Test resultaten kleine windturbines

Geplaatst door Jeroen van Agt in Windenergie 93 Reacties»

Kleine windturbines zijn turbines met een tiphoogte tot maximaal 15 meter en een relatief klein vermogen. Ze zijn bedoeld om te plaatsen in de buurt van of in stedelijke gebieden, maar ze kunnen in principe op iedere locatie geplaatst worden. Zo kunnen mensen (deels) in hun eigen energiebehoefte voorzien.

Omdat er nog weinig bekend is over deze kleine windturbines hebben in medio 2005 vier partijen de handen ineengeslagen om een test op te zetten. Daar zijn nu de eerste resultaten van bekend. Na wat rekenwerk van OliNo lijkt het erop dat het interessanter is om te investeren in PV installaties dan kleine windturbines….

The English version of this article can be found here

Deelnemende partijen

Omdat er nog weinig bekend is over deze kleine windturbines hebben in medio 2005 vier partijen de handen ineengeslagen om een test op te zetten: DELTA N.V., Provincie Zeeland, Gemeente Sluis en stichting Zeeuwind. Enige tijd later is Greenlab, een joint venture tussen ENECO en Greenchoice, aangesloten bij het project. Uiteindelijk is er dus een unieke samenwerking tussen vijf partijen die nu gezamenlijk het project dragen.

Locatie

Een geschikte locatie voor de test werd gevonden op het Technopark in Schoondijke. Om verschillende redenen is deze locatie erg geschikt. Zo is de gemiddelde windsnelheid hier vrij hoog in vergelijking met bijvoorbeeld het binnenland. De resultaten in een minder windrijke omgeving zullen dus lager uitvallen.


Lokatie van het testveld

Windsnelheid

De gemiddelde windsnelheid in de testperiode tussen 1 april 2008 tot en met 28 februari 2009 is 3,7 m/s geweest. Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde windsnelheid van de verschillende maanden.

Maand Windsnelheid (m/s) Windrichting (graden)
apr-08 3,5 184
mei-08 3,7 109
jun-08 3,4 230
jul-08 3,4 210
aug-08 3,6 214
sep-08 3,4 148
okt-08 3,2 187
nov-08 4,4 194
dec-08 3,7 186
jan-09 4,4 172
feb-09 3,4 214
Gemiddeld 3,7 186

Aangezien het vermogen van een windturbine afhangt van de 3e macht van de windsnelheid zegt de gemiddelde windsnelheid niet alles. Het is met name interessant naar het windprofiel te kijken van de test site. Deze informatie kun je vinden bij het KNMI. Hiervoor heb ik een weerstation opgezocht die zo dicht mogelijk bij de test locatie zit, dat is het KNMI meetstation in Vlissingen. Dit weerstation staat op ongeveer 9,7 km van de testlocatie.


Afstand tussen de test locatie en het KNMI meetstation Vlissingen

Door gebruik te maken van de ruwe meetdata van het het KMNI Meetstation in Vlissingen kun je berekenen wat de gemiddelde windsnelheid is geweest tijdens de testperiode. Uit onze berekeningen komt een waarde van 6,0 m/s. Dit is ook de waarde die je zou verwachten in dat gebied vlak bij de kust. Het is opvallend dat in het testveld slechts een gemiddelde windsnelheid is gemeten van 3,7 m/s. Dit heeft vanzelfsprekend een zeer nadelig effect op de opbrengsten van de windturbines.

Ik heb hierover inmiddels ook contact gehad met Niek Tramper, de Projectleider Testveld Kleine Windturbines Zeeland. Hij gaf aan dat de opgegeven windsnelheid tijdens de testperiode slechts indicatief is. Verder merkte hij op dat tijdens de testperiode de wind hoofdzakelijk uit het zuiden is gekomen (windrichting 186 graden). Volgens hem moet je daardoor Vlissingen beschouwen als een kust situatie en Schoondijke als een Land situatie.

Om een inschatting te kunnen maken wat de impact is in dit verschil van windsnelheid gaan we kijken naar de technische specificatie van de best presterende windturbine van het testveld, de Skystream. In deze specificatie kun je een maandelijkse opbrengst grafiek vinden uitgezet tegen de gemiddelde windsnelheid.

picture-1
Invloed van de gemiddelde windsnelheid op de maandopbrengst

Uit de grafiek kunnen we opmaken dat Skystream een verwachte maandopbrengst heeft van 125 kWh met een gemiddelde windsnelheid van 3,7 m/s. Bij een gemiddelde windsnelheid van 6 m/s stijgt de verwachte maandopbrengst naar 450 kWh. Dit is een factor 450 kWh / 125 kWh = 3,6 keer zo hoog!

Uniek experiment

Het testveld is een uniek experiment. Voor het eerst worden op één terrein verschillende soorten windturbines onder dezelfde omstandigheden getest. Op deze manier kunnen de kleine windturbines onderling goed vergeleken worden op aspecten als rendement, duurzaamheid, exploitatiekosten, omgevingsinvloeden en geluidshinder.

Met deze test wordt verder gekeken of de kleine windturbines economisch, technisch en planologisch aantrekkelijk zijn. Hierbij komt natuurlijk dat het belangrijk is om iets te doen voor duurzame energie en het milieu, en hiermee (misschien) de stimulering van deze duurzame installaties te bevorderen.

Officiële opening

Op 7 november 2007 is het testveld officieel geopend door gedeputeerde van de Provincie Zeeland Marten Wiersma. Na een startschot zijn de molens aangezet en is de test officieel van start gegaan.

Testresultaten

Na het ingebruikstellen van het testpark is gebleken dat diverse turbines met aanloopproblemen werden geconfronteerd en er nog een aantal aanpassingen nodig waren om een goed meetresultaat te presenteren. In overleg met de deelnemers is daarom besloten de meetgegevens over de eerste periode (tot en met maart 2008) niet bij de testresultaten te betrekken, maar hen eerst de gelegenheid te geven de turbines daar waar nodig aan te passen.

Resultaten (update 8-4-2009)

De resultaten zien er voor de meeste kleine turbines niet zo rooskleurig uit. De opbrengsten in de tabel zijn opgewekt tussen 1 april 2008 tot en met 28 februari 2009, totaal 11 maanden. Om een beter overzicht te krijgen in de prestaties van deze kleine windmolens extrapoleer ik de gegevens. Ik ga er hierbij vanuit dat de molen minimaal 20 jaar blijft werken. Verder houd ik geen rekening met eventuele onderhoudskosten. Nu kunnen we berekenen wat de prijs is per kWh van de molens.

Molen Prijs Netto opbrengst Prijs / kWh

SkyStream

€ 10.742,00 1827 kWh € 0,27

Montana

€ 18.508,07 2352 kWh € 0,36

Passaat

€ 9.239,16 504 kWh € 0,84

Ampair

€ 8.925,00 189 kWh € 2,16

Airdolphin

€ 17.548,00 256 kWh € 3,14

WRE 060

€ 39.162 413 kWh € 4,35

Energy Ball

€ 4.324,00 49 kWh € 4,04

Swift

€ 13.208,00 110 kWh € 5,50

Turby

€ 21.350,00 73 kWh € 13,50

WRE 030

€ 30.862,00 62 kWh € 12,44

De foto’s afkomstig van Kleine Windmolens Testveld Zeeland zijn met toestemming van de fotograaf geplaatst op OliNo.org

Het is opvallend dat er zulke grote verschillen zitten tussen de verschillende molens. Verder is het bekend dat grote windturbines vele malen meer efficiënter zijn dan kleine windmolens. Dit zie je ook als je kijkt naar de prijs / kWh.

Een 2MW windturbine zoals de Amstelvogel van de Windcooperatie de Windvogel heeft als kostprijs € 2.104.600. Jaarlijks wekt deze molen 4.4 GWh op. Met een levensduur van minimaal 15 jaar kom je dan op een kostprijs € 0,032 / kWh. Hierbij heb ik in de berekening (net zoals hierboven bij de kleine windmolens) geen rekening gehouden met de jaarlijkse kosten.

Ik heb hierbij geen gebruik gemaakt van een constante waarde (CW) berekening om het verhaal eenvoudig te houden. Toekomstige cash-flow zoals onderhoudskosten en variërende kostprijs voor elektriciteit worden in bovenstaande vergelijking niet meegenomen.

In vergelijking met een PV installatie

Laten we nu eens vergelijken wat de prijs is per kWh voor een PV installatie die minimaal 25 jaar meegaat. Laten we uitgaan van een 2500 Wp PV installatie met een aanschaf prijs van €5 per Wp. Jaarlijks wekt de installatie ongeveer 2250 kWh op. Hierdoor kom ik op een bedrag van € 0,22 / kWh bij een levensduur van 25 jaar.

Evaluatie meetresultaten

Inmiddels is er ook een evaluatie geweest van de meetresultaten door Ingeenious. Ze constateren dat
uit de meetresultaten blijkt dat de uurgemiddelde windsnelheid op het testveld Schoondijke 3.8 [m/s] was, terwijl die door de projectgroep testveld kwt was ingeschat op 6 [m/s]. De gere- aliseerde energieopbrengst zal hiermee zakken naar ongeveer 30% van de verwachte energieop- brengst. In het algemeen is het om teleurstellingen rond de energieopbrengst te voorkomen, voorafgaand aan de plaatsing van kleine windturbines, verstandig om de windsnelheid te meten. Uit de meetresultaten blijkt verder een grote spreiding in de investering-baten ratio’s die alleen voor kan komen bij een relatief jonge markt met navenant hoge prijzen voor enkele kleine windturbines. Ondanks de lage windsnelheid tijdens het testjaar en ondanks de jonge markt, laten de meetresultaten zien dat de betere kleine windturbines (de Montana en de Skystream) vergelijkbare investering-baten ratio’s hebben met zonnepanelen.

Het is dan ook zinnig de ontwikkelingen in de jonge markt van kleine windturbines te sti- muleren. Dit kan het beste gebeuren door de reeds opgezette Nederlandse certificering te ondersteunen en het plaatsingsbeleid voor gecertificeerde windturbines te versoepelen. De kwaliteit van de kleine windturbines zal hierdoor verbeteren en de markt voor gecertificeerde kleine windturbines zal hierdoor vergroot worden. Een ondersteunende subsidie voor gecerti- ficeerde windturbines kan de markt verder vergroten. Certificering is in het voorgaande dus steeds een randvoorwaarde voor de fabrikant of leverancier om in aanmerking te komen voor een verbetering van de markt.

Hier kun je het volledige rapport downloaden:
1ste Evaluatie meetresultaten testveld kleine windturbines Zeeland

Conclusie

De opbrengsten gevonden in de eerste meetresultaten van de kleine windturbines zijn teleurstellend. Een vergelijking met een PV installatie laat zien dat dit goedkoper is qua prijs/kWh ten opzichte van een kleine windturbine. Opvallend is de lage gemiddelde windsnelheid op de testlocatie van slechts 3,7 m/s. Een KNMI meetstation op slechts 14 km afstand in Vlissingen laat in dezelfde periode een gemiddelde windsnelheid van 6,0 m/s zien.

93 reacties op “Test resultaten kleine windturbines”

Een mooi overzicht met de juiste conclusies lijkt me. Daarnaast lijkt het me aannemelijk dat een PV installatie een langere levensduur heeft (met een vermogensgarantie tot 25 jaar lijkt me dat deze nog wel even langer doorgaan), en dat de onderhoudskosten hoger liggen bij windmolens (bewegende onderdelen) dan bij PV installatie (waar enkel de omvormer vervangen zal moeten worden in de meeste gevallen).

Zou het niet mogelijk zijn van bij elk van de windmolens een kleine (detail)foto te geven zodat het ook duidelijk wordt dat klassieke modellen (met wieken) over het algemeen beter scoren?

Misschien mis ik wat in de berekening, maar als ik de prijs van een windmolen deel door de netto opbrengst dan kom ik uit op hele andere cijfers dan in de berekening boven.
Bijvoorbeeld SkyStream € 10.742,00, gedeeld door 774 = 13,88 euro/kWh. In jullie berekening staat 0,35 euro/kWh

Hmm Delta N.V…. is dat niet de organisatie van ex Shell bobo Boersma die heel smerig de nederlandse zonne-ergie fabrikant (solland) de nek heeft omgedraait ten faveure van zijn kernenergie explotatieplannen?

@Matthias,

Goed idee van die foto’s. Zoals je ziet heb ik ze inmiddels toegevoegd aan het artikel.

Over het onderhoudsvrij zijn van PV panelen:
Die panelen redden het wel, maar het zwakke punt is de DC/AC omzetter. (als je je panelen tenmminste aan het net koppelt, zoals de meeste particulieren)
Deze dingen gaan vaak eerder kapot en kosten toch ook niet niks….

De cijfers die nu bekend gemaakt zijn, zijn over een zomerperiode (= weinig wind). Kijk maar eens bij produktiecijfers van andere molens.

Jaarproduktie is dus ca 3 keer zo veel (en niet factor 2). Dus de kosten per kWh zullen lager zijn, dan wat nu in het overzicht vemeld staat.

@Piet,

Hier heb je een goed punt. Als in maart 2009 de jaar cijfers bekend zijn zal ik een her-berekening maken. Tot die tijd zullen we het met bovenstaande getallen moeten doen.

Overigens kun je uit de bovenstaande getallen wel opmaken dat er zeer grote verschillen zitten tussen de molens onderling.

Hallo Jeroen,

Ik mis toch in ieder geval 2 goede molens in dit rijtje;

1) De Sirocco opbrengst bij 6,5 ms = 18000 KW (rotordiameter, 5 meter)

2) De WES5 Tulipo opbrengst bij 6,5 ms = 8500 KW (rotordiameter, 5 meter)

3 De Aircon 10 opbrengst bij 6,5 ms = 32000 KW (rotordiameter, 7,10 meter)

De derde heeft een iets grotere rotordiameter, maar van de overige twee en met name de Sirocco wordt beweerd dat deze een veelbelovende kw opbrengst hebben.

In dit artikel worden de windmolens van de test vergeleken. Zonder zo’n test kan iedereen met om het even welke cijfers goochelen.

De gemiddelde windsnelheid was zo’n 3,5 m/s geloof ik. Misschien kan dit erbij vermeld worden en dit vergeleken met andere seizoenen en andere regio’s?

@jeroen
@piet
Piet heeft gelijk. Wanneer je niet tot maart zou willen wachten zou je kunnen besluiten de cijfers te ‘normaliseren.’ Je zou dus kunnen kijken hoe de windsnelheid zich verhoud tot de ‘normale’ gemiddelde snelheid in die periode en vervolgens kijken met welke factor je deze moet vermenigvuldigen om tot een jaar hoeveelheid te komen. Het is maar een idee. Verder erg mooi dat deze test er nu is! TOP

Voor de Skyscream zie ik bij de dealer (Rietpol) een prijs van bijna € 7000 en niet de prijs van 10.700 die jullie hierboven noemen. Hebben jullie de installatiekosten (ik denk ook aan een fundering etc.) meegerekend? Of hoe is dit verschil anders tot stand gekomen?

@waver

de windsnelheid en de kWh-produktie van een windturbine zijn niet rechtevenredig met elkaar. Sommige molens produceren veel bij lage snelheden, anderen gaan pas lekker produceren bij hogere snelheden.

Veel producenten noemen een bepaalde produktie uitgaande van een bepaalde windsnelheid… Alleen gaan ze dan vaak uit van windsnelheden die veel hoger zijn dan wat gebruikelijk is in ons landje. Daarom is deze proef goed.

Door de verschilen in windhoeveelheid en duur is deze proef niet 1 op 1 te vergelijken met een opstelling in Limburg (of in Amsterdam). Er zou eigenlijk een standaardtest moeten komen waarbij, bij verschillende windsnelheden, de produktie wordt opgegeven.

Het is duidelijk dat de kostprijs van de kleine windturbine drastisch omlaag moet. Wat is heel duurzaam en goedkoop? Bamboe misschien 🙂 ?
http://www.denmark.dk/en/servicemenu/News/Environment-Energy-Climate-News/ChinaAndDenmarkInBambooWindTurbineBladeCollaboration.htm

Qua efficientie zijn windturbines al vrijwel optimaal; slechts de kostprijs kan nog naar beneden, en bij zonnecellen is dit nog allebij sterk te verbeteren.

Heel interessant om te vergelijken hoeveel energie de verschillende turbines omzetten in één test gebied en test periode. Als je bijv. de turby website bekijkt, lijkt dit de next-step windturbine te zijn, maar de prijs/Kwh valt tegen.

Ik verbaas me zeer over de opbrengst van de Energy Ball, ooit met veel ophef gepresenteerd als een staaltje Hollands design en vernuft. Volgens de fabrikant levert de kleine V100 ( 1 meter doorsnee ) 500kWh en de grotere V200 (2 mtr) maar liefst 2500kWh op per jaar, dus de helft van een gemiddeld gezinsverbruik. Ik weet niet welke formaat bij deze test gebruikt is, maar zelfs bij het kleinste type zit er meer dan een factor 20 !! verschil in met de opgave van de fabrikant. klopt dit?Als dat zo is lijkt het me een economisch delict.

En zo blijkt maar weer wat eigenlijk al duidelijk was: kleinschalige windopwek werkt niet, niet in een windrijk gebied op een aardig hoge mast en dus al helemaal niet in de bebouwde kom op een kort mastje.

En dan neemt deze test nog niet eens het onderhoud mee wat op de lange termijn zeer zeker gedaan zal moeten worden (lagers!).

Ik vind het zo raar dat veel mensen zoveel verwachtten van dit soort molentjes t.o.v. PV… PV is ideaal voor in de bebouwde kom: onderhoudloos, geluidloos, vergunningloos, steekt niet uit, en zo als nu blijkt, goedkoper per kWh dan de minst dure windturbine. Win-win-win-win-situatie.

Ik ben gek op windenergie, maar grootschalig AUB, buiten de bebouwde kom en op zee.

Ik vind het jammer dat in deze test alleen gebruik gemaakt word van werkelijke opbrengst van de windmolens, en de geschatte waarde van de zonnepanelen. De zonnepanelen zullen alleen dergelijke resultaten behalen als de zon continu schijnt, dit is in Nederland nooit het geval. Daarentegen waait de wind WEL altijd in ons kikkerlandje.
Laten we dan geld investeren in gemeenschappelijke fondsen als de Windvogel (www.dewindvogel.nl), om zo grotere windturbines te kunnen bouwen. I.p.v. te investeren in de veel te dure zonnestroom installaties.

@Jelle:

De zonnepanelen zullen alleen dergelijke resultaten behalen als de zon continu schijnt,

Dat is niet waar: de opgegeven waarde is een zeer reële waarde voor een goed opgesteld PV-installatie in Nederland. Dit is simpelweg wat een PV-installatie per jaar gemiddeld oplevert, en kan dus prima als vergelijkingsmateriaal dienen.

Daarentegen waait de wind WEL altijd in ons kikkerlandje.

En dat is dus ook weer niet waar. Windturbines, groot en klein, hebben een bepaalde minimum en maximum windkracht tussen welke ze kunnen werken. Wat het zachter dan het minimum, dan draait de turbine simpelweg niet, waait het harder dan het maximum wordt de turbine op de rem gezet om schade te voorkomen (vergeet niet dat de energie in wind toeneemt met de derde macht van de snelheid!). In de praktijk produceren windturbines op jaarbasis zo’n 25 tot 33% van de tijd, afhankelijk van type windturbine, lokatie, e.d.

I.p.v. te investeren in de veel te dure zonnestroom installaties.

Ik ben het met je eens dat het goed is om te investeren in grote windturbines, maar PV-installaties zijn zeer zeker niet ‘te duur’. PV-installaties hebben meer voordelen dan alleen geld. Ze brengen de energieproductie bij de mensen thuis, dat zorgt voor een bewustwording van energieverbruik en -productie en ook voor een democratisering van het opwekken van elektriciteit.

De prijs van iets is op meer manieren dan alleen in geld uit te drukken…

@Jeroen:

Ik weet niet wat je onder “niet ‘te duur'” verstaat maar als je een zonnepaneel koopt waar je gemiddeld 300-400 euro teveel voor betaald dan lijkt het me toch aardig TE duur en eerder op geld klopperij…

bv. een Kyocera 205Wp paneel kost in amerika 718.41 euro en hier kost hij 1025 euro..

Dan lijkt het me handiger om een container vol panelen te bestellen of bij kyocera of in het buitenland aangezien je hier in Nld dus TEVEEL betaald..

@ Jeroen,

In grote lijnen ben ik het met je verhaal over windturbines eens, maar dat ze op jaarbasis maar 25% tot 33% van de tijd productief zijn is niet juist. Dit verhaal heb ik ook op het TV-programma Buitenhof (14 sept. j.l.) horen vertellen door dhr Vogtländer, voorzitter van de Energieraad. Ik heb hem hierover een e-mail gestuurd, waarna hij bekende dat hij ongelijk had.
Uit gegevens over 2007 van molenaars van de Windvogel haal ik productiecijfers van resp. 92 en 93%. Deze molens haken pas af bij windkracht 11 (28 m/sec) en dat komt niet zo vaak voor. Als je kijkt naar de jaarlijks geproduceerde energie in relatie tot een jaarproductie bij vol vermogen, kom je op zo’n 20 tot 30% afhankelijk van model, hoogte as en locatie van de turbine.
En het zijn deze getallen die verkeerd worden geïnterpreteerd.

Als je kijkt naar de investering per geleverde kWh dan scoren grote windturbines een factor 10 beter dan zonnepanelen. Maar windturbines vergen meer onderhoud, zodat die factor 10 wat lager wordt bij de exploitatieberekening.

Overigens heb ik zelf 4 x 1 m2 Kyocera-zonnepanelen (stand zzo), die jaarlijks 370 kWh produceren.
Kostprijs in 2003 (2600 euro, 2500 euro subsidie).

Wat betreft kleine windturbines las ik overigens een artikel in de Volkskrant van 13 juni jl. Zie ook:
http://www.emtproject.nl/upload/Image/donqi_volkskrant_130608.pdf
over een windmolen van het bedrijf DonQi, die niet in Schoondijke is getest, maar die zeker de moeite van het bekijken waard is. Ik hoop dat ze die ook in Schoondijke gaan testen.

Dag,

Dank voor het onderzoek.

Twee opmerkingen bij dit onderzoek, met energieonafhankelijkheid in gedachten:
– De zon schijnt niet altijd en dan is er vaak wel wind. Wind levert ook ’s nachts.
– De periode waarin gemente werd is volgens mij een rustige periode qua wind. Volgens mij levert het tweede halfjaar meer op.

Ook deze overwegingen verdienen het om bij de conclusies betrokken te worden.

Met vriendelijke groet,

Niels van den Berg

Ik zag deze link niet in het verhaal staan:

http://www.insnet.org/nl/insnl_headlines.rxml?id=31696&photo=&title=Windturbine%20Receptenboek
Windturbine Receptenboek

Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelf bouwen van een turbine. Er is een zestal variaties uitgewerkt, beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. Het uitgangspunt van het handboek is een ‘Low tech’ benadering zodat men met weinig en simpele middelen een windturbine kan bouwen die toch een behoorlijke opbrengst heeft. Zo wordt het maken van de wieken ontleed in een aantal heldere stappen waar uiteindelijk toch een complex gevormde wiek uit onstaa

http://www.windenergy.nl/website/index.php/lezen
Het handboek “A wind turbine recipe boek” is nu ook in het Nederlands verschenen. Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelfbouwen van een turbine. Er zijn een zestal variaties uitgewerkt beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. In de tabel zie je de geschatte opbrengsten bij verschillende gemiddelde windsnelheden.

@Jurgen,

PV is een afkorting voor Photo-Voltaic. Met PV worden zonnepanelen bedoeld die rechstreeks elektriciteit produceren uit (zon)licht.

Meer informatie over de werking van een zonnepaneel vind je op wikipedia.

Een voorbeeld van een PV systeem kun je vinden in het artikel 2500W aan zonnepanelen

Beste,

Zijn er ook onderzoeken ivm de geluidshinder die zulke molens leveren. Want om zo een molen te plaatsen kijken de instanties vaak niet naar de opbrengst maar eerder naar de problemen die gepaard gaan met het plaatsen van zo een molen. De problemen bij een molen zijn:
geluidshinder en belemmering van het zicht.
Indien er weinig geluidshinder is zou dat een zeer fijn gegeven zijn en minder last bezorgen om de nodige vergunningen te bemachtigen.

Of weet er misschien iemand een website waar ik meer info kan vinden over de geluidshinder van bovenstaande windmolens?

Groetjes,

Jochem

Hernieuwbare energie is meer dan alleen elektriciteitsproductie. In 1996 leerde ik in het Deense Folkecenter for Renewable Energy heel veel over kleine windturbines. Van onderhoud, ontwerp en bouw tot het toepassen van diverse technieken. Terug in Belgenland werd ik uitgelachen omdat ik het aandurfde windenergie te promoten. “Dan beginnen je lampjes te flikkeren zeker…” Intussen is het duidelijk dat windenergie wel toekomst heeft, maar als men het niet aandurft om in ’t klein te onderzoeken en ontwikkelen, kunnen grotere projekten nooit geëxtrapoleerd worden. Er gaat teveel energie verloren in het overtuigen van anderen, dus bleef ik op mijn eentje verder denken. Ik geloof nu dat ik een nieuw soort windturbine heb uitgevonden, waarvan de basistechniek toepasbaar is op zowel horizontale als verticale as windturbines, kleintjes en grote, en die het rendement ook bij lage windsnelheden kunnen opschroeven. Ik ga er hier nog niet teveel over uitwijden, omdat ik die ideeën eerst wil beschermen, door gebrek aan arbeidsjaren kan ik immers nooit aan een leefbaar pensioen raken als ik dit zo te grabbel gooi. Toch wil ik een lans breken voor kleinschalige windenergie, hoewel deze vergelijkende studie in Schoondijke voorlopig andere resultaten lijkt te tonen. Hou er rekening mee dat een gemiddelde windsnelheid van 3.5 m/s te laag is om de turbines effectief energie te laten leveren, maar dan is ook het energieverlies door wind over onze woningen het kleinst; hoe meer wind, hoe meer die afkoelen, en hoe meer energie nodig is.
Omdat er in België amper kennis en vooral geen durf was om nieuwe technieken te ontwikkelen, startte ik een eigen zaak. Empyrix is een Hernieuwbare Energie Atelier, met Onderzoek en Ontwikkeling. Om dat laatste te kunnen doen startte ik als aannemer luchtdichting en isolatie, actief bij renovatie en hulp bij nieuwe houtskeletbouw laag energie en passiefhuizen. Omdat ons Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling zich in het verleden duidelijk uitsprak voor het verder zetten van de kernenergieproblematiek heb ik ervoor gekozen me hier onafhankelijk van op te stellen. Geïnteresseerde producenten van windturbines kunnen me contacteren via mail.

Beste Jeroen, ik ben het niet eens met jouw conclusie “Na wat rekenwerk van OliNo lijkt het erop dat het interessanter is om te investeren in PV installaties dan kleine windturbines…. Dat zal per situatie anders zijn. Bekijk dit voorbeeld:
Windturbine Enflo 0071
Levert per jaar ± 1000 kWh (defensief gerekend, fabrikant claimt 2000 kWh!) en kost € 5000,= incl btw en installatie.
Opwek 1000kWh met PV: daarvoor heb ik circa 12,5 m² panelen nodig (1 m² = circa 100 Wp levert circa 80 kWh/jr op) Aanschafprijs PV ± € 5,5/WP: 12,5x100x5,5= € 6.875,= Daarbij zijn dan nog geen installatiekosten gerekend!

gr felix

@Felix,

Ik ben bang dat die 1000 kWh niet gehaald gaat worden.

De Skystream die in bovenstaand test als beste eruit komt is een machine van 2.4kW. Oftwel bijna 5x zoveel als de Enflo 00071 die slechts 500W oplevert.

De kans is dus klein dat ze de jaaropbrengst gaan halen die ze beloven.

Kortom, we kunnen pas meer zeggen, als de jaaropbrengst van de Enflo 00071 gemeten wordt door een onafhankelijke partij.

Als de Enflo zo goed functioneert dan beweert, dan zou je je kunnen afvragen waarom deze niet meedoet aan bovenstaande test.

Intussen zijn de resultaten van oktober-december 08 ook beschikbaar. Daar zien we dat in deze drie maand bv de skystream quasi evenveel kWh opwekte als in april-september!

Aangaande de Energy Ball: iemand beweerde hierboven dat de V100 500kWh en de V200 2500kWh zouden produceren volgens de leverancier. Dit is uiteraard niet waar, de V100 heeft een vermogen van 500W (V200 2500W) en dat is uiteraard totaal iets anders. Met de windsnelheid in Schoondijke claimen ze een opbrengst van 100kWh/jaar voor de V100 (dat gaat hij uiteraard niet halen). Wat ook bijzonder jammer is, is de opgegeven richtprijs voor deze molen. Bel maar eens rond naar installateurs. Tegen dat deze molen (in België) effectief rechtstaat met alles erop en eraan spreken we eerder over 6000€ (excl BTW). Maw de Energy Ball scoort (in reële omstandigheden) nog een pak slechter dan deze test laat uitschijnen.

@jeroen

wij zijn leerlingen uit het VTI Tielt en werken met ons eindwerk rond het onderwerp windturbines. We zijn onder de indruk van uw onderzoek.
Graag hadden we wat info verkregen over de rendabiliteit van kleinschalige particuliere windturbines zoals in uw onderzoek. De opbrengst, de terugverdientijd, etc. (liefst met enkele berekeningen)
U kan ons bereiken op vawt.vti@gmail.com

Beste Jeroen, et.al.

Erg interessante vergelijking — en heel hard nodig. Er is zoveel informatie op het internet, vooral van leveranciers, met totaal uiteenlopende conclusies.

Ik was trouwens erg verbaasd over de lage opbrengst van de Swift. Ik had een onafhankelijke vergelijking van de mid-Wales Energy association gezien waar de opbrengsten weliswaar lager waren dan beloofd door de fabrikant, maar veel en veel hoger waren dan jullie resultaten. (zie pagina 4)
http://www.bwea.com/pdf/small/mid-wales-microwind.pdf

Zou dit alleen een verschil zijn in wind-omstandigheden? Test opstelling?

Ik ben zelf geïnteresseerd in een kleinschalig turbine voor een huisje aan de kust in de Westkaap in Zuid-Afrika. Daar waait het altijd en nog harder dan in Nederland. Weet iemand of er ergens anders een vergelijkbare opstelling is in een land met meer wind? Of een andere manier om deze data te extrapoleren naar een situatie met meer wind?

Groetjes en bedankt!

Broes

Voor een fabriek in friesland ben ik onderzoek aan het doen betreffende het energieverbruik. Op dit moment ben ik aan het uitzoeken of windenergie ook een optie is voor de fabriek. Deze fabriek heef een verbruik van 10.000.000 kwh per jaar en er is een gemiddelde windsnelheid van 5,5 m/s. mijn vraag aan u is of dit ook een realistisch haalbaar doel is. Achter de fabriek is genoeg ruimte voor het plaatsen van windturbines.

@HenkJan,

Als je 10 miljoen kWh op jaarbasis wilt opwekken dan praat je over een hele grote molen. Om een idee te krijgen, de 2MW windturbine van de Windvogel, de Amstelvogel, wekt jaarlijks 4,4 miljoen kWh op. De grootste molen op dit moment, een 6 MW windturbine van Enercon, wekt jaarlijks 18 miljoen kWh op. Afhankelijk van de bebouwing in de buurt van de fabriek en de beschikbare ruimte kun je ook overwegen om meerdere 2-3 windturbines van 2MW te plaatsen.

Bedankt voor de snelle respons. Ik vroeg mij ook nog af wat zo’n windmolen nou kost en hoeveel ruimte je dan precies nodig hebt voor 2-3 windturbines?

@Henkjan,

De 2MW windturbine van de de Windvogel heeft € 2.104.600 gekost. Bij het plaatsen van een windturbine komen diverse kosten om de hoek kijken: aanschaf, plaatsing, aansluiting op het elektrciteitsnet, etc.. Als je hierover meer informatie wilt hebben zou je contact op kunnen nemen met windcooperatie de Windvogel. Daar zitten een aantal experts die jou waarschijnlijk wel vooruit kunnen helpen. Geef maar aan dat je de tip op OliNo hebt gekregen.. 🙂

Waar kan ik een soortgelijke test vinden over pv panelen, en dan getest over meerdere jaren.
Mij is namelijk verteld dat het rendement van PV panelen na 1 jaar nog 90% is en dat na 5 jaar dit gedaald is tot 80%.
Daarnaast kost een set pv panelen voor opwekking van 2550 kwh 16000,00 + 3000,00 installatie

Op het internet zijn enthousiaste verhalen te vinden over de windwall. Waarom is die niet in dit project opgenomen en kan iemand die zo’n molen heeft mij daar meer over vertellen?

Bedankt.

@Elizabeth,

Volgens mij bestaat Windwall niet meer en zijn ze failiet. Het staat me bij dat dit werd veroorzaakt doordat de werkelijke opbrengsten achterbleven ten opzichte van de verwachtingen die uitgesproken waren over het product. Het waren dus inderdaad enthousiaste “verhalen”, geen feiten.

Mijn moto is altijd: meten = weten.

Vroeger hadden ze de volgende website:
http://www.windwall.nl/

Nu kom je daarmee uit op de website van Mainwind. Weet iemand de relatie tussen mainwind en windwall?

Ik weet niet of iemand de 3 kleine windmolens kent die tegen Waregem op een bedrijf staan?
Met de opbrengst voeden ze het volledige kantoorgedeelte.

Ik heb dat park gaan bekijken in Nederland, en kan me er toch niet aan ontdoen dat de gebruikte molens een bedenklijke opstelling hebben, en niet de beste op de markt zijn.
Zo komen goede VAWT molen niet in aan bod: http://www.pacwind.net
En wat te denken van deze test:
http://www.youtube.com/watch?v=MEKmn2Jm9FI

De skystream heeft een groter economisch rendement als huidige pv panelen.
Skystream ca 2000kWh per jaar voor 10742 euro
PV panelen ca 2500kWh per jaar voor 19000 euro.

Hoezo alle kleine windmolens onrendabel????

Juiste cijfers gebruiken a.u.b.

Skystream ca 2000 kWh? Uit het eerste resultaat van 778 kWh op een half jaar kunnen we nog geen resultaat op een jaar vooropstellen, maar bij een extrapolatie waarbij er in de winter evenveel wind is als in de zomer zou dit zo’n 1586 kWh zijn. Voor een juister beeld moeten we afwachten tot het tweede deel van de test afgelopen is.

Bij deze extrapolatie komt dat op 0.35 € per kWh, bij een levensduur van 20 jaar.

PV-panelen ca 2500 kWh? Een installatie van 19000 € zal in Belgie zo’n 4000 Wp bedragen, bij goede orientatie (vergelijkbaar met een open veld voor windturbines) zo’n 3400 kWh opwekken. Deze cijfers zijn volledig correct, dat kan je op veel plaatsen checken.

Bij deze cijfers is de kWh prijs dus 0.18 € per kWh. En met een vermogensgarantie van 25 jaar verwacht ik dat zonnepanelen langer dan 20 jaar gaan meegaan.

Laten we aub geen cijfers gaan ombuigen. De enige onbekende factor is momenteel de juiste opbrengst van de Skystream op jaarbasis.

http://kreeft.zeeland.nl/zeesterdoc/ZBI-O/ZEE/ZEE0/8012/801257_1.pdf

daar staan de cijfers van 11 maanden testen. En dan kan je opmaken dat de skystream zo’n 2000 kwh oplevert.
Blijkbaar schijnt in Belgie de zo’n intenser want in Nederland geeft Nuon aan voor een set van 16000 + 3000 euro installatie kosten, een opbrengst van 2550 kwh op jaar basis. Daarbij wordt niet vermeld dat na 1 jaar het rendement van de pv panelen gedaald is naar 90% en na 5 jaar naar 80%.

Over de levensduur: een windmolen vergt meer onderhoud, maar dat is te minste door een niet buitengewoon technisch onderlegt persoon uit te voeren, maar als mijn PV panelen eens defect gaan dan weet ik zou gauw nog niet wat er te repareren valt.

Inderdaad laten we geen cijfers gaan ombuigen, maar domweg stellen dat alle windenergie van kleine windmolens onrendabel is, is wel erg kort door de bocht

De nieuwe meetgegevens tot en met 28 februari 2009 zijn verwerkt in het artikel.

Opvallend is wel dat de windsnelheid op de testlocatie beduidend lager is dan een KNMI meetstation op slechts 14 km afstand. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de prestaties van de windturbines.

De cijfers van Nuon zijn duidelijk fout wat betreft een PV-installatie. Als je even surft naar de website van zonstraal forum (http://zonstraal.forumup.be), dan kan je daar gerust vinden dat een installatie van die grootte gemakkelijk goedkoper is dan 4.5 € per Wp. Je gaat voor die prijs dus gemakkelijk 4000 Wp kunnen installeren.

4000 Wp gaat in Nederland en België altijd meer opbrengen dan 2550 kWh. Daarvoor verwijs ik o.a. naar http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/pvest.php?lang=en&map=europe waaruit blijkt dat deze meer dan 3300 kWh zal opwekken. Dergelijke cijfers kunnen overal gevonden worden.

En dan de bewering dat na 1 jaar het rendement 90% geworden is en na 2 jaar 80% slaat helemaal op niets. Misschien moet je eens rondsurfen voor actuele cijfers, vooraleer te posten op deze site.

Uit de meetresultaten blijkt dus wel degelijk dat er potentieel zit in bijvoorbeeld de Skystream, mocht er meer wind geweest zijn (wat 14 km verder dus het geval is). Op die manier valt er zeker iets mee te doen, maar ik wil de gemiddelde windsnelheden in bebouwde kommen nog wel eens van naderbij bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *