Overzichtsartikel lampmetingen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen, Spaarlampen 185 Reacties»

Hierbij een artikel dat een overzicht geeft van interessante gemeten waardes van verschillende typen lampen. Het blijkt dat er nogal eens wat verschillen zitten tussen wat velen schrijven op het internet en wat ik werkelijk meet. Vandaar dat ik het als toegevoegde waarde acht deze informatie te publiceren.

Vanaf september 2008 meten we met een geautomatiseerde opstelling, de BigMama genaamd.

Als jouw lamp er niet bijstaat, is het misschien eens interessant deze te laten doormeten.

Doe er je voordeel mee!

/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_thumb.jpg

De te meten parameters

Het is de bedoeling dat ik een tabel presenteer die een selectie interessante parameters bevat. Hiermee kun je snel door de tabel gaan en je keuze maken welke lamp je interessant lijkt. Ik zal ook een tabel ter download aanbieden waarin alle gemeten parameters staan, zodanig dat je met openoffice of excel zelf kunt filteren.

Voor presentatie in dit artikel heb ik gekozen voor de volgende parameters:

  1. efficiency, in lumen/Watt. Dit is voor mij de belangrijkste parameter, en hoe hoger het getal des te efficienter licht wordt gegenereerd door de lamp. We willen tenslotte dat de lamp licht genereert, en niet zozeer veel warmte (want dan gebruiken we wel een kachel).
  2. keurtemperatuur in Kelvin. Dit geeft aan of het een gezellige warme kleur is oftewel een koele witte kleur; 4000 K of meer wordt al snel felwit, 3500 is een beetje een grensgeval, en beneden de 3100 K is lekker warmwit.
  3. stralingshoek in graden. Dit geeft een indruk of je praat over een spotje (gefocusseerd licht, dus een hoek van minder dan 30 graden), of een breedstraler (hoeken van meer dan 60 graden).
  4. lichtstroom in lumen. Deze parameter geeft aan hoeveel licht de lamp genereert. Hier kan goed vergeleken worden met andere lampen.
  5. CRI-Ra. Een kleurweergave index. Dit geeft aan oin hoeverre het licht van een lamp in staat is kleuren natuurgetrouw weer te geven. Des te hoger dit getal, des te beter de kleuren natuurgetrouw weergegeven worden. 100 is maximaal. Een waarde van 80 wordt gehanteerd voor gewoon gebruik (boek lezen, alledaags gebruik binnenshuis). Voor specifieke werkomgevingen als in magazijnen of buitenverlichting mag deze waarde best lager zijn.

De tabel

Hierbij dan de tabel. Door op de naam te klikken wordt je doorgelinkt naar het originele artikel.
De lampen zijn gegroepeerd per fittingtype. Sorteren kan door op de parameters bovenaan iedere tabel te klikken.

[overview{lampen-overzicht}]

185 reacties op “Overzichtsartikel lampmetingen”

Klopt mr Jeroen H. Ik had het ook gezien in de folder.
Als iemand een lamp heeft, wil ik die graag doormeten en de gegevens beschikbaar stellen aan de gemeenschap.

Hoi,

ik ben op zoek naar led om mijn aquarium mee te verlichten als hoofdverlichting.
Ik zou ongeveer 10000K moeten krijgen en zonlicht naboortsen, ook het spectrum enz.
Ik maak gebruik van een zeewateraquarium

Is dit mogelijk met leds???

gr

Bart

@ Bart.
Ik zie het er niet zo vlug van komen, dat leds het zonlichtspectrum nabootsen. De 10000 K leds heb ik nog niet doorgemeten, maar misschien dat ze er wel zijn.
Dan is het zo dat leds meestal twee danwel drie fosforen gebruiken om een wit na te bootsen, en dan krijg je dus spectra met twee danwel drie grote bulten erin. Dat lijkt niet op een spectrum afkomstig van de zon. Trouwens, in het spectrum van de zon zit ook veel infrarood en dat zul je van de leds ook niet krijgen (maar wellicht ben je niet op zoek naar infrarood, omdat je het voor je acquarium wilt gebruiken).

geachte,in ons woon-en zorgcentrum hangen nog oude armaturen met 2 gloeilampen van 60w.we willen deze vervangen door spaarlampen maar daar deze gedimd zijn bestaat er kennelijk geen mogelijkheid omdit te doen met de oude armaturen of we moeten ze vervangen door voorschakelapparatuur in de armatuur te monteren.weet u of er al goede dimbare spaarlampen bestaan die genoeg licht geven met socket e27 voor in onze oude armaturen en hebt u daar goede ervaringen mee?de oudjes zullen u dankbaar zijn.GROETEN,TONY

De link door Jeroen H gegeven is een hele mooie, je komt meteen op de pagina met DimmerAble en DorS dimbare lampen.
De lamp die DimmerAble is, is de lamp die je op een huidige bestaande diminstallatie kunt sluiten en dan werkt.
De lampen die DorS dimmerable zijn, zijn lampen die 4 dimstanden kennen, en dat doen zonder dat ze daarvoor aan een diminsinstallatie zijn gesloten.
In het geval van denolm, lijkt me de DimmerAble lampen de gewenste optie.

Is het mogelijk om LED verlichting een lichtsterkte te krijgen van 18000lumen op 60cm met een lichtkleur van 5500k??

wie kan me helpen aan 2 soccet lampjes 12 volt 21 watt rood
dit ivm auto uit amerika.
ik heb deze nodig voor goedkeuring r.d.w.

alvast bedankt alex

wassup

Ik moet zoveel mogelijk info hebben over de verschillende soorten lampen en hun onder verdelingen voor mijn eindwerk 6de jaar.
Kan je me helpen?
Grtz jef

Op ons kantoor hebben wij armaturen met G10 verlichting erin, dimbaar.
Deze willen wij graag vervangen door LED verlichting, dimbaar. Ik heb op de site zitten kijken, maar weet niet goed welke daarvoor in aanmerking komen.

Voor de rest : Grote klasse deze site!

Groet,

Werner

@ Werner
Alle GU10 ledlampen die ik tot dusver gemeten heb zijn helaas niet dimbaar. De LEDs die in de ledlamp zitten zijn dat wel, maar de aansturingselektronica staat dat niet toe. Het is al een hele opgave om de aansturingselektronica netjes en met een goede warmtehuishouding in zo’n kleine ledlamp te plaatsen, want de GU10 spotjes zijn nu eenmaal niet zo groot.
Ik hoop op dimbare ledlampen, wat erop neerkomt dat de aansturingselektronica dimbaar moet zijn of het toelaat dat er middels en al bestaand dimmertype (fase aansnijding) gemimd wordt.
Verder moet je letten op de lichtoutput. Deze moet voor jou voldoende zijn. Als je GU10s halogeenlampen vervangt van bijvoorbeeld 50 W, dan zou je ledlampen van 3000 K moeten zoeken met een vermogen van 12 W, en die heb ik nog niet gezien; meestal is het vermogen toch wat lager (1, 3 of 7 W).

ha marcel

ik ben bezig met de ontwikkeling van fietslampjes met leds,
nu is de enige (wettelijke) eis dat deze op 100 meter afstand zichtbaar zijn.
Voor t gemak ga ik er van uit dat dat op een onverlichte rechte weg is. Buiten dus.
Verder zou ik één led willen gebruiken die zo min mogelijk vermogen gebruikt.
Daarnaast heb ik zowel een rood (achter) als wit of geel (voor) ledje nodig.

Heb je wat tips voor me? Als ik zo op je site rond kijk lijk je er echt enorm veel van te weten : )
Hoop dat je me kan helpen.

Groetjes Lotte

@ Lotte
Waar haal je de eis van 100 m zichtbaarheid vandaan? Ik heb eens zitten zoeken op internet, en kom uiteindelijk op de website van het ministerie van verkeer en waterstaat de voertuigeisen fiets tegen. In dit document staat o.a. dat het voorlicht geel of wit moet stralen en dat het achterlicht rood moet stralen (niet knipperen) en een bepaalde hoogte boven de grond. Het zegt niets over het lichtvermogen wat eruit moet stralen.
Je bent dus vrij om je led te kiezen. Let er dan op dat deze een zo hoog mogelijk lichtrendement heeft. Dat is per led op te vragen bij de fabrikant. Helaas zijn de waardes niet altijd te vertrouwen. Dat is het geval wanneer je niet de kale led neemt (want die meten ze vaak door, en in gunstige omstandigheden waarin je jezelf toch niet kunt bevinden (bijvoorbeeld een junctietemperatuur van 25 graden celcius, wat veel hoger zal zijn wanneer de led continue aanstaat), maar wanneer je over een ledLAMP praat (met lensje ervoor, en met een ombouw eromheen. Dus je zult er niet geheel zeker van zijn wat de meest efficiente is.
Als je maar 1 led gebruikt voor het voorlicht en 1 voor het achterlicht, zul je deze alleen gebruiken voor het zelf zichtbaar zijn. Let erop dat de bundel van de led klein genoeg is (dus geen 180 graden rondom maar iets in de trant van 20 – 40 graden stralingshoek). Dus een led met een lensje erop.
Je hebt felle leds, die maar een kleine stroom nodig hebben en dan toch al veel licht afgeven (zo’n 10000 mCd bij 20 mA).

Die eis over de zichtbaarheid op 100 m afstand wordt naar verwachting volgend jaar opgenomen in het nieuwe voertuigreglement (info van de fietsersbond)

In ieder geval weet ik nu beter waar ik op moet letten.
Nog een vraag: worden leds met een kleine stralingshoek geleverd met een klein lensje (vandaar de hoek) of dien je hier zelf voor te zorgen in je ontwerp.
Je kent misschien die kleine hema fietslampjes met elastiekje, hierzit in het transparante kapje een kleine verdikking met een spleetje verwerkt, recht voor de straal die uit de led komt, is dit wat je bedoelt?

Groetjes en alvast enorm bedankt!

@ Lotte
Wat ik bedoelde waren simpele ledjes, zoals deze van de Conrad. Deze led heeft een lichtopbrengst van 10.000 mCd, en dat bij een stroom van 20 mA en een voorwaardse spanning van 3.2 V. Verder heeft deze een stralingshoek van 22 graden (andere hoeken zijn ook verkrijgbaar), bij een kleurtemperatuur van 7000 K wat dus blauwwit licht is, en een prijs van 1 euro.
Die 10.000 mCd tegen een hoek van 22 graden is om te rekenen in een lichtstroom. Ik kom ongeveer op 5 lumen, en dat bij een vermogen van 0.020 mA x 3.2 V = 0.064 Watt, komt neer op ongeveer 80 lumen/Watt, dat is dus zuinig.
Echter, je moet wel de led de stroom van 20 mA geven, en dan moet je zoeken naar een mooie ledvoeding die zonder al te veel verlies deze constante stroom weet te genereren uit een batterijvoeding of een dynamo.

@ Lotte
Of je neemt Conrad’s bestseller:
LED WIT 5 MM 18000 MCD TYP. 20°, Bestnr.: 180000 – 89. De specificaties zijn:

  • Stralingshoek 20°
  • IF 20 mA
  • UF 3,2 V (typ.)
  • Kleurcoördinaten x = 0,31/y = 0,32
  • Ø 5 mm.

De kleurtemperatuur behorende bij x=0,31 en y=0,32 is ongeveer 6500 K, zie ook deze lamp.
Deze ledlamp geeft dus 18.000 mCd uit tegen een stralingshoek van 20 graden, bij een verbruik van 0.064 Watt, dat komt neer op 9 lumen bij 0.064 W en dat is weer 140 lumen/Watt.
Kosten van deze led 1.60 euro.

Voor het voeden van witte LEDs (3 diodes in serie, 3.6 V spanning per LED, 10.8V totaal, 1.2V moeten we wegwerken) vanuit 12V kan je een spanningsgestuurde schakeling bedenken die een FET openzet tot de gewenste stroom is bereikt en dan weer afschakelt. Op die manier voorkom je verliezen. Je moet alleen wel de stroom begrenzen dus met een spoel of condensator de boel wat afvlakken.

Om een LED te dimmen kan je naar pulsbreedtemodulatie (pwm) gaan. Hoe korter de LED aanstaat, hoe gedimder we die zien. Zolang de frequentie hoog genoeg is, zien we geen knipperingen maar een helderheid die verband houd met de aan/uit verhouding.

Nu komen we in een paradoxale situatie: om de LED te laten branden zonder veel dissipatieverliezen moeten we de energie ergens in opslaan en dan uitsmeren in de tijd, voor PWM willen we juist de pulsbreedte moduleren en is uitsmeren ongewenst.

Wie weet een goede schakeling die bovengenoemde eisen in zich verenigt? Dus een constante spanningsbron die pwm wordt aangesneden en daardoor een helderheidsregeling maar geen of heel weinig verliezen in de voeding uit 12V geeft?

Relatie tot fietslampjes: gelijkrichter, elco en stroombron leveren voldoende voeding uit dynamo op; daar is dimmen niet nodig maar bij meerdere LEDs in serie mogelijk wel optransformeren van de spanning.

@Ard: Er zijn twee mogelijkheden:

1; gebruik alleen je FET-gestuurde stroomstabilisator (in combinatie met een spoel en een vrijloopdiode)en stel de schakeling in op een lagere stroom om de LED te dimmen. Voordeel: het LED-rendement is beter dan bij pulsbreedte dimming. Nadeel: bij sommige LED’s verandert de kleurtemperatuur bij lagere stromen.

2; combineer je FET-gestuurde stroomstabilisator (wederom met spoel en vrijloopdiode) met een PWM-sturing, ofwel, schakel de FET-stabilisator in- en uit op het ritme van het PWM-signaal. Dit werkt alleen goed als de frequentie van de FET-stabilisator (veel) hoger is dan de PWM-frequentie. Veel gebruikte waarden zijn 200kHz…1MHz voor de FET-stroomstabilisator en 1kHz voor het PWM-signaal.

Vermits ik nergens uw e-mailadres vond schrijf ik het maar hier neer.
Welke meetapparatuur gebruikt u eigenlijk?
Ik ben namelijk actief als energiedeskundige (in België) en plan de aankoop van een draagbare lux-meter.

Kan u daarrond enig advies geven? (goede merken of modellen)

Wat uw site betreft kijk ik altijd graag uit naar nieuwe artikels en doe iig. zo verder!

Vriendelijke Groeten,
Fre

Hoi Fre,
De specbos 1201 is de kleurspectrometer die ik gebruik. Ik kan hem lenen van mijn werkgever, en het is een hele goede. Ik weet niet of er andere zijn die je beter zou kunnen gebruiken.

Hallo Marcel,
Superwerk wat je afleverd met de overzichten van de verschilende lampen.
Wat volgens mij echter nog mist is een indicatie van de te verwachten levensduur omdat daar veel mee geknoeid wordt.
Je zou bijvoorbeeld de lamp na 1000uur branden nog eens kunnen meten en kijken wat het verval is. Als je dit van elke lamp in beeld hebt moet het mogelijk zijn om een vrij nauwkeurige levensduur te berekenen.
In mijn ogen is 70% van de originele lichtopbrengs de beste waarde om als evensduur aan te houden.
Groeten,
Quinten

@Quiten,
Je hebt gelijk, voor dit jaar ga ik beginnen met het meten. Voor LEDs is 1000 uur erg weining echter. Als je kijkt naar wat ASSIST voorstelt in een artikel, dan stellen zij een seasoning periode van 1000 uur voor, waarop je je 0-niveau legt. En pas dan begin je met het meten van het verval, voor een periode van 6000 uur, en mag je het lumenverlies extrapoleren (pagina 2 links bovenaan). Dus voor LEDs is dan 1000 uur niet genoeg.
Hoe dan ook, je opmerking is valide en ik zal er dit jaar zeker aan gaan beginnen.

hallo Marcel,
Jeroen heeft vorige week al gebeld met je, ik heb het ook geprobeerd op je mobiel maar kreeg geen kontakt.
Wij willen graag indien mogelijk deze week een afspraak met je maken om diverse LED zaken door te spreken.
Graag een datum van jouw kant.
Mijn mobielnr. is o653339876
groet
Henk Oostenbrugge

Al enige tijd aan het speuren naar efficientere lichtbronnen. Ik noem mijn zoektocht: IKEA BR0107, E14, 7 W, Geen lumen vermeld; PHILIPS softone/beige, 8 W, 300 lm, fitt E27.
Conclusies:
IKEA is wel wat wittig, leuk voor kantoor of werkkamer.
Philips: lijkt erg goede kandidaat, kosten €7,99 (bij Gamma); brand naar tevredenheid, kleur goed en warm. 37,5 lm/W is erg goed!
Nu nog op zoek naar warme alternatieven voor mijn halogeentjes. Dit zijn er al 9 (a 15 Watt) in de woonkamer. Hier ligt een zware besparing.

@ Arnold,
Een aantal zaken die je in de gaten moet houden bij het kiezen van een lamp zijn inderdaad de lichtopbrengst, de kleurtemperatuur, de stalingshoek en de efficiëntie. Voor je halogeentjes van 15 W, die naar ik denk zo’n 100 lumen geeft (iets minder dan 1/3e van de 50 Watter halogeen) heb je wel alternatieven, bijvoorbeeld de halogeenvervanger. Alleen wellicht passen ze toch niet, vanwege de GU10 aansluiting.

Inmiddels zijn er zoveel lampen getest dat het biina onoverzichtelijk gaat worden. Met de plaatjes erbij herken ik de lampen nog wel, maar links naar ín de vergelijkingstabel ontbreken. Is het misschien mogelijk om ankers (anchors) te plaatsen in de tabel waar je naar toe kunt springen vanaf de bespreking van een individuele lamp, en vice versa?

Bedankt voor al het testwerk en voor het maken van dit overzicht! Het maakt het een stuk makkelijker een keuze te maken 🙂

Ik heb al heel wat testwerk gezien en ben zeer geinteresseerd in toepassing van LED’s.
Mijn vraag is of er ook led-TL lampen op de markt zijn welke passen in een 8 watt tl armatuur ( lengte ca. 28,5 cm)?

@ rob,
De TLs van 8 Watt heb ik nog niet gemeten. Zodra die worden aangeboden, kan ik beginnen met metingen.

ishet mogelijk om een halogeen straler van 500watt te vervanger voor led
zonderlichtopbrengst te verliezen.

@r.l.
500 Watt is veel. Stel de warmwitte leds hebben een efficiency van 4x beter dan de halogeenlamp, dan nog heb ik 125 Watt aan ledlampjes nodig. Deze haal ik niet met 1 enkele leds, en heb ik er dus meerdere nodig. High power leds zijn dan weer wat minder efficiënt dan low power leds, alleen van de low power leds heb ik er dan weer zoveel van nodig dat ze eenvoudigweg niet eens in een kleine behuizing als die van een 500 W halogeen straler zouden passen. Ook de high power leds, passen niet met velen op een kleine oppervlakte, want dan zou de temperatuur te hoog worden en de levensduur van de leds en voorschakelelektronica niet gehaald worden (50k uur). Nu zal een halogeen bouwlamp ook geen 50k uur oud worden, wellicht minder dan 1000 uur.
Maar goed, ik ken ledlampen die als straatverlichtingsunit worden gemaakt. Een versie die ik binnenkort eens ga doormeten verbruikt 80 W, en een versie die wellicht op termijn komt zal 180 W zijn. Deze units zijn uitgevoerd met vele kleine leds, en door een grote lamp is er ook ruimte voor wat warmteafvoer. Ik verwacht een grote lichtopbrengst, een goede efficientie en als de temperatuur niet te hoog is, ook een lange levensduur.
Maar goed, op dit moment zou ik niet weten waat een halogeen bouwlampvervanger op led te koop zou zijn en hoe deze presteert.

Kunt u mij vertellen waarom de led lampen dagen na branden.
En kost dat stroom.
Naast mijn bed is het zeer hinderlijk.

Groetjes Joop GU10 15 led

Hoi Joop,
Het na-branden kan ik niet plaatsen. Het lijkt erop dat de voedingsunit kapot is, omdat bij het uitschakelen de leds toch nog wat stroom krijgen. Dit zou niet het geval moeten zijn wanneer de stekker van de gehele lamp eruit gehaald wordt. Als dat toch zo is, dan zit er in de voeding wel een hele grote condensator en doen de ledjes het wel heel erg goed met een erg kleine stroom.

Beste Marcel,

Echt een super overzicht, met al die nieuwe lampen zie je soms de bomen door het bos niet meer. Ook de parameters zijn goed gekozen. Alleen zou ik er nog eentje toevoegen als het mogelijk is namelijk: kleurtoon. Ik zou graag per lamp weten wat de kleur is. In de huiskamer zoek ik bijvoorbeeld een warme, romantische kleurtoon maar in de schuur wil graag een heldere witte kleurtoon. Wat vind je ervan? Zou voor mij echt reuze handig zijn.

Dirk
http://www.duurzaamthuis.nl/

Hoi Dirk,
Hoe zie jij de invulling van de kleurtoon dan? Je hebt inmiddels een spectrum met de kleurtemperatuur. Daar zou het toch mee te doen moeten zijn?

Heb een vraag betreft een Led lamp onder de merknaam INTERLIGHT DE 3 Watt powerled c.a. 50.000 LEVENSDUUR produced by All-line is deze al gemeten. zo ja kunnen jullie dat testraport naar mij toezenden met een rekening van 60 euro als jullie de lamp nog niet getest laat mij het even weten dan stuur ik de lamp naar jullie toe. Met Vriendelijke Groet Bert Miedema

Proficiat heer van de Steen
Ik zit al 38 jaar in de lampen. Lampen zijn mijn leven en omgekeerd. Nij toeval kom ik uw site tegen. Geweldig!Waarschijnlijk zal ik met mijn kennis en ervaring ook een positieve bijdrage kunnen leveren. Op mijn site vindt u op pagina http://www.lampbank.nl/kk_900000.html ook veel wetenswaardigheden.
Veel succes!!

He Marcel,

Ja kleurtemperatuur is volgens mij een goede indicator voor kleur. Maar volgens mij zegt deze term het grote publiek niet zoveel. Volgens mij zou het ook goed zijn om wat meer kwalitatieve term(en) op te nemen die wat meer tot de verbeelding spreken. Bijvoorbeld: kaarslicht, wit licht enz

Beste Marcel,

Inmiddels heb ik jullie site wat diepgaander bekeken. Het is allemaal even keurig en informatief. Wat ik wel mis is het volgende : Een consument koopt een hoeveelheid licht gedurende een bepaalde tijd. Er is dus een formule mogelijk om aanschafprijs + energieverbruik om te zetten in een kostprijs van … Euro per 100 lumen/uur. Alternatief is om dit in lux te berekenen.

Door dit consequent te doen en toe te passen op het lampenoverzicht als boven zal de consument een dramatisch zicht krijgen op de kosten van gebruik van alle lichtbronnen. Aan de hand van het kostenplaatje EN de handzaamheid (klein, groot, etc) is het makkelijker een bewuste keuze te maken.

Als ik moet helpen dan hoor ik het graag.

Vriendelijke groeten

Anton Lohuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *