Overzichtsartikel lampmetingen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen, Spaarlampen 185 Reacties»

Hierbij een artikel dat een overzicht geeft van interessante gemeten waardes van verschillende typen lampen. Het blijkt dat er nogal eens wat verschillen zitten tussen wat velen schrijven op het internet en wat ik werkelijk meet. Vandaar dat ik het als toegevoegde waarde acht deze informatie te publiceren.

Vanaf september 2008 meten we met een geautomatiseerde opstelling, de BigMama genaamd.

Als jouw lamp er niet bijstaat, is het misschien eens interessant deze te laten doormeten.

Doe er je voordeel mee!

/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_thumb.jpg

De te meten parameters

Het is de bedoeling dat ik een tabel presenteer die een selectie interessante parameters bevat. Hiermee kun je snel door de tabel gaan en je keuze maken welke lamp je interessant lijkt. Ik zal ook een tabel ter download aanbieden waarin alle gemeten parameters staan, zodanig dat je met openoffice of excel zelf kunt filteren.

Voor presentatie in dit artikel heb ik gekozen voor de volgende parameters:

  1. efficiency, in lumen/Watt. Dit is voor mij de belangrijkste parameter, en hoe hoger het getal des te efficienter licht wordt gegenereerd door de lamp. We willen tenslotte dat de lamp licht genereert, en niet zozeer veel warmte (want dan gebruiken we wel een kachel).
  2. keurtemperatuur in Kelvin. Dit geeft aan of het een gezellige warme kleur is oftewel een koele witte kleur; 4000 K of meer wordt al snel felwit, 3500 is een beetje een grensgeval, en beneden de 3100 K is lekker warmwit.
  3. stralingshoek in graden. Dit geeft een indruk of je praat over een spotje (gefocusseerd licht, dus een hoek van minder dan 30 graden), of een breedstraler (hoeken van meer dan 60 graden).
  4. lichtstroom in lumen. Deze parameter geeft aan hoeveel licht de lamp genereert. Hier kan goed vergeleken worden met andere lampen.
  5. CRI-Ra. Een kleurweergave index. Dit geeft aan oin hoeverre het licht van een lamp in staat is kleuren natuurgetrouw weer te geven. Des te hoger dit getal, des te beter de kleuren natuurgetrouw weergegeven worden. 100 is maximaal. Een waarde van 80 wordt gehanteerd voor gewoon gebruik (boek lezen, alledaags gebruik binnenshuis). Voor specifieke werkomgevingen als in magazijnen of buitenverlichting mag deze waarde best lager zijn.

De tabel

Hierbij dan de tabel. Door op de naam te klikken wordt je doorgelinkt naar het originele artikel.
De lampen zijn gegroepeerd per fittingtype. Sorteren kan door op de parameters bovenaan iedere tabel te klikken.

[overview{lampen-overzicht}]

185 reacties op “Overzichtsartikel lampmetingen”

Er is nog steeds geen LED lamp met E14 of E27 fitting, die een ouderwetse 100 watt gloeilamp kan vervangen qua lichtopbrengst.
LED lampen zijn ong. 5 keer efficienter dan de gloeilamp, dus is het wachten op peer LED lampen van rond de 15 à 20 watt:
een behoorlijke uitdaging voor de LED lamp fabrikanten.

LS, Wat is een goede vervanger voor mijn gloeilampen R63 30gr h578 van 40 watt (osram) met een grote schroeffitting (E27?). Het is me intussen duidelijk dat het maken van een juiste keus uit het Led- aanbod niet zo simpel is, na lezing van het artikel http://www.olino.org/articles/2009/07/27/vervanging-van-5-x-35w-halogeen-door-led-spots-in-mijn-huiskamer
Vervanging van 5 x 35W halogeen door LED spots in mijn huiskamer ” Wie heeft al ervarig op gedaan en wil die kennis ventileren over de juiste keus met een evenwicht in prijs en kwaliteit?
vr grt
tom

Zijn er meer gegevens van lampen met een E14-fitting beschikbaar?
En er zijn zoveel webwinkels die led-lampen verkopen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Welke webwinkels leveren goede lampen? Alvast bedankt!

Zou u ook eens een paar Philips spaarlampen kunnen testen? O.a. AH, Blokker, Super de Boer en Hema liggen er vol mee. Bij voorbaat dank!

Groeten, Riemer

@Francis,

Dit is een hele goede vraag. Als je de lichtopbrengst wilt vergelijken dan kun je dat het beste doen door te werken met lumen. Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die uit de totale lamp komt. Deze hoeveelheid licht is onafhankelijk van de stralingshoek.

Dat is bij candela (cd) niet het geval. Met candela kun je aangeven hoeveel licht er uit de lamp komt in een bepaalde richting. Als je twee lampen neemt met een gelijke lumen output, dan zal de lamp met een grote stralingshoek een lagere maximale candela waarde (dit is recht onder de lamp) hebben dan een lamp met een smalle stralingshoek (spot). Alleen als de lamp exact dezelfde stralingshoek heeft dan kun je de candela waarden met elkaar vergelijken. Als de lamp een kleine stralingshoek heeft dan zal de maximale hoeveelheid candela veel hoger zijn.

Je kunt de candela waarde terugrekenen naar Lumen als je de stralingshoek van de lamp weet. Hoe dat moet is uitgelegd in het artikel Licht grootheden uitgelegd. Ik heb dit zelf ook gedaan in het artikel Vervanging van 5 x 35W halogeen door LED spots in mijn huiskamer. Hier zie je dat een 35W Osram halogeen lamp van 570 candela met een stralingshoek van 35 graden 166 lumen als lichtoutput heeft.

Beste,
Als eigenaar van een bloemen & plantenzaak ben ik voortdurend op zoek naar lampen om de zaak zo aangenaam (en natuurlijk) mogelijk te verlichten. Vooral een verlichting dewelke plantgroei stimuleert is hierbij een ware noodzaak. Uiteraard dat de factor energiekost eveneens een rol speelt. Bezoekers ervaren halogeenlicht als het meest aangename, deze verlichtingsbron is dan heden ook toegepast als voornaamste. Een nadeel gedurende de zomer is de hitte die deze lampen uitstralen. Vandaar ik al experimenteerde met led’s van 3x2W in het warmwit gebied (2700K) en de eerste generatie energiebesparende halogeenlampen van Sylvania dewelke infrarood terugkaatsen in de lamp.
De Sylvania lampen geven het al op na nauwelijks 200u. branden, niet ingebouwd en trillingsvrij opgehangen, niet echt een succes dus.
De led-verlichting is goed maar net niet krachtig genoeg om als alternatief door te gaan.

Een paar vragen:
– Halogeenlampen op 230v (Gu10) blijken warmer (2650K) licht uit te stralen dan hun laagspanningsbroertjes. Is het mogelijk (veilig) de spanning opvoeren van de 230v varianten om een witter (3000K) sprankelend licht te verkrijgen? Eventueel naar 250v. m.b.v. een aangepaste transformator?
– Bestaan er 50W/230v Gu10 halogeenlampen dewelke witter zijn?
– Welke alternatieve lampen (led, tl, spaarlamp) komen in aanmerking om de halogeenlampen te vervangen?

Met dank en vriendelijke groet,

Francis

Hoi Francis,

Interessante ervaring die je hebt. Ik zal antwoorden wat ik denk te weten:
1. Als je de spanning opvoert dan zullen de lampen feller gaan branden. Dit houdt in dat de kleurtemperatuur inderdaad hoger wirdt (dus minder gelig maar meer koudwitter) en de efficiëntie gaat omhoog. Tegelijkertijd gaat de levensduur omlaag. En dat gaat snel achteruit. Als je nu al niet tevreden bent met de levensduur dan is dit geen goede optie.
2. Een halogeenlamp die witter is, MOET op een hogere temperatuur branden (daar het natuurkundige proces dezelfde is: een gloeidraad die opwarmt) en heeft dan meteen een kortere levensduur. Dus als je ze vindt, dan bevalt de levensduur je niet.
3. Ik meet sinds een bepaald aantal maanden de PAR content van lampen. Door lampen te pakken die een gefocusseerde bundel hebben en voldoende licht (vooral in het rood EN het blauw) kun je komen tot micromol waardes die je nodig hebt voor plantengroei. Ik ben helaas geen expert daarin. Omdat je weet dat de huidige halogeenspots werken, zou ik het PAR getal van deze halogeenlampen eens moeten meten en die je laten weten. Dan kun je een vergelijk maken met led- of spaarlampen en zien of ze voldoen. Neem even contact op met jeroen apestaart olino.org om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Beste Francis,
Ik heb diverse klanten van mijn winkel naar volle tevredenheid geholpen aan gelijksoortige lampen zoals
je van Sylvania hebt geprobeerd, maar dan van Osram,n.l.
de decostar ES. Hierbij geeft de 35W uitvoering evenveel licht als de 50W normale uitvoering. Alleen gebruikt deze dus 30% minder stroom en geeft dus ook 30% minder warmte af.
De prijs is 2X zo hoog, maar de levensduur is ook 2X zo lang. Mijn klanten zijn zeer tevreden, ook over de levensduur. Wellicht het proberen waard!
vr.gr. : Sander- de Kaars verlichting

Beste meetmeesters,

Ik ben zeer blij met jullie keurig meetwerk. Ik heb een halve dag door jullie rapporten gefietst en veel van mijn vragen en twijfels zijn inmiddels opgelost. Led licht zal er wel komen, maar om een spaarlamp te verslaan (de opwarmtijd even buiten beschouwing gelaten) moet je met sterk poeder voor de dag komen. Het is nog een lange weg maar er is LED-licht aan het einde van de tunnel.
Nogmaals proficiat met jullie professioneel werk en nog veel succes!
Luc

Die alinea boven in met de “top lampen” is wel een beetje veroudert. Het gerefereerde artikel is zelfs meer dan twee jaar oud!! 😮

Misschien maar even weg halen, want dit zet mogelijk veel mensen op het verkeerde spoor!

Ik kan jullie echter wel aanraden regelmatig een vervangingsadvies te schrijven of iets dergelijks. Daarin dan een heleboel standaard en veel voorkomende belichtingssituaties van een lampadvies voorzien. Denk bijvoorbeeld aan:
– Lampje voor op de wc/kelder/kast
– Buiten verlichting
– Garage/werk(kamer) verlichting
– Standaard Gloeilamp 25/40/60/100W vervanging
– Standaard Halogeenlampje vervangen

Klopt Paul, het valt allemaal ook niet mee als part-time bezigheid om dit allemaal bij te houden. Ik vraag mijn specialist om dit te automatiseren, dan lukt het vast weer beter.
verder extra artikelen, ook helemaal mee eens. Ik heb zelfs al tweemaal met succes 3 x 50 W halogeen weten te vervangen met led lampen van Line Lite (staan op de Engelstalige website, het zijn de AR111 en de 7 W downlighter. Ik moet er nog tijd voor maken om hiervan artikeltjes te schrijven, en die gaan komen. Ik schrijf met succes, omdat ik ze vervangen heb. Ondanks dat ze wel minder licht in totaal geven, is hetgeen ik krijg van de leds voldoende, vandaar met succes.
Nogmaals je hebt gelijk, ik moet alleen de tijd vinden (als parttimer) en ik doe mijn best.

Heb je wel eens powerfaktor gemeten van dimbare spaarlampen met de dimmer ervoor.
Ik heb gehoord,dat het reactief vermogen van de combinatie dan pas echt de pan uit reist.
Groetjes Edy

Ik sta op het punt een tafellamp te kopen waar 3x 40 Watt G9 halogeenlampen in moeten. Welk LED-alternatief is voor deze lampen te bedenken?

@Edy: Dat is geloof ik wel eens gedaan hier. Maargoed, dat kun je natuurlijk op je sloffen aanvoelen als je weet hoe de meeste dimmers met fase-aansnijding werken en je weet wat een PF is.

Als je veel dimt, dan heb je eigenlijk meerdere apart te schakelen kleinere lampen nodig. Of je doen iets dat met PWM en een goede voeding met PF correctie te schakelen is.

@ Edy, reactie 164. Je opmerking klopt. Ik heb wel eens piekstromen gezien en die zorgen voor een drastische vermindering van de powerfactor. Dit heb ik dan gemeten met een fase-aansnijdingsdimmer. Dan is ook wel begrijpelijk dat er een dergelijk effect optreedt.
Echter wanneer we met een dimmer werken met een aparte 0-10V ingang, dan verwacht ik dat deze geen negatieve impact hoeven te vertonen op de PF.

Bedankt voor jullie antwoord.
Ik maak me een beetje zorgen om die 1,5 miljoen postcodeleds.
die worden gedimd met allerlei dimmers. Zou het niet zinvol zijn die metingen eens uit te voeren met verschillende typen dimmers en dan een advies uitgeven welke dimmers het best genomen kunnen worden?

De IMPLED SMD150cm-18W-PW heeft een stroomverbruik van 16,8 W. De lichtoutput is 1707 lumen. Als deze vergeleken wordt met de master TL-D Super 80 58W is de huidige TL goedkoper.

Een klassieke TL buis van 150 cm gebruikt 68,5W (inclusief schakelapparatuur). De LED TL buis verbruikt 16,8W. De verhouding van lichtopbrengst is 5200/1707=3,04. Er zijn 3,04 lampen nodig voor de zelfde licht-opbrengst.

De energieverbruik voor de zelfde lichtopbrengst is 16,8×3,04=51,2W. De energieverbruik voor de zelfde lichtopbrengst is inderdaad minder.

We laten de lamp 4 uur per dag, 7 dagen in de week en 52 weken branden. Per jaar brand de lamp 1456 uur. De brandkosten van een klassieke tl lamp kost per jaar bij een energieprijs van 20 eurocent per kWh €19,95. De brandkosten van één LED TL kost per jaar €4,89.

Een klassieke TL lamp moet je 1456/12000=0,12 keer per jaar verwisselen. Met de aanschafprijs van deze TL is dit €0,25 euro per jaar (prijs per lamp €2,10). Één LED TL moet je 1456/50000=0,03 keer per jaar ver-wisselen. Met de aanschafprijs van deze TL is dit €2,43 per jaar (prijs per lamp €83,30).

De kosten per lamp bij 1 op 1 vervanging is:
– Bij een klassieke TL lamp: €19,95+€0,25=€20,20.
– Bij een LED TL lamp: €4,89+€2,43=€7,32.

We hadden echter 3,04 lampen nodig voor de zelfde lichtopbrengst. De kosten per jaar zijn in dit geval:
– Bij een klassieke TL lamp: €20,20.
– Bij een LED TL lamp: €7,32×3,04=€22,29.

Hieruit blijkt dat LED verlichting bij de zelfde lichtopbrengst nog steeds duurder is. Dit is nog exclusief de aanschafkosten van alles

Kom om LED verlichting is NIET een concurent

Vervolg…

Het bovenstaande artikel heeft alleen betrekking op TL verlichting.

Daarnaast komt er nog bij dat er meer blindstroom gegenereerd wordt, deze blindstroom hoef je in eerste instantie niet te betalen. De energiemaatschappij betaald deze wel. Deze kosten zullen doorberekend worden. Gevolg, door gebruik van LED verlichting gaat de energieprijs omhoog.

Kort samengevat:
Bij 1-op-1 vervanging goed iniatief
Bij gelijke lichtopbrengst slecht initiatief

Remco @169,
Ik heb de door jouw genoemde master TL-D Super 80 58W nog niet gemeten. De door jou genoemde 5200 lm komt volgens mij uit de Philisp specs en zijn dan geldig voor een buis in optimale temperatuur en volledig rondom allle lichtstroom gemeten. Daar heb ik in een praktisch vergelijk helemaal niets aan, want daar is (1) de temperatuur rondom de buis vaak anders waardoor de efficientie en lichtoutput van de buis achteruit gaat, en (2) toegepast in een gewone TL bak is er een groot verlies van lichtoutput agv de reflectie, de absorptie en agv stofopbouw. gewone TL bakken van Philips hebben een light output ratio van 48-65%, wat wil zeggen dat ze 35-52% verlies hebben. Als we een vergelijk willen maken dan moeten we uitgaan van een vergelijkbare situatie en dan moet de Philisp buis in een normale omstandigheid (met een
bepaalde omgevingstemp die niet perse die ontwerptemp hoeft te zijn) en in een normaal toegepaste tl bak gemeten worden.

Beste, Met studie de berichten (va sept 09 tot nu)gelezen. Ik was op zoek naar een LED alternatief vanaf 75 W/ 100W met grote fitting. Naast het nu aarzelend startende aanbod (bouwmarkt/Makro) van LED lampen is het ook lastig om goed te vergelijken met Watt of lumen. Zo te lezen duurt het nog even voor er werkelijk een LED lamp ter vervanging van een 100W/E27 fitting op de markt komt.Dankzij deze site weet ik meer. Ik wacht rustig verder af.

Hoi Thea,
op de Engelstalige website heb ik misschien een ledlamp die wel voldoet, zie dit artikel van een Line Lite lamp.
Verder heb je gelijk, je kunt ook afwachten en toehappen wanneer je iets ziet wat je bevalt. En vragen kan altijd wanneer er iets niet duidelijk is. Ik weet zeker niet alles, maar inmiddels hebben we veel kennis in onze lezers aanwezig.

Hallo,
Recent plaatste ik een aantal Leditlight 3x2W Cree spots in onze nieuwe woning. Aangezien ik toch niet 100% tevreden was over de lichtopbrengst kocht ik een elix 4W high power led (4 x 1W) om te vergelijken. De verpakking van die laatste claimt namelijk dat dit 350 lumen zou geven. Ik moet eerlijk zeggen dat de lichtopbrengst van deze laatste veel beter is en volgens mij bijna niet te onderscheiden van halogeenlampjes. Wel is de lichtkleur, ondanks de geclaimde 2700K veel witter dan de leditlightlampjes. Wat ook een beetje raar is, dat is dat de verpakking 4x1W vermeldt terwijl op de lamp 5W aangegeven staat.
Je kan ze vinden in de Makro. Kunnen jullie die ook eens testen? (mijn test is niet echt wetenschappelijk: de 3x2W lampjes kan ik zonder pijn aan de ogen bekijken en de 4x1W doet echt pijn aan de ogen)
Groeten!

Het liefst heb ik de lamp aangeboden door een aanbieder. Kan een persoon zijn of een bedrijf. Ik hoor het wel.

Beste,

Voor een professionele toepassing(datacenters) zijn we aan het bekijken of de LED tl de gewone tl kan vervangen. Na het afspeuren van internet ben ik op deze fantastische site terechtgekomen die me het één en ander bijgebracht heeft maar me ook vele nieuwe vragen heeft opgeleverd.
Ik weet niet of het mijn indruk is maar waarom heeft geen enkele grote leverancier van TL’s reeds een LED model?
Misschien omdat het nog te vroeg is om deze te gebruiken…? Het speurwerk heeft me een nieuwe (LED) wereld laten zien maar overtuigd ben in nog niet.

Mvg,
Bart

Over dimmen:

Stel: direct in een bepaalde LED kijken is schadelijk voor de ogen. Stel dat deze LED gedimd wordt door pulse width modulation. Voor het oog brandt wordt de lichtbron dan minder fel, en dus ook aangenamer om in te kijken. Echter: in principe brandt deze LED even fel als voorheen, maar dan knipperend in een zeer hoge frequentie. Toch?

Zou het dan kunnen dat het nog steeds schadelijk is om direct in de LED te kijken, terwijl het licht gedimd is en onschadelijk lijkt?

Enige info over schadelijkheid van LEDs vond ik hier. Ik heb echter nog niet een antwoord op deze vraag gevonden.
http://www.em.avnet.com/ctf_shared/sta/df2df2usa/LightSpeed-Eskow-0607.pdf

Kan iemand me helpen bij dit onderwerp?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Olaf

# Werner Says:
November 30th, 2007 at 1:28 pm

Op ons kantoor hebben wij armaturen met G10 verlichting erin, dimbaar.
Deze willen wij graag vervangen door LED verlichting, dimbaar. Ik heb op de site zitten kijken, maar weet niet goed welke daarvoor in aanmerking komen.

Voor de rest : Grote klasse deze site!

Groet,

Werner
# mvdsteen Says:
December 1st, 2007 at 8:05 am

@ Werner
Alle GU10 ledlampen die ik tot dusver gemeten heb zijn helaas niet dimbaar. De LEDs die in de ledlamp zitten zijn dat wel, maar de aansturingselektronica staat dat niet toe. Het is al een hele opgave om de aansturingselektronica netjes en met een goede warmtehuishouding in zo’n kleine ledlamp te plaatsen, want de GU10 spotjes zijn nu eenmaal niet zo groot.
Ik hoop op dimbare ledlampen, wat erop neerkomt dat de aansturingselektronica dimbaar moet zijn of het toelaat dat er middels en al bestaand dimmertype (fase aansnijding) gemimd wordt.
Verder moet je letten op de lichtoutput. Deze moet voor jou voldoende zijn. Als je GU10s halogeenlampen vervangt van bijvoorbeeld 50 W, dan zou je ledlampen van 3000 K moeten zoeken met een vermogen van 12 W, en die heb ik nog niet gezien; meestal is het vermogen toch wat lager (1, 3 of 7 W).

Dat was onze conversatie in 2007.. inmiddels zijn wij weer ‘jaren’ verder, maar zie ik door de bomen nog steeds het bos. Niet… Heeft u nog tips, suggesties ?

Groet,

Werner

Beste,

Ben momenteel druk aan de slag met meetgegevens die ik bij Olino van de site af haal, maar hoe is de accreditatie van de meetgegevens geregeld bij Olino. Ik vind hier zo snel even niks over terug op de site, of zie ik het over het hoofd?

MVG,
Stef

Beste Stef,
We zijn niet ge-accrediteerd. Ik begrijp van een Duitse collega dat voor accreditatie tevens een minimum hierarchie nodig is waarbij een ander de meetgegevens vrijgeeft. Dat is niet het doel. Ons doel en missie is een ander: de mensen goed informeren en helpen bij het maken van de juiste keuzes.
We meten wel volgens de norm LM-79, en OliNo is bezig NEN- EN 13032-1 ook te implementeren (met name op de CCT meting, de rest is al gelijk aan de LM-79). We meten met gecalibreerde professionele meters, zoals de Jeti 1211 en de Minolta CA210. Binnenkort wordt deze laatste vervangen door een L-klasse temperatuur gestabiliseerde fotometer van Czibula & Grundmann.
Er zijn genoeg klanten die eenzelfde lamp(en) hebben laten meten bij OliNo en bij een ge-accrediteerd bureau en zijn tot de conclusie gekomen dat de meetresultaten vergelijkbaar zijn; dit zijn dan ook vaste klanten geworden.

Zoals verzocht, stel ik de vraag hier, ter lering.

Ik zoek op uw site, kan er niets over vinden, en ben een leek.
In de keuken hebben wij 5 dure 50 watt spots G53 zoals op onderstaande link van Osram.
Ik wil die eigenlijk vervangen door Led exemplaren of i.d.
Zijn deze al verkrijgbaar en al kwalitatief goed genoeg, of moet ik nog (bv) een jaartje afwachten?
Mvrgt
Dirk

@Dirk,

Het gaat hier om een AR111 lamp met G53 klemmen. We hebben daarvan al een aantal LED varianten van doorgemeten. Zie dit overzicht en het Engelse lampen overzicht (daar staan er nog een paar meer). Inmiddels hebben we ook een AR111 lamp met halogeen doorgemeten ter vergelijking. We verwachten de het meetrapport daarvan begin januari klaar te hebben. Hou het lampen overzicht dus goed in de gaten.

Zijn de materialen die toegepast worden per TL-buis van 36W schadelijker dan dat die van de vervangende 36W ledbuis? En wat is de verschilfator?

MVG,
Stef

GU10, Dimbaar, Hoge lichtopbrengst(vergelijkbaar met 35-50W)en een mooie warme kleur (2700-2800K). Ik zie steeds meer mensen die net als ik zoeken naar zo’n dergelijke oplossing. Nu ben ik al een aantal lampen tegen gekomen en zelfs al een paar kunnen testen. Tot nu toe komt de Dimbare 3x3Watt GU10 lamp van de firma Leditlight zie: (http://www.olino.org/articles/2009/12/28/leditlight-3x3w-cree-gu10-warm-wit-dimbaa ) het beste uit de test. Het enig wat ik op deze lamp op te merken had was de kleurtemperatuur (iets te koud) en de temperatuur van het koellichaam (Die was nou net weer iets te warm ;-). Ik geloof dat ze er wel mee bezig zijn om wat van die warmte van het koellichaam in de kleur te stoppen LOL 🙂 en dit zou rond februari in orde moeten zijn. Dus nog even wachten. Een goed alternatief is hun Dimbare 3x2Watt, die wel weer redelijk koel bleef, maar helaas niet in mijn plafond armatuur paste (iets te dik). Voor andere armaturen wellicht prima.

Een andere mogelijke oplossing vond ik in een lamp van van Eminent,(EM5912) Op papier wel een interessante kandidaat, maar hij is erg duur en behoorlijk lang (8cm geloof ik).Ik heb deze ook niet getest en kan ook nergens een gebruikers beoordeling en/of werkelijke meting vinden van deze lamp. Dus blijft een gok.

Ook zeer mooie lampen zijn de lampen van de firma Nexxus Lighting (Array gu10). met een enorm hoge efficiëntie van 65lm/Watt !!, maar ja.. als je maar 2,6W in de lamp pompt kom je alsnog niet boven de 170 lumen uit. Maar wellicht dat dit voor een aantal toepassingen meer dan genoeg is. Kleur van deze lamp is trouwens 3000K.

Een vijfde en voor mij nu even de laatste lamp die denk wel interessant is, is een lamp van Elimex (Art Nr.60493). Hoewel ik sterk het vermoeden heb dat deze lamp de nieuwe Acriche A4 led module bevat (200lm @ 4x1Watt/230VAC) en dus dimbaar zou moeten zijn, kan ik dit nergens bevestigd zien. Zoniet is het wel een leuke lamp voor de hal/badkamer etc.

Zo,.. hierbij mijn bevindingen. Als iemand één van bovenstaande lampen in bezit heeft en bereid een beoordeling of aanvullende informatie te geven, hoor ik dat graag !!

P.s. alleen de lampen van leditlight heb ik kunnen testen/meten dus kom nu niet met vragen over de andere lampen die hierboven staan ;-)!

MVG,

Nick

Beste Stef @ 183,
Wat misschien een goed document is, is deze LCA analyse van OSRAM. Een LCA analyse gaat in op alle energie benodigd voor productie, transport, installatie, onderhoud, gebruik en uiteindelijk ook recyclering. Jij gaat vooral in op de materialen die gebruikt zijn, dus dan kun je je focussen op de energie benodigd bij productie en die vergelijken met een fluorescent lamp, die ook in het genoemde rapport staat.
Tevens is in het rapport gekeken naar aspecten als verzuring, entropie bijdrage, fotochemische ozon afbraak en giftigheid voor mensheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *