Zelfbouw Zonnepaneel

Geplaatst door Chris van der Zwaal in Zonne-energie 67 Reacties»

img_2989-547-x-410Omdat ik vind dat de prijzen van zonnepanelen nog erg hoog zijn, en omdat de subsidieregeling in Nederland nou niet echt om over te juichen is, ben ik begonnen met het zelf bouwen van zonnepanelen. Ik wil graag iedereen die dat wil en/of leuk vindt uitnodigen om mijn project van kritieken en/of adviezen te voorzien.

De aanschaf van de losse zonnecellen

Ik heb al in oktober 2008 via Ebay 100 cellen gekocht. Die waren, achteraf, nog vrij prijzig ( 300 Euro voor 100 cellen van, zo werd erbij vermeldt, 1,98 Watt per cel) hieronder een foto :

De eerste zonnecellen
De eerste zonnecellen

Na wat experimenteren en lang nadenken over hoe het nu aan te pakken, stuitte ik op een andere verkoper die voor dezelfde cellen (waarvan hij in de specificaties aangaf dat ze 1,75 Watt per cel waren), die ietwat beschadigd waren, een veel lagere prijs vroeg : ik heb uiteindelijk 500 cellen gekocht voor 600 Euro …….het was een mix van verschillende kwaliteiten ….. en na tellen van de cellen bleken het er 620 te zijn…maar daar zaten er 90 bij die toch wat grotere beschadigingen hadden. Kortom ik heb nu dus ruim 500 redelijk goede cellen en een hoop om mee te oefenen. zie ze hieronder :

De 2e set van zonnecellen
De 2e set van zonnecellen

De bouw van het paneel

Afijn ,ik ben aan de slag gegaan. Begonnen met het solderen, dat is een truc maar met wat uitproberen krijg je de slag wel te pakken. Mijn eerste paneel is nu klaar. De grootste uitdaging is het lucht- en dus ook vocht-dicht opsluiten van het geheel. De (goedkope) oplossing was voor mij om een dubbelglas constructie te maken met de cellen er tussenin.
Het paneel bestaat uit 12 cellen van ieder 0,55 Volt. Je ziet op de foto nog veel meer draden tussen de afdichtingskit door naar buiten komen, die draden zitten tussen iedere cel bevestigd zodat ik nu nog wat metingen kan doen om de cellen onderling te kunnen vergelijken.

Mijn eerste zelfbouw zonnepaneel
Mijn eerste zelfbouw zonnepaneel

De eerste metingen

Ik moet zeggen dat ik me in het begin wel zorgen heb gemaakt of ik er wel het opgegeven vermogen uit zou halen, maar uiteindelijk (nadat ik een variabele weerstand van 0,3 tot 3 Ohm had gemaakt om een soort van max power point te kunnen vinden) scheen de zon (eindelijk een keertje……..) en haalde ik 15,5 Watt uit dit paneel. Volgens de opgave van 1,75 per cel zou ik maximaal 21 Watt moeten kunnen krijgen. Maar ik ben er nooit van uit gegaan dat ik dat zou gaan halen. Want het glas dat ik gebruikt heb is gewoon glas ( het is bouwafval en dus gratis…….) en dat glas heeft uiteraard niet de optimale doorlaatbaarheid zoals echt zonnepanelenglas. Een grove meting (een meting met glas ervoor en een meting zonder glas) gaf aan dat het verlies ongeveer 10% is. Dat vind ik acceptabel als je dat afzet tegen het prijsverschil tussen het speciale glas (als je dat al kan krijgen mogelijk 40 Euro per vierkante meter……..) Afijn die 15,5 Watt is achter het glas,dus zonder het glas zou je tot ong. 17 Watt moeten kunnen komen(dit vergelijk je rechtstreeks met de 21 Watt). Daarbij staat de zon zelfs op het hoogste punt van de dag nog steeds erg laag, oftewel de zonnestralen leggen een behoorlijk lange weg af door de atmosfeer (deze meting van 15,5 Watt is bij een zonnestand van rond de 25 graden boven de horizon) Ik verwacht dus een veel krachtiger zon als hij bijv. boven de 40 graden uit gaat komen. Mogelijk zelfs dat de meting dan boven de 21 Watt minus 10% (correctie voor het glas) zal gaan uitkomen (lees : hoger dan de 1,75 Watt per cel….)

Temperatuursinvloeden

Bij deze eerste proefnemingen viel het me op hoe warm het paneel al snel wordt, maar dat was met name de achterkant, waar de cellen tegenaan geplakt zitten (met de kit) . Dit paneel bestaat uit 2 maal glas van 4mm dik en de ruimte ertussen is ook 4 mm ,dus het totaal is 12 mm dik. Maar dat verschil in temp tussen voor en achterkant houdt me bezig. Die verschiltemperatuur maakt natuurlijk dat het achterste deel meer uitzet dan het voorste. Dus dan zullen de temperatuurwisselingen hun invloed gaan uitoefenen op de sealing (ik heb de speciale kit die in de zonnepaneelfabrieken ook wordt gebruikt…). Dat is op te vangen door de panelen klein te houden, want dan is het verschil in uitzetten in absolute waarde natuurlijk klein.

Verbeteringen

Maar ik heb bedacht dat de cellen dan maar dichter bij de voorkant moeten komen,zodat de warmte ook naar de voorkant gaat. Mijn volgende paneel (foto hieronder)bestaat weer uit 12 cellen, alleen de tussenruimte tussen de 2 glasplaten is slechts 1,5 mm…… Dit maakt het afdichten ook een stuk makkelijker. Ik heb gewoon stukjes koperdraad van 1,2 mm dik op de ene plaat gelegd (als afstandshouder tussen de 2 glasplaten),daarna de kit er op en vervolgens de andere glasplaat daar weer op gelegd en aangedrukt. Het resultaat is een tussenruimte van ergens tussen de 1,2 en 1,5 mm. Daarmee zit er meteen zo weinig lucht opgesloten dat daar maar heel erg weinig waterdamp in kan zitten (in het eerste paneel heb ik nog een vochtvreter erbij zitten tussen het glas, afkomstig uit opengemaakt dubbelglas van een verbouwing) Maar bij deze dus niet meer…..

Het verbeterde zonnepaneel
Het verbeterde zonnepaneel

De kit van dit paneel zal nog een aantal dagen moeten drogen, maar de weersvoorspelling geeft toch voorlopig nog geen zon……………

De eerste resultaten

Bottomline is dat ik bij een output per cel van 1,75 WattPiek op of zelfs onder de E 1,20 per Wp kan gaan komen……..en voor die prijs hoeft een paneel dan geen 20 jaar meer mee te gaan…..maar dat streef ik natuurlijk wel na ! Dat wordt dus de grootste uitdaging ! Maar ik moet zeggen dat ik het met dit 2e paneel al een beetje zie zitten.

Meer informatie over dit project kun je vinden op mijn eigen website

Wie heeft er zin om mee te denken, of sterker nog wie wil het ook gaan proberen ?

Promotie op OliNo US

Dit artikel is ook gelijktijdig gepubliceerd op de internationale OliNo US website onder de naam Building my own Solar Panel.

Wil je meehelpen om dit artikel internationaal bekend te maken ga dan eens naar de OliNo US promotie actie.

67 reacties op “Zelfbouw Zonnepaneel”

Ik ben er nog niet uit welke cellen ik ga bestellen, monokristallijne of die andere.
Wel heb ik een goede toepassing voor de zonneenergie zodat het rendement wat omhoog gaat en wat stabieler.
Ik voed met de power van de cellen een Bedini SSG cicuit, wat op zijn beurt weer feilloos andere accu’s kan laden.
Het lijkt allemaal wat hokus pokus met die zero point energy maar ik heb zelf het bewijs dat het werkt.
Een heel andere benadering maar ik zie er heel veel voordelen in. Het zou mij helemaal niets verbazen als de toekomst dit soort toepassingen laat zien.
Overigens wat omlijsting betreft, aluminium is weliswaar heel gebruikelijk maar erg lelijk, duur en lastig te lassen of solderen. Ik zelf zweer bij zink. Solderen van dat spul is een feest. Goed te buigen en te knippen en met ~55 euri/m2 is dit spul zeker betaalbaar. Het is tenslotte maar een afdeklijstje. Bovendien heeft zink het voordeel dat het qua milieu minder goor spul is om te produceren en na verloop van tijd krijgt het een mooie grijze patina waardoor de cellen niet zo nadrukkelijk meer aanwezig zijn.

Heey hallo allemaal,

Ik ben ook al een hele tijd bezig om zo voordelig mogelijk aan zonnepanelen te maken, tot ik een tijdje geleden een website tegen kwam die je een handleiding aanbied om zelf zonnepanelen te importeren. Ik ben volgens die handleiding te werk gegaan en heb nu CE gekeurde panelen invoerbelastingvrij uit China geimporteerd voor 1,40 euro per Wp mijn panelen van 175Wp kosten dus maar 245 euro per stuk! Ze zijn geschikt voor de SDE-subsidie en ik heb op schrift 25 jaar garantie op 80% van het vermogen. De prijs die ik betaalde is inclusief de verscheping en andere bijkomende kosten. Als iemand interesse heeft, dit is de site http://www.zonnepanelen-duizenden-euros-voordeliger.com
Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben succes!

Wanneer gaan je zonnepanelen in de verkoop voor mensen die veel handiger zijn in het aan elkaar solderen van vingers dan van zonnecellen? 😉 (Met 500 zonnecellen moet je er toch wat over hebben lijkt mij)

@Jovanni,
Ik heb er zonder die handleiding ook eens naar gekeken. Ik kon ergens zonnepanelen bestellen van 1,33 euro per Wp. Er komen echter nog wel aardig wat kosten bij. BTW 19% en ik reken ook nog wel op 10% verzekeringskosten en vervoer van Rotterdam haven naar mijn huis. Ik kom dat toch wel op 1,70 of meer per Wp. Dat is op zich nog aardig. Maar het is verder ook een aardig risico. Je moet neem ik aan eerst geld overmaken en dan maar afwachten of je iets binnenkrijgt. Dan wil je wel weten of zo’n leverancier uit China of zo betrouwbaar is. Hoe heb jij dat aangepakt?

Beste Chris,

Ik ben ook bezig met de aanschaf van een grote partij cellen. Ik kom er alleen niet achter hoeveel je nog moet betalen bij ontvangst van het pakket. Ik heb namelijk vernomen dat er nog invoerkosten moeten worden betaald aan de koerier. Klopt dat? Weet je nog hoeveel dit was bij je bestelling van 500+ cellen?

Hoi Alex
Ik heb zelf niet te maken gehad met die onkosten. Maar als je op de website van Hante kijkt dan vind je wat meer info daarover : http://www.xs4all.nl/~hante/kosten-nl.html
Verder wordt er op het forum van zonnepaneelbouwers ook ergens wat over gezegd , en anders kan je daar je vraag nog eens stellen : http://www.kalifa.nl
Verder ben ik ook heel nieuwsgierig naar je cellen : Waar heb je gekocht, hoeveel Wp per stuk, wat kosten ze ?

Groet ,
Chris

Hoi Chris,

Ik heb ze nog niet gekocht, maar de laatste weken wordt er wel behoorlijk gestunt op Ebay met grote partijen; met name de verouderde ‘rechthoekige’ variant.

Ik heb volgens mij via deze link:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=nl&Taric=8541409000&Area=US&Level=3&SimDate=20070409
kunnen achterhalen dat er in principe geen invoerheffing plaats vindt mits er een of ander document aangehecht is. Ten minste, daar lijkt het op… ALs iemand hier verstand van heeft, hoor ik het graag.

Hoi Alex,

Ik heb zonnecellen uit Amerika laten halen. Ik hoefde inderdaad geen invoeringsheffing te betalen, dus dat scheelt. Wel moest ik 35 euro ‘inklaringskosten’ betalen. Dat zijn de kosten die de vervoerder (in mijn geval UPS) moet betalen voor de hele procedure bij de douane. Deze kosten worden doorberekend. Vergeet daarnaast natuurlijk ook niet de kosten voor het transport zelf. Al met al is het veel voordeliger om bij onze Duitse buren eens op zoek te gaan. Ben her en der wat aan het rondkijken, maar veel bedrijven kunnen niet meer leveren (2010 zit al vol) of er geldt een minimale afnemverplichting van 100.000.

Weet iemand een waar ik in Duitsland als consument kwalitatief goede cellen kan halen voor een mooie prijs?

Hmmm met alle stormen achter de rug (en die nog gaan komen) ben ik benieuwd hoe het zit vanuit verzekeringstechnisch oogpunt. Stel, jouw zelfbouw-PV-paneel raakt los en veroorzaakt schade aan voorbijgangers (versplinteren glasplaat, lichamelijk letsel of gewoon schade aan bv auto’s). Je zelfbouw-PV is niet door officiele tests aangeboden of gekeurd (of heeft een goedkeuring doorstaan).. Wat gaat jouw WA_verzekering dan doen?

Ja, dat is zeker een goeie vraag, hoewel ik mezelf niet zo’n zorgen maak dat ze los zullen raken. Als ik nml zie hoe panelen aan een dak bevestigd worden dan durf ik te stellen dat mijn panelen beter vast zitten.
Verder heb ik niet uitgezocht bij mijn WA-verz. of die zulke ev. schade vergoed. Een goeie tip van je om dat eens uit te zoeken. Tis natuurlijk wel zo dat als je kan aantonen dat het stevig vast zat dat dan gewoon de schade gedekt zou moeten worden.
Er zullen dezer dagen wel meer dingen door de lucht vliegen die nog los ergens buiten lagen. De meeste dakpannen liggen tenslotte gewoon los op een dak…….
Ik maak me eigenlijk meer zorgen om andere dingen die door de lucht vliegen en die dan mijn panelen beschadigen….

Ook ik ben net van start gegaan met een project.
Ik heb 36 zonnecellen besteld van 4,51Wp/cel. Deze zijn 6″x6″ groot.
Momenteel op zoek naar een geschikt stuk glas om deze op te bevestigen.

Bij ontvangst van de cellen was er 1 van de 36 gebroken, dus zal hij wat minder opleveren. Ik gok dat het paneel zo’n 145 a 150Wp zal hebben…

Afwachten hoe alles zal verlopen.

Mijn project zal ik hier uit de doeken doen: http://www.milieubewust.net/index.php?/topic/77-zelfbouw-zonnepaneel/

Dag allemaal,
Ook aan het orienteren op zelfbouw. En wat glas betreft mischien een alternatief al is het maar om te testen
hoe veel meer goed glas doorlaat. Autoruiten laten zo ik gelezen heb 70% uva door rondje sloop wellicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *