Verduurzamen woningbestand Woningcorporaties
Geplaatst door Danny Steenhorst in Energiebesparing, Overheid 2 Reacties»woningcorporaties zijn opgericht om het bouwen, beheren en verhuren van kwalitatief goede woonruimte met een betaalbare huur voor mensen met een smalle beurs. Omdat de energieprijzen hoog zijn, vormt de energierekening een steeds groter deel van de kosten van de huurders, en daar moet wat aan worden gedaan.
De gemiddelde huurder betaalt in een slecht geïsoleerd huis een fors bedrag aan energielasten. Wij als samenleving moeten er voor zorgen dat met stijgende energieprijzen er niet nog meer mensen in de energiearmoede komen.
Kosten energieneutraal maken huurwoningen
De kosten om een gemiddeld huurhuis energieneutraal of zelfs energieleverend te maken zullen rond de €45.000,- zijn.
Door in 1 keer alle huizen te verduurzamen krijgen we schaalvoordeel. Door voor bepaalde type woningen allemaal dezelfde isolatieoplossingen in te zetten kunnen deze machinaal aan de lopende band worden geproduceerd.
Ook de inkoopprijs van zonnepanelen en warmtepompen kan sterk worden gereduceerd met een grootschalige aankoop.
Met een woningbestand van 2.000.000 huurwoningen en 45.000 euro kosten per woning, komen we uit op een totaalbedrag van €90.000.000.000
Goed geïsoleerde woningen geven meer comfort aan bewoners. Als een woning daarbij wordt uitgerust met een warmtepomp en veel zonnepanelen, zullen de bewoners zich ook comfortabeler voelen als de gasprijs stijgt.
Hebben we genoeg handjes om deze megaklus te klaren
Er moet inderdaad heel hard gewerkt worden om voldoende mensen te vinden die een groot deel van ons huurwoningbestand kunnen verduurzamen.
Volgens de luchtvaartlobby zorgen de lijnvluchten van Schiphol voor 300.000 banen in Nederland. Als we deze vluchten met de helft beperken, kunnen er wellicht al 150.000 mensen worden omgeschoold om woningen te verbeteren.
Om de energieafhankelijkheid te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken moet het vliegverkeer sowieso sterk worden gereduceerd. Daarbij hoeven we jaarlijks miljarden minder aan belastingvoordeel te geven aan de luchtvaartindustrie. Met dit geld kunnen vele huizen duurzamer kunnen worden gemaakt.
De overheid is degene die deze megaklus moet trekken. Ze zullen direct moeten starten en de leiding nemen. Voor de woningcoöperaties is het essentieel om hieraan mee te werken, omdat zij er aller belang bij hebben dat huurders hun huur kunnen blijven betalen.
De overheid kan een stimuleringsregeling invoeren waarbij huurders op basis van het energielabel van hun woning, voor iedere label-stap onder het A-label, een korting van 75 euro ontvangen op de maandelijkse huur. Dit stimuleert verhuurders om woningen te verbeteren naar een hoger energielabel en compenseert tegelijkertijd huurders in huizen met een slechte energieprestatie, in hun hoge energielasten.
We kunnen wel eenmalig alle belastingen van energie halen, maar de energierekening komt dan ieder jaar toch weer terug.
Omdat het aanbod van aardgas (uit Groningen) dalende is, zal bij meer vraag(door de prijsverlagingen) de energieprijzen nog harder stijgen en dan raken we van de regen in de drup.
Om verhuurders te stimuleren om te isoleren, kan de overheid een regeling invoeren, dat bij iedere stap een slechter geïsoleerde woning op het energielabel huurders recht hebben op een korting van 75 euro op de maandhuur.
Nu aan de slag!
2 reacties op “Verduurzamen woningbestand Woningcorporaties”
De prijs van warmtepompen moet inderdaad omlaag en dat kan ook.
De prijs wordt in Nederland kunstmatig hoog gehouden door importeurs en installateurs omdat er een forse subsidieregeling bestaat.
Wie bedenkt daar een goede oplossing voor?
Identieke warmtepompen zijn in andere Europese landen soms meer dan duizend Euro goedkoper!!
De meeste woningcorporaties lopen hopeloos achter met verduurzaming. En sommige werken de verduurzaming van hun woningen zelfs actief tegen. Deze huurder van Ymere krijgt geen toestemming om haar woning te verduurzamen, ook al betaald ze het ZELF. Een rechtszaak hierover sleept intussen al meer dan 2 jaar voort, met tienduizenden euro’s die Ymere hieraan besteed. Ondertussen doen ze proefprojecten bij andere woningen…!?
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/marly-wil-een-gasloos-huurhuis-maar-dat-mag-niet-ik-ben-een-politieke-issue-geworden/