Nederland voorop laten lopen met elektrisch rijden of mee met tempo Europa?

Geplaatst door Marlijn Pruim in Transport 10 Reacties»

elektrischrijdenHet kabinet wil dat elke auto die vanaf 2030 wordt verkocht volledig elektrisch is. Volgens Olaf de Bruijn, directeur van de RAI-vereniging, is het geen goed idee om te ver vooruit te lopen op Europa. Dit door de duidelijke afspraken die Europa heeft gemaakt over waar we met z’n allen naartoe moeten werken. Elektrisch rijden wordt wel ingevoerd en er wordt hard gewerkt aan de CO2-reductie, maar dat moet volgens hem op Europees tempo gebeuren. Maarten Steinbuch, Hoogleraar Automotive Technology aan TU Eindhoven, denkt daar anders over en zegt dat we nu moeten doorpakken.

Prachtige buitenkans of verschuiving

Sneller reduceren van de CO2-uitstoot in Nederland lijkt een prachtige buitenkans. Toch vindt er, als wij in Nederland minder veroorzaken aan uitstoot, alsnog geen vermindering op internationaal niveau plaats. Europese autofabrikanten hebben normen en kijken naar wat zij op Europees niveau verkopen, de totale uitstoot die auto’s die zij verkopen veroorzaken moet binnen de norm blijven. Als er in Nederland wordt gecompenseerd, dan zal dit ervoor zorgen dat er ergens anders extra uitgestoten kan worden door de extra ruimte die Nederland veroorzaakt. Door veel extra maatregelen bereiken we volgens De Bruijn nationaal wel wat, maar wereldwijd niet zoveel tot niets.

Marktverstoring en import buitenland

Als Nederland voorop wil lopen, dan moeten er maatregelen worden genomen. Dat zouden fiscale maatregelen kunnen zijn, wat betekent dat de overheid stuurt in de markt. Hierdoor ontstaat een marktverstoring. Daarbij zou het zo kunnen zijn dat de consument een toevlucht neemt tot het buitenland, waar zij ook bolides in kunnen kopen. Door parallelimport (import vanuit het buitenland) kunnen er alsnog auto’s binnenkomen die niet elektrisch zijn.

Goed voorbeeld doet goed volgen

E-eend
Ook oude benzine auto’s kunnen worden omgebouwd naar een elektrische variant, zoals deze E-eend.

Volgens Maarten Steinbuch zullen we de doelen in Parijs niet halen als we de huidige Europese doelstellingen gaan volgen. Ondanks dat de hele sector elektrisch rijden als einddoel heeft, is het de vraag hoe we dat gaan halen en hoe snel. Daarom vindt Steinbuch dat we beter ons best kunnen doen om dat proces te versnellen en de regels in Europa beter te maken. “Goed voorbeeld, doet goed volgen,” zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. “Als wij stellen in 2030 willen wij volledig elektrisch nieuw verkochte auto’s hebben, dan zijn we al vijf jaar later dan Noorwegen. En dat zal een voorbeeldfunctie hebben. Dat zie je ook aan Noorwegen, met z’n strenge beleid.”  Daarmee zouden we andere landen mee kunnen krijgen volgens Steinbuch.

Consument beslist uiteindelijk

Uiteindelijk gaat de consument beslissen wat er gaat gebeuren. Al zal de sector in de beginfase wat kunnen stimuleren, maar de consument zal uiteindelijk overstag gaan als elektrisch rijden aantrekkelijker wordt. Zoals wanneer er meer laadpalen zijn, er sprake is van snel laadgemak en er een range van 400 kilometer wordt behaald. In 2025 zou het dan zomaar zo kunnen zijn dat de consument twijfelt over de aanschaf van een nieuwe diesel- of benzineauto omdat men deze in de jaren daarna wel eens moeilijk kwijt kan raken op de tweedehands markt. “Ik denk dat we juist nu gebruik moeten maken van het feit dat we als Nederland voorop lopen, dat we een industrie hebben opgebouwd en dat wij bepalend zijn als gezicht in de wereld op het gebied van kennis en kunnen op het gebied van late infrastructuur.”

Nog veel winst bij consument te behalen


Op dit moment wordt vooral de zakelijke markt gestimuleerd in het elektrisch rijden. Steinbuch verwacht dat er eind 2019 al voor 10% volledig elektrisch wordt gereden. Wat betreft zakelijke rijders wel te verstaan. Vooral in de particuliere markt is volgens de hoogleraar nog veel winst te behalen. Op dit moment zijn veel consumenten al bewust bezig met het terugdringen van CO2-uitstoot en dit is niet alleen op de weg merkbaar.
Steeds meer Nederlands stappen over van hun grijze energieleverancier naar een groene energieleverancier, schaffen zonnepanelen aan of treffen andere duurzame maatregelen in en om het huis. De roep om het sluiten van de kolencentrales wordt steeds luider en meer en meer energieleveranciers bieden enkel nog maar groene-stroomcontracten aan. Wat dat betreft valt er voor het groene rijden ook nog een stap te maken; uit onderzoek van WISE en Groen Licht bleek vorig jaar dat gemeenten wel kiezen voor groene stroom voor laadpalen, maar dat de stroom vaak niet van een echt groen bedrijf komt. Voordat elektrisch rijden dus écht groen is en zo min mogelijk CO2-uitstoot veroorzaakt, moet ook deze hobbel nog worden genomen. Hierbij geldt; hoe meer er wordt gekozen voor energiecontracten met groene stroom, hoe groener de stroommix die iedereen ontvangt en hoe minder CO2-uitstoot er uiteindelijk wordt veroorzaakt. Ook op de weg.  

Luister hier het hele interview.

10 reacties op “Nederland voorop laten lopen met elektrisch rijden of mee met tempo Europa?”

@: “volgens de hoogleraar zijn veel consumenten al bewust bezig met het terugdringen van CO2-uitstoot”
– Deze hoogleraar doet sterk aan wensdenken en verliest het zicht op de werkelijkheid, waar Schiphol weer sterk groeit met bijbehorende CO2 uitstoot.

Steinbuch is een typo die het werkwoord “drammen” naar de next level heeft geholpen. Het kan blijkbaar altijd nog erger. Zijn website is een aaneengesloten reclamefolder voor EV, zonder maar een keer de beperkingen en de donkere keerzijdes van dergelijk vervoer te benoemen.

Mensen die in de echte wereld leven (en niet in een parallel universum zoals Steinbuch), weten dat na 15 jaar van suf-subsidiëren nog niet 1 (een) procent van het totale wagenpark electrisch is. Blijkbaar zit niemand te wachten op auto’s van 25 en 30k met een iets grotere actieradius dan van een golfkarretje en gekloot met kabels en wachten bij laadpalen die bezet zijn e.d. Houen zo.

Je ziet dat de nieuwste generatie EV steeds meer betaalbaar wordt en ook gaat de range van de wagens met grote stappen omhoog. De nieuwe, goedkopere Tesla model 3 heeft al een range van meer dan 500km. Het is een kwestie van tijd totdat EV’s voldoende goedkoop zijn voor de massa en dan kan het weleens heel hard gaan. Dat heeft Maarten Steinbuch allang goed door. De verwachting is dat in 2025 een groot gedeelte van de verkochte auto’s 100% elektrisch zal zijn.

Ja natuurlijk Jeroen, tot 2025 gaan mensen het steeds leuker vinden om
juist MEER te betalen voor auto’s met MINDERE prestaties, waarmee je niet meer op een dag naar Parijs of naar wintersport kan rijden. Over Italie en Zuid-Frankrijk (Cadzand is toch ook leuk) zullen we het even niet hebben. En dan natuurlijk lekker wachten bij de laadpaal met je dure electrobak. Of een vreemde stad rondrijden om een laadpaal te zoeken. En in de winter als je stekker zit vastgevroren en je actieradius halveert. Hoe leuk is dat ! Ik kan bijna niet meer wachten.

De groei van het percentage diesel autos, van een paar procent in de jaren 90 tot meer dan 50% 10-15 jaar later, laat zien dat de ontwikkelingen snel kunnen gaan als mensen zien dat er voordeel te halen valt. Elektrisch rijden is nu nog iets duurder en iets onhandiger dan fossiel rijden, maar als dan verandert dan kunnen de dingen snel gaan. En het gaat veranderen. De eerste elektrische autos voor de massa zijn pas een paar jaar uit, dus we staan aan het begin. Ik denk persoonlijk dat het geen 10 jaar gaat duren voordat de meeste nieuwe autos elektrisch zijn, zelfs zonder extra stimulans.

@Michiel,

Zo te horen heb je nog geen ervaring met het (langdurig) rijden in een elektrische auto. Ik rij 100% elektrisch sinds 2013 in een Renault Zoe en ik moet zeggen ik zou nooit meer terugwillen naar een fossiel. Mijn auto is elke ochtend 100% volgeladen en het bereik is voldoende (zeker na mijn recente batterij upgrade naar 41 kWh) voor al mijn dagelijkse ritten. Het aankoppelen van de auto en activeren met laadpas duurt minder dan 30 seconden. Ik hoef niet meer wekelijks naar een benzine pomp te rijden om daar te tanken (wat je totaal toch al gauw 30 minuten kost). Een volle tank kost me €14 (als ik thuis zou kunnen opladen dan is dat nog een stuk goedkoper). De wagen is lekker snel (alle fossielen blijf achter bij het stoplicht), lekker stil en geen uitstoot. Heerlijk.

Jeroen,

Je argumenteert nagenoeg als een flatearther. Je onderbouwt helemaal niks met hoeveelheden, proporties of feiten, zoals b.v. soorten mobiliteitsbehoeften van individuele groepen autobezitters, die per land enorm kunnen verschillen. Nee, NL is echt niet de maat der dingen op het gebied van automotive. Is juist irrelevant.

Als je het breder trekt en kijkt naar de verkoopcijfers van vorig jaar; 99% van de wereldbevolking vond een EV kopen een slecht idee. Een auto met een brandstoftank biedt kennelijk veel voordelen. Dat verzin ik niet, dat leid ik af uit cijfers. Meer is het niet. Op basis van die feitelijkheden, voorzie ik geen omkering van de situatie op korte termijn.

Sorry, eerder gebruikte je al een ander cijfer: 1%. Ik denk dat we nu allemaal wel overtuigd zijn. Je werk is gedaan. Je kunt op zoek gaan naar een andere website.

Steinbuch is een typo die het werkwoord “drammen” naar de next level heeft geholpen. Het kan blijkbaar altijd nog erger. Zijn website is een aaneengesloten reclamefolder voor EV, zonder maar een keer de beperkingen en de donkere keerzijdes van dergelijk vervoer te benoemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *