LED verlichting ook voor jou? Meten = Weten (video)

Geplaatst door Jeroen van Agt in Ledlampen, Uitleg 4 Reacties»

Meten = WetenPresentatie door Jeroen van Agt van OliNo tijdens de informatieavond over LED in Meerhoven. In de presentatie vertellen we over de metingen van OliNo en specifiek over de efficiëntie van LED, de levensduur van LED en het knipperen van LED. Ook laten we zien hoe je eenvoudig goede LED lampen kunt vinden op de OliNo LampenPortal.

Video


Meten = Weten

LampenPortal

Ben je zelf van plan om een LED lamp aan te schaffen. Neem dan eens een kijkje op de LampenPortal. Inmiddels hebben we al meer dan 1900 LED lampen onafhankelijk doorgemeten en de resultaten van de metingen kun je eenvoudig terugvinden op de LampenPortal. Op de portal kun je via een Retrofit wizard zelf eenvoudig een duurzame lamp uitzoeken die precies je huidige gloeilamp, halogeenlamp of traditionele TL kan vervangen. Ook is er een compleetoverzicht waarmee je met filters precies de lamp kunt vinden die voldoet aan je eigen specs.
We zijn druk bezig om steeds meer webshops te koppelen aan de lampen portal waardoor je snel kunt zien waar je de lampen allemaal direct online kunt kopen. Indien de prijs van de lamp beschikbaar is dan tonen we deze ook.

Vragen

Heb je vragen over LED lampen of over de Lampenportal? Stel ze hieronder als commentaar.

4 reacties op “LED verlichting ook voor jou? Meten = Weten (video)”

Met een woord, “Subliem”!

Voor mij als leek een geweldige ondersteuning!

Pluim voor de ontwerpers hiervan.

Ik ben het met je eens, koeling is een zwaar onderschat probleem. Je ziet steeds vaker kunststof behuizingen ontstaan vooral bij retrofit oplossingen of professionele armaturen met nagenoeg geen koeling waarbij je je ernstig moet afvragen wat dan de meerwaarde is van led. Ook hier blijkt weer dat in het land van de blinden éénoog koning is. De consument/eindgebruiker is dan de dupe als die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, maar waar moet die dan op letten?

Ik heb eens geprobeerd om de koeling te “vangen” in een hele simpele formule de Cooling ratio (Cr) index: Cr= lm/(m/P). Het is geen exacte wetenschap maar een verhouding tussen de koelmassa, het vermogen dat deze koeling moet verwerken en de netto lumenstroom van het armatuur. Simpel gezegd: hoe hoger het vermogen des te beter moet de koeling of effiecienter moet de led zijn.

De uitkomst van deze index wordt dan beoordeeld dat hoe lager deze is (nul zal deze natuurlijk nooit worden) hoe beter de balans is tussen opgenomen vermogen en koeling en hoe aannemelijker de opgegeven levensduur wordt. De koelmassa kan je wegen en het vermogen en de netto lumenstroom zijn opvraagbaar bij de producent (LM79 rapport). Kan deze dat niet dan zou ik er zo wie zo niet aan beginnen. Zie ook: http://www.solarnederland.info/index.php/verlichting/nieuws

@ Marinus. Een mooie formule. Ik geef nog een paar items mee die van belang zijn:
1) de emissiviteit van het materiaal. Een getal tussen 0 en 1. Hoe hoger, des te beter is het materiaal in staat door straling zijn warmte uit te stralen. Heb je veel massa maar een materiaal met een lage emissiviteit, zoals chroom, dan heb jeniet veel aan die massa want ze kan geen warmte uitstralen.
2) de efficiency van de leds zelf. Hoe hoger, des te hoger het aandeel licht van het wattage wat erin gaat, en dus des te lager het wattagedeel dat voor opwarming zorgt.
3) hoe goed de wamteoverdracht is tussen leds en koellichaam. Dis is essentieel om ervoor te zorgen dat een opgewarmde led zijn warmte kwijtkan.
Hierdoor wordt de formule wel een stuk ingewikkelder, helaas.

Hoi Marcel,

Het idee acht er de formule is om een algemene eerste indruk te vormen wat je nu eigenlijk krijgt voor je geld en of het klopt met wat je zoekt of wat op de verpakking staat. Zie het als een aankoop van een auto, op het moment dat je de deur dicht “gooit” krijg je een aardig idee van de kwaliteit en als je er een caravan achter hangt weet je dat je bv een bepaald gewicht en Pk’s nodig hebt. Hoe en hoeveel van die Pk’s werkelijk op de weg worden gebracht hangt van diverse factoren maar in de basis weet je dat die auto dat gewicht en het motorblok die Pk’s moet hebben.

Bij LED zien we dat er nog te weinig kennis is over waar je als gebruiker op moet letten, de testen die op jullie site staat geven al aan hoe ondoorzichtig deze markt is en dat er veel behoefte is aan informatie. De kracht van deze formule is dat deze relatief eenvoudig en makkelijk te onthouden is en in eerste instantie de basis eigenschappen met elkaar vergelijkt.

De koeling is 9 van de 10 keer gemaakt van een aluminium legering omdat deze vrij makkelijk en goedkoop via een extrusie proces zijn te produceren. Supergeleidende materialen “door de NASA ontwikkeld” daar geloof ik niet in op het moment dat het om de prijs gaat, dat zou zich vertalen in een heel ander prijsplaatje. Dus een goedkoop product met een heel klein koelblok of zelfs geen koelblok daar zit geen lang leven in.

230V led oplossingen zonder driver (die aanzienlijk minder efficiënt zijn), of producten waar de componenten van de driver naast de warme powerled’s op dezelfde print zijn geassembleerd dat is vragen om problemen. De vorm, legering, de kwaliteit/montage van de geleidende pasta en zelfs de lak hebben invloed maar de basis moet goed zijn. Als ik 150 PK nodig heb maar er zitten er slechts 100 onder de motorkap dan kan ik het nog zo goed doen maar kom ik structureel te kort.

Led ’s worden steeds beter, anders dan met retrofit waar ze er steeds meer licht uit dezelfde behuizing willen persen zoeken de leveranciers van armaturen naar een lager verbruik bij een gelijke lumenstroom van de led. M.a.w. ze hebben een armatuur van 1000 lumen en die verbruikte in 2014 17W dan kunnen ze die nu in 2016 maken met slechts 13W. Houden ze het koelblok gelijk in massa dan zit daar de winst voor de levensduur van de LED want daardoor gaat de temperatuur van de led naar beneden. Gaan ze echter de koelmassa naar beneden brengen omdat het a: kan en b: weer scheelt in de grondstof kosten ben je weer terug bij af.

Led ‘s zijn heel moeilijk met elkaar te vergelijken zonder de juiste kennis en apparatuur, maar daar weten jullie alles van. De truck is: hoe geven we eindgebruiker nu een makkelijk tool waarmee hij in ieder geval al heel snel een eerste grove schifting kan maken in kwaliteit en dan heeft een eenvoudige formule die ook nog eens simpel is uit te leggen wat mij betreft de voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *