Wat is de Zeitgeist Movement?

Geplaatst door Jeroen van Agt in Klimaat, Zelfvoorzienend 101 Reacties»

De Zeitgeist Movement is geen politieke beweging. Het erkent geen landen, regeringen, rassen, religies of klassenverschillen. Ze veronderstellen dat deze onderscheidingen onjuist en verouderd zijn en dat ze een ver van positieve invloed hebben op ware collectieve menselijke groei en de ontplooiing van het menselijke potentieel. De basis van de genoemde onderscheidingen ligt in machtsverdeling en gelaagdheid, niet in eenheid en gelijkheid, wat de zaken zijn die wij nastreven. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen dat alles in het leven een natuurlijke vooruitgang is, moeten we ook de realiteit onder ogen zien dat de menselijke soort de mogelijkheid heeft om deze vooruitgang drastisch te vertragen en te verlammen, door sociale constructies die verouderd en dogmatisch zijn en zodoende niet meer congrueren met de natuur zelf. De wereld die je vandaag de dag ziet, vol oorlog, corruptie, elitisme, vervuiling, armoede, epidemische ziekten, schendingen van de mensenrechten, ongelijkheid en misdaad, is het resultaat van deze verlamming.


Zeitgeist samenvatting

Bewustzijn

Deze beweging draait om bewustzijn, en staat voor een vloeiende evolutionaire vooruitgang op zowel persoonlijk, sociaal, technologisch als spiritueel gebied. Het erkent dat de menselijke soort zich op een natuurlijk pad van eenwording bevindt. Dit idee is gebaseerd op een gemeenschappelijke erkenning van een fundamenteel en bijna empirisch begrip van hoe de natuur werkt en hoe wij als mensen een deel zijn van deze universele ontwikkeling die wij leven noemen.
Hoewel dit pad bestaat, wordt het helaas gehinderd en niet erkend door de meerderheid van de mensen, die doorgaan met verouderde en zodoende degenererende wijzen van gedrag en associatie. Het is deze intellectuele ontoepasselijkheid die de Zeitgeist Movement hoopt te overwinnen door middel van educatie en sociale actie.

Herzien

Het doel is om onze wereldsamenleving te herzien in overeenstemming met de hedendaagse kennis op alle niveaus. Op die manier willen wij niet alleen bewustzijn creëren van de sociale en technologische mogelijkheden, waarvan veel mensen geleerd hebben dat deze niet mogelijk zijn of tegen “de menselijke natuur” zouden ingaan, maar ook voorzien in de middelen om deze elementen in de samenleving, die zorgen dat deze verouderde systemen voortbestaan, te overwinnen.

Venus Project

Een belangrijk deelgenootschap, waarvan veel van de ideeën van de beweging zijn afgeleid, is “Het Venus Project”, dat aangestuurd wordt door de sociale ingenieur en industriële ontwerper Jacque Fresco. Hij heeft bijna zijn hele leven gewerkt aan het creëren van de middelen die nodig zijn ter ondersteuning van een bepaald ontwerp van de wereld, die uiteindelijk oorlog, armoede, misdaad, sociale stratificatie en corruptie zouden kunnen uitroeien. Zijn ideeën zijn niet radicaal of complex. Ze dringen geen subjectieve interpretaties op. In dit model is de maatschappij weergegeven als een afspiegeling van de natuur, waarvan de variabelen inherent vaststaan.

De beweging zelf is geen gecentraliseerde constructie. We zijn hier niet om te leiden, maar om te organiseren en te informeren.

Zeitgeist: Moving Forward

Zeitgeist: Moving Forward is het derde deel in de documentaire reeks waarvan de eerst twee delen gezamenlijk meer dan 150 miljoen keer bekeken werden en hiermee een nieuw record vestigden als meest bekeken internet documentaires in de geschiedenis.

De Zeitgeist documentaires geven inzicht in hoe ons huidige systeem werkt of beter gezegd, niet werkt. Het toont de negatieve werking van de meest geaccepteerde en minst begrepen gevestigde instituten in onze samenleving waaronder: het geld systeem, georganiseerde religie, massamedia en het militaire apparaat. Zeitgeist onderscheidt zich van andere documentaires door niet alleen problemen te signaleren, maar hiervoor tevens oplossingen aan te reiken.

Na de release van Zeitgeist: Addendum is een wereldwijde beweging opgericht met de naam The Zeitgeist Movement, die op dit moment meer dan een half miljoen leden telt. Het doel van The Zeitgeist Movement is om de huidige samenleving te veranderen naar een systeem van globale samenwerking, duurzaamheid en toepassing van wetenschap en technologie om de fundamentele problemen van de huidige samenleving op te lossen.

In Zeitgeist: Moving Forward zullen experts aan het woord zijn op het gebied van antropologie, neurobiologie, economie, technologie en andere relevante disciplines die inzicht geven over de staat waarin onze samenleving zich bevindt. Het zal duidelijk worden waarom het nodig is om te veranderen en er zullen praktische mogelijkheden gepresenteerd worden hoe we deze verandering zouden kunnen bewerkstelligen.

De film zal gegarandeerd je blik op het verleden, heden en de toekomst voorgoed veranderen!

Meer informatie

101 reacties op “Wat is de Zeitgeist Movement?”

@Karel @39 en @40
“Vertel me waarom dit (=TZM transportsysteem) niets met wetenschap / techniek te maken heeft?”
De opzet met een wereldwijde transportbuizennet – ook nog geschikt voor het luchtledige – is een giga megaprojekt erg gevoelig voor produktiefouten met grote gevolgen en vrijwel niet te onderhouden. Bij ieder ongeluk in zo’n buizenstelsel is de overlevingskans minimaal. Vermoedelijk is de tegenwerping dat het zo ontworpen is, dat ongevallen ontbreken en onderhoud overbodig is. Heel uniek dus.

Alles is mogelijk “when a scientist tells you something is possible, he is likely correct. However, when he states something is impossible, he is likely wrong” De omgekeerde wereld dus!

“Er staat dat huidige maglev systemen voor een 100 km rit nét zuiniger zijn dan bv. de ICE” Inderdaad, maar met nadruk op een zelfde snelheid heeft de magneetrein minder gewicht – ontbreken van een mee te slepen motor – en dus energiezuiniger. Maar het gaat niet over 100 km/uur maar 6400 km/uur!. Een auto met fietssnelheid kan even weinig energie vergen dan een fiets. Zonder enige proef wordt nu al de bewering gedaan “with only a fraction of the energy usage we use today for the same means”. Hoezo wetenschapelijk?
Zeker in het luchtledige ontbreekt de belangrijke luchtweerstand, doch die is vervangen door de energie vergende pompen. Bij elke halte de lucht teruggebrengen, voordat uit- en instappen mogelijk is, om dan weer luchtledig maken!

Zoals Win al schreef: “zo staan er nog wel meer Kuifje in Wonderland verhalen in het rapport”
Het hele TZM rapport is een luilekkerland van overvloed zonder enige schaarste. “a sea of renewable energy sources have been coming to the surface, many with extreme potential, far exceeding the requirements of the current human population” Het is gewoon de schuld van het groot kapitaal “The only reason people think it is scarce, is because of the monetary/capitalist system to create scarcity” Geld is schaars, dus afschaffen maar!

Nog wat voorbeelden:
Fossiele energie is nu al overbodig: “There is no reason to burn fossil fuels at all anymore, other than the profit oriented” Over wind: “More impressively, a 2005 Stanford University study found that if only 20% of the wind potential on the planet was harnessed, it would cover the entire world’s energy needs.” 20% van het windpotentieel lijkt heel weinig, maar betekent feitelijk dat dan 1 op de vijf beschikbare plekken benut moeten worden. Heel veel dus en dat op de HELE planeet!
Materiaalschraarste? “In fact, the scarcity of any raw material is only as relevant as the amount of work being invested into finding a substitute or workaround” is niet meer dan dan schaarste bij de zoektocht naar vervanging.
Voedselschaarste “The bottom line is that food production is only as scarce as we decide it is” is gewoon een eigen bedenksel, mogelijkheden genoeg “Other untapped food production possibilities include suspended multi deck underwater ocean farms as well as air plants”
http://www.thezeitgeistmovement.com/The%20Zeitgeist%20Movement.pdf

@Roland,
“Nog wat Kuifje in Wonderland voorbeelen:” Ik kom hier niet meer bij van het lachen. Ik denk dat dit Amerikaanse verkooppraatjes zijn. Als het vertaald word in het Nederlands moet dat er zeker uit.

“There is no reason to burn fossil fuels at all anymore, other than the profit oriented”. Dus als de emiraten geen geld meer krijgen krijgen wij geen brandstof meer nodig. Ik ga een paard kopen.

““More impressively, a 2005 Stanford University study found that if only 20% of the wind potential on the planet was harnessed, it would cover the entire world’s energy needs.””. Leuk, een studentje heeft lopen rekenen hoeveel wind er nodig is. Natuurlijk weer niet nagedacht of het altijd waait. En met de natte duim ingeschat hoeveel windmolens er nodig zijn en hoever ze uit elkaar staan. Terwijl een molen een vrij domme constructie is om wind energie te oogsten.

“In fact, the scarcity of any raw material is only as relevant as the amount of work being invested into finding a substitute or workaround”
Dan moet de komputor worden herprogrammeert. Geen brood maar algen eten of zo. En hoe word er dan geregeld dat iemand denkt, kom laten we naar een vervanging zoeken?

“The bottom line is that food production is only as scarce as we decide it is”. Dat ga ze ik Somalië/Kenia vertellen! Wel een leuke link naar dat TZM nu al aan de slag moet. Ik zag gisteren bij K&vdB dat er al 20 jaar een camping staat van 100.000 vluchtelingen!? Vanaf 41:23. Arjan Lock terug uit Kenia. Het enige wat ze nodig hebben zijn wat simpele technologie. Schep, emmers, kruiwagens, folie een handleiding.
TZM denkt te veel in complexe technologieën. En is te weinig praktisch bezig.

@Karel,
Aan de slag! Bel de IND en zoek 100 Somaliërs. Ga naar de kampen. Laat ze charismatische leiders vinden. Leg ze het uit. En maak van de woestijn weer groene velden waar ze van kunnen eten. Wachten op regen wat heel snel wegspoelt of in de grond verdwijnt is heeft geen toekomst. Die mensen lopen gewoon 4 weken om naar Kenia te komen. En dan hebben wij hier een avondvierdaagse!! Daar zit enorm veel pit in.
Wij de kennis. Hun de mankracht en doorzettingsvermogen.
TZM moet realistisch blijven en niet blijven dromen over technische oplossingen.
De tijd is rijp. USA, Gaza, de Hoorn. Go!!
Dan heb je testcase’s, een prototype van een RBE. Dan pas volgt de rest.

@50 – Wim
“Met waardesysteem doel je op normen een waarden?”
Ja, en ook op onderwijs/opvoeding.

“Het libido speelt grote factor, daar doe je niet veel aan met onderwijs en opvoeding.”
Hm, waarom lopen er dan niet meer tienermeisjes zwanger rond?
http://www.infoportaaltienermoeders.nl/detailpage.aspx?cid=K3048

“Maar als je de exponentiële groei van de wereldbevolking ziet, moet je als wetenschapper toch de conclusie trekken dat het wat minder moet worden.”
Je kan niet aan een wetenschapper zeggen dat iets moet; deze komt tot bevindingen.
Waar kan ik een objectieve studie vinden die me zegt hoeveel mensen de aarde kan dragen binnen de huidige context? Bij de VN misschien?

@51 – roland
Je vermelding van ‘dit(=TZM-transportsysteem)’ is niet accuraat. Het vactrain concept is niet van TZM.

“Alles is mogelijk “when a scientist tells you something is possible, he is likely correct. However, when he states something is impossible, he is likely wrong” De omgekeerde wereld dus!”
Waarom zeg je hier de omgekeerde wereld? Ik ken dit citaat, en wat ik in de posts van jou en Wim vooral ondervind zijn stellingen die neigen naar ‘impossible’; en vind weinig onderbouwde en constructieve kritiek. (mijn mening uiteraard) Ook weinig antwoorden wanneer ik vraag waarom bepaalde kritiek wordt geuit.

“Inderdaad, maar met nadruk op een zelfde snelheid heeft de magneetrein minder gewicht – ontbreken van een mee te slepen motor – en dus energiezuiniger”
Welja, dis was mijn antwoord op je opmerking over kuifje in magnetenland..

“Zonder enige proef wordt nu al de bewering gedaan “with only a fraction of the energy usage we use today for the same means”. Hoezo wetenschapelijk?”
Ik hoopte dat je dit binnen de context kon plaatsen. Het zijn voorstellen. Indien wetenschap vaststelt dat het toch efficiënter is met het vliegtuig te reizen, dan past TVP/TZM zich aan.
Maglev is een technologie in ontwikkeling, de vooruitzichten zijn dat dit een energiezuiniger vervoermiddel zal zijn.

“Bij elke halte de lucht teruggebrengen, voordat uit- en instappen mogelijk is, om dan weer luchtledig maken!”
Als je goed opgelet hebt, zijn de maglevs voorzien van transveyors. De hele trein hoeft zelfs niet volledig te stoppen.
De chinezen zijn hier ook mee bezig:
http://www.youtube.com/watch?v=dXWRZXYo3K4

“Het is gewoon de schuld van het groot kapitaal”
Dit wordt niet gesteld. Waar vind je dit?

“Geld is schaars, dus afschaffen maar!”
Go ahead! 🙂

“20% van het windpotentieel lijkt heel weinig”
Waarom denk je dit?

“Voedselschaarste “The bottom line is that food production is only as scarce as we decide it is” is gewoon een eigen bedenksel, mogelijkheden genoeg”
Ik snap je opmerking hier niet?

@52 – Wim
“Ik kom hier niet meer bij van het lachen.”
Ben blij dat je er plezier aan beleeft.

““There is no reason to burn fossil fuels at all anymore, other than the profit oriented”. Dus als de emiraten geen geld meer krijgen krijgen wij geen brandstof meer nodig. Ik ga een paard kopen.”
Ik denk dat je dit uit de context haalt. Hier wordt vooral het corrupte systeem achter de olie-industrie aangehaald. De zin pleit vooral voor duurzame energie, en dat we petroleum kunnen overstijgen in onze energiebehoefte.

“Leuk, een studentje heeft lopen rekenen hoeveel wind er nodig is. Natuurlijk weer niet nagedacht of het altijd waait. En met de natte duim ingeschat hoeveel windmolens er nodig zijn en hoever ze uit elkaar staan. ”
Studentje? natte duim?

“Dan moet de komputor worden herprogrammeert.”
Vergis je niet, een RBE is een samenleving rond mensen, de ‘komputor’ is enkel maar een middel.

“En hoe word er dan geregeld dat iemand denkt, kom laten we naar een vervanging zoeken? ”
Ik denk dat je hier ook een antwoord op kunt vinden… Zou dit kunnen via de bestaande infokanalen?

“Dat ga ze ik Somalië/Kenia vertellen!”
Wel, je mag het ook aan de VN gaan vertellen hoor. 🙂

“TZM denkt te veel in complexe technologieën.”
De meeste van deze technologieën bestaan volgens mij al en/of zijn ze in ontwikkeling met een poc. Complexiteit is ook een relatief begrip. Is een hoofdtelefoon complex? Je bent de enige persoon op de wereld, krijgt alle grondstoffen van de aarde beschikbaar, hebt geen manuals, maak maar.

“Aan de slag! Bel de IND en zoek 100 Somaliërs. Ga naar de kampen. Laat ze charismatische leiders vinden. Leg ze het uit.”
Jij lijkt hierover zeer gepassioneerd; voel je je niet geroepen? 🙂 Je hebt de oplossingen al aangetoond. Ik hou me bij het hoofddoel van TZM (in vorige posts al uitgelegd).

Dag Karel, wat ik bedoel met interpreteren is, dat er vele mogelijkheden / openingen zijn om tot een bepaalde oplossing te komen. Als je voor het eerst hoort van TZM (net als ik), kan men het op verschillende manieren zien: In negatieve zin kan dit zijn, dat als je een machthebber bent, die geld genoeg heeft om alles te veroorloven, het in stand houden van het huidige systeem zeer wenselijk is. Machthebbers zullen TZM afdoen als propaganda en een doel wat niet haalbaar is en geef het nog maar wat meer negatieve lading, om de “kudde” bang te maken. Positief is het als je net als mij zelf er met open mind naar mag kijken en potentieel ziet. Helaas zullen er plekken op de wereld zijn waar zware censuur heerst en men deze informatie niet mag bekijken. Wat betreft de energie voorziening ook daar heb je verschillende manieren om dit op te vatten. Ik ben het eens met je dat we nu moeten beginnen met duurzame energie, voor mij kan dit niet snel genoeg gaan! Wat ik er mee bedoel is dat het tijd kost om duurzame energie goed op de rit te zetten. Zo zegt een student met een natte duim iets, zo zegt de andere dat we in de Sahara iets moeten bouwen (vind ik ook), de andere wil meer windmolens en dat buitelt een beetje over elkaar heen. Ik zei ook de neuzen staan dezelfde kant op, de invulling om duurzaam energie op te wekken zal veel discussie geven. Wat krijgt de eerste prioriteit en wat niet. Misschien draait TZM eerst nog op een stukje fossiel, omdat de groene infra structuur nog niet klaar is. Dat is in grote lijnen wat ik bedoel met het op verschillende manieren interpreteren. Ik vind een magnetische trein minder belangrijk dan voedsel (vandaar de trein in het verhaal). TZM moet ook kijken naar de valkuilen. Als ik even naar het hier en nu ga, zie je dat de regering druk bezig is met de Euro munt te redden. De ene vergeet de getallen goed te benoemen, de andere is bang, dat grotere landen meer zeggenschap krijgen en ga zo maar door. Dat mensen niet wordt verteld hoe het geld systeem echt werkt (en het daardoor mede vastloopt), wordt niet benoemd. Als Nederland een olie veld zou hebben als in het Midden Oosten, dan was er geen te kort meer op de balans (economie = energie). Men is dus niet bezig met het “echte” probleem. TZM moet dus niet in dergelijke valkuilen lopen. Ik weet er is dan geen geld meer, ik bedoel hier mee, dat bepaalde problemen dieper / anders liggen en soms vragen naar een oplossing die totaal niet voor de hand zou liggen. Hoe TZM opstart is ook niet te zeggen, omdat we niet weten hoever het huidige systeem de aarde verder kaal plukt en je misschien heel anders moet beginnen dan je feitelijk zou willen. Ik ben het met je eens over het stukje wat je schreef over de techniek, met wel een extra aanvulling. Er moeten wel middelen zijn om deze techniek uit te voeren. Door de roofbouw die er nu wordt gedaan, kan techniek falen. Denk aan oorlog, radio actieve gebieden, etc. Om de juiste techniek te hebben is er nog 1 alles bepalende factor en dat is de mens. De x factor moet natuurlijk blijven, vind mijn vriendin leuk, maar eigen duurzaam huis en groente tuin is zeer welkom! Wat er momenteel (nagenoeg) niet in het onderwijs zit, zijn vakken, die duurzaamheid stimuleren. Vraag aan een scholier wat peakoil is en je krijgt als antwoord; is dat een nieuw drankje. Ik ben me suf aan het lezen (leren) wat er allemaal aan de hand is, gewoon omdat het in de “normale” wereld niet of nauwelijks doorkomt of wordt stilgestaan. Misschien een idee om juist in het onderwijs daar meer in te doen.

Hallo Ruud 🙂

“Machthebbers zullen TZM afdoen als propaganda en een doel wat niet haalbaar is en geef het nog maar wat meer negatieve lading, om de “kudde” bang te maken.”
Volledig akkoord, dit zal er alleszins zijn.

“Ik zei ook de neuzen staan dezelfde kant op, de invulling om duurzaam energie op te wekken zal veel discussie geven. Wat krijgt de eerste prioriteit en wat niet”
Je hebt gelijk; hier spelen vele factoren waaronder bv. locatie. Uiteindelijk denk ik dat er niet één richting van duurzame energie opwekking zal worden gevolgd, maar vele tegelijk – zeker in de beginfase, en zeker wanneer er niet genoeg kennis is wat de beste beslissing is. Door daarna objectief elk initiatief te monitoren en te evalueren gaan we bijleren en strategie aanpassen… wel zo zou ik het doen 🙂
Dit is natuurlijk allemaal simpel gezegd, maar dit moet gedaan worden door mensen die er fulltime mee bezig zijn. Bij Olino zijn er ongetwijfeld zo mensen die dit vandaag en in de toekomst aankunnen 😀

“Misschien draait TZM eerst nog op een stukje fossiel, omdat de groene infra structuur nog niet klaar is.”
Klopt! Die volledige infrastructuur is er niet; Begin van de transitie is het startschot om volledig voor hernieuwbare energie te gaan. (hopelijk zelfs vroeger)

“Dat is in grote lijnen wat ik bedoel met het op verschillende manieren interpreteren.”
Ik begrijp je volkomen.

“Ik vind een magnetische trein minder belangrijk dan voedsel (vandaar de trein in het verhaal).”
🙂 Vind ik ook, hoewel transport belangrijk is, is (gezond) voedsel een absolute levensnoodzakelijkheid.

“Men is dus niet bezig met het “echte” probleem.”
Om Henry Ford te quoten “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.” 🙂

“TZM moet dus niet in dergelijke valkuilen lopen.”
Ik denk dat ik je snap, dat éénmaal in een RBE er geen lapmiddelen worden gebruikt om het systeem toch draaiende te houden, ipv de bron van het probleem op te lossen. Is dit correct?
Indien je dit bedoelt hoop ik dat een open samenleving, met vrije participatie, volledig transparante informatie, en vooral de toepassing van de wetenschappelijke methode, zulke situaties identificeert en corrigeert.
Mijns inziens is een RBE een samenleving die zelf-kritisch is, en dan hoop ik genoeg kritisch zodat de wantoestanden die je aanhaalt aangepakt kunnen worden.

“1 alles bepalende factor en dat is de mens”
Volledig akkoord hierover. Hiervoor is het uiterst belangrijk om de ‘mens’ zo goed mogelijk te ondersteunen in z’n ondernemingen.

“De x factor moet natuurlijk blijven, vind mijn vriendin leuk, maar eigen duurzaam huis en groente tuin is zeer welkom! ”
🙂

“Vraag aan een scholier wat peakoil is en je krijgt als antwoord; is dat een nieuw drankje. Ik ben me suf aan het lezen (leren) wat er allemaal aan de hand is, gewoon omdat het in de “normale” wereld niet of nauwelijks doorkomt of wordt stilgestaan.”
Heel juist, het laatste wat machthebbers willen, is dat de bevolking kritisch begint te denken; en zoals jij leest en leert over wat er allemaal aan de hand is.
Een mooi overzicht over alle problematieken rond resources/economie is de Crash Course van Chris Martenson.
De volledige: http://www.youtube.com/watch?v=XnXZzx9pAmQ
Of de 45 minute summary: http://www.youtube.com/watch?v=UpePv0hgXHA
(dit is geen TZM materiaal, ik vond het gewoon een eye-opener)

Onderwijs speelt zeker en vast een belangrijke rol. Vakken over duurzaamheid zijn essentieel.
Een heel belangrijk vak is ‘kritisch denken’: vragen durven stellen, nieuwsgierig zijn, informeren,… Dit wordt ons min of meer afgeleerd op school.

En ja, peak oil, dit zou veel meer aandacht moeten krijgen en bestudeerd worden. Blijkbaar botsen we nu al tegen plafonds van olieproductie en combineer dit met een economie die moét groeien, en… 🙁
Grz!

@Karel,
Voortplanting ” 13 million children are born to women under age 20 worldwide, more than 90% in developing countries” Blijkbaar zijn we dan in Nederland goed geinformeerd. Dus daar heb je een punt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Teenage_pregnancy

Wetenschappers meten. En als je naar de bevolkingsgroei kijkt. Is dat wetenschappelijk gezien exponentieel. Zelfs de exponent lijkt wel exponentieel! http://en.wikipedia.org/wiki/Population_growth
Met alle techniek in de wereld gaat het niet lukken om iedereen te voeden en water te geven.
Een wetenschapper doet een bevinding. En zoekt vervolgens naar een oplossing. De bevinding is te veel mensen. De oplossing is geboorte beperking. Dat gaat tegen een aantal religies in, waaronder de de religie ‘Geld’.

Wij uiten kritiek omdat we het proberen te begrijpen. Dat moet je niet opvatten dat we je persoonlijk aanvallen. Je reacties hier worden door mij zeer gewaardeerd en ik leer er veel van. Zo snel mogelijk naar een RBE, maar dan wel goed geplanned. En goed voorbereid.

Wind is natuurlijk een vervelende energie bron. Hij werkt alleen als het waait. En gebruikt een klein wind oppervlakte om energie te maken.

Ik moet hier lachen om de onrealistische punten die roland aanstipt. Daar moet TZM mee bezig! Als je wil moven, moet je wel mensen kunnen overtuigen. Anders komt er nooit een RBE.

Duurzame energie ben ik voor. Maar daar zit ook al veel corruptie, lekker de subsidies trekken door fabrikanten en project ontwikkelaars.

““Dat ga ze ik Somalië/Kenia vertellen!”
Wel, je mag het ook aan de VN gaan vertellen hoor. ”
Ik kan het wel aan de VN vertellen, maar dat is ook zo’n log orgaan.
Ik ben gepassioneerd en voel me geroepen. Maar besef ook dat ik niet de juiste persoon ben. Maar als niemand wat doet… En bij de IND sta je ook een uur in de wachtrij om vervolgens een broekje te spreken met de mededeling dat de zaak nog in behandeling is. Ah ik ken een medewerker bij de IND privé. Ga ik eens even polsen. 100 Somalische asielzoekers, die met garantie terug kunnen naar Nederland om hier op hun verblijfsvergunning te wachten. Vervolgens een defensie vliegtuig om ze daar te droppen. Enzovoort. Eerst een gedegen plan maken. Dat kan je presenteren aan de diverse instanties. En dan moet je hopen dat ze ook nog wat mee gaan doen.
En de asielzoeker moet natuurlijk ook erachter staan. Als je ergens niet meer naar terug wil is het wel …..
Dus een goed plan maken en duizenden TZMers laten communiceren met de overheid. Een lone wolf actie lijkt me zinloos. Volgens mij doen er nog veel meer mee.

Sorry, ik ben even heel kritisch. Het hoofddoel van TZM is fantaseren over een oplossing om die te laat in de praktijk te brengen. Zinloze actie lijkt me. Ben ik wel even heel kort door de bocht.
Daarnaast de bewustwording.

En nog even een cirkeltje maken : Mensen worden zich bewust van een crisis. Gaan daardoor minder kopen. Daardoor hebben andere mensen geen inkomen meer. Die kunnen dan niet kopen. Vervolgens heeft de eerste groep ook geen inkomen meer. Dus afschaffen dat geld.

@Ruud,
Mooi samengevat!
We hebben dus kudde mentaliteit en onwetendheid.
En TZM moet eerst de bestaande problemen oplossen waaronder energie en voedsel en water.

@Karel,
Leuke quote van Henry Ford 🙂
Maar daar zitten we nu wel midden in. De media probeert het nog een beetje stil te houden.

Valkuilen inventariseren en voorkomen. We zitten nu al in een valkuil. Hoe klim je eruit.

Inderdaad op school word kritisch zijn je afgeleerd. Je moet precies vertellen wat er in het boekje staat, anders krijg je een onvoldoende. Die leraren werden gek van me als ik weer een vraag stelde. Ik hoop dat dat gaat veranderen.

Ik heb de crash course niet bekeken. Daar ben ik het met TZM al helemaal mee eens. Daar geven ze ook een duidelijk beeld.
Maar nu naar de oplossingen. Betaalbare oplossingen. Met of zonder geld. Voor het triggerpunt van hyperinflatie.

@53 Karel,
De magneettrein zou op vliegsnelheid nauwelijks energie verbruiken. Nu heet het slechts een voorstel, dat onderzocht moet worden! \Indien wetenschap vaststelt dat het toch efficiënter is met het vliegtuig te reizen, dan past TVP/TZM zich aan\ Die indruk ontbreekt in het juichend stuk. Integendeel alles lijkt met wetenschap en techniek mogelijk of zoals Wim schrijft \Amerikaanse verkooppraatjes\. Dan kom je gemakkelijk met megalomane, peperdure plannen, zoals zo’n luchtledig buizenvervoer.
Een aanzienlijk eb stijgend deel van ons energieverbruik gaat nu naar transport. Bij TZM wordt dat aandeel nog groter. Geen probleem toch, energie in overvloed? Alleen even de oliemachten aan de kant schuiven en de weg naar luilekkerland is open.

\Maglev is een technologie in ontwikkeling, de vooruitzichten zijn dat dit een energiezuiniger vervoermiddel zal zijn\ Het eerste is juist, een moeizame ontwikkeling zoals ook blijkt uit het ongeval op de proefbaan. Energiezuinigheid? Alleen bij lage snelheid, zoals ook bij andere treinen. Waarom zou dit systeem wezenlijk zuiniger zijn? Ook dat blijkt niet uit de grote stelligheid van het stuk!

David MacKay toont dat een trein met vliegsnelheid – indien al mogelijk – waanzinnig veel energie vergt. Ook in Duitsland – waar de fabrikant van de magneettrein zetelt – zijn verschillende voorstellen geschrapt, zelfs een enkel magneetspoor tussen Hamburg en Berlijn.

Het TZM megalomane zie je ook bij energie met blijkbaar geothermie in overvloed. De huidige boringen wijzen daar niet op, die zijn afhankelijk van subsidie vanwege de onzekerheden. Of verhinderen de oliemachten het gebruik?

Bij wetenschap past twijfel en onzekerheid. TZM straalt zekerheid met een vast geloof dat wetenschap het oplost, ofwel “when a scientist tells you something is possible, he is likely correct. However, when he states something is impossible, he is likely wrong”

Hallo! 🙂

@Wim @56
“…De oplossing is geboorte beperking. Dat gaat tegen een aantal religies in, waaronder de de religie ‘Geld’.”
Ik vind het tof hoe je het stelt. 🙂

“Wij uiten kritiek omdat we het proberen te begrijpen. Dat moet je niet opvatten dat we je persoonlijk aanvallen. Je reacties hier worden door mij zeer gewaardeerd en ik leer er veel van. Zo snel mogelijk naar een RBE, maar dan wel goed geplanned. En goed voorbereid.”
Bedankt voor de aanmoediging en oprechtheid.

“Ik moet hier lachen om de onrealistische punten die roland aanstipt. Daar moet TZM mee bezig! Als je wil moven, moet je wel mensen kunnen overtuigen. Anders komt er nooit een RBE.”
Juist, dit kost heel veel moeite hoor. En we kunnen mensen niet makkelijk overtuigen omdat het zoveel omhelst, we kunnen hen enkel informeren -zeker niet pushen-, de rest moet vanuit hun eigen komen. Zonder een beetje openheid heeft het niet veel nut.

“En de asielzoeker moet natuurlijk ook erachter staan. Als je ergens niet meer naar terug wil is het wel …..”
Hoe meer je of deze aanpak spreekt, hoe interessanter het wordt!

“Het hoofddoel van TZM is fantaseren over een oplossing om die te laat in de praktijk te brengen. Zinloze actie lijkt me. Ben ik wel even heel kort door de bocht.
Daarnaast de bewustwording.”
Te laat in de praktijk brengen is zeker de bedoeling niet! Zoals ik al zei wordt er gevreesd dat het eerst veel slechter moet gaan eer mensen échte verandering willen zien.

“En nog even een cirkeltje maken : Mensen worden zich bewust van een crisis. Gaan daardoor minder kopen. Daardoor hebben andere mensen geen inkomen meer. Die kunnen dan niet kopen. Vervolgens heeft de eerste groep ook geen inkomen meer. Dus afschaffen dat geld.”
Klopt! Ik vind het zeer positief dat je zo kritisch denkt.

“En TZM moet eerst de bestaande problemen oplossen waaronder energie en voedsel en water.”
Wel, zoals ik al zei, de enige actie die TZM onderneemt is informeren/awareness verspreiden. Wij (de mensheid) gaan de bestaande problemen moeten oplossen.

“We zitten nu al in een valkuil. Hoe klim je eruit.”
Als je de valkuil puur op het financiële vlak bekijkt, en je beseft dat dit niet-fysische uitvindsels zijn; dan kan je er met de nodige wil snel van afstappen. Onze technische/fysische problemen is nog iets anders.

“Die leraren werden gek van me als ik weer een vraag stelde.”
Haha, super!

“Voor het triggerpunt van hyperinflatie.”
Yep, hou de centrale banken maar goed in het oog.

@roland @57
“Die indruk ontbreekt in het juichend stuk.”
Ok, point taken.

“Dan kom je gemakkelijk met megalomane, peperdure plannen, zoals zo’n luchtledig buizenvervoer.”
Ja, maar wat is peperduur? Geld? Om zulke projecten te realiseren binnen een RBE wordt er gekeken naar de beschikbare resources – de fysische wereld.
Even een voorbeeld dat onze beperking door geld illustreert:
Uit de TVP FAQ:
‘At the beginning of World War II, the U.S. had about 600 first-class fighting aircraft. We rapidly overcame this short-supply by turning out over 90,000 planes per year. The question at the start of World War II was: Do we have enough funds to produce the required implements of war? The answer was No, we did not have enough money or gold, but we did have more than enough resources.’

Betreft maglev: “Waarom zou dit systeem wezenlijk zuiniger zijn?”
Ik kan me maar baseren op de informatie die ik vind hierover bv. vactrain: ‘Also supersonic travel requires a large increase in propulsive power as one enters the near-sonic region. Again with reduced air pressure the speed of the onset of this effect will also increase, allowing faster speeds with lower energy requirements.’
De kritiek op vactrain in wikipedia is zoals je zegt dat het ‘expensive’ is. Maar geld is nu net iets wat we willen overstijgen.
Weet je, ik ga heel de maglev technologie dieper bestuderen. Ga cijfermateriaal trachten te bekomen, dit is natuurlijk geen kleine onderneming. (gaat me heel wat tijd kosten, maar het loont de moeite)

“…zijn verschillende voorstellen geschrapt, zelfs een enkel magneetspoor tussen Hamburg en Berlijn.”
Gewoon vraagje, waarom zijn ze geschrapt? geen winst-perspectieven (investeringsgeld > totale winst)? Dit is meestal de reden, zelfs bij overheids-projecten. Maar ik kan me vergissen, weet je waar ik hier info over kan vinden?

“Of verhinderen de oliemachten het gebruik?”
Denk ik niet, de grote blokkerende factor weeral voor geothermische energie is dat het winstgevend moet zijn – net zoals de elektrische auto etc.. De overheid kan hier iets aan doen, maar kan maar zo ver gaan met verlieslatende projecten.
Makkelijke geothermische winning is zeer locatie gebonden.

“TZM straalt zekerheid met een vast geloof dat wetenschap het oplost, ofwel “when a scientist tells you something is possible, he is likely correct. However, when he states something is impossible, he is likely wrong””
Ik stel vast als ik rondom mij heen kijk, het overgrote deel van wat ons het leven makkelijker maakt of verbeterd heeft, zijn de uitvindingen en werk van mensen die via wetenschap en techniek dit gerealiseerd hebben.
Op wat wil je je baseren naast wetenschap en techniek om zaken te verbeteren? Religie? Poliek? Opinie?

Bedankt voor jullie antwoorden!
Groeten!

Toch even verduidelijken:
“Die indruk ontbreekt in het juichend stuk.”
“Ok, point taken.” -> over de paragraaf;
Lees je de volledige orientation guide, heb je zeker en vast de indruk dat niets finaal is voor TZM.

@Roland,
Ik neem aan dat er ook goederen meegaan in de Maglev. Dan bespaar je heel wat vrachtwagen energie uit. Vergeet niet dat de trein in vacuüm rijd. Dan gaat de vlieger van MacKay niet op.
Bij ongevallen dus geen overlevenden in vacuüm.

Maar ik ben het met je eens dat eerst energie, water, voedsel en huisvesting geregeld moeten worden. Dan hebben we tijd voor de rest.

Het bel rondje was bedroevend.
Vluchtelingen hulp : “Overmaken naar giro 555. Komt alles in orde!”
IND : “Asielzoekers mogen niet nogmaals asiel aanvragen. Ze moeten in Nederland blijven”
Defensie : “Sorry, we gaan geen asielzoekers verplaatsen. We stellen geen Hercules beschikbaar. Die zijn alleen bedoeld voor oefeningen.”
UN : “That is not our Job”
UHNCR : “No we only provide food. No long term solutions. We need a job too!”
De scheppen kosten €2,11. Folie kost €0,002/m². De kruiwagens €6,10. De emmers €0,05. Het zaad 20 cent per 10 kg.
🙁 pfff
Dus ik zit hier in mineur stemming. En denk. Stop maar met die media aandacht en reclames voor 555. Niemand steekt een poot uit. Alles is dicht gereguleerd. Hulporganisaties willen alleen maar inkomsten.
Ze moeten het maar zelf uitzoeken in die zandbak.

@Karel,
Hoe gaat dat in een RBE? Zijn daar ook organisaties met diverse expertises? Word je daar ook van het kastje naar de muur gestuurd?

@wim,
Voordeel van de magneettrein is dat deze lichter is, edoch dat argument vervalt met zwaar goederentransport. Vergelijk dat met het vliegtuig. Dus schepen en ook vrachtauto’s blijven nog nodig!

Zeker met weinig luchtdruk is er weinig luchtweerstand. De energie die je daarmee bespaart, ben je (deels?) kwijt aan behoudt van het luchtledige, zeker als je over grote afstanden spreekt. Of het geheel moet superlekvrij zijn, maar dan heb je nog steeds de overgang naar haltes. Een luchtledige buis in een (diepe?) wereldzee, hoeveel druk moet die weerstaan?

@Roland,
Dus eerst de prioriteiten voor overleven. Energie, water, voedsel en huisvesting. Dan gaan we een mooie trein maken.

Karel, kan mij vinden in de antwoorden en je hebt me inderdaad goed begrepen. “TZM moet dus niet in dergelijke valkuilen lopen.” dat bedoelde ik ook als antwoord / opmerking. Ik heb btw de crash course al gezien en was voor mij ook een eye opener. Ik vind het diep triest dat dergelijke belangrijke informatie (uitzondering af en toe door de publieke omroepen) niet of nauwelijks doorkomen. 1 valkuiltje hebben we misschien al te pakken. We proberen alles al op te lossen en te analyseren. De vacuum buizen en magneetsystemen even ten spijt. Het gaat er in eerste instantie om dat mensen het potentieel van een TZM gaan inzien. Al de technische inovaties even aan de kant zetten en puur op TZM ingaan, het schrikt sommige mensen af en dat is jamer. Misschien is het een idee om te kijken of de drempel lager kan. Als voorbeeld; Men had het jeugd journaal & om 8:00 het “normale” journaal. In die tijd kende ik al heel wat volwassenen die naar het jeugdjournaal keken. Ik heb al eens wat onderwerpen (als peakoil) aangeslingerd aan mensen uit mijn omgeving (een aantal zeer hoog opgeleid). Ze begrijpen het wel, maar ze vallen in een soort van consensus trance, men vergeet het weer terwijl ik denk dat we zeer turbulente tijden mee gaan maken en er structureel de koppen in het zand word gestoken.

@Ruud,
Maar dat kop in het zand steken is de redding van de huidige economie. En stelt turbulente tijden uit. Voor die tijd moeten een aantal denkers oplossingen vinden voordat het turbulent word. Rond toeteren dat niet goed gaat, met onderbouwde argumenten lijkt me geen oplossing.
Ook met vage oplossingen komen niet.

@wim, das een goeie, hoe langer we wachten, des te meer het gaat kosten en aangezien dat we het geld afschaffen is dat geen probleem.

@Wim @63
“… de prioriteiten voor overleven. energie, water, voedsel en huisvesting”
Ons huidige transportsysteem vergt steeds meer energie en om deze minder olieafhankelijk te maken, aangevuld met biobrandstof ten koste van voedsel. Kreten als “er is energie in overvloed”, maken dat niet gemakkelijker

@Karel @58
Wetenschap en techniek hebben veel bereikt, maar dat ging met vallen en opstaan; veel vallen zelfs, maar bij TZM lijkt dat afwezig.

De magneettrein is geheel nieuw, terwijl HSL, ICE bestaand spoor (en stationshaltes) benutten. Dat maakt deze gemakkelijker (en goedkoper!). Cijfers over de magneettrein blijken vaak afkomstig van de fabrikanten, dus niet echt onafhankelijk. Het nadeel van de lichtere, motorloze magneetvoertuigen is dat de lijn zelf meer materiaal en arbeid vergt en ook in die zin dus “duur” is,
zie: http://www.qhappy.com/mwg/pr02.htm
Meer algemeen over de lijn Hamburg-Berlijn:
http://en.wikipedia.org/wiki/Transrapid/German
http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin%E2%80%93Hamburg_Railway

@Ruud,
Precies. Als geld een probleem is moet je het gewoon afschaffen.
Is Griekenland ook meteen uit de crisis en zijn er geen werklozen meer 🙂 Wat lopen ze nu te zeuren over de Euro, Amero, dollars en EuroBonds.
Begrotingstekort? Onzin!
In theorie kun je elk probleem oplossen door het af te schaffen.
In de praktijk valt dat vaak tegen.

@Roland,
Bio-brandstof is een doodlopende weg (Zie MacKay). Vroeg of laat moeten we toch zonder olie, gas en isotopen leven. Magneet treinen zijn peperduur. Maar als we ze niet hoeven te betalen zijn ze gratis. RBE! 😮 Dus eerst de prioriteiten. Anders kunnen we ze niet bouwen.

@Karel,
Ik ben heel benieuwd hoe dat resource verdelings model er uit ziet.

@Wim @61
“Hoe gaat dat in een RBE? Zijn daar ook organisaties met diverse expertises? Word je daar ook van het kastje naar de muur gestuurd?”
De enige erkende organisatie is de mensheid 😉 Nee, er zal zeker organisatie zijn voor alle activiteiten van de samenleving, maar ik denk dat dit straightforward zal zijn.

@Ruud @64
“We proberen alles al op te lossen en te analyseren. De vacuum buizen en magneetsystemen even ten spijt. Het gaat er in eerste instantie om dat mensen het potentieel van een TZM gaan inzien. Al de technische inovaties even aan de kant zetten en puur op TZM ingaan, het schrikt sommige mensen af en dat is jamer. Misschien is het een idee om te kijken of de drempel lager kan.”
Klopt, puur op TZM ingaan, de denkwijze, de doelen,… En ja, het schrikt af, het is een soort van cultuurschok.
Je voorbeeld van het jeugdverhaal is zeer goed. Er bestaan al pistes om TZM-materiaal ‘for dummies’ om TZM toegankelijker te maken.

“Ze begrijpen het wel, maar ze vallen in een soort van consensus trance…”
Ik ken het fenomeen, de culturele passiviteit slaat dan weer toe, en het is terug business as usual 🙁

@Ruud @Wim @65 @66
Inderdaad geld wordt afgeschaft, maar hoe langer we uitstellen, hoe meer ‘fysische’ kosten er zullen zijn. Uitputting grondstoffen, vervuiling, etc…

@roland @67
“Wetenschap en techniek hebben veel bereikt, maar dat ging met vallen en opstaan; veel vallen zelfs, maar bij TZM lijkt dat afwezig.”
Kun je ergens -letterlijk- aanhalen waar TZM zogezegd pretendeert van ‘perfect’ te zijn? Weerom, net het tegengestelde wordt gezegd in de orientation guide. TZM wil fundamentele oplossingen voor de problemen die het vaststelt, geen opknapwerk.

Dank je voor de informatie over de transrapid, ik bekijk het.

@Wim @68
Ik ben niet in staat om dit kort en bondig uit te leggen. Kort en bondig uitleggen kan misverstanden veroorzaken, dit wil ik écht vermijden.
Je kunt dit vinden in de orientation guide vanaf blz 46, Part 3 A resource based economy.

@Karel @69
Eerder deed ik een aantal aanhalingen met een een hoge mate van stelligheid, die op geen enkele wijze aannemenlijk wordt gemaakt zoals de uitspraak in @37 “A Maglev train uses magnets for propulsion and requires less than 2% of the energy used for plane travel”
Je geeft toe “het is inderdaad theoretisch”, maar uit het stuk blijkt dat nergens, integendeel die 2% wekt de indruk van zekerheid. Die zekerheid blijkt ook uit de benadering, is er een probleem de wetenschap lost het op, en mist iedere bescheidenheid.

In @51 heb ik dat met aanhalingen aangevuld. Energie, voedsel is er in overvloed, schaarste ontbreekt. Die stelligheid leidt tot megalomane plannen, die je nu ook ziet met mislukkingen of resultaten veel slechter dan beloofd. Wim @52 noemt het “Amerikaanse verkooppraatjes”, maar het toont ook een grenzeloze zelfverzekerheid, zelfgenoegzaamheid, die past bij megalomane plannen. Vaak komen zo’n plannen van eerzuchtige bestuurders, die zich onttrekken na mislukkingen.

Wat dat betreft is TZM niets nieuws. Integendeel het buizen-transportplan toont een nog grootschaliger megalomaan plan, dan we nu vaak zien. Blijkbaar is meer, verder en vooral sneller reizen ook in TZM onaantastbaar De toekomst ligt vast en kan aan de komputor worden overgelaten.

Dag Roland, bedankt voor je antwoord.

Je haalt woorden aan die je TZM toeschrijft als ‘grenzeloze zelfzekerheid’, ‘zelfgenoegzaamheid’, ‘mist iedere bescheidenheid’, ‘megalomane plannen’, “onwetenschappelijk”.

En steeds antwoordde ik hierop dat net het tegengestelde wordt gezegd, in de hoop dat je toch verder zou kijken dan oa ‘het buizen-transportplan’. maw: lees de orientation guide. Op basis van je antwoorden leid ik af dat je uit de orientation guide fragmentjes gelezen hebt, maar ik kan me uiteraard vergissen.
Desalniettemin wil ik je met onderstaande excerpts uit de orientation guide aantonen hoeveel de labels ‘grenzeloze zelfzekerheid’, ‘zelfgenoegzaamheid’, ‘mist bescheidenheid’, “onwetenschappelijk”, ‘megalomane plannen’ toepasbaar zijn:

‘If nature has taught us only one thing, it is that the only constant is change . There is no such thing as a Utopia . Therefore, in order for us to grow productively as a species, we need to become experts at “changing our minds” about anything and everything.’
‘The point here is that it doesn’t matter how correctly reasoned our conclusions might be, they have to be tested .’
‘No matter how ‘right’ something may seem, we are going to check it out by observational testing and actually see if it holds validity. In fact, we should to be very skeptical of any claim that cannot be seen or tested in the physical world.’
‘There is no evidence to support the idea that anything we think is true today will maintain its integrity tomorrow. And yes, paradoxically, this goes for everything you are reading here.’

Vind maar eender welk instituut vandaag die zichzelf zoveel in vraag stelt. Is dit zelfzekerheid? zelfgenoegzaamheid? megalomaan? mist bescheidenheid? onwetenschappelijk?
Hou aub rekening dat dit terug maar deeltjes zijn uit een groter document.

Dus: Indien blijkt dat het zogezegde ‘buizen-transportplan’ niet haalbaar is op basis van studies met betrekking tot beschikbare resources, energie efficiëntie, etc… dan wordt dit niet gedaan en gebruikt of zoekt men naar alternatieven.
In het gehele deel waar maglev ter sprake komt is het toch overduidelijk dat de auteur voorbeelden wil aanreiken waar potentieel is tot verbetering?

Energie is er in overvloed -> Ik denk dat je dit misschien verkeerd interpreteert: hier wordt de energie die de natuur ons aanbiedt bedoeld. Niet wat de huidige infrastructuur produceert. Het punt is dat we onze manier van organiseren moeten aanpassen om deze overvloedige energie te benutten.

Groeten!

Ja, wat betreft megalomane plannen? Wat versta je hieronder?
Kun je ergens iets vinden waar mensen en hun welzijn ondergeschikt zijn aan deze plannen?

@Roland,
Laten we elkaar niet beschuldigen van megalomanie.
Wat kan? Wat kan niet? En hoe kan dat dan wel? Wat zijn de prioriteiten?
En hoe is dat te realiseren zonder enige vorm van geweld? De huidige koers is matten en afknallen. Hyperinflatie betekend automatisch TZM want geld is niets meer waard. Dus hoe kun je zonder megalomane plannen van nu naar later? Dat is het doel van deze topic.

De treinen zijn eigenlijk geen relevant punt. Als de Activist Orientation Guide ooit in het Nederlands word vertaald komt dat er natuurlijk niet in.

Mijn megalomatische plan om de mensen in de hoorn van Afrika te helpen werd gewoon om zeep geholpen door de overheid en betrokken instanties. Het kost geen drol, maar men wil gewoon een dure korte termijn oplossing. Daar kunnen ze geld aan verdienen. GELD!! Ik geef niets meer aan 555. En de fiscus was uiteraard niet blij dat ik aankondigde niet te gaan betalen. Ik wacht de boete af en betaal die natuurlijk ook niet.

Met het buizen transport systeem geef ik je gelijk. Waarom verder? Waarom sneller? Waarom vakantie? Waarom reizen? Ik ben al 10 jaar niet op vakantie geweest. Geen interesse.
Dus focus op energie en andere resources.

Er komt natuurlijk ook cultuur en mimetische begeerte om de hoek kijken.
Het is cultuur dat je verre reizen maakt en dat kunt aantonen met stapel foto’s en filmpjes. Als je netwerk dat doet moet je dat zelf ook gaan doen. Ik weiger. En hoef die foto’s niet te zien, en wens de klachten van het slechte hotel en het niet zonnige weer niet te horen.
Het ergste is nog de klacht dat er het te warm en vochtig was. Dan denk ik ga er dan ook niet naar toe!

@Karel,
Energie is er inderdaad in overvloed. Door zon en maan. Maar nu zitten we met het probleem dat het duurder is dan fossiel gebruik. En dat is een financieel probleem. In een RBE is dat snel opgelost. En kan je snel overstappen van fossiel naar duurzaam.

@Roland,
TZM is inderdaad niet iets nieuws. Je hebt Zeri, Blue economy, David Suzuki foundation en nog veel meer. TZM is een groep van mensen die meer dan 100 jaar vooruit denken. Daar heeft de overgrote meerderheid van de mensheid geen tijd en interesse voor. Die zitten met hun dagelijkse beslommeringen. Dito de politiek, die het mooiste plaatje wil maken met korte termijn oplossingen. Je regeert maar 4 jaar. En het kenmerk van een dictator is dat hij stinkend rijk wil worden. Of heb je daarvoor een tegenvoorbeeld?

@Karel
Een megalomaan plan mist een menselijke maat, ook in onderdelen, eenmaal gestart is het plan nauwelijks te stoppen.Ik lees niet meer alles van voor tot achter, dat voegt te weinig toe vaak door vele herhalingen, dus beperkt ik me tot fragmenten. Mijn bezwaar tegen het buizenplan is de stelligheid over het mogelijk resultaat, terwijl nog zoveel onzeker is. Dat is het ongeloofwaardig.

Ons huidige niet hernieuwbare energieverbruik moet rminder zowel door effektiever met energie om te gaan als door vervanging (dus niet toevoeging!) door hernieuwbare energie. Of dal laatste zo gemakkelijk is, merken dan wel. Water is ook in overvloed aanwezig, maar helaas op de verkeerde plekken en op de verkeerde tijden.

@Wim,
Eens TZM is niets nieuws, ze mogen 100 jaar vooruit denken, maar waar leidt dat toe? Veel beter is het ook 10 jaar of minder vooruit te denken dat geeft meer bruikbare resultaten. Als ze dat zonder geweld willen, zullen ze minderheden een plek moeten geven; nu is het een kunstmatige eensgezindheid en dat keert zich tegen je.
Verre reizen kosten gewoon tijd, wat is daar mis mee?

@roland,
Een verre reis mag tijd kosten. Het is pure luxe dat je binnen een paar uur op bestemming bent. Hoewel, inchecken kost ook veel tijd. En bij uitchecken loop je de kans dat je naar het poepkamertje moet.

Minderheden hebben een plek binnen TZM. Waar lees je dat dat niet zo is?
Moslim, christen, neger, Aziaat, Nederlander, Duitser en Belg zijn allemaal hetzelfde. Ze spreken verschillende talen en hebben een verschillende levensovertuiging. Maar dat maakt niet uit binnen een RBE. Een landen grens bestaat niet meer. Beatrix zou je buurvrouw kunnen worden. En aan de andere kant woont Joep.

Het huidige niet hernieuwbare energie is een van meest dringende problemen die opgelost moeten worden. Dito water en voedsel.
Daar heb je een goed punt. En nu begrijp ik ook je megalomaan plan.
De TZM moet alle fantasieën eruit halen en concreet over de dringende zaken beginnen. Fantasieën mogen in een bijlage als toekomst muziek.

En ik wil nog steeds een testcase. Dat maakt de geloofwaardigheid vele mate groter. Blijven mensen op hun gat zitten wachten op een postbode die nooit komt om dat hij ook op zijn gat zit? The human nature. Somaliërs op de Kenia campings? 🙂 Ik ben benieuwd.

@Wim,
De besluiten gaan per komputor, hoe houdt die rekening met de opvatting van minderheden? Wordt een onjuist besluit hersteld, of komt dat nooit voor?

TZM hoeft geen estcase. Immers wetenschap en techniek kunnen alle problemen oplossen, dat is hun aanname of beter gezegd blind vertrouwen. Voorbeelden overbodig en je hebt ook geen dringende problemen.

@roland,
Die komputor weet niet of iemand minderheid is of niet. Volledig onpartijdig. Dat is het idee achter een komputor.
Hoe de komputor in elkaar steekt ben ik heel benieuwd naar.
Vooral qua inputs en outputs en software die er in draait.
Die is public domain. Ieder mens krijgt evenveel. Dat is programma van de komputor.
En arbeidskosten zijn hier net zo duur als in china of india, waar ze voor €0,60 een dag gaan werken van 14 uur. Namelijk €0,00.
Iedereen krijgt evenveel. Mijn grote vraag bij TZM is of mensen voor €0,00 aan de slag gaan. Vandaar een testcase! Zijn we luie donders of zetten we er onze schouders er onder. Vergelijk dat met Griekenland.
Dat wetenschap en techniek alles kan oplossen is natuurlijk onzin. Alleen mensen kunnen problemen oplossen, met behulp van wetenschap en techniek. Maar doen die mensen dat dan ook? Hoe zit het met de mentaliteit?

Een RBE betekend dat je met pensioen gaat op een leeftijd 0 jaar!
Willen de kinderen naar school? Willen ze aan de slag?
Wat gaan de ouders doen? Op hun krent zitten of voor energie en voedsel zorgen? Moeten ze dat op hun krent blijven bestellen? Of gaan ze aan de slag?

Het huidige kapitalisme is moeten. Je moet werken. Je moet de kinderopvang betalen, en de energie rekening, en de hypotheek, en zo nog veel meer. Daarom moet je werken. Je moet een betere auto dan de buren. Je moet een verre vakantie maken. Je moet ……

In een RBE is dat compleet anders. Je mag werken als je zin hebt. Je mag leren als je dat leuk vind. Je mag elke dag op vakantie, totdat je je verveeld. Dan ga je weer iets nuttigs doen.

Wat doet men in een Resource Based Economy? Dus een testcase.
Als TZM zegt dat ze geen testcase willen, dan word het dubieus.
Dat betekend dan dat ze met een oplossing bezig zijn die niet mogelijk is.

@Wim,
TZM gaat ervan uit dat gedrag gemakkelijk aanpasbaar is en zo geweld, oorlog e.d. verdwijnt. Ongewenst gedrag komt niet voor! Minderheden met afwijkend gedrag waarschijnlijk ook niet, net als bij Orwell.
Dus er valt niets te “testen”

Natuurlijk blijft ongewenst gedrag voorkomen. Er lopen altijd een paar gekken rond. Geweld blijft bestaan. Alleen in veel mindere mate. Als je inventariseert hoeveel geweld geld gerelateerd is dat enorm. Kleine criminaliteit draait om geld. Oorlogen draaien om geld. 2e WO, Golfoorlog, Afghanistan, de Arabische “Lente”, en ga zo maar door.
En dan nog die dictator staatjes. Muammar had gewoon 1,4 miljard op de Nederlandse bankrekening staan, dan kun je nagaan hoeveel in Zwitserland. En daarvoor betalen wij aan de pomp.

Een andere vorm van agressie komt door landje pik. De TZM erkent geen landen. Die zijn er dan niet meer. Er zijn hoogstens nog taalgrenzen. Is dat Koerden probleem ook meteen opgelost. Gister hoorde ik een Duits meisje Nederlands spreken. Vrijwel accentloos en zonder enige grammaticale fout. Misschien ging ze in Groningen studeren, omdat daar de wachtlijsten korter zijn. Ik heb destijds aan mijn Luitenant bij de dienst keuring duidelijk uitgelegd dat ik zeker geen grens ga verdedigen. Afgekeurd vanwege het faken bij de gehoortest.

De “test” is of mensen aan de slag gaan in een RBE. Niet of mensen engeltjes worden. Wel hoe ze met elkaar omgaan. Saamhorigheid of haat en nijd? Ik ben benieuwd.

Griekenland, wat zou het toch mooi zijn als zij het initiatief zouden om dit systeem te testen, al is het lokaal. Al is het de vraag of ze de grondstoffen hebben om zich onafhankelijk van alles te kunnen voorzien gezien het landschap (80% berglandschap?). Maar met nieuwe revolutionaire (schone) technologiën die vaak maar traag op gang komen of helemaal niet kan dit zeker weten.

@roland, daarom spreken ze ook van een mentale verandering die nodig is. Als je beetje het nieuws volgt (niet alleen op tv) zijn er al veel opstanden gaande, en persoonlijk zie ik dit de komende tijd alleen maar erger worden. Ik heb het idee dat er voor een groot deel al een vuurtje brand in de mensheid voor verandering. Een RBE wordt dan al een stuk aanneemelijker.

Maar hoe begin je zoiets? Moedige vrijwilligers (bedrijven) zijn er niet zo 1,2,3 te vinden en dat kan ik ze eerlijk gezegd ook niet kwalijk nemen. Ideaal zou zijn dat dit een door de overheid gesteund project zal worden, maar dan puur ondersteuning om het mogelijk te maken. De overheid kan hier geen volledige macht over hebben (of helemaal geen), dan begin je al direct fout. Vanaf het begin schoon!

Kortom mijn idee over een RBE, testen die hap! En geef het tijd. Het is een concept en zal niet perfect zijn, maar we moeten toch ergens beginnen? Zoals het nu gaat is onlogish, oneerlijk, ronduit vreemd etc.. Hoe zijn we zo terecht gekomen?

Gr Danny

@ Danny, Griekenland als testcase is een goed idee. Ik denk zelf niet dat het gebeurd. Eerst willen ze het voorschotje terug hebben van Griekenland en proberen ze het geld systeem tegen beter weten, zolang mogelijk in de lucht te houden. De overheid zal echt TZM niet steunen. Stel dat ze het gaan testen (en de kans dat het werkt is niet gering), dan moet dezelfde overheid zich gaan opheffen. De overheid (lees politiek) heeft geen macht. De grote bedrijven en de banken hebben het voor het zeggen. De belasting betaler wij dus, moeten eerst verder uitgemolken worden. TZM zegt ook (vrij vertaald); Dat de zaak eerst moet klappen.

@Danny,
Wat trek je aan om met RBE door de komputer gestuurd te worden met techniese hoogstandjes, die zoals nu ook niet altijd even suksesvol blijken? Waarom zou zo’n verandering zo gewild zijn?
Wie grijpt wanneer is, als RBE dreigt te mislukken of sluiten we dat uit en is het geen test?

@Danny,
Helemaal mee eens. Testen die hap en vooral voordat het we automatisch in een RBE belanden. Baken een stuk land af. Test sites in overvloed. USA, Gaza strook, de Hoorn, Spanje etc. Werklozen zat. Wat gaan ze doen in een geldloze maatschappij. Bij een succesvolle test zijn ook overheden te overtuigen. Ik ben benieuwd.
Dat een MBA (Money Based Economy) niet werkt zijn we inmiddels achter, omdat op een of andere manier men altijd in staat blijkt geld bij te drukken. De ECB leent “onbeperkt” geld uit voor 1,5% aan Europese banken! Dan krab ik me achter de oren.

@Ruud,
Waarom zou een failliete overheid de TZM niet ondersteunen? Papandreou neemt zij telefoon niet op. Hij heeft ruim voldoende werkloze ambtenaren om een test site op te zetten. Ze zijn in een keer van hun begrotingstekort af. Wat dat betreft is Griekenland ook een uitstekende testcase. Dexxia en andere banken zijn er niet blij mee, maar sowieso zijn ze dat straks ook niet in het monetaire systeem. Nothing to loose.

@roland,
Vergeet die technietzse hoogstandjes. En de komputor doet alleen maar wat er in de software zit. Wie gaat die software maken?
Het sucksex van een RBE is gebaseerd op de mentaliteit van de mensen in
een RBE. De test is dus wat doen de mensen in een RBE. Gaan we wachten tot het automatisch er is of gaan we ons voorbereiden met de knowhow van testcases.
Stelling: In de wereldwijde ECONOMIE ontstaat automatisch een hyperinflatie. Daardoor is GELD verdwenen. En gaat men automatisch naar een RBE. Dus testen, leren en verbeteren voordat het zover is. De TZM staat nog in zijn kinderschoenen.
Concreet plannen maken en klaar zijn voordat het het huidige systeem plopt. Het ploppen huidige MBE systeem gaat uiteraard gepaard met decimeren van de wereldbevolking. Wat voor de overlevenden weer veel resources op levert.

(Ik ben geen taalpurist, maar komputer schrijf je echt met een o, dus komputor. techniese=technietzse. suksesvol schijf je echt met een c en x dus sucksexvol.)

Wat een eye opener deze films! Ik zou willen dat alle topmanagers en politici eens goed willen kijken naar de realiteit van vandaag. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en de resources van onze aarde raken op. Het neoliberale systeem met deregulering onder grote invloed van een corrupte elite heeft gefaald. Wellicht wordt het tijd dat de mens verder evolueert. Waarom geen revolutie zoals de Fransen in 1789 ?!

@ronald
Ja, dat zouden we allemaal wel willen.
Zo zat ik gisteren op het puntje van mijn stoel om de oplossing van Merkel, Sarkosy en Rutte te horen. Ze gaan na 2 jaar weer vergaderen.
Ze gaan misschien een Euro Commissaris instellen. Want de cijfertjes klopten niet, die de lidstaten braaf indienden. Na 10 jaar moet er toch een keer gecontroleerd worden. En, geniaal natuurlijk, willen Merkel en Sarkosy bank belasting gaan heffen. Vannacht slecht geslapen. De euro crisis zou deze maand nog opgelost zijn. Dat zie ik zo niet gebeuren. Of ben ik te naïef.
En dan heb je nog die hippies die met tentjes occupied spelen, en geen zinnig woord weten uit te brengen. Laat staan een oplossing. Dat schiet ook niet op.

Als Merkel, Sarkosy en Rutte een beetje nadenken komen ze tot de volgende conclusie: De banken een jaar op slot, en het beurs casino 1 keer per week. Dat wil zeggen de beurs mag 1 keer handelen per week. Met een beperkt volume. De banken krijgen geen rente inkomsten meer, en hoeven ook geen spaarrente te betalen. Hun werknemers blijven hun loon ontvangen van de overheid. De grote bobo’s verdienen natuurlijk aanzienlijk minder, maar het is niet zo erg als er een paar exorbitante huisjes in de verkoop gaan.

Gevolg: Griekenland zakt niet verder in de put. Mensen hoeven geen hypotheek of huur meer te betalen. En geven hun geld uit. Als mensen hun geld uit geven hebben andere mensen weer werk. Dat is toch kleuterschool economie kennis. Bezuinigen betekend meer werkloosheid. En dus minder mensen die werk hebben. Dat lijkt me ook een vicieuze cirkel. Met bezuinigen help je de economie naar de knoppen. Evenals met eindeloos geld lenen met de meest onbegrijpbare constructies.

Laten we RBE eens in Europa gaan testen.

Nog eventjes kort door de bocht rekenwerk uit de .xls:
Stel een bank verstrekt 2000000 hypotheken. Een gemiddeld huis kost 120000 €. Dan heeft een bank 2,4E+11 € uitgeleend. Jaarlijks incasseren ze een rente van 4% . Dat betekend een inkomen van 9600000000 €. Dat komt overeen met 9,6 Miljard. De ING heeft 35000 medewerkers. Die kosten gemiddeld 3000 € per maand incl. IB. Dus 36000 € per jaar. Om de bank overeind te houden is dus 1260000000 € nodig. Dat komt overeen met 1,26 Miljard. Waar blijft die 8,34 Miljard dan?

Een bank hou je dus prima overeind door wat salarissen door te betalen. En dat is vele malen goedkoper dan de noodfondsen.

@Wim,
Zijn er niet geschiktere sites voor deze uitvoerige dagelijkse overweging? Het verband met het onderwerp ontgaat mij

@roland,
Het verband met het onderwerp TZM is dat we momenteel een geld probleem hebben. Met als gevolg occupy en al vrij veel geweld. Schaf je het geld af (TZM). Dan los je die problemen op. In 1 keer afschaffen werkt niet. Dus vandaar de economie herstarten met 0% rente. Burgers kunnen weer kopen, en daardoor andere burgers weer werk.
Het banken probleem moet je gewoon oplossen door ze uitsluitend nog verantwoordelijk te stellen voor betalingsverkeer. Ik vind dat in deze fase van de TZM wel relevant.

@Wim,
Als je het geld/ de munt afschaft, heb je geen geld/munt probleem.
Dat is geen oplossing, maar ontwijking, dus is zo RBE niet te testen!

@roland,
Dat zie ik ze in de EU nog niet doen. Het is weer de besluiteloosheid ten euro top.

Testen kan je natuurlijk alleen als een stuk land geld vrij maakt. En vervolgens daar een aantal occupy hippies op plaatst en ze verteld dat ze zelf voor eten en drinken en energie moeten gaan zorgen. Test sites zat.

Maar wat gaan we doen aan met de huidige problematiek?
Een RBE komt er sowieso. De keuze is alleen goedschiks of kwaadschiks. Ik kies voor de eerste, zonder veel geweld.
En dat is uitsluitend mogelijk door de banken en beurzen plat te leggen. Daar schijnt een bodemloze put, zo niet een black hole te zijn, waardoor de burgers niet meer rond kunnen komen. Dus de banken en beurs confisqueren door de overheid! 0% rente op staatsobligaties en hypotheken om de economie weer te laten draaien. De pensioenen zijn al ongeloofwaardig. Betaalverkeer betalen uit de staatskas. Dat is vele malen goedkoper dan herkapitalisatie van de banken en schulden kwijtschelden.
En natuurlijk met veel minder geweld.

Nog een feit is dat je bij een bank spaarders hebt en leners.
En banken lenen bij elkaar. En bij de grote bank voor 1%.
Nu is het feit als je 1€ spaargeld hebt waar je 2% aan rente krijgt uitbetaald, en vervolgens de bank voor die ene € tot wel 35€ mag uitlenen voor een rente van 4% tot 20%. Daar zit het probleem.
http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200809/cmselect/cmtreasy/144/144w254.htm
En dan gaan de banken vervolgens piepen dat ze omvallen. En de overheden snellen toe voor herkapitalisatie. Helemaal fout. De banken in beslag nemen. Alle bonussen per direct afschaffen. En de bank werknemers loon betalen. Het geld vloeit weer naar het volk. Het volk geeft weer geld uit. En dan gaat het balletje weer rollen. En kom vervolgens de economie weer op gang. Waar we nog aan vast zitten.

@Roland kijk eens op youtube en toets in : How money works? Dat was voor mij (behalve TZM) ook een eye opener.

Interessant filmpje. http://www.youtube.com/watch?v=7zD63Mam01Y Helaas heeft Walter een slechte camera. Maar hij is een interessant denker. Misschien omdat hij tot dezelfde conclusie komt als ik.
Het verschijnsel heet Fractional reserve banking. En is mooi beschreven op de Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking
Via de rente constructie kun je gewoon geld blijven bijdrukken. Geen papiergeld maar digitaal geld.
Elke bananen republiek kan je vertellen dat als blijft bijdrukken je geld niet meer waard is een rolletje WC papier. Je zou je boodschappen kunnen doen door een paar rolletjes mee te nemen. Terug naar de ruilhandel. Ook een RBE?

Wat dat betreft zit ik nog te puzzelen op een RBE. De computer stuurt me een mailtje dat ik 3 broden kan afhalen, en 2 liter benzine krijg. Maar ik lust geen brood, en heb geen auto.
De vrouw wil een nieuwe tafel. Moet je die dan op je verlang lijstje gaan zetten? En wie gaat het brood bakken? Wie gaat de tafel maken precies volgens de wensen van de vrouw?
Het TZM concept is leuk, maar hoe gaat dat werken?

(Correctie op een vorige post. Voor elke euro spaargeld mogen banken tot 3,2€ uitlenen. Volgens Walter 9€. Maar dat is de USA cq de USL)

@berbel Ik vind het afserveren van de eerste twee films niet terecht. Ze zijn nodig om mensen eerst eens bewust te maken van de manier waarop rente en religie gebruikt zijn om mensen onderdrukt te houden. Wat complottheorieën betreft… nou EN !? De hele wereld gelooft wèl het moslimcomplot tegen de westerse wereld dat ons door de VS is voorgespiegeld, omdat wij vijanddenken nodig hebben?

Heb inmiddels moving forward gezien, met het hele gezin hebben we alle films bekeken, en we vonden eigenlijk de 1e en zeker de 2e het beste…. de derde schetst al een wereld die zó ver af staat van de onze en waar ik me niet mee kan identificeren, met een economie geheel zonder ruilmiddel, dat ik daar grote vraagtekens bij heb.

Alle ellende, honger, ongelijkheid en gebrek aan kansen in de 3e wereld of gebrek aan kansen v.w.b. duurzame energie-initiatieven, zouden kunnen worden gerealiseerd als wereldwijd RENTE verboden wordt. Ik denk dat dat een stuk realistischer is ook. Op die manier verdient er niemand meer aan schuld of oorlog. En ik vrees dat alleen dàt al heel erg moeilijk te realiseren is.

http://www.fairbanking.nl/

Verder vind ik het idee van “shared access” niet realistisch. De meeste mensen willen, net als de meeste andere apen, graag bezitten, verzamelen. Dat zit in ons DNA. Huis, auto, spullen. Onderschat die behoefte van de mens om te hebben, te spelen, en te winnen niet. Maar dat kan WEL duurzaam, verantwoord, en eerlijker verdeeld!

@ietsist,
“.. als wereldwijd RENTE verboden wordt verdient er niemand aan oorlog”
Was het maar zo simpel, ook zonder rente kun je flink aan oorlog verdienen.

@roland
klopt het is allemaal complexer. Zonder rente is er ook oorlog. Het draait om de resources, en geld is daar maar 1 van. En als een mens “honger” heeft word het matten.

@ietsist
Fairbanking is een interessante link. Weg met die rente.
De ING ging de hypotheek verhogen van 3,9% naar 5,2%. Dus ik naar een Islamic bank waar ze geen rente vragen. Een jurk aangetrokken en 20 keer geroepen ala is groot en dat soort onzin. Matje meegenomen en richting mekka gebrabbeld. Maar de hypotheek is nu over naar 0%. Nog wel wat bankkosten, maar die zijn verwaarloosbaar.
Dat moeten de Grieken ook maar gaan doen. De betalen 17G€ per jaar aan rente. Daar doen we in Nederland nog 4 jaar over om het te kunnen besparen.

Bij de ECB leen je voor 1,25%. De banken vragen 5 tot 10%? Waar blijft die winst?

@Wim Bij de ECB leen je voor 1,25%. De banken vragen 5 tot 10%? Waar blijft die winst? Bij de fam. Rotschild?!

Ik weet niet of het nog relevant is maar kan het toch niet laten om te reageren. Ik heb sterk het gevoel dat deze beweging een probleem constateert en de oplossing denkt te vinden in en denkt te kunnen realiseren met en door hetgeen wat de oorzaak van ervan is. En wat al zijn hele bestaan bewijst dat het incapable is.
Het Goede is voor de mens een hellend vlak, altijd. Ook deze beweging weer. Het kan vanuit een goede intentie begonnen zijn maar zal net als alle bewegingen die de oplossing in de mens zoeken afglijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *