Bouw van 10 nieuwe kerncentrales in Nederland.
Geplaatst door Danny Steenhorst in Kernenergie, Klimaat 5 Reacties»Met de bouw van een nieuwe grote kerncentrale kunnen we wel 10% van onze stroombehoefte gaan opwekken. Van ons totale energiegebruik zal dit slechts enkele procenten bedragen. Om echt een substantiële bijdragen te leveren aan ons totale energiegebruik zullen we dus meerdere kerncentrales moeten bouwen, anders blijft kernenergie in ons land in de marge. Lees verder, waarom snel een aantal nieuwe kerncentrales plaatsen heel lastig is.
Tekort aan arbeidskrachten
Op dit moment is er bijvoorbeeld voor de plaatsing van zonnepanelen, warmtepompen en de bouw al een tekort aan (technisch)personeel.
Stel we maken vandaag de beslissing tot de bouw van meerdere kerncentrales dan zijn er tienduizenden vakmensen nodig om dit te realiseren.
Chinezen bedrijven de kerncentrales laten bouwen
Het is ook een optie om aan China te vragen of zij in Nederland kerncentrales willen bouwen. Wij geven hiermee dan wel een essentiële energievoorziening in buitenlandse handen. We zullen van minder afhankelijkheid van olie en gas, van de regen in de drup komen en veel van ons autonomie inzake energievoorziening aan China moeten overdragen.
Bij de weinige kerncentrales die nu in aanbouw zijn in de EU (Finland en Frankrijk), duurt de bouw vele jaren meer dan van te voren was gecalculeerd. Naast dat er veel meer tijd nodig is, worden de centrales ook miljarden euro’s duurder.
Geschikte plaatsen voor kerncentrales
Er zijn voor ons klein drukbevolkte land eigenlijk maar 3 serieus geschikte locaties voor grote kerncentrales. Er moet voldoende ruimte zijn, er moet ruim voldoende koelwater zijn en de infrastructuur moet redelijk op orde zijn. Alleen de gebieden op de Maasvlakte, de Eemshaven en rond Borssele worden door deskundige als geschikte locaties.
Veiligheid kerncentrales
Kerncentrales worden steeds veiliger gemaakt en zijn met vele noodvoorzieningen extreem veilig (maar daardoor ook steeds duurder) Met meer kerncentrales wordt de hele kleine kans op een storing toch steeds groter. Er blijft een kans dat er een computervirus (via een USB stick) al dan niet gewelddadig naar binnen komt. Dit hebben ze in Iran al meegemaakt met de Iraanse nucleaire installatie in Natanz, die werd aangevallen met het Stuxnet-virus. Het virus infecteerde de controllers die de drukmeters van de gascentrifuges voor uraniumverrijking aanstuurden.
De nieuwe kerncentrales zijn zeer veilig en er is een kleine kans op een ongeluk. Des te meer kerncentrales we plaatsen des te groter is er een kans op een ongeluk. zie hier de lijst van ongelukken met kerncentrales in het verleden.
Veel kleine kerncentrales bouwen
Er zijn op de wereld vele kleine kerncentrales die bijvoorbeeld (duik)boten van energie voorzien. Per opgewekte Kilowattuur zullen ze nog duurder uitpakken dan grote centrales. Bovendien bestaat er met vele kleine units meer gevaar op verspreiding van gevaarlijk materiaal.
CO2 uitstoot snel verminderen
Tijdens de bouw en plaatsing van windmolens, zonnepanelen, kerncentrales enz. wordt CO2 uitgestoten. De tijd die de bouw vergt en de start van stroomproductie verschilt hierbij wel enorm. Windmolens worden op bestelling gebouwd, zodra een molen klaar is (Wat in enkele weken is gerealiseerd) wordt deze geplaatst en in de praktijk produceert deze molen enkele maanden later al stroom. De bouw van kerncentrales duurt vele jaren en vele worden zelf nooit afgebouwd. (Zie Kalkar, Spanje, USA en nog vele andere kerncentrales over heel de wereld)
Met het geld dat naar de nieuwbouw van kerncentrales gaat kunnen we ook enorme hoeveelheden aan energie besparen. Denk aan het vervangen van enkel glas door tripel isolatieglas, spouwmuurisolatie, warmtepompen enz.
Kerncentrales concurreren met duurzame energie
Stel we gaan vandaag direct aan de slag met de bouw van kerncentrales en deze zijn al over enkele jaren gereed(Niet realistisch zie praktijkduur bouw kerncentrales EU).
Als de kerncentrale(s) klaar zijn staat er al zoveel zonnestroomvermogen en windvermogen, dat op zonnige middagen en dagen met wind, kerncentrales niet hoeven te draaien. Dit maakt kernstroom heel duur omdat het must run centrales zijn en gemaakt zijn om 24/7 te draaien. De prijs per geproduceerde kWh stijgt hard naarmate de kerncentrale vaker moet stoppen. De enorme investering moet men terugverdienen met zoveel mogelijk productie.
Brandstof kerncentrales
Niet veel, maar er is toch ook brandstof nodig voor kerncentrales.
We blijven hiermee afhankelijk van het verre buitenland, waar uraniummijnen liggen. We hebben wel zelf brandstof voor zonnepanelen windmolens in Nederland (Licht en wind).
Geld voor de ontmanteling van kerncentrales die uit gebruik zijn
De hele kleine kerncentrale Dodewaard met een vermogen van slechts 58 MWe wordt nu nog steeds 24/7 bewaakt (Wie betaalt daar nu voor?).
Voor de ontmanteling van kerncentrales is veel geld nodig. Het zou eerlijk zijn voor de volgende generaties om voordat een kerncentrale wordt gebouwd dit geld al te reserveren, zodat niet toekomstige belastingbetalers hiervoor op hoeven te draaien.
We hebben jaren geleden de verstandige keuze gemaakt om duurzame stroom op te wekken uit voornamelijk wind en zon, laten we dit ook doorzetten.
Wat dan wel zonder kerncentrales in Nederland
Het personeel wat je nodig zou hebben voor de bouw van nieuwe centrales, nu inzetten om de elektriciteitsinfrastructuur te verstevigen. Mogelijke nieuwbouw van kerncentrales mag de energietransitie door (netwerk)capaciteit niet vertragen.
Versnelde plaatsing windmolens op zee. Meer internationale stroomverbindingen aanleggen. Variabele stroomprijzen invoeren.
Zonnestroom nog meer stimuleren.
Echt werk maken van energiebesparing.
Zo ziet onze energievoorziening eruit in 2045 zonder kerncentrales:
In het Engels:
In het Duits:
5 reacties op “Bouw van 10 nieuwe kerncentrales in Nederland.”
Niet dat ik nu voor een dure kerncentrale ben, maar je zou een kercentrale ook kunnen gebruiken als waterstoffabriek. Die waterstof en de kerncentrale kun je dan gebruiken als het eens niet waait of zonnig is. Of je gebruikt de waterstof voor de industrie en de restwarmte voor stadsverwarming. Op deze manier heb je een andere business case.
@1 Dit is een mogelijkheid. Je zou de kerncentrale dan wel bij de afnemers moeten plaatsen, zoals bij de olieraffinaderijen en of Tatasteel.
Echter de waterstof produceren gaat wel een aardige duit kosten.
Misschien moeten we overwegen om de echte energieslupers te plaatsen in landen met veel ruimte en veel zon en wind?
Ik was voor kernergie en tegen windmolen maar inmiddels ben ik om. Kerncentrales zouden bij een oorlog met de russische federatie een doelwit zijn voor hun iskander rakketten. Zo kunnen ze de oorlog nucleair maken zonder daadwerkelijk kernkoppen in te zetten.
Waarom sluit Duitsland zijn kerncentrales en willen wij ze in Nederland gaan bouwen?. Nog even en de stroom van Wind en zon is goedkoper als kernenergie-stroom.
Nederland zou het geld beter kunnen uitgeven aan opslag of omzetting van stroom. Opslag verdeeld over let land ontlast het netwerk ook nog eens.
ik zie kerncentrales ook helemaal niet zitten. naast de bovengenoemde bezwaren wil ik aanvullen met:
– ons nageslacht opzadelen met een mogelijk dik afvalprobleem
– kernsplijting gaat gepaard met straling die de menselijke gezondheid schaad.
– kijk s naar Frankrijk. de helft van de kerncentrales is uitgezet vanwege scheurtjes en onderhoud ! er dreigt zelfs een black-out !
– wat gebeurt er bij de Zaporizja centrale ! echt heel gevaarlijk.
– kernenergie is echt heel duur, over alle kostenposten bezien