Mijn eerst setje zonnepanelen

Geplaatst door Niels Thijssen in Zonne-energie 84 Reacties»

Je komt op eigen benen te staan: nieuwe woning, nieuwe toekomst en nieuwe
ideeen! Dan weet je het: je koopt je eerste setje…. Zonnepanelen wel te verstaan, voor er andere plannen naar voren komen. Hoe het mij gegaan is? Nou… lees hier verder!

mijn eerste setje zonnepanelen

Nu ik vanaf maart 2006 eigenaar ben van een leuke hoekwoning (met tuin op het zuiden), had ik al vanaf begin zoiets van “bewust wonen”.
Toepassingen hiervan in huis: nagenoeg allemaal spaarlampen (behalve de bergkast en het toilet), LED-verlichting in de hal en keuken, evenals barwand en mijn televisie (achterzijde ervan a la Ambilight).
Resulterend in een geprognotiseerd elektrisch verbruik van circa 1.000 KWh (voor een een-persoonshuishouden, kanttekening dat ik nog geen wasmachine/droger heb!).
Ben zelf redelijk bewust aan het worden van energieverbruik en milieuproblematiek. Doe er mijn steentje aan bijdragen door “het nieuwe rijden” toe te passen, vaker de fiets i.p.v de auto, en besparende alternatieven (indien eenvoudig inzetbaar) toe te passen. Vanuit mijn opleiding (elektrotechniek) en stageplaats, ben ik met zonnepanelen in contact gekomen. Ziet er mooi en high-tech uit, makkelijk te plaatsen en lekker stil ! Het stond voor mij vast: die moeten er eens/ooit komen! Had ik toen maar gekocht… toen speelde de subsidie nog met je mee….

Nu ik toch nog een budget over had, en deze maand (december) de 13e maand erbij komt, had ik een duurzaam idee voor mezelf in gedachten: een eerste set PV-panelen!

De investering in PV-oplossingen

Na rondkijken, lezen, informeren, oriënteren etc., de knoop doorgehakt en 3 panelen van elk 190 Watt-peak met Soladin 600 besteld bij een firma in de buurt (Oskomera in Deurne).
Zij konden me erg goed helpen, al had ik weinig vragen nog over die nog beantwoord dienden te worden.

Specificaties

Details van de specificaties van de panelen MSK QFC-190 W61

Hier wat details over de MSK panelen:

Type: QFC-190W61
Merk: MSK
Vermogen (Watt peak) 190Wp
Rendement 14,5%
Max. Spanning 26,5V
Max. stroom 7,18 A
Gewicht (per paneel) 21 kg

Meer technische informatie kun je vinden in de datasheet van de fabrikant

De pakketten (3 panelen, 3 aluminium bakken, montagemateriaal en omvormer) had ik 2 keer rijden nodig.
Al met al:

Tip 1: regel een aanhangwagen… Het past NET in de Subaru… en daar hield het dan ook niet over. Moet wel zeggen… had me aardig verkeken op de omvang van de bewuste panelen.

Dezelfde dag lekker in een winters zonnetje de aluminium bakken het dak op getild, gevolgd door de panelen. Montage is simpel met boutje/moertje/ringetje, en steeksleutel 13.
Door de laagstaande zon had ik al snel een optimale opstelling te pakken zodat alle panelen vol in de zon staan.

3 x 190Wp

Strak blauwe opstelling van 3x 190Wp op de garage

Tip 2: als je een plat-dak systeem installeert is de winterzon erg handig om de schaduwen te gebruiken als afstand!

opgesteld op het dak

Opgesteld op het dak, maar nog niet bekabeld

Als ballast had ik nog enkele dikke stukken van tegels (ca 8 cm dik, 30×30 formaat) benut. Die lagen hier genoeg op de bouw (al had pa commentaar van gelijk nieuwe halen.. kom op: ballast is ballast…). Wel moet ik nog bekijken hoe een en ander zich gedraagt met wind. De bakken maken een hoek van ongeveer 25 graden,dus hoop wind zal er vooral overheen gaan.

Bekabeling heb ik in paar minuten aan kunnen sluiten met het mannetje/vrouwtje principe. Alle panelen in serie dus de plus van de eerste, gaat naar de min van de 2e.

Uiteindelijk met een lange boor door de buitenmuur licht omhooglopend naar binnen geboord,
zodat inwateren bij regenbuien voorkomen wordt.
De kabels doorvoeren en de connectoren er op plaatsen. En daar ging ik bij de eerste de mist in: ik vergat de schroef-verbinding er eerst op te schuiven en daarna pas de connector er op te klikken. Gevolg: lastig/vervelend, maar 1 kabel bevat geen knel-verbinding zeg maar.
Beredenerend: als het goed is HOEF je er nooit meer aan te komen, dus…. jammer, maar niet desastreus.

Montage van de omvormer MasterVolt Soladin 600

Daarna de Soladin opgehangen. Simpel 2 gaten boren, pluggen er in, rail er op en de soladin-unit er op schuiven.

Soladin 600

De Soladin afgemonteerd en aangesloten

Had de omvormer zwaarder verwacht, maar voelt degelijk aan.
Toen de stekker er in en …. NIETS gebeurd… zelfs geen status led.
Wat blijkt (technici lezen de handleiding later pas ;o)): als het donker is dan gebeurt er NIETS…. alleen bij voldoende lichtinval, zal de Soladin zich activeren.
Ok… .dus nog enkele uren geduldig wachten. Ben ECHT benieuwd wat de PV-installatie gaat leveren aan mijn perceel.

De eerste levenstekenen

De volgende dag, na terugkeer van mijn werk: spieken!!
De blauwe doos liet meer tekenen van leven zien, ondanks dat het dichtbewolkt is.
Dat had ik niet verwacht! In een ritme van ca 1x per seconde lichtte de indicator op de Soladin op! Volgens de handleiding : normaal bedrijf, snelheid afhankelijk van hoeveelheid geleverd vermogen.
Blik op de KWh-meter: tellers nog steeds op 0. Dan bedenk ik dat het behoorlijk werken is om 1 KWh te genereren. Probeer maar eens in de fitness-zaal langere tijd een vermogen te trappen/fietsen/roeien van ongeveer 500W, dan weet je hoe zwaar dat is. Ik zal dus geduld nodig hebben voor ik zie dat de teruglevering daadwerkelijk loopt.

Tips & adviezen

Overige tips die ik nog niet vermeld heb, maar zeer zeker nuttig kunnen zijn:

  • Maak bij je verzekering een melding dat je zonnepanelen geplaatst hebt. Valt volgens mij vaak bij opstal, maar informeer er naar. Premie was voor mij 19 eurocent duurder per maand.
  • Essent (mijn leverancier en netexploitant) heeft op de site weinig informatie beschikbaar (gesteld) aan de consument. Voor het aanmelden van je PV-installatie neem dan telefonisch contact op met de servicedesk. Zij sturen je de volgende dag een formulier, waar je wat formaliteiten op mag invullen (aantal panelen, totaal vermogen, merk en type panelen, type meter etc.)

Wel vraag ik me het volgende af: Investeringen in groene objecten zijn vaak fiscaal aantrekkelijk. Zou ik de investering in mijn PV-installatie (deels) kunnen opgeven als aftrekpost in de Inkomstenbelasting?
Iemand ideeën?? of ervaringen? DAT zou namelijk leuk kunnen zijn…..

Niels Thijssen, Weblog: Renewable Energy: NOW

84 reacties op “Mijn eerst setje zonnepanelen”

Hoi,

Gefeliciteerd met je panelen.

Verwacht in deze tijd van het jaar niet te veel van de opbrengsten. Mijn panelen leverden deze week maar 0,776 kWh.

Heb je trouwens een teruglever meter in de meterkast hangen? Als dat niet zo is zou ik er eens over denken om er 1 te laten plaatsen (kosten 100 euro). Met jou verwachtte electriciteitsverbruik en de panelen ga je waarschijnlijk meer dan 150 kWh per jaar terugleveren aan het net. Je hebt de kosten van het vervangen van de meter dan zo terugverdiend.

Mvg,
Ad

http://home.hetnet.nl/~ad.kremers/zon/

Goed bezig Niels! 🙂
Ik zit er ook al een tijdje aan te denken maar verder dan dat is het niet gekomen.
Ik heb een paar vragen die je misschien kan beantwoorden.

  • Wat is de totale investering (als ik zo vrij mag zijn)?

  • Ik heb een schuin dak op het zuiden. Vrij schuin.. Ik schat graadje of 50-60. Is het daar ook op te plaatsen? Gewoon de dakpannen weg en op het dak schroeven??

Ik hoop dat je met je ervaring mij verder kunt helpen.

Ik heb zelf ongeveer 5 euro / Wp betaalt voor mijn 2500Wp PV installatie.

Op de website van Floris Wouterlood vind je een mooi overzicht van verschillende PV systemen en hun Wp prijs.

Als je wilt weten hoe snel je de zonnepanelen kunt terugverdienen moet je maar eens kijken naar het artikel “De terugverdientijd van zonnepanelen”. Hier kun je ook een rekenblad downloaden waarmee je zelf kunt uitrekenen hoe lang het duurt om je eigen PV installatie terug te verdienen.

Je kunt de PV panelen ook prima op een schuin panendak monteren. Je krijgt bij de aanschaf van PV panelen speciale beugels die je kunt monteren aan je pannenlatten. Na montage van de beugels kun je de pannen gewoon weer terugleggen. De PV panelen kun je dan monteren aan de beugels.

Op de SBR site staan een aantal montage voorbeelden voor PV panelen op schuine daken.

In het artikel “Het instralingsdiagram” kun je zien wat de invloed van de hoek van de PV panelen is op de totaal opbrengst.

Zit er veel (kwaliteit, opbrengst?) verschil in de panelen die op de markt zijn?
Bijvoorbeeld de MSK ten op zichte van Kyocera (type KC125G-2).

Waarom heb je voor de MSK panelen gekozen?

Aardige meneer is net langs geweest. Het zou komen op 5.25 Euro / Wp

Voor mijn situatie zou het volgende kunnen:
5 x kyocera (type KC125G-2) 130W per paneel (goed voor 5 x 130 Wp = 650 Wp)
1 x MasterVolt Soladin 600
Incl. bevestings beugels en kabels
Kosten (650×5.25) = 3412 Euro
Geschatte jaar opbrengst 0.8 x 650 = 520 KW…

Hoi Niels

Gevééliziflapsteert, klasse.

Dat 2007 u vele zonuren moge brengen.

MSK is gewoon het “huismerk” van Oskomera. Het bedrijf is inmiddels door Aziatische groeitijger Suntech (China) overgenomen, en dat zegt wel wat, want de Japanse markt is een van de meest dichtgenaaide die je kunt bedenken. Suntech groeit als kool en gaat iedere zon-PV bobo de bibbers van de eeuw bezorgen, wat ik je brom.

Niks mis overigens met Kyocera (ook Japan). Beste panelen komen nog steeds uit het land van de Rijzende Zon. Maar of die Japanse zon het hoogst blijft staan, mag u zelf gaan uitknobbelen. Kon wel eens rap veranderen.

Overigens was mijn “investering” in die goeie oude tijd maar liefst 2,54 euri/Wp met subsidies (al was het voor de eerste 4 panelen wel 4,84 euri/Wp). Daar staat dan wel weer tegenover dat ik nogal een hoofdpijndossier aan de OK4 affaire heb overgehouden (een mailtje of 1.200 uitgewisseld met diverse partijen om de leveranciers op hun verantwoordelijkheid te wijzen). Goeie “deal”, toch?

😉

Hallo.
Ik heb 4 zonnepanelen en door ENECO is pas geleden de OK-4 vervangen door Soladin 600. Ik heb de programma download maar het heeft even gewerkt daarna niets meer. Deze programma(nieuwste versie) herkent de com-1 port niet. Ik heb geprobeerd om een usb seriele kabel toe te passen maar dit werkt niet. Wie o wie kan mij helpen.
groetjes
kati

ik heb 4 panelen 125wp op brengst 2 kilo -wat per dag als het zonnig weer is eigen gebruik vrij per dag +terug draaien meter

Hallo Niels,

Ik sta op het punt om een pv set van 632WP aan te schaffen met een soladin 600. Hoe bevalt jou de soladin 600?
Geven de alu. bakken voldoende koeling/ lucht circulatie?
Groet,
Toine

Hallo Niels,

Ik sta op het punt om een pv set van 632WP aan te schaffen met een soladin 600. Hoe bevalt jou de soladin 600?
Geven de alu. bakken voldoende koeling/ lucht circulatie?
Groet,
Toine

Hallo Niels,
ik heb ook een aantal offertes ontvangen, maar zit nog met een vraag in mijn buik. Welke stroomaanbieder bied in 2007 de beste terug lever condities? De informatie op de diverse sites is slecht te vinden en vaak verouderd.
Heb jij of iemand anders advies?
Als je met een terug lever meter moet werken, wie zou je dan adviseren? Wat schat jij terug te verdienen bij je eigen installatie? Groet Axel

Hallo Niels,
leuk bericht! Ik heb ook een aantal offertes ontvangen voor ronde de 600 WP, maar zit nog met een vraag in mijn buik. Welke stroomaanbieder bied in 2007 de beste terug lever condities? De informatie op de diverse sites is slecht te vinden en vaak verouderd.
Heb jij of iemand anders advies?
Als je met een terug lever meter moet werken, wie zou je dan adviseren? Wat schat jij terug te verdienen bij je eigen installatie? Groet Axel

Ik heb Essent als hofleverancier.
Even bellen met de servicedesk volstaat voor enkele folders en aanmeldformulieren.

Andere stroomaanbieders heb ik niet zo’n kijk op helaas…

momenteel heeft mijn PV-set 100kWh teruggeleverd vanaf december.
en het nodige geleverd aan mijn huis voor eigengebruik. Deze week is lekker genieten voor de digitale teruglevering 😉
Geschat… ca 4-500kwh per jaar…. da’s ca 50% van mijn eigen verbruik…

Hoi Alex,

Ik zit sinds kort bij greenchoice, Kijk daar ook eens naar de vergoeding!

Groet Toine

Axel: stroomaanbieders en netbeheerders moeten verplicht salderen voor de vrijwel overal aanwezige kleine installaties in NL. Ze zijn wettelijk verplicht, artikel 31c Elektriciteitswet om door de netbeheerder het saldo te laten bepalen van netafname minus netinvoeding binnen de factuurperiode, en die moet het saldo aan de leverancier doorgeven. Alle variabale tariefcomponenten bij zowel netbeheerder als leverancier moeten gesaldeerd worden. Dus OOK energiebelasting, BTW, systeemdienstentarief!

Bij Greenchoice was korting aangeboden voor PV-klanten maar ik heb nog niet kunnen vinden of dat voor nieuwe klanten nog steeds zo is. De rest is absoluut knudde, die zien PV-klanten liever gaan dan komen en voldoen op zijn hoogst (na soms erg veel moeite) aan hun wettelijke verplichting, maar je moet dan wel exact weten waar je recht op hebt. Ik ken bedrijven die er een zooitje van maken op de facturen. De NMa zit er bovenop, maar of het voldoende is…

Ik ben het maar gaan karakteriseren als: “Gepruts op de vierkante micrometer.”

Vooruitzichten met een “nieuwe MEP” zijn de dames en heren in Den Haag zo gesloten over als een dichtgenaaide kip. Wie het weet mag het zeggen.

Hallo, ik heb 11 PVpanelen op dak liggen. Ik hen geen contract hierover met ENECO maar mijnmmeter loopt gewoon terug. Dat is toch het simpelste? Ik zou graag nog een vraag voorleggen. Deze zomerse periode kook ik de warme maaltijd in een box cooker inplaats van op de elec. kookplaat. Als de zon 2 a 3 uur schijnt voor etenstijd kun je op die dag van de box cooker gebruik maken. Zo’n cooker maken kost ongeveer 60 euro en hij gaat denk ik 10 jaar mee. Heb je zo’n cooker niet sneller terug verdiend dan PV panelen?

maar mijnmmeter loopt gewoon terug. Dat is toch het simpelste?

Dat is inderdaad het simpelste, maar dan moet je wel een ‘ouderwetse’ draaischijfmeter hebben. Als je een digitale meter hebt zul je er niet aan ontkomen de teruglevering administratief te regelen met je leverancier, anders krijg je geen geld voor de zonnestroom die je niet zelf opmaakt. En je kunt een digitale meter helaas niet laten vervangen door een draaischijfmeter.

Heb je zo’n cooker niet sneller terug verdiend dan PV panelen?

De meeste thermische zonne-energie toepassingen verdienen zich sneller terug dan PV-installaties, omdat de omzetting van zonnestraling in bruikbare warmte nu eenmaal efficiënter kan dan de omzetting van zonnestraling in elektriciteit. En ‘terugverdienen’ bedoel ik dan zowel energetisch als financieel.

Verder weet ik niet of je zonnestroompanelen en een solar cooker wel met elkaar moet vergelijken. Zonnestroompanelen kunnen zeer diverse gebruikers van energie voorzien, een solar cooker kan ‘alleen maar’ een maaltijd verwarmen.

Hoi Niels,

Ik zou best eens willen komen kijken, heb 1001 vragen die jij met jouw ervaring vast wel kunt beantwoorden.
hier bij mijn adres: [verwijderd op verzoek van toine door redactie]
(alle spaties weg laten; spaties uit veiligheid toegevoegd) Ik woon in de buurt van Breda.
groet toine

Hoi Niels,

Ik zou best eens willen komen kijken, heb 1001 vragen die jij met jouw ervaring vast wel kunt beantwoorden.
hier bij mijn adres: t o i n e m e i j v i s @ h o t m a i l . c o m
(alle spaties weg laten; spaties uit veiligheid toegevoegd) Ik woon in de buurt van Breda.
groet toine

Ik heb ook een mastervolt soladin 600 omvormer voor 6 panelen. Naar mijn idee werkt dit perfect. Alleen bij warm weer hoor ik de ventilator beneden (omvormer hangt op zolder) te keer gaan.

Daarom wil ik de omvormer verplaatsen, maar ik zit met de beperkte kabellengte.
Weet iemand of die zwarte kabels die tussen de panelen en omvormer zitten, verlengd kunnen worden en zo ja, waar ik de kabel kan kopen?

Hoi,

Jouw soladin mag niet zoveel lawaai maken, neem contact op met Michiel Klees

  • Account manager – mastervolt
    Tel. direct: 020 – 3422118
    Mogelijk heb je een exemplaar met een foute constructie van de ventilator. Dit is in de nieuwe productie verbeterd.

Als richtlijn kun je het volgende aanhouden:

In het kustgebied:

  • Tot 8 meter hoog : 75 kg per paneel
  • 8 meter en hoger: 100 kg per paneel

In het binnenland:

  • Tot 8 meter hoog : 50 kg per paneel
  • 8 meter en hoger: 75 kg per paneel

Zie ook het artikel “1500 Watt aan Zonnepanelen”

Hallo,

ik twijfel tussen twee soorten panelen! suntech 200wp welke een celopbrengst van 13,6 % heeft of kyocera 200wp met celopbrengst van 15,2 %.
wie kan mij adviseren?
Chris

de efficientie is idd een paar procent.
veel kan ik er niet over zeggen, beide merken zijn betrouwbaar.
Of je het verschil zou merken/meten? weet het niet.
Maar kan me voorstellen dat je Kyocera wat sneller naar zijn vermogen gaat, als ik zie dat 15,2% efficientie/opbrengst is. Dus bij bewolkte dagen is daar wat meer/sneller voordeel te behalen. Wie van overige PV-bezitters heeft een mening er over?
Wellicht is het prijsverschil nagenoeg nihil….

Hallo,

gefeliciteerd met je panelen.

We hebben zelf 8 panelen en krijgen vaak van mensen te horen “kan dat wel uit ?????

Nou als tegenvraag heb ik dan al snel, als men een nieuwe auto of keuken koopt, kan dat wel uit !!!!

Je hebt jaren lang plezier van die panelen, die totaal onderhoudsvrij zijn.

Geniet van de zon die jullie nu als energiebron hebben. miljoenen kilometers bij je vandaan.

En laat anderen maar lachen, jij lacht vast en zeker het hardst ,want de stroomprijs gaat ECHT niet naar beneden maar nog skyhigh omhoog !!!

@ Dirk
Een heel juiste redenering, die je doet. Het lijkt alsof het nog geld moet opleveren, wanneer we bezig zijn met een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben blij dat jij kiest voor duurzaam, voor een energiebron die meer dan zijn eigen gekoste energie opbrengt, en die je dubbel laat genieten van mooi zonnig weer.

@ Niels
Heel veel sterkte jongen. Ik weet nog bij Jeroen dat we meer dan 40 grindtegels twee verdiepingen hoog hebben getild voor zijn stellage van 2500 W zonnepanelen. Het was me het weekend meteen duidelijk hoeveel spieren ik wel niet had…

hallo allemaal

ik heb een zonne paneel gekocht voor me vader die woont in marokko.omdat hij geen stroom had in zijn boerderij.
de paneel heeft vermogen van 175 watt.
tis weinig maar voldoende hebik gehoord voor een paar spaarlampjes en een tv.
ik heb hem met een hele primitief manier aangesloten omdat ik weinig kennis over had en omdat de materieel niet te verkrijgen was.
ik heb hem dan als volg aangesloten:

zon paneel schuin op het dak gezet. de 2 kabels van de paneel aangesloten op een regelaar (merk is onbekend)

vanuit de regelaar gaat een kabel naar de accu <12v> , en een andere kabel naar de omvormer (merk onbekend)

de zon schijnt elke dag mooi op de paneel en ik verwacht dat het genoeg energie gaat leveren om de accu bij te houden.

maar ik heb een vraagje aan jullie, mischien kunnen jullie mij helpen.

voor minder dan 175 watt heb ik wel een omvormer nodig of kan ik ook zonder.
dat betekent de lampen en zo direct aansluiten met de regelaar.
vooral omdat deze omvormer zichzelf vaak uitschakelt.
???

bedankt allemaal

Je kunt niet zonder omvormer, tenzij je lampen en een TV gebruikt die op 12 Volt kunnen werken. De omvormer zet de 12 Volt accu-gelijkspanning om in 220 Volt wisselspanning. Hierbij gaat wel energie verloren.
De 175 Watt is meestal een aanduiding van het piekvermogen van zonnepanelen. Dat is als de zon bij heldere hemel loodrecht op de panelen schijnt.
Vermogen = stroom x spanning. Bij 175 Watt zou je theoretisch met 175/12 = 14,5 ampere de accu kunnen laden. In de praktijk zal dat wellicht iets minder zijn. Ik weet niet hoeveel spanning de panelen afgeven.
Als je de laadstroom weet, kun je dat vermenigvuldigen met de tijd (je krijgt dan Ampere x uur (= ampereuur) om te bepalen met hoeveel energie de accu wordt bijgeladen. Als de accu (waarvan de capaciteit in ampereuur wordt aangegeven) vol is, wordt er niet meer bijgeladen. Als dat regelmatig voorkomt, zou je een zwaardere accu kunnen nemen, zodat je de aangeboden energie volledig kunt opvangen en er dan ’s avonds langer van kunt profiteren.

beankt arie voor je aantwoord.

laatst vertelde me vader mij dat de tv niet genoeg stroom krijgt en uitgaat

terwijl de spaar lampen wel blijven branden,

afgelopen 2 dagen was het bewolkt.

zou het liggen aan de manier hoe ik de apparaten aangesloten heb, want ik heb de omvormer aangesloten met de regelaar en niet met de accu.
zou het hier aan liggen dan??

bedankt

Als het bewolkt is, leveren de zonnepanelen minder energie en wordt de accu dus minder geladen. Hij is dan ook eerder leeg als je hem ’s avonds belast.
Een TV gebruikt meer energie dan een spaarlamp, dus als de accu leegraakt, houdt de TV het eerst op.
Bij de aanschaf van een regelaar is er vast een handleiding over de manier van aansluiten. Veelal zorgt eeen regelaar ervoor dat een accu niet wordt overladen.
Op de website http://www.caravanclub.nl/techniek/energie/zonnepanelen.htm
vind je ook nog wat informatie.
Bij elk apparaat moet een handleiding zitten over de functie en aansluiting.

ik heb 12 sanyo panelen besteld en de andere benodigd heden begin maart worden ze geplaats op brengst 2250kwh

@Jan,

Gefeliciteerd met je aanschaf! Dat wordt een mooie PV installatie.

Zou je het leuk vinden om een artikel te schrijven over de installatie en je eigen ervaringen met je nieuwe PV systeem. Zo ja, stuur naar even een mailtje naar blog appestaartje gmail punt com.

“Niels Thijssen said 386 days later:

@Jan: succes met sjouwen van ballast… moet er niet aan denken voor 12 panelen tegels te sjouwen 😉 “

Wat zijn jullie toch een mietjes … 😉

Bij ons stonden er 22 op het dak van de vierde verdieping van ons complex. 2x 22 = 44 zware grindtegels alle trappen omhoog gesjouwd. Er is geen lift hier, werd op het allerlaatste moment wegbezuinigd anders had het complex niet gebouwd kunnen worden…

Laatste “stap” was een smerig laddertje van het bovenste terras naar het dak. Bloed, zweet, en tranen, beste mensen.

Alles voor duurzaamheid…

Grootste deel heb ik in mijn uppie gedaan. Verdieping voor verdieping.

Goh, wat had ik toen nog een conditie…

😀

@polderjongen
Wat heb je toch een markante manier om duurzaamheid te promoten 😛

We hebben zes tegels met zijn tweeen een verdieping omhoog moeten dragen en dat vond ik al heel wat. Ben ik ff blij dat de PV panelen >30 jaar meegaan.

@PhiRo: Ben ik ff blij dat de PV panelen >30 jaar meegaan.

Tenzij je verhuist, zoals ik… Het gekke is dat het wel veel zwaarder werk lijkt om ze naar beneden te sjouwen dan de andere kant op. 385kg aan tegels werken echt niet mee om van het dak af te komen – en ook de vering van de auto was er niet blij mee.

op 7-02-2008
zijn mijn zonne panelen geplaatst
om 14.30uur was de instalatie klaar ik had
geluk er was veel zon dus perfect om de
instalatie uit te proberen en ja
om 17.3O uur had ik al 5kwh opbrengst
niet slecht op 2.30 uur tijd
er zijn 12 sanyo panelen 215wp geplaatst
op mijn schuin dak met een helling van
30&40 graden er is een omvormer geplaatst van 3000W solarmax 3000c
en kwh teller
in de loop van de week zal ik een uitgebreide foto reeks zetten hier

Hoi,

Ik moet voor school (Het Vespucci college te Curacao) een zonnegril ontwerpen. Het is een heel interesant onderwerp maar toch erg moeilijk. We moeten namelijk de bekromming van de zonnegril uitrekenen. Dit vinden wij heel moeilijk om te bepalen en daarom is het onze vraag of 1 van jullie voor ons wat tips heeft.

Met vriendelijke groet,

leerlinge van het Vespucci College

@ Niels,

Ik neem aan dat je bedoelde Jeroen8 🙂

@Jan,

Het lijkt me leuk om een artikel te plaatsen van je nieuwe aanwinst.

Stuur maar even een mailtje naar blog appestaartje olino punt org

beste mensen ik zie hier alleen maar positive geluiden over de zonne panelen ,ik woon aan de rand van breda wie kan mij helpen aan een bedrijf wat goede panelen levert en eventueel plaatst uit de buurt van breda ik heb de zonne tik ook te pakken bedankt gr jaap

de huidige meter van Essent is hier een type van merk ISKRA (digitaal, met hoog/laag en 2 teruglever-tellers).

Toch dank voor de tip!

Ik heb enige korting bedongen en had alles compleet voor plat-dak montage voor EUR 3.500

je hebt ze ook voor dezelfde prijzen voor montage op het schuine dak, dan komen er wat andere materialen bij.
Ik vermoed: hoe meer Wp je koopt hoe lager de prijs….
maar ja : alle eerste keren doen zeer in de knip! ;o)

Deze week (week 5 2007) is dan bij de Essent-meter dan ook 1 kWh teruggeleverd!!

zal wel moeizaam gegaan zijn met zo’n slechte winterse omstandigheden, maar toch… alle beetjes helpen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *