Overzichtsartikel lampmetingen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen, Spaarlampen 185 Reacties»

Hierbij een artikel dat een overzicht geeft van interessante gemeten waardes van verschillende typen lampen. Het blijkt dat er nogal eens wat verschillen zitten tussen wat velen schrijven op het internet en wat ik werkelijk meet. Vandaar dat ik het als toegevoegde waarde acht deze informatie te publiceren.

Vanaf september 2008 meten we met een geautomatiseerde opstelling, de BigMama genaamd.

Als jouw lamp er niet bijstaat, is het misschien eens interessant deze te laten doormeten.

Doe er je voordeel mee!

/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_thumb.jpg

De te meten parameters

Het is de bedoeling dat ik een tabel presenteer die een selectie interessante parameters bevat. Hiermee kun je snel door de tabel gaan en je keuze maken welke lamp je interessant lijkt. Ik zal ook een tabel ter download aanbieden waarin alle gemeten parameters staan, zodanig dat je met openoffice of excel zelf kunt filteren.

Voor presentatie in dit artikel heb ik gekozen voor de volgende parameters:

  1. efficiency, in lumen/Watt. Dit is voor mij de belangrijkste parameter, en hoe hoger het getal des te efficienter licht wordt gegenereerd door de lamp. We willen tenslotte dat de lamp licht genereert, en niet zozeer veel warmte (want dan gebruiken we wel een kachel).
  2. keurtemperatuur in Kelvin. Dit geeft aan of het een gezellige warme kleur is oftewel een koele witte kleur; 4000 K of meer wordt al snel felwit, 3500 is een beetje een grensgeval, en beneden de 3100 K is lekker warmwit.
  3. stralingshoek in graden. Dit geeft een indruk of je praat over een spotje (gefocusseerd licht, dus een hoek van minder dan 30 graden), of een breedstraler (hoeken van meer dan 60 graden).
  4. lichtstroom in lumen. Deze parameter geeft aan hoeveel licht de lamp genereert. Hier kan goed vergeleken worden met andere lampen.
  5. CRI-Ra. Een kleurweergave index. Dit geeft aan oin hoeverre het licht van een lamp in staat is kleuren natuurgetrouw weer te geven. Des te hoger dit getal, des te beter de kleuren natuurgetrouw weergegeven worden. 100 is maximaal. Een waarde van 80 wordt gehanteerd voor gewoon gebruik (boek lezen, alledaags gebruik binnenshuis). Voor specifieke werkomgevingen als in magazijnen of buitenverlichting mag deze waarde best lager zijn.

De tabel

Hierbij dan de tabel. Door op de naam te klikken wordt je doorgelinkt naar het originele artikel.
De lampen zijn gegroepeerd per fittingtype. Sorteren kan door op de parameters bovenaan iedere tabel te klikken.

[overview{lampen-overzicht}]

185 reacties op “Overzichtsartikel lampmetingen”

Hallo,

Ik wil graag zoveel mogelijk halogeenlampen in ons huis vervangen. Daar heb ik echter nog enkele vraagjes bij :

1. In mijn dampkap zitten twee lampjes van 50W. Dit dient voornamelijk als goede verlichting bij het koken. Kan ik hier ook beter warmwit nemen of misschien toch beter naar hogere lummenwaarden gaan om zoveel mogelijk rendement te hebben van mijn lampen ?

2. De meeste lampen in ons huis zijn aangesloten op 12V. Kan ik beter, waar mogelijk, de transfo weghalen en rechtstreeks op 230v werken ? Ik veronderstel dat een transfo ook energie verbruikt ?
Of werken bij huidige transfo’s zowiezo niet met LED’s ?
Ik heb ook twee soorten transfo’s, electronische en andere …

3. Is het eenvoudig om over te schakelen van GU5.3(12v) aansluitingen naar GU10(230v) ?

4. Bestaat er reeds een oplossing voor de staafjes (R7s) met LED’s ?

Thanks. Ik heb vast reeds fouten gemaakt in mijn vraagstelling. Schoot.

Groeten

PS : fantastische site !

Nog een bijkomend vraagje ? Ik heb enkele lichtpunten met dimmers. Ik hoor dat LED’s niet dimbaar zijn. Wat gebeurt er indien je er toch LED-lampen inzet ?

Thanks

Koen,
1. Met twee lampen van 50 W heb je veel licht in totaal (licht van 100 W, is toch altijd nog 1000 – 1500 lumen). Pak in dat geval de meest efficiënte ledlampen met toch ook nog een groot vermogen (wellicht 15 W in totaal), dus zijnde helderwit (4500 K) of felwit (6000 K). Maar check even of je wel wilt werken met felwit. Misschien is dat juist te blauw voor je.

2. Een trafo verbruikt zeker energie. Toch kun je al veel besparen wanneer je de halogeenleds van 12 V vervangt door ledlampen. Het verbruik van de trafo heb ik zelf nog niet gemeten, maar lijkt me in het niet te vallen met het verbruik van de halogeenlampen. Zie voor een voorbeeld van het vervangen van de halogeenlampen van 12 V dit artikel.

3. Het hangt ervan af, of het makkelijk is om van 12 V naar 230 V over te gaan. In ieder geval moet je je lampspothouders aanpassen danwel vervangen. Het hangt van de situatie af of de 230 V lampspots wel passen. Maar vervanging van het 12 V systeem is niet persé nodig voor de besparing, zoals bij 2 aangegeven.

4. De R7 lampen zijn lampen die veelal gebruikt worden in staande halogeenlamphouders, waarbij je een 150 – 500 W staafje aan halogeenverlichting in de lamp gemonteerd hebt. Het zijn inderdaad staafjes. Ik ken nog geen ledproducten die deze vervangen. Er zullen ook veel leds voor nodig zijn, om de hoeveelheid licht te genereren die in een kleine oppervlakte als dat staafje worden gegenereerd (300 W –> 3000 – 4500 lumen, daarvoor zal ik al snel 75 W aan warmwitte ledlampjes moeten hebben. Dat past niet in zo’n klein staafje).

5. Sommige ledlampen zijn wel dimbaar, zie bijvoorbeeld dit artikel. Daar wordt gesproken van een ledlamp op 12 V die dimbaar is, wèl met een aparte (led)dimmer. Ik ken nog geen ledproducten die goed dimbaar zijn met een allersimpelste fase aansnijder, zoals je die vaak in inbouwdimmers tegenkomt.

Hi,

Hartelijk dank voor de fantastische uitleg.
Ik zou graag experimenteren maar zie geen enkele lamp meer voor de vervanging van de halogeenlampen die aanbevolen wordt. Klopt dit ?

Thanks

Hoi,

ik vind in het overzicht nog niets terug van Brilux V3 series high power leds. Zijn hier al testen mee gedaan. Ik hoor het graag. Wat ik gelezen heb zijn volgende leds momenteel het meest intressant

5mm led
Brilux V3
Cree
Brilux V2
….

By the way, het experimenteren wil ik zelf doen maar die testen die kan ik zelf niet en dat vind ik meest intressant aan dit forum.

Hoi Kurt,
Ik heb nog een aantal lampen liggen die doorgemeten zullen worden ná mijn vakantie. Misschien dat de Brilux V3 High Power daarbij zit. Ik weet het niet.
Het meten zal gebeuren met een nieuw tool, BigMama genaamd. Hiermee kan ik dan automatisch metingen verrichten. Er komt meer info in augustus.

Hoi,

ik kijk al uit naar uw testen, ik verwacht volgende week de lampen en kan al eens een vergelijk maken met foto’s voor en na.

Mvg Kurt

Zóveel lampen testen en ik zit om de haverklap met een Ikea-spaarlamp die geen goed kontakt maakt in mijn (niet-Ikea) lamphouders.
Daar moeten toch veel meer mensen laast van hebben?
Benieuwd naar reacties!
Groet, Hans

Wat me opvalt is dat er zo naar de lichtopbrengst gestaard word.
een Lamp van 3 Watt gebruikt de helft vergeleken met een van 6 watt, en als orientatielicht maakt dat vaak weinig uit of het nu 20 of 80 lm/W aan licht geeft…
groeten.

Klopt Guus,
Een lamp heeft vele interessante parameters, zoals lichtkleur, hoeveelheid licht, stralingshoek, opwarmtijd etc. De lichtopbrengst is van belang vanwege (1) kostenaspect over de levensduur, en (2) door de hogere efficiëntie hoop ik dat dit overeen stemt met een gunstigere levenscyclusanalyse. Wat ik ermee bedoel is dat er minder energie nodig is voor een hoeveelheid licht, over de gehele cyclus van de lamp (maken, gebruiken, recyclen). Dat zou dan betekenen dat de milieubelasting van energie-efficiënte lampen lager is dan minder energie-efficiënte. Ik heb echter geen bewijs, en ben geïnteresseerd in onderzoeken daarnaar.
Hoe dan ook, lampen met een gunstigere LCA, behoren op deze website, daar we o.a. energie-besparing willen promoten.

Ik ben op zoek naar een reflectorlamp(zoals in spotlightgloeilamp,jeweet wel), 220V, liefst E27,met een werkomgevingkleurtemperatuur ,ik dacht iig boven de 3000K,misschien zo romd 3700K,en een forse lichtopbrengst te verg. met 60-75W gloeilamp.
Omdat je dan niet met gloeilampen uitkomt ben ik maar gaan google’en .
Het lijkt er op dat er voor gewone consumenten niets is ,want na vele uren ben ik niets opgeschoten 🙁
Deze site vind ik geweldig maar ook hier schiet ik niet veel mee op helaas.
Zo’n 12 km verderop zit en ikea ,moet ik daar gaan kijken?(hoe laag kan men zinken 🙂 )?
Iedereen wil maar warme lampen lijkt het,behalve bedrijven natuurlijk,maar die kopen niet bij Hema of Blokker.

voor alle duidelijkheid ik weet gewoon niet hoe ik aan de lampen moet komen als particulier.
ik heb wel 1 of 2 gevonden door deze site die min of meer aan mijn eisen voldoen .

P8039 Spot van Phayton Led Solutions.
Hoe kom je eraan? aangenomen dat het betaalbaar is .(?)

de Brilux Z BT10-ZWS-3P)idem

Ledlighteurope 5x3W waarschijnlijk totaal onbetaalbaar behalve voor mensen met een tuinman in vaste dienst. ,hoe dan ook site onbereikbaar.

Uit arrenmoede de gogreen powerled 7×1 bestellen is kennelijk ook al geen optie,want hoe?

Zelfs hun eigen sites zijn slecht.Vaak betekent dat dat hun producten dat ook zijn .I wonder……?

Het meest stompzinnige is als je wel een mooie brochure online krijgt maar er niet uit kan bestellen ,zoals bovenstaande voorbeelden van getuigen.Maar nou hou ik echt op ,ik hoop dat mijn ervaring niet onbekend is anders sta ik natuurlijk voor ***
zo niet krijg ik misschien nog hulp 🙂

@lampje.
De link naar LLE is bij sommige oudere artikelen niet meer geldig. Dat is jammer, maar kan gebeuren als de leverancier om een of andere reden zijn links verandert. Toch heb je de naam van het bedrijf (LedLight Europe), en met google kom je zo op hun site.
Meestal is er wel een contact mogelijkheid. Ik zou zeggen schrijf die bedrijven eens aan.
Met Technea zijn er nu ledlampen en spaarlampen die overigens wel te koop zijn voor particulieren. Er komen er binnenkort meer aan.
Intussen heb ik een automatische meetopstelling, waarbij ik snel meer lampen kan meten. Dus hoe meer er zullen zijn, des te meer kans dat particulieren ook kunnen kopen.
Op het lampenoverzicht is ook een spreadsheet bestand waarin alle gemeten lampen staan, en met het aanbrengen van een filter kun je dan selecteren welke lampen aan je eisen voldoen.
Succes.

Ik had wat relatief onvriendelijke dingen willen zeggen ,maar je bent haast onbetaalbaar goed .

“Technea zijn er nu ledlampen en spaarlampen die overigens wel te koop zijn voor particulieren. Er komen er binnenkort meer aan. ‘ ‘

Dus je zegt dat spaarlampen doorgaans niet te koop zijn voor particulieren.

Intussen heb ik een automatische meetopstelling, waarbij ik snel meer lampen kan meten. Dus hoe meer er zullen zijn, des te meer kans dat particulieren ook kunnen kopen.

Waaaat?

ok serieus again je noemt ledlighteurope (schrijf ze eens aan ,dat doe ik meestal ook als ik een pan wil hebben bij Blokker.Get REAL )
Technea ,daar mogen anderen hun handen aan branden,of geld aan verdienen ,maar ik begrijp dat ‘ze’ op de markt komen .

@ lampje:
de nieuwe meetopstelling is te zien op deze website, zie BigMama. Ik heb een aantal artikelen in de preview staan, en deze week ga ik ze nog publiceren.
Verder mbt de vraag naar LLE. Welke led ben je in geïnteresseerd? Ik wil wel eens checken voor je.

Vragen over de “kampioen”
GoGreen Dimbare Spaarlamp 6-20W E27.
1. Waarom heeft deze zoveel meer lm/w als vergelijkbare GoGreen lampen?
2. Hoe zit het met het dimmen? Blijft de efficientie dan hetzelfde? Van de webside van Meganman begrijp ik dat gedimde spaarlampen een stuk lager scoren.

@ Guus 2,
De Dimbare Spaarlamp heeft misschien wel een betere voedingsunit in zich. Er zit verschil tussen de voedingsunits van de 7 W en 9 W spaarlamp en deze dimbare van 6-20 W, namelijk de power factor van de eerstgenoemden is 0.6 en die van de laatstgenoemde is 0.73. Dus anders, en wellicht zuiniger/efficiënter.

Daarnaast mbt het dimmen, kijk naar deze grafiek. Daar staat het vermogen P en de verlichtingssterkte E_v. De efficiëntie volgt de deling van E_v / P. Je ziet dat E_v sneller zakt dan dat P dat doet bij meer dimmen, dus dat heeft als gevolg dat de efficiëntie afneemt.

Waarom zijn de E27 fitting lampen met hoogste efficientie de ‘gewone’ spaarlampen, terwijl voor de TL fitting de LED lampen kampioen zijn qua efficientie (Lm/Watt)?

@ Koen,
Goede vraag. Ik gooi mijn 5 cent in de schaal; (1) de leds in een ledbuis hebben meer ruimte dan de leds in een lambehuizing met een E27 fitting. Mijn hypothese is dat de leds in de led-TL buis minder warm worden, en daardoor efficiënter zijn. Verder (2): de TL buizen die ik gemeten heb zijn steeds met een eenvoudige spoel als ballast uitgevoerd. Dit is minder efficient dan wanneer een elektronisch voorschakelapparaat gebruikt wordt.

Zouden de LEDs in een E27 nog warm worden ivm spannings-omvormers (naar lager voltage)? Ik kan me voorstellen dat de TL fitting LEDS geen spanningsomvormer nodig hebben, indien je ze in serie zet. 85 Lm/Watt voor de beste TL led lamp is aanzienlijk beter dan 54 Lm/Watt voor de beste E27 LED lamp. Maar misschien geven de LEDs in een TL fitting gemiddeld heel wat minder warmte af dan LEDs in een E27 fitting, omdat er minder hoge spanning op staat.

@ Koen,
De leds zullen in een (relatief) kleine E27 lamp dichter op de spanningsomvormers zitten dan in een ledbuis, dus ook meer van de warmte meekrijgen.
In de ledbuis zullen wellicht meer leds in serie staan, evenals een aantal van deze stringen parallel naast elkaar. Hoemeer leds in een string, des te meer spanning er overheen valt en dus des te makkelijker kleine verschillen weggeregeld worden door kleine verschillen in stroom in iedere string.

eerste, snelle reactie: wat een fantastische site c.q. werk van Marcel van der Steen. Ik zal er zeker mijn voordeel bij doen bij het inrichten van ons nieuwe eco-huis (dat ik nu nog aan het bouwen ben…)

Complimenten voor je website Marcel.

Ik gebruik overal hallogeen verlichting als indirecte verlichting, dus lampen die op het plafond schijnen. (150 watt allemaal)

Klopt het dat ik om die reden de stralingshoek factor mag negeren ? (ongeveer 80 cm van lamp tot plafond)

Weerkaatst LED verlichting net zo goed als hallogeeen verlichting ? (van het plafond terug de kamer in)

Marcel

Mooi overzicht van verlichting. Er wordt veel aandacht gegeven aan diverse energiezuinige lichtbronnen maar wat ontbreekt zijn toch de lichtbronnen T16 (TL5) en de CDM en mastercolour lampen die goedkoper zijn de LED’s en een heel hoge efficientie kennen. T16 49W bijvoorbeeld. 4300 Lumen bij totaal 53W opgenomen vermogen. (81 Lumen/W)en bijvoorbeeld de CDM-TM 20W met 1650 Lumen (82,5 Lumen/W)Wellicht een suggestie om deze lichtbronnen ook op te nemen.

Dank Ed, de T5 zal binnenkort komen, omdat ik die aangeboden kreeg voor een meting. Andere, daar houd ik me voor aanbevolen.

@ Marcel, opmerking 81.
Mbt de stralingshoek voor omhoog lichtende lampen/armaturen. De stralingshoek bepaald welk oppervlak van het plafond verlicht wordt. Hoe groter dit oppervlak, des te groter dit gedeelte dat kan zorgen voor het diffuus verspreiden van het licht over de gehele kamer.
Je zegt dat je 80 cm van het plafond afstaat. Zie onderstaande resultaten voor de grootte van de lichtvlek op het plafond, en de factor van hoeveel zwakker het licht is aan de rand van de vlek tov het midden:

str-hoekdia-lichtvlekatt-factr
30 gr47 cm47%
40 gr58 cm44%
60 gr92 cm38%
80 gr134 cm29%
100 gr191 cm20%

Je ziet dat met een groter wordende hoek, de lichtvlek op het plafond snel groter wordt, terwijl de intensiteit van het licht niet zo snel afneemt. Dus ik denk dat met een grotere stralingshoek je toch efficiënter de kamer diffuus verlicht.

@ Marcel opmerking 81.
Mbt het weerkaatsen van het licht. Een ledlamp heeft licht met een ander spectrum dan dat van een halogeenlamp. De ledlamp heeft meer blauw in zich dan dat de halogeenlamp heeft. Blauw licht reflecteert vaak niet zo goed tegen een wit plafond dan dat geel, groen of rood dat doen; het blauwe gedeelte van het ledlicht zal dus deels geabsorbeerd worden. Je kunt dan stellen dat het gereflecteerde licht van de ledlamp, nadat het van het plafond komt, wat warmer zal zijn. Het blauwe licht verliezen we dus. Echter blauw telt niet zo hard aan voor de lichtbeleving, omdat het menselijk ook relatief ongevoelig is voor blauw. Het oog is veel gevoeliger voor groen, geel en ook rood. Daarom zal het licht van een led niet noemenswaard of zichtbaar afnemen, anders dan dat van een gewone halogeenlamp.

Beste Marcel,

Hoewel ik het een zeer mooi overzicht vind, is het volgens mij niet 100% juist. Uit uw test blijkt dat een TL-lamp minder lumen/watt zou hebben dan een led-tl. Een gewone TL-lamp heeft een lichtveld van 360° door de buisvorm terwijl een tl-led slechts in 1 richting schijnt dus een lichtveld van 90° ongeveer. Om een juiste vergelijking tussen de twee te maken zou u de TL lamp in een armatuur moeten plaatsen met een optiek die ervoor zorgt dat het licht beter gericht wordt zoals bij de led-tl’s het geval is.
Met uw huidige opstelling gaat voor de TL lamp ongeveer 2/3 van het licht “verloren” en zal je een slechte lm/W waarde krijgen.
Bijvoorbeeld : een T26 TL lamp van 36W heeft normaal een waarde van ongeveer 90 lm/W voor de hele lamp. Met uw opstelling wordt slechts 1/3 hiervan effectief gemeten dus krijg je theoretisch een waarde van 30 lm/W en dit komt ongeveer overeen met wat jij in de praktijk meet.

@ Peter,
Ik heb onlangs een TL-D gemeten in een armatuur. Kwam daarbij ook niet hoog uit, in de orde van 40 lm/W. Dat is ook niet veel, en daarbij heb ik de gehele armatuur met de buis erin, op de bigmama gemonteerd en gemeten. Deze manier van meten heb ik ook op precies hetzelfde gedaan met de led-TL buizen, en die komen hoger uit.
We kunnen nog heel vaak hierop terugkomen, en stellig beweren dat de TL buizen volgens allerlei specs 3300 lumen halen. Ik ben persoonlijk daarvan allerminst onder de indruk. Ik hecht persoonlijk meer waarde aan een set van metingen, en minder waarde aan allerlei uitspraken die niet broninformatie vernoemen of waar geen eigen meetervaringen spreken maar waar het napraten van de fabrikant betreft.
Laat ik nog een voorbeeld geven van “hoe goed” een armatuur zorgt voor reflectie. Zie daarvoor deze link. Het is een document van niet de minste lampproducent en leverancier. Het gaat hierbij over lampen-armaturen (voor TLs), kijk voor de gein eens op pagina 2 onderaan. Daar zie je de LOR waardes (Light Output Ratio: The ratio of the light output of a lighting fixture to the total light output of the individual lamp it houses.) en die liggen in een range van 0.49 – 0.69. Met andere woorden, er is een verlies van 31 – 51 % aan licht t.o.v. de buis alleen!!!!!
Let wel, deze folder heb IK niet gemaakt, is wel degelijk van deze bekende lampproducent. In mijn ogen moeten we dus ervan uitgaan dat er veel verlies optreedt wanneer een TL-armatuur wordt gebruikt.

Wat ik nog mis is wat ervaringsdata. We weten “allemaal” dat een LED spot niet hetzelfde is als een halogeenspot, qua licht temperatuur en kwa opbrengst. Hoe zit dat
met de TL buizen ? Wat is de ervaring in een werkplaats, cq kantoor ? Wat lever je in voor de zuiniger lamp ?
De cijfers suggereren een heel acceptabele resultaat, maar dat is toch niet hetzelfde als het daadwerkelijk toepassen.
Ik overweeg mijn kantoor en werkplaats (klein bedrijf) met LEDS te verlichten, maar schrik terug voor de investering, als deze tot een teleurstelling zou lijden.

Hallo,

Ik heb de volgende vraag. Ik heb een vitrine kast met halogeen verlichting maar die word zo warm dat de tentoongestelde treinen (plastic daken) beginnen te smelten/vervormen en nu ben op zoek naar een vervanging van die halogeen lampen. De halogeen lampen die ik heb zijn de volgende: GU10 50Watt en GU4 35Watt en daar zoek ik een vervanger van in LED’s. Welke LED’s komen overeen met deze halogeens?
Wat kunnen jullie mij adviseren om mijn vitrine kast toch een beetje te verlichten? En ook bijvoorbeeld warm wit licht of gewoon wit licht? Bijvoorbaat dank.

Martin

Ik heb op de site een tweetal ervaringen (halletje en badkamer) staan, misschien dat je er iets mee kunt.
Een halogeen vervangen, doe je met een spot die een niet te brede stralingshoek heeft (ongeveer 40 graden) en warmwit licht (< 3200 K). Deze informatie is te vinden voor iedere lamp in het lampenoverzicht.
Als je ook tevreden bent met helderwit licht (4000 – 5000 K) dan is de keuze alleen maar groter, en de efficiëntie van de leds ook. Je hebt dan meer kans dat je ledlampen vindt die ook genoeg licht geven voor de applicatie.
Normaliter heeft een ledlamp met dezelfde vormfactor en grootte als een halogeenlamp, minder licht dan een halogeenlamp. Dit om oververhitting van de aanstuurelektronica (en daarmee een wel hele korte levensduur) te voorkomen. ZOu er iets meer ruimte beschikbaar zijn voor de led, dan zou deze groter uitgevoerd kunnen worden waarbij de temperatuur lager blijft en de power elektronica langer zou leven. Maar dan heb je geen 1-op-1 vervanger van een halogeenlamp.

Marcel, Led’s interesseren me wel, maar ik vind het nog wat te vroeg om over te schakelen. Maar dit berichtje is feitelijk alleen om je te bedanken voor al het werk dat je in deze website hebt gestopt. Dank u wel!

Hallo Marcel,
Een hele goede site heb je gemaakt. Ik heb het adres doorgegeven aan het technische bestuurslid van onze VVE. We willen energie besparek door de kelder en de garage (waar nu oude TL-armaturen zitten) en de hal (met een soort spot armaturen) te vervangen.
Heb je nog tips voor de vervanging van de TL-buizen?

Voor mijzelf zoek ik vervanging van de wasemkaplamp. Deze staat iedere avond aan en gebruikd nu 80 watt per uur. Maar de fitting is het type E14 en daar heb ik nog geen “plafondlampen” (die dus dwars op de fittingrichting stralen) voor gevonden. Ken jij een dergelijke lamp?

@ Peter,
Voor vervanging van TL-buizen. Kijk naar een led-TL waarvan het kleurtemperatuur je aanstaat voor de ruimtes die je ermee wilt belichten. Waarschijnlijk zal 5000 K wel gaan. Verder zorg voor goede afspraken mbt kwaliteit en betrouwbaarheid met de leverancier. Ik hoor(de) wel eens wat problemen, en die wil je gewoon voorkomen. Zorg dus voor een afspraak mbt de garantie over de lichtoutput.
Voor daarwerkelijke vervanging van gewone TL naar led-TL, daar heb ik dit artikel aan geweid.
Mbt wasemkap. Ik heb 1 E14 doorgemeten, en dat is deze.

Efficiëntie van LED lampen: waarom zijn de TL fitting LED lampen efficienter dan de andere fitting LED lampen??

Zie http://www.ledlighteurope.eu/docs/specs/LLE_60TL_174Leds_6000K.pdf :

“De fosforen gebruikt voor omzetting naar blauw licht hebben minder verlies dan de
fosforen die omzetten naar rood/groen/geel. Vandaar dat warmwitte leds minder efficiënt zijn dan
felwitte leds.”

TL LED lampen zijn behoorlijk ‘blauw’.
Persoonlijk denk ik ook dat TL LED lampen geen trafootje meer nodig hebben, zodat dit type LED lamp geen trafo verliezen meer heeft, wat leidt tot hogere efficientie van TL LED lampen (zie mijn eerdere ‘post’ in dit overzicht.

Ik zoek al een tijd naar E14 spaarlampen die maximaal 37mm breed zijn en 40 Watt gloeilampen kunnen vervangen. Breder past namelijk niet in de (glazen) armatuur. Lengte is geen probleem. Bij GoGreen lees ik over een super slim spiral die smal genoeg lijkt, maar die heb ik nog nergens te koop gezien (ook niet in de door gogreen aanbevolen shops). Tip voor een smal spaarlampje?

Hallo Peter,

De E14 spaarlamp MM11902 van het merk: Megaman is precies 37 mm dik op het dikste punt.
En de lengte incl. fitting is 11 cm.
Hij is 9 Watt, en de lichtkleur is 2700 K.

Ik had het zelfde probleem als jou, en kwam bij dit lampje uit.

Ik zou graag meer testen van lampen met een E14 Fitting zien. Ik kan me niet voorstellen dat er maar 1 lamp van dit type is. Ben nog steeds opzoek naar passende spots voor in de keuken.

J

Ik heb de LED tl lampen nu even vergeleken met de gewone TL lampen en de gewone TL lampen zijn nog steeds energie efficiënter… Ik kom op een efficiëntie van 91 lm/watt voor de eco TL buizen van philips 150 cm. Hier zie ik een maximum van 85…

@Pol,

Hoe kom je op een efficiëntie van 91 lm/watt voor de eco TL buizen van philips 150 cm? Heb je deze berekening gemaakt op basis van de lumen opbrengst van een kale TL?

Zo ja, dan moet je nog wel de reflector verliezen meenemen in je berekening. Deze varieren tussen de 30-50%. Dat betekend dat in het gunstige geval de TL een efficiëntie heeft van 64 lm/watt.

Zie ook de paragraaf “De lichtopbrengst van een TL in een armatuur” in het artikel Ecoluxx 1500mm single TL in Luminaire.

Ja natuurlijk is het een “kale TL”, en dan kom ik op 91 lm/w
Tuurlijk is er een verlies in een armatuur, maar als ik hier vergelijk met LED lampen zonder armatuur zie ik ook geen enkele die 91 lm/w evenaart. Ik ga ervan uit dat deze dus ook getest zijn zonder armatuur die de lichtopbrengst vermindert.
Mijn conclusie is dus dat de LED lampen qua efficiëntie nog steeds niet kunnen tippen aan TL lampen ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *