Een ventilator die rijp was voor weg te gooien. Volgens de eigenaar hield ie er ineens mee op. Zelfs met de hand een beetje aanzwengelen hielp niet.
Een korte analyse leverde een makkelijk uit te voeren reparatie op.
Intro
Het is een grote ventilator die middels een beugel ergens neergezet of opgezet kan worden. Voorzien van een stevig rooster om de ventilatorschoepen heen, voor veiligheid. En een driestandenschakelaar voor verschillende snelheden. Lekker voor de warme dagen, je waait op stand drie zowat weg. Echter niet meer nadat ie er plotsklaps mee ophield. De eigenaar had met een pen door het rooster heen de schoepen nog aan willen draaien (terwijl ie aanstond), echter zonder resultaat. Hij was klaar voor de schroothoop.
Analyse
Eerst moest de unit toch open. Hiertoe eerst de knop eraf gehaald.
Daarna de schroeven aan de rand van de twee roosterhelften eruit gehaald.
Daarna het zwarte doosje van een roosterhelft eraf geschroefd en had ik zicht op wat erin zit.
Er zit bovenaan een zwart blok, en dat is een condensator. Die zal waarschijnlijk nodig zijn voor het opstarten van de ventilator. Omdat bij het helpen met de hand de ventilator ook niet aanging, ga ik ervan uit dat deze condensator gewoon OK is.
Dan weer een stap verder, en de schakelaar losgeschroefd. Die kun je omdraaien en dan zie je 1 centrale verbinding onderaan en drie verbindingen aan de bovenkant. De schakelaar had drie aan-standen, 1, 2 en 3 (rode -, witte – en blauwe draad bovenaan in het plaatje rechts). Dus de drie draden bovenaan zullen dan wel de drie snelheidsstanden aangeven. Zij zijn dan ieder verbonden met een ander totaal aan spoelen in de ventilator zelf.
Daarna eens gaan meten. De digitale multimeter in de Ohm-meetstand gezet en eens gekeken wat de weerstand was wanneer ik verschillende spoelen zou doormeten van de ventilator. De stand 3, de blauwe draad en de draad die teruggaat naar de stekker, mat 328 Ohm. Zie ook het plaatje. Verder gaat deze waarde variëren wanneer ik met de hand een slinger geef aan de ventilator zelf. Dat geeft dan aan dat de spoel wel werkt, want deze genereert dan een spanning als gevolg van de aandrijving door mij gedaan. En dus verandert de uitlezing in Ohm door de multimeter.
Zo waren de weerstandswaarden voor de stand 2 (wit) en 1 (rood) als volgt: 293 Ohm en 178 Ohm. Dus aflopende weerstanden die een spoel met minder weerstand aangeven, dus grotere stromen en daarmee hogere snelheden wanneer we daar 230 V overheen zetten. De spoelen en verbindingen ermee lijken in orde.
Een volgende meting was aan de netstekerkabel zelf. Daar werd duidelijk dat een van de twee aders van de netstekerkabel niet in orde was.
Een volgend experiment was om er eens 230V op te zetten (stekker in het stopcontact) en dan aan het einde van de netstekerkabel te meten welke spanning daar nog stond. En die bleek slechts 16 V AC te zijn (dat had 230 V AC moeten zijn). Dus er was wel degelijk een verbindingsprobeem in de kabel zelf. Een enkele draad in de netstekerkabel bestaat uit gevlochten kleine/dunne draadjes (zie plaatje rechts), en mogelijk dat er een aantal van deze kleine draadjes door waren en dat er nog maar 1 of 2 draadjes heel waren. Dus te weinig om de stroom goed door te voeren om de ventilator van max 70 W te laten functioneren.
Oplossing
Er moest een nieuwe kabel opgezet worden en de verbindingen met de schakelaar en ventilator opnieuw gelegd. Dat was de oplossing en toen werkte de ventilator weer.
3 reacties op “Reparatie Calex ventilator”
Top werk! Helemaal blij, niet weg hoeven gooien!
“Een enkele draad in de netstekerkabel bestaat uit gevlochten Vmvl-3-aderig-witkleine/dunne draadjes (zie plaatje rechts), en mogelijk dat er een aantal van deze kleine draadjes door waren”.
Je oplossing is prima. Echter als er nog maar een heel klein draadje over is dan was onbelast de spanning nog steeds 230V en belast waarschijnlijk in de buurt van nul Volt. Ik denk dat er een volledige draadbreuk is geweest en de restspanning die je meet is dan waarschijnlijk overspraak in de kabel geweest.
Maar de conclusie dat de kabel kapot is klopt dus wel. 🙂
Goededag,
Ik ben op zoek naar een electrisch schema van een noodverlichting armatuur Everlux UNE EN 60598222 Alfa 330CP. Wie kan mij verder helpen?
Alvast bedankt.