelfunctie, zoals een dakterras.
- Het pand staat onder hoge bomen.
- Het is een monumentenpand.
- Het dak is van een VVE.
- Onvoldoende geld om zonnepanelen aan te schaffen.
- Toestemming nodig van de eigenaar*
- Beschermd stadsgezicht.
- Pand wordt binnen een paar jaar gesloopt.
- Constructie van het dak is niet berekend op extra gewicht.
Enzovoorts,
Praktijkvoorbeeld
Doordat er met veel geld is gegokt door woningcoöperatie Vestia, hebben zij nauwelijks voldoende geld voor onderhoud, laat staan voor zonnepanelen.
Een huurder bij Vestia wilde zelf graag 6 zonnepanelen op haar dak plaatsen, het duurde ruim 2 jaar voordat zij toestemming kreeg. (Moest het ook door een erkend bedrijf laten doen, verzekeren enz?) Een projectontwikkelaar van een grondpark, moet ook toestemming krijgen enz, maar kan in 2 jaar tijd wel 6000 panelen plaatsen, dus daarmee gaat de energietransitie 1000 maal zo snel!
Het lastige is dat we niet nog vele jaren de tijd hebben om te starten met de grootschalige energietransitie, er is ongelofelijk veel nodig om over te gaan op duurzame energie.
Uit onderzoek van onder meer Energieonderzoek Centrum Nederland, de Universiteit Utrecht en TKI Urban Energy, blijkt dat Nederland in het jaar 2030 ruim 20 Petajoule zonnestroom kan produceren op slechts 35 vierkante kilometer agrarische grond. Dit betekent dat er in 2030 slechts 0,2 procent van het totale Nederlandse agrarische areaal nodig is voor grondgebonden zonneparken (Het totale Nederlandse agrarische areaal, inclusief bebouwing, is 20.350 vierkante kilometer). Op deze 35 vierkante kilometer kan 6 gigawattpiek aan zonnepanelen opgesteld worden.
Naar verwachting zal in 2050 de zonnestroomproductie op agrarische gronden zijn toegenomen tot bijna 53 Petajoule (16 gigawattpiek) waarvoor minder dan 0,5 procent procent van het totale Nederlandse agrarische areaal nodig zal zijn.
Alternatieve plekken om zonnepanelen te plaatsen
Het mooie van zonnepanelen is, dat ze in vele vormen kunnen worden gemaakt. Opstellingen kunnen groot, maar ook heel kleinschalig zijn. Hier een lijstje met plaatsen en mogelijkheden om meer zonnestroom op te wekken.
- In het buitenland (Eventueel d.m.v. stroomkabel importeren)
- Op gevels.
- Verwerken in ramen en dakpannen.
- Plaatsen boven parkeerterreinen.
- Plaatsen in schuttingen en geluidsschermen.
- Zonnepanelen plaatsen op voertuigen of zelfs verwerken in de lak.
Er zijn dus vele alternatieve plekken om zonnepanelen te plaatsen. Door landbouwgrond te gebruiken kunnen we wel heel snel grote hoeveelheden opgesteld vermogen realiseren.
Als u zelf meer groene stroom wilt opwekken, leg dan uw dak aan alle kanten zoveel mogelijk vol. Als we dit allemaal snel realiseren is er nog minder landbouwgrond nodig om zonnepanelen op te plaatsen.
4 reacties op “Zonnepanelen nodig op landbouwgrond?”
Er zijn ook al plannen ontwikkeld om zonnepanelen te combineren met fruitteelt oa als bescherming tegen hagelschade https://www.trouw.nl/nieuws/fruit-kweken-onder-een-dak-van-zonnepanelen-lukt-dat~be6c0686/
Ik woon in een appartementencomplex met een plat dak waar ruim 30 zonnepanelen op kunnen. Het dak is van de VVE is en onderhoud aan onderhoud aan het dak moet door de VVE (dus alle bewoners) betaald worden. De vraag is hoe het plaatsen van zonnepanelen dat onderhoud beïnvloed.
Bij woonhuizen vallen zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning maar voor een VvE geldt dat niet en de premies van zonnepanelenverzekeringen zijn hoog.
Ook als het onderhoud van het dak is afgekaart, is de vraag hoe de verdeling gaat. De VvE zelf gebruikt de energie van z’n 10 zonnepanelen maar hoe verdeel je de rest? Er zijn wel systemen maar die vindt ik omslachtig voor een kleine VvE (een stichting oprichten), duur of zijn niet beschikbaar.
Jammer hoor dat het allemaal zo moeilijk is, ik had graag zonnepanelen op het appartement gehad.
Zonnepaneel in plaats van weiland is gewoon niet mooi. Behalve energievoorziening draagt het niets bij aan natuur door die relatief grote donkeren droge zones eronder. Waarom niet dergelijke constructies twee meter hoger maken en dan boven een parkeerplaats. Met name bij het strand en dergelijke heb je dan auto’s uit de zon geparkeerd en best grote oppervlakte voor die panelen. Regenwater kan je gewoon in de omgeving kwijt zonder dat het overlast geeft.
Ik ben van plan om zonnepanelen te installeren in Rotterdam, maar ik weet niet welk bedrijf Ik moet kiezen en wat ik kan besparen. Heeft iemand ervaring met de installatie van zonnepanelen op dit gebied? Ik hoor graag aanbevelingen voor betrouwbare installateurs, evenals tips over wat te verwachten tijdens het installatieproces en eventueel onderhoud dat daarna nodig is.