jun 24
Ervaringen met 4 x Isofoton I-110 zonnepanelen op mijn schuine dak.
In 2002 heb ik 4 x een Isofoton I-110 zonnepaneel zelf op het dak gelegd, en aangesloten. Zie hier het resultaat.
Kenmerken van deze panelen
Een paar kenmerken op een rijtje:
- ze worden met het dakhaken op het pannendak gemonteerd (dit noemde men het zogenaamde jeto systeem)
Het voordeel is wel dat de panelen gekoeld worden als er een beetje wind staat; deze wind gaat ook onder de panelen door. Wanneer de panelen erg warm worden, gaat namelijk het redenment achteruit. Ik ben er nog niet achter hoeveel de terugval in rendement is voor deze panelen. - De specificatie van de panelen zegt dat ze 110 Watt piek afgeven. Ik heb dit echter nooit mogen meemaken. Het maximum wat ik alle vier de panelen ooit heb zien afgeven is een 330 Watt. Dit komt neer op 82 Watt per paneel op dat moment. Ze liggen onder een hoek van 45 graden, pal op het zuiden gericht. Dat zou volgens het plaatje van het instralingsdiagram nog altijd 95 % moeten opleveren van het maximum (dus ik verwachtte 0,95 x 110 = 104,5 Watt per paneel).
- Ze hebben een eigen converter op de achterkant van het paneel.
Het feit dat ieder paneel een eigen converter heeft, heeft een voordeel: wanneer je één van je panelen op een gegeven moment deels beschaduwd hebt, dan loopt opbrengst van dit paneel loopt erg terug, maar beinvloedt de andere panelen niet. Als ik echter nogmaals panelen op het dak zou willen leggen, dan heb ik liever de converter binnenshuis. Dit om de levensduur van de converter zo lang mogelijk te hebben (geen weersinvloeden) en maakt vervanging makkelijk, mocht dat nodig zijn. Ook, wanneer er meerdere panelen op 1 converter worden aangesloten, is de converterdissipatie verhoudingsgewijs kleiner op het totaal, en houd ik dus meer energie over om aan het net terug te leveren.
Ervaringen
- de panelen houden zichzelf schoon, dat is erg makkelijk. Ik heb ze, in de drie jaar dat ze op mijn dak liggen, nog nooit schoon hoeven te maken.
- een voorbeeld van de opbrengst, over de laatste 7896 uur (het is nu 4 juni 2006) heb ik 278,5 kWh teruggeleverd aan het net. Ik heb dus nog 1.2 maand te gaan voordat ik een jaar erop heb zitten. Ik zit nu dus op 25.8 kWh per maand voor de vier panelen samen. Ik verwacht bijna op de 320 kWh te komen in het jaar, wat dan neerkomt op 80 kWh per paneel per jaar.
- Het is erg leuk om panelen te hebben, je geniet nu dubbel van mooi weer! Het is nog mooier om je meter terug te zien draaien, dat geeft pas echt een leuk gevoel! Ik zal, wanneer ik meer panelen toevoeg, deze moeten aansluiten op een aparte groep, omdat er anders teveel stroom zou kunnen lopen in een gedeelte van de bedrading. Waarom dan? Zie maximaal 500 W op een bestaande groep.
18 reacties op “Mijn eerste 4 zonnepanelen”
Aan de foto te zien heb je OK4 inverters achter op de panelen zitten. Dit verklaart het maximum van 82 Watt.
Hoger piekvermogen knijpen ze af.
Advies: demonteer de inverters van de panelen en monteer ze binnen. Van mijn 1e 4 panelen met deze inverters na 4 jaar 100% uitval.
Bedankt Hans voor de info. Zijn ze er makkelijk af te halen? Kan ik er dan makkelijk andere kabels op aansluiten?
En, wanneer ik ze eraf haal, kan ik dan niet beter 1 inverter kopen die alle vier de panelen aankan? Ik zou dan de panelen in serie moeten zetten lijkt me. Wellicht dat ik dan ook van de 82 Watt afknijpmaximum afkom.
Als je op zoek ben naar interessante invertor moet je maar eens kijken op http://www.mastervolt.nl Ze hebben daar een soladin 600 invertor. Deze is geschikt voor een opbrengst tussen de 160-700 Watt Piek.
Ik gebruik zelf 2 x Mastervolt Sunmaster QS2000 invertors en ben daar zeer tevreden over.
Ik heb op een 108 Wp paneel met OK4 omvormer achterop regelmatig 94 Watt AC vermogen uit het fraaie apparaat geperst (reflecties op wolken op late voorjaars- en vroege zomerdagen bij winderige condities). Regelmatig haal ik bij 25 meter 2,5 mm2 DC bekabeling 90-91 Watt uit zo’n paneel, max tot nu toe 92 Watt. Paar seconden lang.
Nominaal piekvermogen haal je nooit (langdurig) in Nederland. Is laboratoriumwaarde die louter dient voor internationale vergelijking van panelen onder standaard test condities. In de bloedhete zomer komt OK4tje op 108 Wp paneel vaak niet boven 75 Watt momentaan AC vermogen uit omdat de panelen veel te heet worden.
Het lijkt erop dat het afhankelijk is van het type/merk zonnepaneel of je het nominale piekvermogen haalt. Ik heb zelf Kyocera 125 Wp panelen en ik heb al een paar keer gezien dat ze dit maximale piekvermogen voor een langere periode halen. Zie ook het artikel “1500 Watt aan zonnepanelen” http://www.olino.org/articles/2006/07/02/2500w-aan-zonnepanelen
Heb zelf 2 setjes met ok4 gehad .
Een van 3 jaar oud en 2 jaar oud . Beide hadden de OK4 ziekte.Ik heb ze zelf om gebouwd als strings met een 2 stecagrid 500 (voor heen philips evo 500)stukje goedkoper als de soldin 600
En wil je meer aansluiten gewoon aanschuiven.
Zou je mij je ervaring kunnen verstrekken van het ‘ombouwen’ van de Ok4-tjes.
Ik zit hier al een tijd te wachten op de toezegging van produktaansprakelijkheid
van NKF, die de converters destijds geleverd heeft.
De 1e set doet het nog prima, een 1 jaar later geleverde set heeft amper 250 W per paneel opgeleverd.
(4 x Isofoton 110 Pv.panelen met elk een OK4)
Ik weet niet wie me kan helpen, ik ben op zoek naar informatie over de zonnepanelen. Bijvoorbeld is er een tabel dat je kan zeggen of zien welke graden niet goed zijn voor jouw zonnecellen??? dus met graden bedoel ik niet helings hoek maar graden voor levens duur
@Marcel: heb je sindsdien nog een uitbreiding op PV-gebied toegepast, of mogelijk zelfs panelen geupgrade/vervangen?
Op dat dak kan nog heel wat mooi blauws geplaatst worden 😉
Hoi Niels,
Nee, ik heb dat niet gedaan. Daar heb ik een aantal redenen voor:
1. mijn zuiderbuur heeft vele hoge bomen en zonnepanelen plaatsen onder mijn zonnepanelen die ik al op mijn dak heb, zou resulteren in een groot aantal dagen schaduw op deze panelen, dus dat werkt niet goed.
2. ik heb geen enkele groep over, dus ik zou een aparte groep moeten laten aanleggen. Dat houdt in dat er geslepen moet worden in muren, om de extra leidingen mooi weg te werken. Dit is me gewoon teveel kosten en moeite.
3. ik zoek naar andere mogelijkheden om toch energiebewust te leven, en gebruik te maken van de technologische mogelijkheden. Bijvoorbeeld lid zijn van een windcooperatie en daaraan een lening uitgeven, zie ook dit artikel over De Windvogel.
4. ik ben nu bezig als projectleider binnen de windcooperatie om een model van energielevering te helpen verwezenlijken die het mogelijk maakt om ons als consumenten een windmolen te bezitten en zelf de eigen gegenereerde energie af te nemen. Ik zal er meer over schrijven wanneer ik zover ben dat het model ten werkelijkheid wordt gebracht.
Dit laatste punt staat mij ook aan omdat het al een bewezen technologie is (zoals ook zonnepanelen) waarvan de energiebalans heel erg positief is, wanneer men maar spreekt over grote windturbines.
Even nog dit, mijn missie is vooral het inzetten van technologie ter wille van een duurzame energieontwikkeling, en niet zozeer het maximaal inleveren van mijn eigen luxe (sorry). In dit licht is je vraag helemaal relevant, waarom zet ik niet meer zonnepanelen op mijn dak, en ik hoop met dit antwoordt dat ik er enigzins op geantwoord heb. Zo niet dan staat verder vragen natuurlijk vrij. Ook bij de borrel bij Jeroen Haringman (maar dan moet je wachten tot 21 juni).
@Marcel: Tot dan de 21e… de dag dat de zon het langst schijnt, de dag dat een flink aantal duurzame mensen een “gathering” houdt! 😉
Hallo pv geinteresseerden,
Ik ben van plan een DIY systeem te gaan bouwen van 24m2 maar ik weet niet welke cellen ik het beste kan kopen en waarom, en ik wil er niet aan beginnen als alles mij volledig duidelijk is.Ik heb op Ebay b.v. de volgende cellen met hun eigenschappen gezien:
1. 15,6×15,6cm 4,34wp,0,61volt en 8,88amp hiervan zouden er 40 op mijn paneel gaan. voor dat paneel zou dat dus totaal 173,6wp en 24,4volt zijn en omdat de cellen in serie geschakeld worden, blijft de amp 8,88.
voor 20 panelen is dat dus 3472wp en 488 volt totaal.
2. 12,5×12,5cm cellen 2,45wp, 0,52volt en 4,78amp. hiervan gaan er 60 op mijn paneel.voor dit paneel zou dat dus 147wp , 31,2volt en 4,78amp zijn,voor 20 panelen is dat dus: 2940wp en 624volt(de amp blijft dus 4,78) wat is nu beter :
1. energieopbrengst met veel amperage ?
2. of meer voltage en wattage?
3. Is het verstandig meerdere omvormers hiervoor te kiezen bv 2 welke ieder de helft aankunnen?
Met vr groet Huub Hulspas
Ik heb gelezen, dat de omvormers aan de panelen vastzitten; nu heb ik op een of andere site gelezen, dat omvormers welke buiten opgesteld staan vaak een behuizing hebben welke vocht en luchtdicht is. Omdat de omvormer redelijk warm kan worden gaat het in die gevallen soms niet goed met de omvormers en verbranden ze. er zijn ook omvormers voor buiten, welke koelribben hebben om de overtollige hitte op die manier te stabiliseren.
Groet Huub Hulspas
Hoi Marcel,
Leuk dat ik je site tegenkom, want heb sinds 21 mei dit jaar ook 4 stuks aan de zijgevel hangen.
Echter de OK4E zijn eraf gehaald en het geheel zit op een Soladin 600
Ik heb als maximum gezien een piek AC vermogen van 389 Watt en DC was het op dat moment 65V bij 6,5A dus 422 Watt. Ik zit daarmee rond de 90% rendement. Het vermogen is optimaal bij een winderige dag, dit heb ik nu verschillende malen ervaren. Ik heb de panelen ‘open’ aan de onderkant, zodat er boven en onder wind langs kan waaien. Met 1052 uren gehad zit ik nu op 81,5 kWh teruggeleverd aan het net, dus ben benieuwd hoe het volgend jaar 21 mei is 😉
Groeten Oene
Heren,
Mijn OK4-100 is afgelopen 14 dagen gesneuveld. Ben in bezit van 2 panelen van 110Wp.
Heeft iemand nog 1 of 2 OK4-100 liggen. Ik wil ze graag overnemen tegen kleine vergoeding.
m.vr.gr. Marcel Reinen
De cellen voor een zonnepaneel worden met een flash test gemeten bij 20°, vervolgens daarop gesorteerd en doorverkocht aan paneel makers.
PV heeft als nadeel dat het warm is en de zon er vol op schijnt ze te warm worden. Je zit zo op de 70° cel temperatuur. En hoe warmer de cel, des te lager de opbrengst.
En dan haal je de beloofde Wp never de nooit niet. Tenzij je ze op 20° houd.
Afhankelijk van het soort cel is de temperatuur invloed meer of minder.
@Marcel,
Die inverter stamt uit 1995. http://www.oke-services.nl/downloads/199711_ok4_paper_ndec1997.pdf
En je weet hoe dat gaat met kleding, auto’s en elektronica. Elk jaar een nieuw model. Dus ik zou wat nieuws zoeken.
Een goede dag,
Vanaf 2002 hebben wij vier losse Isofoton I-110 panelen met console op ons platte dak staan.
Deze vier willen wij uitbreiden met het liefst meerdere panelen van hetzelfde merk en constructie systeem. Graag een afspraak maken om ter plaatse te kijken en te adviseren.
liefst twee data opgeven na 12.00 uur
Dank
Wij hebben sinds dec 2003 , 4 zonnepanelen isofoton L 110 12 volt op ons dakkapel
Ze staan op het zuiden , onder een hoek van 35%
Staan op ongeveer 7 meter hoog , dus erg wind gevoelig.
Wel onderling verbonden door klikje staalkabeltje, door de gaten van de KVD boxen.
Staan gemonteerd op een KVD box met 3 betontegels 12,5 kg elk
Aan gesloten op Twee omvormers , Degridfit 250
Nog nooit problemen gehad
Plug & play wel zo handig