Hoeveel bespaart men met een HR-ketel?

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 181 Reacties»

In het artikel “Energiebesparing thuis: een praktijkgeval” heb ik aangegeven, hoe ik door gerichte maatregelen in de loop van een aantal jaren het gasverbruik met een factor 3 heb gereduceerd. Nadat ik in januari 2006 mijn VR-ketel (verbeterd-rendementsketel) door een HR-ketel (hoogrendementsketel) heb vervangen, was ik natuurlijk benieuwd hoeveel energie ik hierdoor extra heb bespaard. In bijgaand artikel wordt e.e.a. in beeld gebracht.

Gas vlam

Na het nemen van energiebesparende maatregelen is het niet eenvoudig om exact aan te geven hoeveel er nu werkelijk is bespaard. Door de variatie in strengheid (of momenteel zachtheid) van winters zijn resultaten immers moeilijk te vergelijken. Maar door een consequente registratie van het gasverbruik en buitentemperatuur per maand zijn de verschillen onafhankelijk van de aard van de winter wel degelijk zichtbaar te maken.

/wp-content/uploads/2008/articles/hoeveel-bespaart-men-met-een-HR-ketel_cv-ketel-400.jpg

De nieuwe HR-ketel

In onderstaande tabel zijn de gemeten waarden van een aantal wintermaanden weergegeven.
Deze getallen betreffen de gemiddelde maand-temperatuur (zie www.knmi.nl) , het gemiddeld aantal gebruikte m3’s gas per dag, de gemiddelde windsnelheid in m/sec en het gemiddeld aantal uren zon per dag.
Halverwege de maand januari 2006 is de HR-ketel geinstalleerd, waardoor deze maand is opgesplitst in een VR-deel en een HR-deel in de tabel. Het in de tabel vermelde gasverbruik betreft alleen het CV-gebruik door van de gemeten waarden een halve m3 af te trekken. Dat is namelijk het gemiddeld gasverbruik per dag in de zomermaanden, hetgeen dus uitsluitend slaat op het warm-watergebruik.
Door de temperatuur en het gasverbruik op te nemen in het spreadsheet-programma Excel kan men hiervan een puntengrafieken maken, waarna men door Excel een rechte lijn kan laten trekken, die het stookgedrag benadert van het huis. Hierdoor zijn twee grafieken ontstaan. Een voor de metingen met de VR-ketel en een met de HR-ketel.
Het verband is namelijk lineair, daar het warmteverlies in een pand evenredig is met het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant hiervan.

Of in formulevorm: E = ΔT x O x G
ΔT is het gemiddelde temperatuurverschil tussen binnen en buitenmuren.
O is het totaaloppervlak van de buitenmuren, ramen en dakoppervlak.
G is het samengestelde warmtegeleidingsvermogen van genoemde buitenoppervlakken.

gas verbruik

Vergelijking gasverbruik tussen VR- en HR-ketel.

Dat de punten in de grafieken niet exact op één lijn liggen is te verklaren uit de variatie in gemiddelde windsnelheid en uren zonneschijn in de diverse maanden.
Zo ligt het punt van de maand jan-05 (5,6; 7,6) boven zijn VR-grafiek voornamelijk vanwege de hogere gemiddelde windsnelheid en daardoor sterkere afkoeling.
Het punt van de maand mrt-06 (4,1; 5,8) ligt daarentegen onder zijn HR-grafiek voornamelijk vanwege het relatief hoge aantal zonne-uren per dag.
Door Excel kan men ook de vergelijking van de grafieken laten berekenen. Hieruit blijkt dat de hellingen van de VR- en HR-grafieken resp. -0,74 en -0,59 bedragen, waaruit men door deling van beide getallen kan afleiden hoeveel de besparing is.

De installatie van de HR-ketel heeft geleid tot een energiebesparing van 20% ten opzichte van de VR-ketel.

Bovenstaande berekening kan men uiteraard ook toepassen om het besparingseffect af te leiden van maatregelen zoals isolatie van muren en/of daken.

vr-ketel gemid.temp. gas (m3/dag) wind (m/sec) zon (uren)
okt-04 11,6 2,4 5,2 4,2
nov-04 6,9 6,1 4,1 1,8
dec-04 4,0 8,4 4,4 1,7
jan-05 5,6 7,6 6,6 2,9
feb-05 2,8 8,8 5,0 3,5
mrt-05 6,5 5,7 5,1 3,2
nov-05 7,5 5,2 4,5 2,7
dec-05 4,4 7,8 4,6 2,1
jan-06 2,0 9,3 3,9 2,1
hr-ketel gemid.temp. gas (m3/dag) wind (m/sec) zon (uren)
jan-06 2,0 7,8 5,1 3,6
feb-06 3,2 7,4 5,2 2,0
mrt-06 4,1 5,8 5,6 5,0
okt-06 13,9 0,6 5,0 3,5
nov-06 9,7 3,2 5,6 2,9
dec-06 6,9 5,2 5,8 1,2

181 reacties op “Hoeveel bespaart men met een HR-ketel?”

Steengoed artikel(deze site staat er trouwens vol van). Ik ben daarna met mijn gegevens aan de slag gegaan. Maar wij vertrokken van een stookoliebrander van zo’n 25 jaar oud en zijn overgeschakeld op een HRTop(condenserende) gaswandketel. Ik kom op een besparing van zo’n 55%. Dit lijkt me veel, maar het stemt me tevreden dat het een forse besparing is.

Jeroen,

Ik vind het uiteraard leuk om te horen, dat je er wat aan hebt. Maar het lijkt me in jouw situatie lstig om de echte besparing vast te stellen, tenzij je uitgaat van de calorische verbrandingswaarden van stookolie en aardgas. Deze zijn vast wel in een BINAS te vinden.

Om de besparing te berekenen heb ik omgerekend naar kWh (zijnde 1 liter stookolie => 10 kWh en 1m³ gas => 10,3 kWh). Is het dat wat je bedoelde ?

De waarde van aardgas heb ik via de website van Electrabel (ik woon in België). Die van stookolie weet ik niet meer hoe ik eraan kom. Bedankt voor je antwoord

Ben recent overgeschakeld van een 30 jaar oude stookolieketel naar een HR-top gas-ketel van Vaillant en heb het gasverbruik sinds december nauwkeurig bijgehouden. Het gas dat in Beringen geleverd wordt ( waar ik woon ) heeft een cal.waarde van 10,35 kw/kub.m.
Mijn verbruik is de afgelopen maanden gemiddeld ongeveer even hoog als mijn stookolieverbruik van vorig jaar( uitgaande van 10kWh/lt voor stookolie )en dus ben ik niet zo tevreden van de “besparing” door deze toch wel dure omschakeling!!

Rob,

Met simpelweg vergelijken van de hoeveelheid verbruikte energie ben je er nog niet. Een aantal vragen:

  • staat je cv-ketel op dezelfde plek als je olieketel?
  • heb je rekening gehouden met de buitentemperatuur?
  • Is je stookgedrag hetzelfde?
  • gebruik je dezelfde thermostaat?
  • levert je HR-ketel ook het tapwater?
  • werkt je HR-ketel optimaal? Dat bereik je door de maximale watertemperatuur op circa 60 graden in te stellen.

Beste Chantal,

Hierop is geen kant-en-klaar antwoord mogelijk. In algemene zin kan je zeggen dat er meer energie wordt gebruikt naarmate een woning meer buitenoppervlakte (muren, daken, ramen) heeft, want daardoor verliest een huis warmte. Een vrijstaande woning heeft veel buitenoppervlak. Door sytematische isolatie (van oudere woningen) kun je veel energie besparen. Mijn hoekwoning gebruikte in 1979 nog zo’n 3600 m3 aardgas voor verwarming. Nu (na isolatie) is dat circa 1000 m3.
Naast verwarming verbruiken bewoners ook elektrische energie, waarop je ook kunt besparen door:

  • keuze van energiezuinige apparaten
  • beperkt (of niet) gebruiken van wasdroger
  • gebruik van spaarlampen
  • PC na gebruik uitzetten
  • etc, etc.

Wat is nou beter, een VR of HR ketel?
Beetje te algemeen, maar het is voor een tussenwoning, volledig geisoleerd, tweepersoons huishouden, tweeverdieners.

De vraag is heel simpel te beantwoorden de HR ketel haalt meer warmte uit een m3 aardgas en is dus per definitie zuiniger met aardgas. het hoge rendement van een HR ketel komt omdat het retourwater een lage temperatuur moet hebben zodat de rookgassen kunnen condenseren deze extra warmte gaat bij de VR ketel zo het schoorsteentje uit.zoals aangegeven is de isolatie van een huis belangerijk de ventilatie gewild/ongewild is daarna de grootste verliespost.

ik ben over geschakelt van stookolie naar aardgas,met een hr condensatieketel mijn verbruik is 1000m3 gas tegen over stookolie +- 2000 liter

heeft u een goed geisoleerd huis
met die waarde die u geeft kom ik niet aan
zit nu in dec en verbruk 12 kuub per dag
heb alleen me verwarming op 15 graden staan is dit normaal
vrijstaand huis
hr ++
geen spoumuur isolatie
en veder ook geen andere isolatie
ik verwarm me huis met een houtkachel

Ik heb vanaf 1979 een hoekhuis, waar ik het eerste jaar 4000 m3 gas verstookte.
Na aanbrengen van spouwmuurisolatie en dubbele beglazing in de kamer zakte het verbruik naar 2800 m3. Na isolatie van mijn zolder, vloerisolatie, buisisolatie in kruipruimtes, radiatorfolie en het afsluiten van een open trap vanuit de kamer naar boven zakte dat naar jaarlijks 1800 m3. Ik kreeg toentertijd 30% subsidie.
4 jaar geleden bij vervanging van alle kozijnen door kunstof en HR++ beglazing zakte dat naar 1400 m3. Na installatie van de HR-ketel is mijn verbruik nu ca 1150 m3.
Spouwmuurisolatie is het eerste terugverdiend. Dat scheelt zo’n 10 m3 gas per m2 muuroppervlak.

welke spouwmuurisolatie heeft u.
en wat waren de koste daar van.
ik heb gehoord dat je hier vocht problemen mee kan krijgen.
ik moet het dan in de bestaande spouw laten doen
ik vertook nu ongeveer 12 kuub per dag
als mijn verwarming op 15 graden staat
dus dit kan wel normaal zijn denk ik.
kunt u mijn hier iets over vertellen
groetjes denny

In 1979 heb ik mijn spouwmuur laten volspuiten met UF-schuim. Dat was toen niet zo duur. Achteraf had ik een ander materiaal moeten kiezen met een iets hogere warmteweerstand. Daarover kun je het best de vakhandel raadplegen. Ik denk dat polyurethaan beter is. Dat bestond toen nog niet.
Het bij mij gebruikte schuim verkruimelt makkelijk.
En ik kreeg na een jaar of 10 wel last van vochtdoorslag. Ik heb onlangs mijn buitenmuur aan de zuidwestkant hiervoor laten behandelen.
Al met al heeft de spouwmuurisolatie mij de afgelopen 28 jaar zeker 28 x 1200 = 33600 kuub gas bespaard.
Ik heb sinds 11 jaar vloerverwarming in de huiskamer (zelf aangelgd). De thermostaat start om 7.00 uur met 19 graden. Elke 2 uur gaat dat met 0,2 graad omhoog tot 19.00. Dan is de kamertemperatuur 20,2 graden. Vanaf 21.00 uur wordt er niet meer gestookt. De vloer blijft dan nog een paar uur warmte afgeven.
Ik heb eergisteren 11,3 kuub gebruikt en gisteren 10 kuub.

Je moet je huis wel warmer kunnen krijgen dan 15 graden. Wellicht kun je de maximale watertemperatuur van je CV-ketel iets verhogen. Uiteraard verstook je dan wel meer.
Maar isolatie is een goeie investering.
Dat betaalt zich binnen een paar jaar terug.
Groeten, Arie

Als je lager, maar langer, stookt, haal je mijnsinziens meer energie uit je gas en krijg je een aangenamer klimaat. Immers, hoe lager de watertemperatuur, hoe beter de condenserende werking van de ketel? En met heel heet water verschroei je de lucht (het radiatorluchtje in het begin van het stookseizoen), je stookt lucht heet en omhoog (terwijl het beneden koud blijft), je hebt maar ‘even’ stralingswarmte uit je radiatoren. Bij lagere watertemperatuur heb je meer(langer) stralingswarmte, je hebt minder schroeilucht en de temperatuurvariatie vertikaal is ook minder.

Uiteraard moeten je ketel en thermostaat dit wel ondersteunen (modulerende ketel).

Hallo,

Ik ben sinds kort verhuisd. Wij hebben best een ruim huis. Wij verbruiken ongeveer 10 kuub gas op een dag, nu in de winter. Is dit veel? Wij hebben een HR-ketel. Nu

Jolanda, 10 kuub op een dag in de winter voor een ruim huis is m.i. minder dan gemiddeld. Ik heb de afgelopen dagen 11 kuub verbruikt in een goed geisoleerd hoekhuis. Kamertemperatuur 20 graden.

Wat betreft het lager (langer) stoken (ard.
Je wilt wel overdag een acceptabele temperatuur ervaren. Ik vind 15 graden niet acceptabel. Belangrijk is dat je de maximum temperatuur van het ketelwater niet te hoog instelt. Dan is het rendement van je HR-ketel inderdaad hoger en stookt je ketel langduriger met een lagere vlam. Mijn ketel (een Vaillant Solide) moduleert ook als de watertemperatuur de max.temperatuur nadert, terwijl ik geen modulerende thermostaat heb. Verder is het natuurlijk zinnig om de thermostaat ’s nachts lager te zetten. Het warmteverlies is immers evenredig met het verschil tussen binnen- en buitemtemperatuur. En deze laatste is ’s nachts aanmerkelijk lager dan overdag.

Wij zijn verhuisd naar een ruime half vrijstaande woning en vrij gelegen in de polder.
Bouwjaar 1991 en goed geisoleerd.
Wij hebben een nieuwe hr ketel laten plaatsen.
Maar het gasverbruik is erg hoog.
12 kuub per dag.
Is dat normaal,wij vinden van niet?
Weet iemand daar antwoord op

@Jolanda:

Een half vrijstaand huis komt wat verbruik betreft overeen met een hoekwoning. Het gasverbruik is afhankelijk van een groot aantal factoren:

  • Hoeveel kuub is je huis?
  • de instelling van je thermostaat
  • toepassing van nachtverlaging
  • hoe laat verlaag je de temperatuur?
  • hoe laat start je de verwarming?
  • verwarm je ook de slaapkamers?
  • is er een open trap, waardoor de warmte naar boven kan stijgen?
  • heb je vloerverwarming?
  • Zijn de cv-leidingen in niet gebruikte ruimtes geisoleerd?
  • hoe hoog is de ingestelde maximum temperatuur van je HR-ketel?
  • Met hoeveel personen woon je?
  • Hoeveel gas gebruik je voor douchen en warm tapwater?

Een tip: noteer elke maand de gasmeterstand, ook ’s zomers. Aan de hand van het zomerverbruik kun je het douche- en tapwatergebruik afleiden. Als je dat aftrekt van je totale gasverbruik kun je bereken wat je voor verwarming gebruikt.

Je moet het douchegebruik niet onderschatten. 20 Minuten douchen komt ongeveer neer op 1 kuub gas. Ook dat kun je meten.

@Jolanda:
Een aanvullende opmerking.
Over die 12 kuub kan ik niets verstandigs zeggen. Is dat het gemiddelde over januari?
Ik heb in mijn achteraf geisoleerd hoekhuis (bouwjaar 1974)in januari 213 kuub gebruikt, oftewel 6,9 kuub/dag. Januari was weliswaar niet koud, maar het heeft wel flink gewaaid, waardoor het gasverbruik nadelig wordt beinvloed.

Koop nooit een Daalderop Combinair. Tenzij je wakker wil liggen voor het milieu. Ik heb er een en hij produceert 53 dB. Volgens het bouwbesluit is 45 dB maximaal en dan te kedenken dat 3 dB een verdubbeling van het geluidsnivo is. Graag hoor ik ervaringen van anderen.

Beste BBob,

De CombinAir zelf produceerd 47dBa, zie rapporten van Peutz adviesburo. In het bouw besluit staat niets over de geluids productie (hinder) van producten in de woning zelf. Echter de ISSO-GIW2007 zegt dat technische toestellen een geluid mogen produceren van max. 50dBa, maar de hinder hiervan mag niet meer dan 30 dBa in een verblijfs gebied (slaapkamers, woonkamers), dus zal er in dat geval iets van een omkasting / technische ruimte gerealiseerd moeten worden. Verder is het zo dat er ook geluid ontstaat in de lucht kanalen. (dus buiten het toestel) Vaak maakt de afzuig ventilator van het ventilatie systeem meer geluid, in de tussen of maximaal stand.
Dus (hoe raar ook) bouwbesluit heeft geen eisen, maar de ISSI-GIW2007 wel. Zie boven.
Ik hoop je te hebben geholpen. Groet Paul.

@ Jeroen,

Ik heb in mijn HR-ketel geen ventilator kunnen ontdekken. Het gemeten stand-by vermogen is 10 Watt. Bij het aanslaan van de ketel loopt dat op naar 60 Watt vanwege de pomp, die in actie komt.
Maar dat zal ook gelden voor een VR-ketel, die ook een stand-by verbruik zal hebben voor de regelelektronica. En dat vermogen kan per merk en keteltype verschillen.
Verder speelt bij een HR-ketel en VR-ketel ook dat deze meestal gebruikt worden in en combivariant voor de tapwatervoorziening, waardoor je ze in de zomer niet kunt uitschakelen.
Wat betreft de stand-by kosten van 10 Watt kom je op een jaarverbruik van 10x24x365/1000 = 88kWh, oftewel circa 20 euro.

nou ik ben er weer het word weer koud.
ik heb het volgende aan me huis laten doen
spouwmuurisolatie hr parels
zolder dak geisoleerd
hr ++glas
en ben nog een aan het denken wat ik nog meer kan doen.
ht jaar 1117 euro terug gehad mijn voorschot was 203
euro. nog super bedankt voor je advies.
groetjes denny

Beste Denny,

Ik ben blij voor je dat je resultaat ziet. In 2006 had ik al een artikel op deze website geplaatst, waarin ik mijn de resultaten van isolatiemaatregelen grafisch in beeld heb gebracht in het artikel:
http://www.olino.org/articles/2006/07/12/energiebesparing-thuis-een-praktijkgeval
Daarin staat een tabel met maatregelen, die destijds zijn genomen. De kosten hiervan zullen nu wel hoger liggen, maar dat geldt natuurlijk ook voor de energietarieven.

@ Denny,

Mijn verbruik was afgelopen jaar 1312 m3 gas en 2755 kWh met 3 volwassen personen. Ik ga nu 120 euro per maand betalen.
Het jaar daarvoor gebruikte ik met 2 personen 920 m3 gas en 2020 kWh, waarvoor ik maandelijks 88 euro betaalde.
We maken gebruik van een wasmachine, vaatwasser, koelvriescombinatie en hebben een HR-combiketel voor de verwarming en tapwater.
We hebben geen droogtrommel.
Verder zitten er 4 zonnepanelen op mijn dak, die jaarlijks 365 kWh energie produceren.

beste arie

ik heb een Hr ketel deze staat afgesteld op 80 graaden.
dit haalt hij alleen tiijdens het opwaren van bijvoorbeeld van 16 graaden naar 20 graaden
daana schakeld hij aan en uit den blijft de temperatuur 60 graaden.
ik zag op je site dat 60 graaden de juiste temeperatuur was. al vast weer bedankt

Beste Denny,

Die 60 graden is overigens geen keihard gegeven. Een HR-ketel heeft een hoger rendement naarmate er meer condensatiewarmte uit de rookafvoergassen kan worden teruggewonnen. Deze warmteafgifte is optimaal als het retourwater een zo laag mogelijke temperatuur heeft en dat hangt samen met de ingestelde maximum watertemperatuur.
Aan de andere kant moet je er rekening mee houden, dat het oppervlak van je radiatoren maatgevend is voor de capaciteit van je verwarming. Als je je huis niet warm krijgt bij 60 graden watertemperatuur, moet je de ingestelde watertemperatuur naar boven bijstellen. Dat probleem kan je tegenkomen bij een vorstperiode.
Om dat probleem op te lossen bestaan er weersafhankelijke regelingen, waarbij je met behulp van een buitenthermometer de watertemperatuur dynamisch kunt laten aanpassen. Dat is niet echt noodzakelijk. Je kunt ook in het voor- en najaar bij geringere warmtevraag zelf je temperatuurinstelling verlagen.

Ik zelf heb in de kamer vloerverwarming met een relatief groot oppervlak en nog een radiator aan de achterkant. Aangezien de vloerverwarming maximaal 40 graden aan watertemperatuur toestaat, kan ik met een lagere ketelwatertemperatuur volstaan. De temperatuurreductie van 60 naar 40 graden vindt plaats in de regelunit van de vloerverwarming.
De radiator dient om ’s morgens de temperatuurverhoging wat te versnellen.
Ook de temperatuur in andere vertrekken, zoals o.a. in de badkamer is natuurlijk afhankelijk van je ingestelde watertemperatuur. Als die te laag is kun je twee dingen doen:
– een radiator toepassen met een hogere capaciteit;
– de watertemperatuur verhogen

Heb de ketel en elektrische boiler laten vervangen door een HR combi ketel. Gas verbruik hetzelfde, maar ik bespaarde laatste jaar 1500 kwh, scheelt honderden euro’s.

ik heb gisteren mijn hr ketel schoon laten maken.
dit was 4 jaar niet gedaan en hij was sterk vervuild.
dat dit invloed hebben gehad op het gasverbruik.
ik heb mijn huis pa een jaar de oude inwoners hebben een hoog gasverbruik gehad het laaste jaar zo, 4500 kuub gas.
kan dit liggen aan de vervuiling van de ketel.
groetjes denny

@ Denny,

Dat is moeilijk te beantwoorden. Ik ben geen ketelspecialist. Dat zou je aan de installateur kunnen vragen. Mijn inschatting is, dat een vervuilde ketel hoogstens een paar procent meer zou kunnen verbruiken.
Hoeveel kuub heb jij het afgelopen jaar verbruikt?
Een misschien gemakkelijker te beantwoorden vraag: wat is tot nu toe je verbruik in december geweest?
Wat bij het verbruik een belangrijke rol speelt is:
– hoe hoog stel je de kamertemperatuur in?
– verwarm je ook de slaapkamers?
– pas je nachtverlaging toe, welke tijd en met welke temperatuur?
– hoeveel gebruik je voor tap- en douchewater? Dat kun je gemakkelijk meten in de zomermaanden.
Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het verbruik.
Wellicht waren de vorige bewoners niet zo energiebewust.

hallo denny weer
ik heb nu een gasverbruik van 15 kuub perdag 9:00 uur tot 22:30
in een vrijstaand huis uit 1959
spouwmuurisolatie dakisolatie hr ++ glas hr ketel uit 2005 is dit een beetje normaal

@ Denny,

Met mijn huidig verbruik van 10 kuub per dag in winterse dagen kom ik uit op circa 1250 kuub.
Dan schat ik jou verbruik op circa 1800 kuub per jaar. Voor een vrijstaande woning een aardige prestatie.
Ik heb het vermoeden, dat je door de genomen isolatiemaatregelen het gasverbruik aanzienlijk hebt gereduceerd. De spouwmuurisolatie in een vrijstaande woning zal al aanmerkelijk schelen. En dan komt de HR++ beglazing en je dakisolatie er nog bij. Het veel grotere verbruik van je voorgangers lag m.i. niet aan een niet gereinigde HR-ketel.

beste Arie

ik wil me houten vloer isoleren en ik zoek een simpel materiaal
waar mee heb jij dit gedaan.
groetjes denny

@ Denny,

Ik heb een betonnen vloer, die ik in 1981 heb geïsoleerd door er aan de onderkant steenwolplaten onder te hangen. Toen ik in 1996 vloerverwarming heb aangelegd heb ik de cementen afdekvloer van 3 cm verwijderd en daarna boven op de betonbroodjesvloer een isolatiefolie aangebracht met daarbovenop de vloerverwarming, waarna daarop een betonvloer is gestort.
In het isoleren van een houten vloer heb ik dus geen ervaring. Je zou daarvoor op Internet kunnen zoeken, zoals b.b. Milieucentraal:
http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Vloer-%20en%20bodemisolatie of
http://www.klusidee.nl/vloeren/isoleren-houten-vloer.php.
Raadpleeg zonodig de vakhandel. Per slot mag hout niet verstikken.

beste meneer Arie G,
U lijkt me iemand die veel weet; kunt u mij helpen met het volgende.
Er is door mijn huisbaas afgelopen september een Remeha HR verwarmingsketel geinstalleerd (daarvoor hadden wij (een zeer gedateerde) blokverwarming). Men heeft mij verzekerd dat dit voordeliger zal zijn. (de ketel is voor verwarming + warm water).
Wat ik echter graag wil weten is wat het meest zuinige gebruik is mbt het aantal radiatoren dat aanstaat. Er zijn b.v 2 kamers in mijn huis die praktisch niet gebruikt worden. Ik heb hierover zowel contact had met de installateur, als ook met monteurs van Remeha. Remeha zegt dat het het voordeligst is als ALLE radiatoren open staan.
Dat wil er maar moeilijk in bij mij; het lijkt mij toch meer energie te kosten om b.v. 7 kamers te verwarmen, dan b.v. 2 kamers. Heeft u hier een idee over? (ik heb slechts 1 thermosstaat, in de woonkamer).
Ik ben hier al zo lang mee bezig dat ik erg blij zou zijn met een antwoord.
Bij voorbaat vriendelijk dank.
Kitty Laemers

Beste Kitty,

Je eigen intuïtie is zo gek nog niet. Ik begrijp niet dat installateurs je een dergelijk advies kunnen geven. Ik zou je adviseren om alleen de radiatorkranen open te zetten in kamers, die je warm wilt houden. Hoe hoger de gemiddelde binnentemperatuur (waar alle kamers aan bijdragen), hoe meer warmte je naar buiten toe verliest. En dat kost dus extra gas. Ik verwarm mijn slaapkamers ook niet. Verder raad ik je aan om een klokthermostaat te gebruiken als je die al niet hebt en nachtverlaging toe te passen. In de meeste gevallen kun je deze zeker een uur voor de het slapen gaan op de nachttemperatuur zetten.
Met vriendelijke groet,
Arie Groenveld

Ik heb een ketel (Remeha W28eco),welke ik alleen voor tap-en badwater gebruik. Het huis wordt verwarmd met een warmtepomp. Er wordt electrisch gekookt. Er wordt gebruik gemaakt van een 300-ltr. boiler. Gasverbruik per dag gemiddeld 12,5 kuub. Lijkt me zoveel? Gezin bestaat uit 4 personen, douche en bad met gemiddeld verbruik. Kan iemand mij aangeven of dit verbruik voor alleen warmater normaal is ?

Beste Rob,

12,5 kuub per dag is rijkelijk veel. Het gasverbruik hangt uiteraard af van het douche- en badverbruik (wat heet gemiddeld?) en van de efficiëntie van de ketel/boiler.
Kennelijk gebruik je de ketel om het water in de boiler op te warmen. Dit maakt het moeilijk om het gasverbruik van een douche- of badbeurt exact vast te stellen. Verder heeft een boiler ook het nadeel dat bij het warmhouden energieverlies optreedt, zeker als je de watertemperatuur op een hoge waarde (vanwege legionellarisico’s) moet instellen. Bij een directe verwarming (zonder boiler) hoeft dat m.i. niet, omdat er dan weinig risico is op bacterievorming in stilstaand water en dan werkt een HR-ketel ook met een hoger rendement door het gebruik van de condensatiewarmte.
Ikzelf maak gebruik van een combiketel zonder boiler en heb eens gemeten wat een douche verbruikt. Dan kom ik op ongeveer 42 liter gas per minuut. Dan kost een douchebeurt van 6 minuten een kwart kuub gas en een bad laten vollopen ongeveer een kuub.
Dan zou het dagelijks doucheverbruik van 4 personen op ongeveer een kuub moeten uitkomen, tenzij men gemiddeld 18 minuten doucht, want dan kom je op 3 kuub per dag.
En dan heb je ook nog het tapwaterverbruik, waarbij je voor een klein beetje water de leidinginhoud opnieuw moet opwarmen.
Om een goed beeld te krijgen van het verbruik zou je in feite eens het nullast-etmaalverbruik moeten meten. Dat komt neer op eenmalig een dag niet douchen en geen tapwater gebruiken.
Verder zou het gebruik van een waterbesparende douchekop ook nog wel eens een besparing kunnen opleveren.
Ikzelf gebruik in de zomermaanden (als de verwarming uitstaat) met 3 personen voor tap- en douchewater gemiddeld een kuub gas per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *