Testrit elektrische bestelbus

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport 2 Reacties»

Om spullen te vervoeren voor de VER, mocht ik van Toyota gebruik maken van de elektrische bestelbus de PROACE.
Net als iedere elektrische auto, rijdt ook een E-bestelbus fantastisch. Direct koppel en niet te hoeven schakelen maakt het dat elektrische voertuigen makkelijker mee komen in het verkeer.

Het duurt altijd even voordat je alle knoppen en functies van een nieuwe auto ontdekt hebt. Nadat we de stand hadden opgebouwd voor de VER in Zandvoort, voor het EV experience was het goed donker. Helaas bleef een plastic plaatje onderweg bij de vooruit licht geven en leidde erg af.
De volgende dag ontdekte ik het knopje, waardoor het plaatje in het dashboard verzonk. Wat ik wel bijzonder luxe vond, was dat op donkere stukken het groot licht (blauwe lampje) spontaan aan ging. Zodra er een tegenligger aankwam doofde het licht weer naar dimlicht.

Met het rustig rijden haalde ik met de diverse ritten ondanks de regen en wind toch ruim 300 kilometer op een volle tank (accu). Rustig rijden op de snelwegen scheelt veel in stroomgebruik en dit geldt zeker voor een hoger voertuig zoals deze bestelbus.

Vele banners, tafels, stoelen, en nog veel meer spullen gingen (gemakkelijk) achterin in de bus met een laadruimte van 5 m³.
Voor alle spullen die we bij ons hadden waren misschien wel 5 gewone personenauto’s nodig om dit te vervoeren.

3 mogelijkheden om de batterij op te laden

Langzaam laden Met een thuislader of granny lader op 8 Ampère is de batterij op te laden. Het laden duurt hiermee vele uren en wordt alleen geadviseerd als je niet anders kan laden.
De batterij opladen van leeg naar vol kan dan wel (75 kWh /1,5 =) 50 uur duren.
Via een standaard AC (Alernate Current) laadpaal laden met een vermogen van 11 kW
De batterij van leeg naar vol laden is nu in minder dan 7 uur klaar.
Snel DC (Direct Current) laden
Met een snelheid van 75 kw zit de lege batterij in een uur weer vol.
*In de praktijk zijn de accu’s(batterijen) van uw voertuig bijna nooit helemaal leeg bij het starten van het laden. Hoef je maar 50% bij te laden, dan kan je de laadtijden ook bijna halveren.

Aan de snellader kan met deze bus laden tot 500 kilometer bereik per uur.
Het nadeel van een bestelbus is, dat het af en toe moeilijk is om netjes binnen een parkeervak te staan, zonder dat de achterkant uitsteekt.

Voertuig lengte 495 mm
Voertuig breedte 1920 mm
Voertuig hoogte 1940 mm
Massa ledig voertuig 2000 KG
Maximale laadvermogen 1025 KG
Accucapaciteit 75 kWh

Nadelen:
Verlichting nog met halogeenlampen?(LED verlichting is zuiniger)
Niet heel duidelijk te zien dat het voertuig aan het laden is.

Voordelen:
Groot rijbereik voor een bestelbus
Rijdt goed.
Heeft ook de mogelijkheid om een trekhaak te plaatsen.(Minder trekvermogen dan een dieselvariant)

Een handig metertje waarmee je kan zien dat je stroom voor de verwarming of airconditioning gebruikt.

Als je nu een nieuwe bestelbus wilt aanschaffen, dan kies je uiteraard voor een elektrische. Of het nu een E-Opel, E-Citroen, E-Peugeot, E-Toyota of een ander merk koopt, je bent voorbereid op de toekomst, zoals de milieuzones waar deze bestelbussen in de toekomst wel zijn toegestaan.

Met een prijs van 55.000 euro is deze bestelbus wel een pak duurder dan de dieselvariant.
De onderhoudskosten zullen lager uitpakken. Je kan zelf (deels) je brandstof maken met extra zonnepanelen thuis of op de zaak.

Met dank aan: Toyota Nederland voor het uitlenen van deze transportbus.
De Vereniging Elektrische Rijders waar iedereen gratis lid van kan worden als je belangstelling hebt voor elektrisch rijden.

2 reacties op “Testrit elektrische bestelbus”

Ik vraag me af waarom halogeenverlichting als een nadeel wordt gezien t.o.v. LED verlichting.
Als je een LED lamp bij een auto moet vervangen kan je dat meer dan €1000 kosten. Je kunt dat namelijk niet zelf.
Daar wegen de kosten van het extra stroomverbruik van halogeen niet tegenop.

Ik heb deze bus ook. Die ledlampen zijn zo spannend niet nee. Wat wel leuk is om te weten is dat er (bij mij althans) geen warmtepomp inzit voor de interieurverwarming maar een verwarmingselement. Het verbruik van de bus bij mij is jaargemiddeld zo’n 25kWh/100km incl. 15% laadverlies. Ik rij vol beladen (gereedschap installateur) en heb dakdragers. Die dakdragers heb ik voor en na installatie op het verbruik gelet: maakte niet significant uit: ik kon het niet in de cijfers terugzien. Laat staan dat halogeenlampje. Hoewel ik het wel minder modern vind ogen merk je dat dat één van de vele manier is waarop ze op deze bus hebben proberen te besparen: Het is duidelijk een fossiel ontworpen bus waar een elektrische aandrijving gelepeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *