Om de paar jaar komt een zittend kabinet met het idee om rekeningrijden in te voeren. De voornaamste bedoeling van kilometerheffing zoals rekeningrijden ook wordt genoemd is het verminderen van de vele files. Maar gaat rekeningrijden werken? Zijn er alternatieven?
De intentie om het autogebruik te beperken en zo de toenemende drukte op de wegen te verminderen is een must om het verkeer niet helemaal te laten vastlopen.
Privacy
Mocht rekeningrijden worden ingevoerd door middel van een kastje in de auto, die bijvoorbeeld op basis van GPS de kilometers bijhoudt, dan is er geen enkele vorm van privacy meer voor de bestuurder. Alle rijbewegingen worden dan bijgehouden.
Moeten de kilometerstanden worden doorgegeven, bijvoorbeeld bij de APK, dan is dit fraude gevoelig. Bovendien worden mensen het vliegtuig ingeduwd, als men met de (elektrische)auto over de dure tolwegen naar Frankrijk rijdt en er daarnaast nog eens aan de Nederlandse overheid kilometerheffing moet worden betaalt.
Overheid en ICT
De combinatie van ICT en de overheid zijn “niet altijd heel solide”, dit is in een aantal gevallen aantoonbaar geen goede combinatie. Omdat men ook in het buitenland kan rijden en met bijvoorbeeld klassieke auto’s is rekeningrijden niet eenvoudig in te voeren.Hoe zit het met buitenlanders die in Nederland werken, maar wel met een buitenlands kenteken rondrijden?
Hoe zit het als je een auto huurt (net over de grens)?
De kosten van de invoering van rekeningrijden kunnen behoorlijk oplopen.
Praktijkeffecten die de doelstellingen van het rekeningrijden kunnen beperken
Vakbonden kunnen bijvoorbeeld gaan vragen om compensatie voor werknemers die extra kosten maken door het rekeningrijden. Worden er extra reisvergoedingen gegeven door de werkgevers dan zal het beoogde positieve effect van rekeningrijden worden beperkt.
Mocht rekeningrijden alleen op de snelwegen worden ingevoerd, zal het sluipverkeer door steden sterk gaan toenemen. Dit is het paard achter de wagen spannen.
Het alternatief voor rekeningrijden
Een veel eenvoudiger oplossing is de huidige onbelaste Kilometervergoeding afschaffen. Deze maatregel zal er in de praktijk voor zorgen dat de filedruk nog maar een fractie wordt.
Uiteraard moeten er tegelijkertijd maatregelen worden genomen om werken te laten lonen!
De belasting op arbeid(tot modaal)zou bijvoorbeeld moeten verdwijnen.
Het minimum loon flink omhoog. (werkgevers zijn geen geld kwijt aan de administratie en het uitkeren van de kilometervergoeding)
Deze maatregelen kunnen snel worden ingevoerd, zonder administratieve rompslomp.
Nu kiezen werknemers vaak om in een verder gelegen filiaal te gaan werken, omdat ze toch maar 10 cent per km kwijt zijn aan benzine en ze 21 cent van de baas vergoed krijgen.
Gemakshalve vergeten ze dikwijls de overige dure autokosten mee te nemen in hun berekening.
Aanvullende maatregelen om het verkeer te beperken
Verbetering fietspaden door verbreding, vaker voorrang en fietstunnels. Elektrische fietsen kunnen steeds vaker een alternatief zijn voor woon-werkverkeer. Een afstand van bijvoorbeeld 7 kilometer is voor de meeste mensen goed te doen met een E-bike.
Eerlijke belasting op kerosine en scheepsbrandstof, zodat we iets minder spullen hoeven te vervoeren voor de in en export naar verre landen.
Meer snelheidscontroles en controles tegen bumperkleven, zodat er minder ongelukken gebeuren die lange files kunnen veroorzaken.
Lagere MRB (wegenbelasting) zodat men eerder geneigd is om af en toe de fiets te pakken en het noodzakelijk autorijden voor werknemers wel betaalbaar blijft.
Goede voorlichting over de werkelijke kosten van autorijden. Mochten mensen twijfelen tussen een nieuwe job met verschillende afstanden huis<>kantoor zullen ze zonder km vergoeding kiezen voor de baan dichter bij huis.
Openbaar vervoer betaalbaar houden. (personeel is een grote kostenpost, als er geen belasting voor chauffeurs hoeft te worden betaalt dan hoeven de kaartjes niet duurder te worden)
Thuiswerken zou (fiscaal) nog meer gestimuleerd moeten worden.
Maatregelen zijn nodig om de toenemende verkeersdrukte te beperken
Er zijn in ieder geval maatregelen nodig om het verkeer te beperken en te vergroenen, dit om de schade aan het milieu en economie te beperken. Wat voor mandje met maatregelen dit precies moeten zijn weet ik ook niet. De maatregel onbelaste kilometervergoeding stoppen kan in ieder geval snel en zonder dure aanleg van tolpoortjes worden ingevoerd. Uiteraard in combinatie met sterke voordelen werknemer zodat deze er onder de streep er vaak op vooruit gaat!
Het is van de zotte dat er iedere dag veel werkzaamheden ver van huis worden gedaan door schilders, bouwvakkers, winkelmedewerkers enzovoorts, die ook vlakbij hun huis worden gedaan door werknemers van ver weg.
Regelmatig je collega’s / conculega’s in tegenovergestelde richting passeren in de ochtend- en avondspits, moet en kan worden beperkt.