Vaak hoor je dat LED lampen wel tot 50.000 uur meegaan. Ook hoor je soms dat er LED lampen zijn die al na 1000 uur stuk zijn. Blijkbaar zit er groot verschil tussen de kwaliteit van de verschillende LED fabrikanten. Dat is ook de reden waarom OliNo 9 maanden geleden begonnen is met een grootschalige duurtest van LED lampen. We willen duidelijkheid verschaffen over de huidige kwaliteit van LED lampen in de markt en dat doen we door de resultaten te publiceren op de OliNo.org website. Recent zijn de eerste resultaten bekend gemaakt.
In deze duurtest wordt elke lamp 6000 branduren lang getest (dit volgens de geest van de methode door ASSIST voorgesteld: LED Life for General Lighting: Definition of Life). Het document stelt dat L70 (terugval van 30 % licht tov het licht na 1000 branduren) het moment is dat de lamp einde levensduur is. Vinden we dat moment niet in de 6000 uur, dan extrapoleren we. Hiermee krijgen we een vrij nauwkeurige schatting van de verwachte levensduur. Meten = weten.
Tijdens deze zeer langdurige test hebben we ook enkele vroegtijdige uitvallers gehad. De uitvalt varieerde van kapotte elektronische onderdelen tot het smelten van de lamp zelf. De leveranciers van deze lampen hebben de resultaten ontvangen en gaan hiermee naar de fabrikant om verbeteringen aan te laten brengen aan de lampen.
Het goede nieuws is dat recent de eerste resultaten zijn gepubliceerd op OliNo.org van de lampen die wel goed uit de duurtest zijn gekomen. Hieronder staat de lijst:
Gepubliceerde duurproef resultaten
De komende periode blijven we deze lijst aanvullen met nieuwe resultaten. Houd de OliNo site dus goed in de gaten.
1 antwoord op “Eerste resultaten LED duurproeven”
Één van de argumenten tegen de gloeilamp is de warmteafgifte die men als “verspilling” betitelt.
Één van de grote problemen bij de LED-lamp is de warmteontwikkeling die men tegengaat met koelribben en/of koelvloeistof.
Bij beide komt de warmte toch weer in de ruimte terecht.
Hoe warmte-efficiënt is de LED t.o.v. de gloeilamp, bij vergelijkbare lichtopbrengst bij een aanvaardbare kleurtemperatuur?