Bouw van waterstoffabrieken

Geplaatst door Danny Steenhorst in Energieopslag 4 Reacties»

In Rotterdam gaat Shell een waterstoffabriek bouwen op de Maasvlakte. Hoeveel capaciteit hebben we nodig om Nederland op waterstof te laten draaien?
Wereldwijd en zeker ook in Nederland gebruiken we veel energie. We gebruiken veel energie en deze is niet zomaar te vervangen voor duurzame energie, maar zeker wel mogelijk als we met zijn allen hiervoor kiezen. We werken keihard aan de energietransitie en dat is ook nodig om de enorme hoeveelheid steenkool, aardgas en olie te vervangen.

We kijken nu even naar de specifieke waterstoffabriek die in Rotterdam wordt gebouwd.

Het wordt de eerste groene waterstoffabriek in Nederland. Het gaat om de grootste electrolyser met een capaciteit van 200 megawatt die in 2025 gereed moet zijn. Voor Shell is het een investering van ongeveer 1.000.000.000 euro. In de fabriek wordt water met behulp van stroom omgezet in het gasvormige waterstof.


Deze grootste groene waterstoffabriek gaat waterstof leveren voor de raffinage van olie in de fabrieken van Shell Pernis.
Er zijn ook andere raffinaderijen in Rotterdam.

Alleen al voor het gebruik van waterstof in de raffinaderijen in Rotterdam hebben ongeveer factor 10 x schatting ~3 x capaciteit andere raffinaderijen. = 30 x 200 MW = maar liefst 6000MW nodig.
Voor continu 6000 MW is er zeker voor 12.000 MW aan windvermogen op zee nodig met een hoge capaciteitsfactor van 50%. Dit enkel om olie te raffineren!

Met een deel van het bedrag van 30 miljard euro kunnen we ook laadinfrastructuur aanleggen voor binnenvaartschepen, vrachtauto’s en personenauto’s. Hierdoor zal er minder olie hoeven te worden verwerkt en via deze weg zal er ook minder waterstof nodig zijn.

Dat er nu in Rotterdam een testfabriek wordt gebouwd is wel noodzakelijk willen we deze ervaringen naar landen exporteren met wel voldoende ruimte voor duurzame energie en voldoende schoon water om waterstof mee te maken.

Als we niet echt inzetten op forse energiebesparingen is het bijna onmogelijk om alles op waterstof te laten draaien. We hebben gewoonweg de ruimte in Nederland niet om zoveel zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Veel slimmer en efficienter is om de stroom direct te gebruiken i.p.v. eerst om te zetten in waterstof.

Presentatie over de mogelijkheden van waterstof. (In het Engels)

4 reacties op “Bouw van waterstoffabrieken”

“slimmer en efficienter is om de stroom direct te gebruiken i.p.v. om te zetten in waterstof”
Eens maar dan moet die stroom wel beschikbaar zijn bij weinig wind zeker in het zon arme jaartijden. Voor hoge temperaturen is stroom slecht bruikbaar.
Ook kan je met warmtelozingsheffing bevorderen dat de warmte bij de waterstof productie nuttig gebruikt wordt.
Zeker energiebesparing hoort (veel) meer nadruk te krijgen.
Minder vliegen vraagt minder kerosine dus ook minder waterstof

Er gaan steeds vaker momenten zijn waarop landelijk meer elektriciteit wordt opgewekt dan gebruikt. Dat wordt dan ‘weggegooid’, helaas. Zonnepanelen, windmolens. Op die momenten het overschot omzetten in waterstof en gebruiken op momenten dat er te weinig wordt opgewekt? Het elektriciteitsnetwerk moet dat dan wel aankunnen….

@Martin
Een installatie voor elektrolyse is dusdanig kostbaar dat het geen optie is die slechts te draaien bij overschot. Het is zelfs waarschijnlijker dat het ding 24/7 gaat draaien.

De vraag is of Shell die 1.000.000.000 helemaal zelf financiert of dat de overheid(wij dus) daarvan een groot gaat financieren. Alle andere reactie zijn waardevol. Een aanvulling/ meer inzicht zou de waterstof ladder kunnen zijn, helaas is daarin crackin ook een van de dingen die niet anders kunnen worden opgelost. Mijn conclusie zo snel mogelijk het aardolie gebruik beperken tot het meest noodzakelijk.
Onderstaande link verwijst naar de waterstof ladder:
https://www.linkedin.com/posts/mliebreich_hydrogen-activity-7044231661189783552-Tm3X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *