Stroomvraag en stroomaanbod beter in balans brengen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Economie, Energieopslag, Groene stroom, Windenergie, Zonne-energie 2 Reacties»

Omdat het aanbod van windstroom en zonnestroom in Nederland en haar buurlanden gigantisch toenemen, moeten we vele maatregelen nemen om hiervan optimaal gebruik te kunnen maken. We zullen keihard moeten werken om meer en dikkere stroomkabels aan te leggen en andere fysieke maatregelen nemen om stroom te transporteren. Er zijn ook slimme maatregelen nodig om vraag en aanbod van stroom in balans te brengen.

Steeds meer energieleveranciers bieden dynamische of flexibele stroomcontracten aan. Dit is een energiecontract met flexibele tarieven voor stroom per uur. Hiermee kunnen we de vraag en aanbod beter op elkaar laten afstemmen. Is er veel aanbod van wind en of zon, dan zal de prijs dalen en kan de afnemer hiervan profiteren.

Op dit moment betalen we vaste belastingen per afgenomen kilowattuur. Stel dat je op een zonnige zondagmiddag met je dynamische energiecontract stroom voor nul cent afneemt, dan betaal je alsnog een fors bedrag aan belastingen (ongeveer 12 cent per afgenomen kWh).

Om de enorme voordelen van dynamische contracten echt goed te laten werken, zal de overheid een % belasting over de kostprijs moeten gaan berekenen, net zoals de BTW op ieder product.

Stel we gaan 35% BTW (We noemen het voor de juridische regelgeving FlexETax)heffen op stroom en laten alle andere belastingen vervallen, dan loont het nog veel meer om stroom te gebruiken als de marktprijs laag is.

Praktijkvoorbeeld 1: Een oudere vrouw: Ze woont in een flat en heeft een dynamisch contract. Ze is bereidt om haar wasje nu rond het middaguur op een zonnige lentedag te draaien ipv de vroege ochtend zoals ze gewend was. Omdat het tarief die zonnige middag nu nul cent is en daarover 35% belasting komt, kan ze haar was bijna gratis laten draaien.
Ze kan nu ook optimaal profiteren van de energietransitie, ook al heeft ze geen mogelijkheid om zonnepanelen te nemen.

Praktijkvoorbeeld 2: Een gezin met een vrijstaand huis en een elektrische auto: Het waait nachts goed, omdat er weinig stroomvraag is van 1 uur tot 5:30 uur, is de stroomprijs nul of zelfs negatief. Het gezin kan hiervan profiteren, door tussen die tijden de E-auto op te laden. Zo kunnen zij ook profiteren van de energietransitie.

Om optimaal te profiteren zal men zich ook moeten aanpassen als de stroomprijzen extreem hoog zijn. Zo zal men de vaatwasser niet om 19:00 uur aan moeten zetten op een windstille avond, als de prijzen hoog zijn. Uiteraard moet iedereen wel gewoon de vaste leveringskosten(vastrecht)  betalen, dit om de stroomnetwerken te onderhouden en te verbeteren.

We moeten vele maatregelen nemen om ons stroomnetwerk in balans te houden. Dit om de energietransitie soepel te laten verlopen.

https://capaciteitskaart.netbeheernederland.nl/

Mensen die (extra)zonnepanelen plaatsen zullen dit vooral op oost en/of west gericht gaan doen, omdat in de ochtend en avond de stroom dan het meeste waard is. Er is geen discussie meer nodig over salderen, omdat dynamische tarieven met dynamische belasting in 1 klap de nadelen van salderen wegneemt. Dynamische tarieven in combinatie met FlexETax, zal bijdragen aan de stimulatie van stroomopslag, zonder dat er dan subsidie voor nodig is.

 

Door warmtepompen, elektrische auto’s enzovoorts neemt ons stroomgebruik toe.
Omdat o.a. verlichting en koeling steeds efficienter worden neemt ons stroomgebruik af. Ons totale stroomgebruik is ongeveer gelijk gebleven afgelopen jaren.

Er zal een enorme ontwikkeling komen van apparatuur die optimaal gebruik kunnen gaan maken van lage stroomprijzen. Goed voor innovatief Nederland. Voorbeeld een vriezer die extra gaat koelen tot minus 25 graden ipv de standaard -18 graden bij negatieve prijzen op de stroommarkt.

Salderen en terugleveren, hoe gaat dat met een dynamisch contract?

2 reacties op “Stroomvraag en stroomaanbod beter in balans brengen”

Denk dat netcapaciteit beter benutten eigenlijk belangrijker is. Dus juist duur maken als mensen langer dan 15min meer dan 1500watt verbruiken b.v. Wellicht nettarief differentieren: 3x25A eur 1000/jr, 1x25A eur 250/jr, etc

Er is toch al nettarief differentiatie Barry? 3x35A kost iets van 800 euro meer dan 3x25A (of 1x35A).
Interessant idee om de energie heffing gewoon in de BTW te verstoppen, maar dat sluit salderen nog steeds niet uit, toch? Wat als je een thuisbatterij hebt en terug kunt leveren op moment dat stroom heel duur is? Kun je dan ook die 35% van dat moment terugkrijgen?
Let wel, ik ben tegen salderen, dat is niet houdbaar, maar waarom niet alles terugkrijgen als je op dure momenten teruglevert ipv. alleen de kale kWh prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *