Aptera

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Transport 10 Reacties»

Er komt binnenkort een nieuw elektrische/hybride auto op de markt. Het design is revolutionair vergeleken met de gangbare wagens op de mark. Het primaire doel is geweest om hem zo zuinig mogelijk te maken. Met een luchtweerstand van 0,11 en een verbruik van slechts 77,7 Wh / km voor de volledig elektrische variant en 1,0 liter / 100 km voor de hybride variant zijn ze daar aardig in geslaagd.

aptera-overview

De Aptera is ontworpen als elektrische auto, pas later als een auto met een groter bereik als hybride uitvoering.
Er zijn nu twee verschillende modellen, een hybride (type-1h) en een volledig elektrische variant (type-1e).

Luchtweerstand

De luchtweerstand van de wagen is zeer laag. De zogenaamde Cw waarde (of luchtweerstandscoëfficiënt) is slechts 0,11. Hoe kleiner dit getal, hoe kleiner de luchtweerstand. Ter vergelijk: Een gemiddelde waarde voor een sportwagen is 0,20 – 0,30, voor een gemiddelde personenauto: 0,30 – 0,50. Een lage luchtweerstand zorgt weer voor een laag energie verbruik tijdens het rijden.

aptera-front
De Aptera heeft een zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,11.

Deze lage Cw waarde wordt onder andere verkregen door het toepassen van verzonken ruitenwissers en achteruitkijk camera’s in plaats van spiegels.

aptera-interieur
De monitoren van de achteruitkijk camera’s

Specificaties

De specificaties van de twee Aptera modellen, de volledig elektrische variant (type-1e) en de hybride (type-1h), zijn hieronder te vinden in de tabel.

  Type-1e Type-1h
Uitvoering Elektrisch Hybride
Topsnelheid (km/h) > 136 153
Motor (kw) 19 kW 3-fase 12 kW benzine / 12 kW elektrisch
Bereik (km) 193 965-1125
Acceleratie (0-100 km/h) < 10 s < 10 s
Verbruik 77,7 Wh / km 1,0 l/100 km
Accu 15 kWh < 15 kWh
Tank 19 liter
Gewicht < 680 kg> < 680 kg
Aanschaf $26.900 $29.900

aptera-zijkant
Het futuristische ontwerp van de Aptera

Aandrijving

De aandrijving gebeurt van de Type-1e gebeurt door een 19 kW 3-fase motor. De motor wordt ook gebruikt als generator bij het remmen waardoor tot 30% van de energie weer teruggewonnen kan worden.

De Type-1h daarentegen heeft een kleine water gekoelde EFI Benzine motor van 12 kW (16 pk) met een gesloten systeem zuurstof voorziening met katalysator, gekoppeld met een 12 kW generator/starter. De motor is erg schoon en stil.

aptera-aandrijving
De aandrijving van het achterwiel

Zuinig

Dat de Aptera zuinig is blijkt wel uit de verbruik cijfers. De Aptera heeft verbruik van slechts 77,7 Wh / km voor de volledig elektrische variant. Dit is bijna 30% zuiniger dan de al zeer zuinige Tesla

De Aptera hybride heeft een benzine verbruik van 1,0 liter / 100 km.

Constructie

De wagen is gemaakt van een lichtgewicht composiet materiaal. Dit materiaal is licht en toch heel veilig (wordt ook toegepast in de formule 1). Je kunt de wagen betreden middels vleugeldeuren die naar boven openklappen. De wagen heeft drie wielen, twee voor en een achter waar de aandrijving op aangesloten is.

aptera-achterkant
De Aptera gezien vanuit de achterkant

Interieur

De interieur verlichting maakt gebruik van led lampen om energie te besparen. Op het dak is een zonnepaneel gemonteerd om ervoor te zorgen dat de zon de wagen niet teveel opwarmt en tevens zorgt voor het opladen van de accu’s. Om de ecologische voetafdruk van de constructie te verlagen wordt er gebruik gemaakt van gerecycled materialen voor de vloer en de stoelen. Het dashboard en de panelen zijn vrij van zware metalen of weekmakers.

aptera-interieur2
Het luxe interieur van een Aptera

Video

Aanschaf

De productie van de Aptera is gepland voor eind 2008. De prijs voor de volledig elektrische variant is $26.900 en de plugin-hybride zal $29.900 gaan kosten. De prijzen kunnen nog wijzigen voordat de productie gestart wordt. Voorlopig zal de Aptera alleen in Californië (USA) leverbaar zijn. De Aptera komt pas later naar Europa.

Interessante links

10 reacties op “Aptera”

@MVX: ik vraag me af of je dat zo kunt zeggen, de Twike lijkt mij voor een andere doelgroep. Daarbij is de Twike *nu* verkrijgbaar (sterker nog: al bijna 20 jaar), terwijl het nog maar afwachten is wanneer de eerste Aptera op de Nederlandse weg verschijnt, als dat al gebeurt.

Hoewel ik het een leuke ontwikkeling vind spreekt het ‘extreme’ ontwerp mij niet zo aan, en ik vraag me ook af hoe veilig al die rare scherpe uitsteeksels zijn voor de overige weggebruikers.

@Bert,

Die Loremo ziet er inderdaad zeer mooi uit. Volgens de blog op de Loremo website komt er ook een elektrische variant gepland voor 2010.

Ik heb de Loremo alvast toegevoegd aan het Overzicht elektrische personen auto’s

Zodra er meer informatie is over de elektrische variant van de Loremo zal ik de lijst updaten.

Of weet je al iets meer dan ik gevonden heb?

Nee, niks, sorry.

Ik vind de diesel variant ook erg interessant. Een verbruik van 1 op 50 is niet verkeerd. 🙂 En je hebt geen problemen (actieradius) die een elektrische auto (nog) wel heeft.

@Bert,

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van PeakOil hebben we volgens mij de tijd van fossiel gehad. De verwachting is dat de peak gaat plaatsvinden voor 2012, dat is al binnen 5 jaar!

Natuurlijk is het prachtig dat deze auto 1 op 50 op diesel rijdt. Echter als de prijs van diesel met een factor 3 (of harder) gaat stijgen, en dat is wel de verwachting, dan is het nog steeds een dure liefhebberij.

Er is ook een kans dat diesel straks helemaal niet meer beschikbaar is, kijk maar eens wat er nu al aan de hand is in o.a. China. Daar is nu al een structureel tekort aan benzine en diesel bij de pomp.

Daar komt bij dat je met Diesel nog steeds CO2 aan het produceren bent.

Kortom de enige echte oplossing is volledig elektrisch. Die moet dan natuurlijk wel duurzaam opgewekt worden door wind en zonne-energie.

Overigens valt het met de actieradius wel mee. Kijk maar eens in het overzicht van de nieuwste elektrische auto’s.
Er zijn al elektrische auto’s die een actieradius hebben van 400 km. Dit is voldoende voor 99% van de mensen die dagelijks naar het werk rijdt.

Verder zijn er al systemen die zo’n accu binnen 15 minuten kunnen opladen. In dat geval is een lange vakantie rit ook al geen probleem meer.

Kortom we zullen vooruit moeten gaan kijken en gaan investeren in de elektrische infrastructuur (duurzame opwekking en oplaadpunten) als we straks niet met zijn allen stil willen komen te staan.

Over die Loremo: heb je enig idee hoe minuscuul dat autootje van binnen is? Ik ben vrij lang (1m88), maar ik vermoed dat ik daar echt niet comfortabel in pas.

(Overigens paste ik prima in een Twike).

In het TV-programma Jansen en Jansen zat ooit een item over de Loremo waarin je kunt zien hoe klein hij is:

http://weblogs.vpro.nl/jansenenjanssen/2007/07/17/aflevering-1-waar-blijft-de-zuinige-auto/

Zoals gezegd is een verberuik van 1:50 diesel mooi, fenomenaal laag zelfs, maar het is nog steeds een afhankelijkheid van schaarse, dure fossiele brandstof met vele politieke facetten. Biobrandstoffen zouden gedeeltelijk een antwoord kunnen zijn, maar vergeet daarbij nooit de grote hoeveelheden fossiele brandstoffen die nodig zijn voor de teelt, verwerking en transport van biobrandstoffen.

Zelf ben ik zeer overtuigd van het Aptera concept alleen voorzie ik 1 probleem met de toelating in Nederland.

Volgens een document van de RDW vallen symetrisch gevormde 3 wielers onder 3 wielige voertuigen. Klinkt logisch verder, alleen mogen deze niet breder zijn dan 2 meter. En de maten van de Aptera zijn nog niet vrijgegeven maar zijn aan de hand van foto’s berekend op 7 feet. (2.13m breed) Ik ben dus bang dat een Aptera zeer moeilijk in Nederland toegelaten gaat worden. Heeft iemand hier meer info over?

Hier het betreffende RDW document in PDF formaat:
http://www.rdw.nl/NR/rdonlyres/9DE82B09-70D0-4D7F-9C21-A65F1F80FCE4/0/2_B_0822a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *